ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΕ
Ξεπούλημα και με το δόλωμα του «λαϊκού καπιταλισμού»

Το ότι η «ιδιωτικοποίηση» ενισχύει αποφασιστικά το ιδιωτικό κεφάλαιο στις σύγχρονες συνθήκες είναι προφανές. Γι' αυτό άλλωστε γίνεται. Αλλά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση, προχώρησε πολύ πιο πέρα, από ό,τι αναμενόταν, σχετικά με την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης, που καθορίζει και το «τίμημα» για τον αγοραστή ή τους αγοραστές. Ακόμα, και ο σύμβουλος, ιδιωτικοποίησης, ο οποίος χρυσοπληρώνεται για να ολοκληρώσει το ξεπούλημα, φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά, με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτή διοίκησης της Επιχείρησης, με τις αιρέσεις που καταγράφει στο ενημερωτικό σημείωμα.

Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Επιχείρησης στο επενδυτικό κοινό, ουδείς θα μπορούσε να πιστέψει, αν δεν το άκουγε από το στόμα του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου Στ. Νέζη, ότι η αξία της ΔΕΗ είναι 972 δισεκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνηση, αν κάποιος θέλει να αγοράσει τη ΔΕΗ, το 100%, με τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην προηγούμενη σελίδα, του αρκούν... 972 δισεκατομμύρια δραχμές! Αυτό, όταν η αξία των παγίων της, επιεικώς υπολογίζεται στα 7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Ακόμα, όταν η περιουσία που προέρχεται από το ασφαλιστικό των εργαζομένων -έχει εγγραφεί με έγκυρες αναλογιστικές μελέτες- ανέρχεται στα 3,2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης, οι σημερινές εκτιμήσεις, αναφέρουν ότι για να «ξαναχτιστεί» η ΔΕΗ, χρειάζονται 11 - 13 τρισεκατομμύρια δραχμές. Αυτό το ομολογεί ακόμα και η... ΝΔ.

Είναι εμφανές, ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να παραδώσει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο ξένο και ντόπιο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι αποφασισμένη να αφήσει στην άκρη τα όποια προσχήματα, ακόμα, δε, να προχωρήσει και στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού, των ίδιων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης.

Δεν έφτανε μόνο η εξευτελιστική υποτίμηση της αξίας της ΔΕΗ. Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση, που έκανε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, να χαμογελούν, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε και την αύξηση των τιμολογίων! Είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ανέφερε - και γι' αυτό πρέπει να ανατιμηθούν!

Με τις αναφορές του, ο Στ. Νέζης, στόχευε, να διαβεβαιώσει τους ιδιώτες - που θα σπεύσουν να αγοράσουν τη ΔΕΗ- ότι θα έχουν απρόσκοπτη κερδοφορία, αλλά και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ότι το αίτημά τους για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να βρουν το έδαφος στρωμένο, ικανοποιείται.

Επιδιώκουν και τη συναίνεση των εργαζομένων!

Η κυβέρνηση, επιζητεί να κάνει συνένοχους σ' αυτή την υπόθεση και τους ίδιους τους εργαζόμενους της Επιχείρησης, παρά και ενάντια στα πραγματικά τους συμφέροντα. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που απαρτίζεται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ) έχουν αναλάβει αυτό το έργο, φαίνεται ωστόσο, ότι δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα. Μπορεί, να διαρρέει, ότι οι εργαζόμενοι σπεύδουν να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις προαναφερθείσες παρατάξεις, επιδιώκουν να «δελεάσουν» τους εργαζόμενους με την παράταση της ημερομηνίας και τις ευκολίες πληρωμής. Ειδικότερα, αν και η προθεσμία για την αγορά μετοχών από τους εργαζόμενους έληγε αρχικά στις 23 Νοέμβρη, παρατάθηκε τελικά μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα που τελειώνει και η προθεσμία της δημόσιας εγγραφής. Επίσης, επιμηκύνεται και ο χρόνος αποπληρωμής του μετοχοδανείου, από 6 μήνες, στον ένα χρόνο.

Ποιος εργαζόμενος όμως έχει συμφέρον να αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, όταν είναι βέβαιο, ότι υπογράφει και την καταδίκη του; Στο ενημερωτικό δελτίο, που διανέμεται στο επενδυτικό κοινό, μεταξύ των άλλων ρίσκων που αναφέρονται ότι αναλαμβάνει όποιος αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, είναι και οι εξής «κίνδυνοι»:

  • η περιορισμένη δυνατότητα μείωσης του προσωπικού από την Επιχείρηση, στο βέλτιστο βαθμό, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία της!
  • το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της Επιχείρησης είναι μέλη των εργατικών σωματείων και ενδεχομένως να προβούν σε ενέργειες οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης,
  • οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα σωματεία υπονομεύουν την κερδοφορία της Επιχείρησης.

Είναι ξεκάθαρο, ότι όταν ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ, αγοράζει μετοχές της, στο όνομα της κερδοφορίας της, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να χάσει τα εργασιακά του δικαιώματα, ακόμη και τη δουλιά του. Ποιο όφελος, μπορεί να έχει και ένας Ελληνας εργαζόμενος με το να αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, όταν του ανακοινώνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα πάρουν φωτιά και τα τιμολόγια της; Και πόσες μετοχές μπορεί να αγοράσει ένας εργαζόμενος, ώστε να θεωρεί ότι θα ωφεληθεί, θα βελτιώσει το εισόδημά του, όταν και αυτές αγοράζονται με μετοχοδάνεια, ενώ οι συνολικές αναδιαρθρώσεις και η ίδια η ιδιωτικοποίηση ενισχύει το κεφάλαιο, άρα δυναμώνει την εκμετάλλευση, τον φέρνει σε χειρότερη θέση; Ποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί, ότι οι ιδιώτες θα κερδίσουν και με την πώληση των μετοχών και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος; Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να πέσουν στη λούμπα και να αγοράσουν μετοχές, αλλά να αντιτάξουν στην πορεία που έχει προδιαγραφεί τη δική τους κοινωνικοπολιτική δράση για ένα λαϊκό δημόσιο τομέα ενέργειας, από κοινού με τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος για τα συμφέροντά τους. Μια τέτοια προοπτική περνά και μέσα από την εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και μέσα από στόχους διεκδίκησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για ηλεκτρική ενέργεια φτηνή για το λαό, αλλά και εναντίωσης σ' όλες τις αρνητικές συνέπειες, της προδιαγεγραμμένης αυτής πορείας.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ