ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να ανοίξει μια νέα σελίδα μαζικών κοινωνικών αγώνων

Με επιτυχία η εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΕΒΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΕΒΕ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μίλησε την Κυριακή ο Θανάσης Τζήμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πως ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Οι λαοί καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη. Η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια, η ένταση της εκμετάλλευσης, από τα οποία ήδη υποφέρουν οι εργαζόμενοι, είναι ανάμεσα στις βαριές συνέπειες των εξελίξεων της πολεμικής αναμέτρησης. Τόνισε ότι «βάζουν τον λαό στο στόμα του λύκου. Η θέση του ΚΚΕ είναι να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα».

Μιλώντας για τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών, φωτίζοντας τις αιτίες και δείχνοντας τις προοπτικές τόνισε: «Τον έναν δρόμο, της "ελεύθερης" αγοράς, του καπιταλισμού, του αδυσώπητου ανταγωνισμού, τον έχουν ζήσει πια και από την καλή και από την ανάποδη και μπορούν να καταλάβουν, να συνειδητοποιήσουν ότι όσο σκληρά και να παλέψουν σε ατομικό επίπεδο, λύση μόνιμη και οριστική δεν υπάρχει.

Στον αντίποδα υπάρχει και ο άλλος δρόμος, για τον οποίο μάχεται το ΚΚΕ (...) με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας (...) που μπορεί να καταργήσει το καπιταλιστικό κέρδος και την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από αυτήν την προοπτική. Το αντίθετο. Σε αυτήν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά, με ικανοποιητικό εισόδημα και ανθρώπινα ωράρια, χωρίς τον βραχνά των τραπεζών και των προμηθευτών, ανακουφισμένοι από τη θηλιά των μονοπωλίων και του κράτους τους, τον ανταγωνισμό που τους συντρίβει καθημερινά».

Αναφερόμενος στον ρόλο των κομμουνιστών είπε ότι πρέπει να μπουν αποφασιστικά στη δουλειά με συζήτηση μαγαζί το μαγαζί, πολλές και συνεχόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαχητική και πρωτοπόρα στάση. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ανέβει η οργάνωση των αυτοαπασχολούμενων, να αλλάξει ο συσχετισμός στο κίνημα.

«Αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί και στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε γειτονιά αλλά και σε κάθε κλάδο - εμπόριο, εστίαση, κατασκευές, μεταποίηση, μεταφορές.

Για να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση και στον αγώνα για όλα τα καυτά και επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων.

Για να μπουν στο επίκεντρο του προβληματισμού και της διεκδίκησης οι πραγματικές μας ανάγκες, αλλά και οι αιτίες που αυτές δεν πραγματοποιούνται σήμερα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες και τον πλούτο που δημιουργεί η ανθρώπινη εργασία.

Για να επιτευχθεί μια πλατιά συγκέντρωση δυνάμεων σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο και περιοχή, που θα ωριμάζει σε ένα ισχυρό πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα. Για να ανοίξει μια νέα σελίδα μαζικών κοινωνικών αγώνων», σημείωσε.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον «πόλεμο προπαγάνδας»

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον «πόλεμο προπαγάνδας για την υποταγή του λαού στην ιμπεριαλιστική δράση» καταδικάζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. «Η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει την πρόσβαση των Eυρωπαίων πολιτών σε συγκεκριμένα διαδικτυακά ΜΜΕ, με την αιτιολογία ότι χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση και ότι δεν μπορούν πλέον "να διαδίδουν τα ψέματά τους", είναι πέρα για πέρα υποκριτική και ενταγμένη στον παράλληλο "πόλεμο προπαγάνδας", που διεξάγεται απ' όλες τις πλευρές από την πρώτη στιγμή της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Οπως επισημαίνει, «στη Ρωσία απαγορεύεται στα ΜΜΕ διαφορετική ενημέρωση του λαού από την επίσημη κρατική - κυβερνητική», ενώ στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της, στις χώρες γενικά της «Δύσης», «εντείνεται από τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ η αναπαραγωγή και προβολή ειδήσεων, εικόνων, βίντεο, γενικότερα προπαγάνδας, που απορρέει από την πολιτική τους ενάντια στο αντίπαλο στρατόπεδο και στόχο έχει να στηρίξει τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία».

«Η προπαγάνδα αυτή του πολέμου, ακόμα και μέσω της σκόπιμης διασποράς παραπλανητικής ενημέρωσης, στοχεύει - ανάμεσα σε πολλά άλλα - να στρέψει τους λαούς να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και τονίζει ότι το ίδιο έργο το βλέπουμε και στη χώρα μας. Στο έδαφος αυτό, «όλα τα βασικά ΜΜΕ έχουν ενταχθεί ενεργά στον πόλεμο αυτό, αναπαράγοντας μονόπλευρα όλη την προπαγάνδα που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης. Στόχος τους είναι η δημιουργία κλίματος που να στηρίζει την επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης για "ενεργό" εμπλοκή στην πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην οξυμένη αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας και ενώνει τη φωνή του με τα αιτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

Στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη και της συνεχούς κλιμάκωσης της συμμετοχής της Ελλάδας, πλήθος από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς θέτουν στην ημερήσια διάταξη της δράσης τους, δίπλα στα άλλα μέτωπα, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, αναδεικνύοντας τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει τον λαό.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν παρέμβει με ανακοινώσεις τους προστίθενται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας.

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τιμάνε τα 78 χρόνια από τη Μάχη της Κοκκινιάς

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού του ΚΚΕ μαζί με τα Παραρτήματα Κοκκινιάς και Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμούν την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς (6, 7 και 8 Μάρτη 1944) το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), με ομιλία από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων.

Οπως σημειώνουν, αυτή η μάχη αποτέλεσε σημαντικό σταθμό, «καθώς για πρώτη φορά τμήματα πόλεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του ένδοξου ΕΛΑΣ, έδωσαν νικηφόρα μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το ένοπλο τμήμα του αντιστεκόμενου λαού μας, ο ΕΛΑΣ, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά στάθηκε αντιμέτωπος στους πάνοπλους επιδρομείς και τους καθήλωσε. Σε αυτήν τη μάχη, που σημάδεψε την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της Κοκκινιάς και του ευρύτερου Πειραιά, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους είχαν συνολικά 30 νεκρούς και 60 τραυματίες και ο θρυλικός ΕΛΑΣ 8 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες».

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Ουκρανία

Συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία διοργανώθηκε χτες από Ουκρανούς που ζουν στη χώρα μας και διάφορους διανοούμενους και καλλιτέχνες με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον Πούτιν, σταματήστε τον πόλεμο, θέλουμε Ειρήνη». Οι περισσότεροι ομιλητές ωστόσο επιχείρησαν να συνδέσουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με τη Σοβιετική Ενωση, μιλώντας για «αυταρχισμό» και «δικτατορία», σε αντιδιαστολή με τα δήθεν «δημοκρατικά» και «ελεύθερα» κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Λες και δεν ήταν αυτές οι κυβερνήσεις και οι στρατοί τους, που έσπειραν το θάνατο στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, όπως ματώνει τώρα ο ρωσικός στρατός τον ουκρανικό λαό. Ταυτόχρονα, ένας από τους ομιλητές δεν κρατήθηκε και έβγαλε την αντικομμουνιστική χολή του, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι δήθεν «δεν καταδικάζει τον Πούτιν, αλλά μιλάει μόνο για το ΝΑΤΟ».

Υπήρξαν μέχρι και συχαρίκια στην ελληνική κυβέρνηση που στέλνει στρατιωτικό υλικό στον ουκρανικό στρατό, ανακοινώθηκε ότι η μισθοφορική Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία που πολεμάει στη Μαριούπολη, ενώ η δράση των φασιστών του τάγματος Αζόφ, που αποδεδειγμένα τρομοκρατεί ιδιαίτερα τους ρωσόφωνους Ουκρανούς, εμφανίστηκε ως μύθος.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ