ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1969: Η χρονιά των μεγάλων επιτευγμάτων της αεροναυπηγικής

Το εντυπωσιακό «Κονκόρντ» λίγο μετά την απογείωσή του στις 2 του Μάρτη 1969. Ταχύτατο μεν, οικονομικά ασύμφορο δε
Το εντυπωσιακό «Κονκόρντ» λίγο μετά την απογείωσή του στις 2 του Μάρτη 1969. Ταχύτατο μεν, οικονομικά ασύμφορο δε
Η 2η του Μάρτη συνδέεται με δύο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των προσπαθειών του ανθρώπου να κατακτήσει τους αιθέρες. Στις 2 του Μάρτη 1748 ο Γάλλος Ζαν Πιερ Μπλανσάρ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο όπου αυτός θέλει, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Μετά από 221 χρόνια, στις 2 του Μάρτη 1969, πραγματοποιεί, στην Τουλούζη της Γαλλίας, την παρθενική του πτήση το «Κονκόρντ», το γαλλοβρετανικό αεροσκάφος που πετάει με υπερηχητική ταχύτητα και φιλοδοξεί να κατακτήσει τις διεθνείς αερομεταφορές.

Ομως, το 1969 ήταν μια χρονιά που σφραγίστηκε και με άλλες μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της αεροναυπηγικής. Κατά τη διάρκεια του 1969 παρουσιάστηκαν άλλοι δυο τύποι αεροσκαφών που μαζί με το «Κονκόρντ» άλλαξαν τα δεδομένα και καθόρισαν τις μετέπειτα εξελίξεις στις μεταφορές και στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Στις 8 του Φλεβάρη 1969 πέταξε για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της πόλης Εβερετ των ΗΠΑ το «Τζάμπο» της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας «Μπόινγκ», ενώ λίγο αργότερα κάνει την εμφάνισή του και το σοβιετικό «Τουπόλεφ Tu- 144».

To «Κονκόρντ» ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των αεροπορικών βιομηχανιών της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι κατασκευαστές του έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ταχύτητα, σκεπτόμενοι ότι θα κέρδιζαν στην «κόντρα» με τους Αμερικανούς με τη μείωση σημαντικά του χρόνο των υπερατλαντικών πτήσεων. Ενώ, λοιπόν, το «Κονκόρντ» μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα υπερδιπλάσια του ήχου, λόγω του αεροδυναμικού του σχήματος είχε μικρή χωρητικότητα. Ετσι, ο μικρός αριθμός των επιβατών καθιστούσε την εκμετάλλευσή του ζημιογόνο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τρομερή ηχορύπανση που προκαλούσε το οδήγησαν στο περιθώριο.

Το σοβιετικό «Τουπόλεφ Tu-144» είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με το «Κονκόρντ». Μάλιστα, η ομοιότητά τους έδωσε λαβές για μια φιλολογία περί «βιομηχανικής κατασκοπίας». Ωστόσο, οι Σοβιετικοί επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν απάντηση σε δυο βασικά ζητήματα, που είχαν θεωρηθεί αδυναμίες του «Κονκόρντ», στη θέση των κινητήρων και στο σύστημα προσγείωσης. Ομως, το «Tu-144» έπεσε θύμα του μποϊκοτάζ των Δυτικών, για πολιτικούς λόγους. Ετσι, παρά τα πλεονεκτήματά του δε γνώρισε εμπορική επιτυχία.

Τη «μάχη» κέρδισε, τελικά, το «Τζάμπο» της αμερικανικής «Μπόινγκ». Παρά τον όγκο του, είναι το ταχύτερο υποηχητικό αεροσκάφος και ικανό να μεταφέρει τριπλάσιο αριθμό επιβατών σε σχέση με τους ως τότε «κολοσσούς» των παγκόσμιων αερομεταφορών. Βοηθούσης της «ισχύος» των ΗΠΑ και των πιέσεων που άσκησε η αμερικανική κυβέρνηση στους «συμμάχους» της, το «Τζάμπο» καθιερώθηκε.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1885 Γεννιέται ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς. Από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Γιος μεταλλωρύχου, ο Λόρενς σπούδασε δάσκαλος. Αφησε την Αγγλία το 1919 και ταξίδευσε στην Ευρώπη, στην Αμερική και την Αυστραλία. Στις ρεαλιστικές του νουβέλες Το άσπρο παγόνι (1911), Γιοι και εραστές (1913) και το Ουράνιο τόξο (1915), αποδίδει τα κοινωνικά δεινά στο βιομηχανοποιημένο πολιτισμό, που καταστρέφει το δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Το έργο του χαρακτηρίζεται από το ενδιαφέρον για την «ιδιωτική ύπαρξη» του ατόμου, όμως η ψυχολογική ανάλυση ορισμένων αφηγημάτων του επισκίασε τον κοινωνικό προβληματισμό. Ο Λόρενς ξαναγύρισε στην κριτικά ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής με το μυθιστόρημα Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι (1928). Εγραψε ακόμα κριτικά δοκίμια, διηγήματα, ποιήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.

ΕΝΑΝ ΠΛΑΤΥ, γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους και το λαό, διοργανώνοντας δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει οι ΚΟ του ΚΚΕ, σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία (σελίδα 6)

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στα Βαλκάνια και η ελληνική εξωτερική πολιτική, ήταν το θέμα της χτεσινής ημερίδας του Συνασπισμού, που εξελίχτηκε σε συνάντηση ελάχιστων στελεχών και προσκεκλημένων (σελίδα 8)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Τύπου σε άσχετο νομοσχέδιο (συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης), για να την αποσύρει λίγο αργότερα (σελίδα 13)

ΛΙΓΕΣ μέρες πριν το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ανασύρει από το σκουριασμένο οπλοστάσιό του τη συνταγή των αποκλεισμών (σελίδα 22)

ΣΕ 24ΩΡΗ απεργία προχωρά το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, την Τετάρτη 7 Μάρτη, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα των αγροτών και συμμετέχοντας στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν την ίδια μέρα στην πλατεία Σαπφούς (σελίδα 23)

«Ο ΝΟΜΟΣ Παπαδόπουλου διώχνει τους ασθενείς απ' τα νοσοκομεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Νοσοκομειακή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού» (σελίδες 24 - 25)

ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θα γίνουν! Με το σύνθημα αυτό, ξεκίνησε, ήδη, η προετοιμασία για τη μεγάλη Εκδήλωση Διαμαρτυρίας κατά των νέων επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία θα γίνει στην Ελευσίνα, την Πέμπτη 8 Μάρτη (σελίδα 27)

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ των γενικότερων νεοφιλελεύθερων επιλογών και των ιδιωτικοποιήσεων, κινείται το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, το οποίο ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (σελίδα 29)

ΕΞΑΛΛΟΙ, και με το δίκιο τους, είναι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Διαγόρα Χρονόπουλου, σε κυριακάτικη εφημερίδα (σελίδα 33)

ΤΟ ΘΕΜΑ της πολυφωνίας και της ίσης μεταχείρισης των κομμάτων από τα ΜΜΕ, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, είναι στις προτεραιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 35)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί που βαθμιαία στα ανατολικά πελάγη θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5-16, στο Αιγαίο από 9-17 και στη Θεσσαλονίκης από 4-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι ισχυροί που αργότερα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-16 βαθμούς.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 2 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1827 Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Τουρκία για τη χορήγηση αυτονομίας στην Κρήτη.

1943 Αρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Βίσμαρκ που κατέληξε σε μεγάλη ήττα του ιαπωνικού στόλου που έχασε 4.000 άνδρες και δώδεκα πολεμικά σκάφη.

1983 Περιοδεία στην κεντρική Αμερική πραγματοποιεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ κατά την οποία επισκέπτεται και τη Νικαράγουα όπου καταδικάζει απερίφραστα τόσο το καθεστώς των Σαντινίστας όσο και τη «θεολογία της απελευθέρωσης».

1984 Πορεία στο κέντρο του Παρισιού πραγματοποιούν 8.000 ανθρακωρύχοι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 6.000 τις θέσεις εργασίας στον κλάδο μέχρι το τέλος του χρόνου.

1979 Απαντώντας στις αποκαλύψεις ότι κατά τη νεότητά του υπήρξε μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς απαντά ότι δήθεν ένας συγγενής του τον είχε γράψει μέλος του ναζιστικού κόμματος χωρίς τη συγκατάθεσή του!

1995 Ο επτά φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος της Μαφίας. Μετά από πολύχρονη δίκη αθωώθηκε το 1999.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ