ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πληροφορίες για Αμερικανούς «εκπαιδευτές»

Από τις πρόσφατες συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
Από τις πρόσφατες συγκρούσεις στα περίχωρα της Δαμασκού
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναφορά σε μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «αντικαθεστωτικών», που λαμβάνει χώρα σε περιοχές κοντά στη Συρία, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ κάνουν σε δημοσίευμά τους οι «New York Times», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικού - αλλά «μη θανατηφόρου» - εξοπλισμού, όπως υποστηρίζεται, στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, εφόσον αποδειχτεί ότι «αυτός χρησιμοποιείται σωστά». Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη κατά τη Σύνοδο των Φίλων της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, την Πέμπτη, την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ενίσχυση της συριακής «αντιπολίτευσης», με κονδύλια 60 εκατομμυρίων δολαρίων για «βοήθεια», τους επόμενους μήνες, ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ τροποποίησε κάποιες διατάξεις του εμπάργκο παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Συρία, προκειμένου να ξεκινήσει η ροή προς τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες στις περιοχές γύρω από τη Δαμασκό, με τον κυβερνητικό στρατό να κάνει αναφορά σε «μεγάλες απώλειες» στις τάξεις των «αντικαθεστωτικών».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ρώμης, μετέβη χτες στην Τουρκία, όπου αναμενόταν να έχει συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας, με αιχμή τις εξελίξεις στη Συρία. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αποστείλει συστοιχίες πυραύλων στην Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία με το πρόσχημα της αντιμετώπισης ενδεχόμενου χτυπήματος από τη γειτονική χώρα, ενώ η Αγκυρα επιθυμεί επιτάχυνση των εξελίξεων στη Συρία, με νίκη των αντικαθεστωτικών, θεωρώντας ότι έτσι κλείνει ένα μέτωπο που έχει απέναντί της και απειλεί ενδεχομένως και την εδαφική της ακεραιότητα. Δεδομένων των πληροφοριών για εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία και η Κροατία, η δεύτερη ανακοίνωσε ότι αποσύρει 100 στρατιώτες της κυανόκρανους του ΟΗΕ, από τα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ.

Παράλληλα, σε νέα παρέμβασή του ο πρώην στρατηγός της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και νυν φερόμενος ως προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, Μανάφ Τλας, εξέφρασε την άποψη ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να εγγυηθούν από κοινού μία εκεχειρία στη Συρία.

Ρωσία: Βλέπει δυτική στήριξη στους εξτρεμιστές

Οι δηλώσεις που έγιναν στη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Φίλων της Συρίας» ενθαρρύνουν ευθέως τους εξτρεμιστές να καταλάβουν την εξουσία με τη βία. Αυτό υποστήριξε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Ρώμη. «Η διεθνής κοινότητα έχει αναπτύξει μια κοινή αντίληψη ότι μια στρατιωτική λύση στην κρίση της Συρίας δεν είναι δυνατή», εκτίμησε και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα οι λύσεις που υιοθετήθηκαν στη Ρώμη, καθώς και οι δηλώσεις που έγιναν, τόσο στο πνεύμα, όσο και κατά το γράμμα, άμεσα ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές να καταλάβουν την εξουσία με τη βία, αγνοώντας τα δεινά των απλών Σύριων». Και συμπλήρωσε πως επείγουσα είναι η άμεση παύση κάθε πράξης βίας και της αιματοχυσίας, και «η μετάβαση στον πολιτικό διάλογο, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Γενεύης, της 30ής Ιούνη 2012».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, έγινε αναφορά στη Συρία και ο Ρώσος Πρόεδρος, τόνισε «την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το ΝΑΤΟ για πολιτικούς λόγους αρνείται τη συνεργασία

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), Νικολάι Μπορντιούζα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η ΟΣΣΑ ενισχύει τα σύνορα με το Αφγανιστάν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελική απόσυρση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014.

«Παρά τις ευοίωνες δηλώσεις από την πλευρά ορισμένων εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, θεωρούμε πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πολύ περίπλοκη και τείνει μόνο προς επιδείνωση. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Αφγανιστάν είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η εκπαίδευση των ενόπλων, καθώς υπάρχουν περιοχές που δρουν οι ένοπλες ομάδες των εξτρεμιστικών οργανώσεων και μια ζώνη αστάθειας, όπου διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και υπάρχει ιδεολογική επιρροή των ισλαμιστών», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, και πρόσθεσε πως μετά το 2014 όλα αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν και θα πλησιάσουν τα σύνορα των χωρών της ΟΣΣΑ, στην οποία να θυμίσουμε ότι συμμετέχουν Αρμενία, Καζαχστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Ρωσία, Τατζικιστάν.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Ν. Μπορντιούζα, το ΝΑΤΟ αγνοεί όλες τις προσπάθειες της ΟΣΣΑ για να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικο-στρατιωτικών συνασπισμών για την αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων ασφάλειας» και πρόσθεσε πως αυτή η αρνητική στάση του ΝΑΤΟ «γίνεται για πολιτικούς λόγους, επειδή φοβούνται να παραδεχτούν ότι οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ είναι μια πραγματικότητα. Σε περίπτωση συνεργασίας με την ΟΣΣΑ αυτόματα πρέπει να αναγνωρίσουν πως αυτή έχει το δικό της τομέα ευθύνης». Ακόμα τόνισε πως «το ΝΑΤΟ, μάλλον, φοβάται κάποιο ανταγωνισμό στον τομέα της ασφάλειας, προτιμώντας να συνεργάζεται άμεσα με τις χώρες της περιοχής και θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

Ο γγ της ΟΣΣΑ υπενθύμισε πως ξεκινώντας από το 2004 η ΟΣΣΑ έχει στείλει επανειλημμένα προτάσεις για διάφορες μορφές συνεργασίας και δεν έχει λάβει καμία απάντηση σε καμία από αυτές. Το 2012 το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της ΟΣΣΑ ενέκρινε την απόφαση πρόσκλησης για συνεργασία της ΟΣΣΑ με το ΝΑΤΟ, η οποία στάλθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ. «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η πρόσκληση αυτή χάθηκε και πάλι», κατέληξε στο συμπέρασμα ο Ν. Μπορντιούζα.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως το ΝΑΤΟ αρνείται προς το παρόν να αναγνωρίσει την «πρωτοκαθεδρία» της Ρωσίας στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και συμπερασματικά αρνείται να αναγνωρίσει και την πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση της ΟΣΣΑ, που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με άλλες χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις βλέψεις και τις φιλοδοξίες διείσδυσής του σ' αυτήν την περιοχή, με την ενσωμάτωση νέων χωρών στα δικά του ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σχέδια που σε διάφορες περιπτώσεις έρχονται σε σφοδρή σύγκρουση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ρωσίας.


Ι. Π.

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Αμφιβολίες για την επιστροφή στόλου στη Μεσόγειο

Ο πρώην Αρχηγός των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Κράφτσενκο, δήλωσε πως εξεπλάγη από την είδηση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γενικό Επιτελείο της χώρας, σχετικά με την πρόθεση να επαναληφθεί από το 2015, μια μόνιμη ρωσική πολεμική παρουσία στη Μεσόγειο. Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», πως ο ρωσικός πολεμικός στόλος δεν έχει σήμερα, ούτε θα έχει και στο άμεσο μέλλον αρκετά ετοιμοπόλεμα πλοία, ούτε ένα αξιόπιστο σημείο ανεφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης στη Μεσόγειο.

Ο Β. Κράφτσενκο, που ήταν και διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις περί επιστροφής στη Μεσόγειο ως «μεγάλα λόγια κι επιθυμίες, που δε στηρίζονται σε πραγματικά μέσα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το στόχο της μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική βάση στο συριακό λιμάνι του Ταρτούς δήλωσε πως αυτή δεν έχει πλέον καμία σχέση με την εποχή που υπήρχε η ΕΣΣΔ, μιας και σήμερα είναι ένα «μικρό σημείο με μια μόνη προβλήτα. Ενώ όπως είναι γνωστό η κατάσταση στη Συρία, κάθε άλλο παρά σταθερή είναι».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η ρωσική ηγεσία έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο εξοπλιστικό σχέδιο 20 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, έως το 2020. Ωστόσο και γι' αυτό εκφράζονται, από ορισμένους Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές, σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Κέρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά το πέμπτο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, που οργάνωσε στη Βιέννη ο ΟΗΕ για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους λαούς, όπου υποστήριξε ότι «όπως και στην περίπτωση του σιωνισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρήσουμε την ισλαμοφοβία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Τη δήλωση Ερντογάν καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ως «επιβλαβή και προσβλητική».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που βρέθηκε χτες στην Τουρκία, χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την ομιλία Ερντογάν, δηλώνοντας τη διαφωνία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι μίλησε γι' αυτό τόσο με τον ομόλογό του, Α. Νταβούτογλου, και ότι έτσι δυσχεραίνεται η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, την οποία επιθυμούν οι ΗΠΑ. Ο Α. Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε των δηλώσεων Ερντογάν, λέγοντας ότι αν το Ισραήλ θέλει θετικές δηλώσεις πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του.

Στο ζήτημα της Συρίας ο Α. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να καταστεί εφικτή μία πολιτική αλλαγή, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συριακού λαού, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Ασαντ για εγκλήματα πολέμου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Κέρι, που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ασαντ έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θέλουν «ειρηνική πολιτική μετάβαση», την ίδια στιγμή που ενισχύουν τους αντικαθεστωτικούς...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ