ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Καραμπόλες» και ομηρία στις προσωρινές λίστες

Με χρήματα απ' τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία πληρώνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τους νεοπροσλαμβανόμενους

Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας είναι η κατάσταση που αναδεικνύεται με τις προσωρινές λίστες
Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας είναι η κατάσταση που αναδεικνύεται με τις προσωρινές λίστες
Δε φτάνει που οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά δημιουργείται και μια απαράδεκτη κατάσταση με τις προσωρινές λίστες των νεοπροσλαμβανόμενων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέσω του ΑΣΕΠ. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάσταση είναι η συνύπαρξη της ομηρίας με διάφορες «καραμπόλες» που προκαλούνται, στην προσπάθεια των υποψηφίων να αποκτήσουν μια θέση εργασίας.

Αμέσως μετά το διαγωνισμό αναρτήθηκαν στα νοσοκομεία οι προσωρινές λίστες επιτυχόντων βοηθών νοσοκόμων και νοσηλευτριών και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κλήθηκαν στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας για να εργαστούν μέχρι να δημοσιευτούν τα τελικά αποτελέσματα. Οι προσωρινές λίστες δημιουργήθηκαν στο όνομα της άμεσης κάλυψης των τρομακτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία που με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 25.000 οργανικές θέσεις.

Τα προβλήματα και οι «καραμπόλες» εμφανίστηκαν όταν άρχισαν οι ενστάσεις από υποψήφιους που είχαν απορριφθεί λόγω χαμηλής βαθμολογίας. Οι υποψήφιοι ζητούσαν από το ΑΣΕΠ να τους μοριοδοτήσει με βάση το δεύτερο τίτλο σπουδών που κατέθεσαν και όχι με το πτυχίο με το οποίο απέκτησαν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είχαν από τα δημόσια ΙΕΚ ή τις σχολές νοσηλευτικής των δημόσιων νοσοκομείων πτυχίο με μικρή βαθμολογία, απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά ΙΕΚ, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερους βαθμούς.

Δεν έφταναν οι «καραμπόλες» και οι όποιες μεθοδεύσεις αλλά αυτή η κατάσταση συμπληρώθηκε με ακόμα απαράδεκτη πρακτική. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι 130 προσωρινά προσληφθέντες εργαζόμενοι δε μισθοδοτούνται απ' το κράτος αφού δεν έχει εγκριθεί και το σχετικό κονδύλι για τις προσωρινές λίστες. Ετσι, λοιπόν, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, «αξιοποιώντας» τα χρήματα των εργαζομένων από τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία (ΕΛΛΑΠΙ), καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων με το εξευτελιστικό ποσό των 700 περίπου ευρώ, ανεξάρτητα από Κυριακές, αργίες, νυχτερινά, βάρδιες και χωρίς να δικαιούνται άδεια, στο όνομα πάντα της ευλυγισίας και της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων και του ξεπεράσματος της γραφειοκρατίας των προσλήψεων.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο λόγος ύπαρξης των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων δεν είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων αλλά η αφαίμαξή τους, αφού με τα χρήματα που δίνουν για να επισκεφτούν τα απογευματινά ιατρεία ουσιαστικά συντηρούν, εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Οι Ειδικοί Λογαριασμοί απ' τα απογευματινά ιατρεία θεσπίστηκαν με το νόμο 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να τον εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ διευρύνοντας το καθεστώς της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αγωνιστική απάντηση στις ελλείψεις και τα προβλήματα

Συγκέντρωση και Γενική Συνέλευση αύριο

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα Γραφεία της Διοίκησης αύριο Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο διεκδικούν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ωρών και εφημεριών. Αύριο, επίσης, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου, στις 10 π.μ.

Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, προωθεί την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με επέκταση της μερικής απασχόλησης και σταδιακή κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο και τονίζει: «Με τις "συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα" αναθέτει την κατασκευή των νέων νοσοκομείων αλλά και την ανακαίνιση των υπαρχόντων νοσοκομείων σε επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα να αναλάβουν οι επιχειρηματίες τη διοίκηση των νοσοκομείων και τη διαχείριση των υποστηρικτικών υπηρεσιών (π.χ. σίτιση, καθαριότητα, πλυντήρια, λογιστήριο) για τουλάχιστον 30 χρόνια. Κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου, προωθούν τη λειτουργία και νέων τμημάτων στο νοσοκομείο, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα κενά των υπαρχόντων τμημάτων. Ετοιμάζουν την έναρξη εργασιών απομάκρυνσης αμιάντου στο εσωτερικό του νοσοκομείου (μπαλκονόπορτες, σκίαστρα), εκθέτοντας σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών».

Το σωματείο ζητά να μην αρχίσουν οι εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου στο εσωτερικό του νοσοκομείου, χωρίς πλήρη έλεγχο όλων των χώρων του νοσοκομείου για ύπαρξη αμιάντου και χωρίς νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας και αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου για το αναγκαίο διάστημα.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ανεπαρκή τα κονδύλια των εφημεριών

Την άμεση χορήγηση κονδυλίων για την πλήρη και ασφαλή κάλυψη των προγραμμάτων εφημερίας των Νοσοκομείων της Περιφέρειας ζητά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ).

Η αύξηση κατά 0,5% το 2006 του ποσού που διατίθεται για το πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομειακών γιατρών, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ, «όχι μόνο είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Επιστημονικών και Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων, αλλά δεν καλύπτουν ούτε την αμοιβή της εφημερίας που προκύπτει από την ωρίμανση των μισθών των γιατρών και την εξέλιξή τους».

Αναμένεται περικοπή του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών, την ίδια στιγμή που αναπτύσσονται νέα τμήματα και κλινικές, επισημαίνει η ΕΙΝΗ και σημειώνει το Ακτινολογικό Μηχάνημα των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που 8 μήνες μετά την εγκατάσταση άρχισε να υπολειτουργεί και την πρόσφατη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης το οποίο εγκαινιάστηκε χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξης και αποκατάστασης. Αντί για τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, τώρα στα νοσοκομεία της Ηπείρου «αρχίζουν οι διαδικασίες διορισμού 54 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων από το διαγωνισμό του 2004».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ημερίδα για την Υγεία

Την αναγκαιότητα μέσα από την ένταση των αγώνων να ανοίξει ο δρόμος για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό, τη νεολαία, τους μετανάστες, στο οποίο θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας, ανέδειξαν οι εκπρόσωποι φορέων του Αγρινίου που συμμετείχαν στη χτεσινή ημερίδα για την Υγεία, την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Ιατρικό Σύλλογο, το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σωματείο Οικοδόμων, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τους γιατρούς ΙΚΑ και Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Στις τοποθετήσεις αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής. Προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επισημάνθηκαν οι ελλείψεις σε κρεβάτια, εξοπλισμό, ειδικότητες και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ανομοιογενείς εργασιακές σχέσεις που επικρατούν, μισθοί που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων κ.ά.

Νέο προεδρείο στον ΠΙΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που προέκυψε απ' τις αρχαιρεσίες της 12.2.2006, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Μ. Καλοκαιρινός. Α' Αντιπρόεδρος: Γ. Καραντανάς. Β' Αντιπρόεδρος: Χρ. Ρογκότης. Γεν. Γραμματέας: Στ. Πίνης. Ταμίας: Ευ. Κουσκούνη.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι οι: Κ. Αλεξανδρόπουλος, Αν. Βασιάδης, Ν. Γαλανόπουλος, Ι. Καπρίνης, Π. Κοντολέων, Σ. Μπαράτσης, Γρ. Ροκαδάκης, Αν. Σπανός, Β. Σωτηρακόπουλος και Δ. Χριστογιάννης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ