ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουδέν νεώτερον..!

Ουδέν νεώτερον από το δελτίο ειδήσεων των 8.30. Μόνο δυο γερόντια απροστάτευτα κάηκαν μέσα στο αχούρι τους από κουρέλια και χαρτόνια που άναψαν για να ζεσταθούν.

Ουδέν νεώτερον από τη Βουλή. Οι εξαρτήσεις, η υποτέλεια, η δουλοπρέπεια, τα ευχαριστήρια, και η πατριδοκαπηλία. Καλά κρατούν. Τα συντροφικά μαχαιρώματα, συνεχίζονται. Τα Ιμια ανήκουν στους αγέρηδες και τ' αγριοπούλια. Μόνο που τρεις λεβέντες αδικοχαμένοι κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο κάτω στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο. Μόνο που η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Μόνο που γέμισαν μ' απλωμένα χέρια στα φανάρια μισόγυμνα Τσιγγανόπουλα.

Ουδέν νεώτερον από το Ωνάσειο. Η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου είναι αμετάβλητη και σταθεροποιημένη. Ο μικρός πυρετός δεν οφείλεται σε ίωση. Πίσω από τους άσπρους τοίχους της απομόνωσης η συνωμοσία της σιωπής σφραγίζει χιλιάδες κραυγές. Μόνο που ο 65χρονος ναυτικός συνταξιούχος, για να συμπληρώσει το πιάτο το φαγητό της φαμίλιας του, δε θα ξαναγυρίσει απ' τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο σπίτι του.

Ουδέν νεώτερον από το δελτίο ειδήσεων των 8 και 30. Μόνο που το σαπιοκάραβο των 23 χρόνων χάθηκε αύτανδρο στ' ανοιχτά της Ταϊβάν.

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο Τζούλιας - Βοσκόπουλου. Ουδέν νεώτερον από την Βάσια και τον Απ. Δοξιάδη, μόνο που η μηνιγγίτιδα οργιάζει στα φαντάρια και τα φτωχά κι απροστάτευτα βρέφη πεθαίνουν στα Νοσοκομεία Παίδων.

Ουδέν νεώτερον από τα κατορθώματα των αστυνομικών. Δε βρήκαν άλλο Αλβανό να ληστέψουν, μήτε άλλη μικρή κοπέλα για να βιάσουν. Μόνο κάπου στα ψιλά μια απεργία οργισμένων εργατών για μερικά ψίχουλα αύξησης.

Ουδέν νεώτερον από τα φύλλα των εφημερίδων, οι προσφορές, καλά κρατούν και η κουπονομαχία οργιάζει.

Μόνο που οι αγρότες της Θεσσαλίας και οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, της Πιερίας, της Λέσβου, όλης της Ελλάδας, σε άθλια κατάσταση απελπισμένοι κι αγανακτισμένοι χύνουν τον ιδρώτα τους στο δρόμο.

Ουδέν νεώτερον από τη "17 Νοέμβρη". Χρόνια τώρα μπροστά στη μύτη τους κτυπούν και χρόνια τώρα την πληρώνουν περαστικοί. Μόνο που ένα παλικάρι με μια σύριγγα στο χέρι παρέμεινε στ' αζήτητα εκεί κάτω στο σταθμό της Ομόνοιας.

Ουδέν νεώτερον από τους αστέρες των τοκ - σόου. Ανιαροί, πληκτικοί, μονότονοι, φωνασκούντες, εξυπνακίζοντες. Μόνο που οι δρόμοι γέμισαν αίμα το τριήμερο.

Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία του κ. πρωθυπουργού στις επιφανείς πρωτεύουσες της ΕΕ. Ολα εξελίχτηκαν ομαλά. Κατανόηση, ευχολόγια, ίσες αποστάσεις, τυμπανοκρουσίες, δάχτυλα νίκης υψωμένα.

Μόνο που η ζητιανιά, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, το έγκλημα, ο φόβος, γίνονται ανοιχτές πληγές που μεγαλώνουν, κακοφορμίζουν, μολύνουν και κατακαίουν τα σάπια σωθικά της κοινωνίας τους!

Κατά τα άλλα, ουδέν νεώτερον..!

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΖΕΦΥΡΙ
Οδηγούν το δήμο σε κλείσιμο

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται να ρυθμίσει τα χρέη του και αντί απάντησης στο αίτημά του έστειλε επιστολή για "ενεργοποίηση των διαδικασιών χωρίς ειδοποίηση" για παλιότερο δάνειο

Σε "λουκέτο" οδηγεί το Δήμο Ζεφυρίου η κυβέρνηση καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) αρνείται να ρυθμίσει τα χρέη του που αγγίζουν το 1,4 δισ. δραχμές. Την ίδια στιγμή η επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών φτάνει μόλις τα 70 εκατομ. δραχμές, ενώ τα μοναδικά έσοδα του δήμου είναι απ' τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία όμως δεν αρκούν ούτε για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Λιάρος,με επιστολή του (6/2/95) προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Δρυ ζήτησε να παρέμβει, ώστε να γίνει άμεσα η ρύθμιση των χρεών σύντομα σύμφωνα με τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην επιστολή ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα χρέη που έχει ο δήμος έχουν σαν συνέπεια να σταματήσουν κάθε είδους πληρωμές από την Εφορία των Αγίων Αναργύρων και προμηθευτές να σέρνουν το δήμο, καθημερινά στο δικαστήρια. Ο δήμαρχος επίσης επικαλείται το νόμο 2307/95 με τον οποίο η Βουλή δίνει τη δυνατότητα στο ΤΠκΔ να ρυθμίζει τα χρέη των δήμων που χρωστάνε πάνω από 30 εκατομμύρια και ανέφερε ότι ο Δήμος Ζεφυρίου έχει υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά στο ΤΠκΔ, για να πάρει άτοκο δάνειο 1,4 δισ. ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Το ΤΠκΔ στην απάντησή του (9.2.1996) όχι μόνο δεν απαντούσε στο αίτημα για το δάνειο των 1,4 δισ. δραχμών, αλλά πληροφορούσε το Δήμο Ζεφυρίου ότι εάν δεν εξοφλήσει παλιότερο δάνειο 143 εκατομμυρίων μέσα σε ένα μήνα - δηλαδή μέχρι τις 9 Μάρτη 1996 - θα "ενεργοποιηθούν χωρίς ειδοποίηση οι προβλεπόμενες από τη δανειακή σύμβαση διαδικασίες" όπως χαρακτηριστικά καταλήγει.

Το τι σημαίνει αυτό για το δήμο μάς το εξήγησε ο ίδιος ο Κ. Λιάρος: "Θα έρθουν μόλις λήξει η προθεσμία να κατασχέσουν το δημαρχείο και όλα τα κτίρια και ό,τι άλλο έχει ο δήμος".

Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο στο Δήμο Ζεφυρίου, λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο και έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την αδυναμία του Δήμου Αιγάλεω να πληρώσει τους εργαζόμενους. Και οι δυο δήμοι έφτασαν σ' αυτό το έσχατο σημείο λόγων των συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κατάσταση στο Δήμο Ζεφυρίου έρχεται με τη σειρά της να δικαιώσει την απαίτηση όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μειωθούν ουσιαστικά τα επιτόκια - τώρα είναι 19% - των δανείων απ' το ΤΠκΔ.Το πλαγιοκόπημα των δήμων απ' την κυβέρνηση γίνεται με δυο τρόπους: Απ' τη μια μεριά δίνει λιγοστά χρήματα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ απ' την άλλη φορτώνει τους δήμους με καινούριες αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους. Επιπλέον παρακρατά αυθαίρετα απ' τους δήμους πόρους που εισπράχτηκαν βάσει του νόμου 1828/89 και υπολογίζονται σε 700 δισ. δραχμές.Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού των ΟΤΑ οι περιπτώσεις των Δήμων Αιγάλεω και Ζεφυρίου δε θα είναι οι τελευταίες. Θα αναγκαστούν και άλλοι δήμοι να κατεβάσουν τα ρολά.

Γ. Μ.

Αλληλεγγύη οικοδόμων στους Σερβοβόσνιους

"Στηρίζουμε την ελπίδα, την περηφάνια, τον αγώνα των Σέρβων της Βοσνίας". Αυτό το σύνθημα είχε η καμπάνια αλληλεγγύης προς τους Σέρβους, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα. Ηδη, δυο νταλίκες με φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και σχολικά είδη, έχουν ξεκινήσει με προορισμό τη Βοσνία. Η αποστολή βοήθειας συνοδεύτηκε από τον γραμματέα της Ομοσπονδίας, Α. Ρίζο,τον γραμματέα του Συνδικάτου, Γ. Πάσουλα,και από τον Ν. Ντάλα,συνδικαλιστή στο μετρό. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως είναι αλληλέγγυοι "σε ένα λαό που δεν υποτάσσεται και αγωνίζεται ενάντια στη βαρβαρότητα των ισχυρών, που, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα, δε διστάζουν να βυθίσουν ένα λαό στο πένθος. Ο σερβικός λαός θα ζήσει γιατί το αξίζει και το επαληθεύει καθημερινά".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ