ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΣΟΛΑΝΑ
Στόχος... ισχυρό ΝΑΤΟ

Πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες

Τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα.Κύριο μέλημά του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, η αποκατάσταση της... εύρυθμης λειτουργίας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Για το σκοπό αυτό δεν παρέλειψε να "υπενθυμίσει" τα λεγόμενα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε χτες σχετικά με την επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι "η συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός ήταν μια συζήτηση, στην οποία έγινε αναφορά επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας". Και πρόσθεσε: "Ο κ. Σολάνα απάντησε ότι, ως εκ του ρόλου του, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχουν ομαλές συνθήκες στις σχέσεις των δύο χωρών στην περιοχή, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αφ' ενός και εφ' ετέρου με τήρηση των αρχών λειτουργίας και των κανόνων αυτού του ίδιου του ΝΑΤΟ".

Πιο ανοιχτά φαίνεται πως μπήκαν τα ζητήματα κατά τη συνάντηση που είχε χτες ο Χ. Σολάνα με τον υπουργό Αμυνας Γερ. Αρσένη.Ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του κατά τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση και μίλησε αόριστα για την ανάγκη "ισχυρής συμμαχίας του ΝΑΤΟ". Ο Γερ. Αρσένης πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι "δεν υπάρχει παραίνεση ή υπόδειξη ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σχετικά με το πρόγραμμα ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων στο δικό μας χώρο". Βέβαια, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως ο ρόλος της Ελλάδας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, καθώς και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση στη Βοσνία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ