ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς διαρκή πάλη και αλληλεγγύη

Ανθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της COSCO

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ, συνθέτης - στιχουργός

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
«Σήμερα, οι σκιαμαχίες για ήσσονος σημασίας θέματα έχουν ξεχωριστή θέση στα συστημικά ΜΜΕ. Οπως και ο κάθε είδους κιτρινισμός άλλωστε.

Για τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης δεν περισσεύει χρόνος.

Ενας ακόμα μεροκαματιάρης νεκρός. Ενας αγωνιστής της ζωής που πήγε, αλλά δε γύρισε απ' τη δουλειά.

Και μετά σου λένε πως δεν υπάρχει ταξικός πόλεμος, "ένα ατύχημα βρε αδερφέ, το πρώτο είναι τάχα, ή το τελευταίο;".

Πού να βρεθεί χώρος για τις γραφίδες και χρόνος για τα μικρόφωνα! Υπάρχουν σοβαρότερα - λέει - προβλήματα. Ασε που με την αποσιώπηση το μεγάλο αφεντικό μένει εκτός κάδρου. Το αφεντικό όμως και όνομα έχει και λερωμένα χέρια. Κι εμείς τα ξέρουμε.

Οπως ξέρουμε και ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς διαρκή πάλη και ταξική αλληλεγγύη».

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ, τραγουδίστρια

«Σε έναν κόσμο που περνάει στο ντούκου ο διαμελισμός ενός ανθρώπου, που ήταν νέος, που είχε οικογένεια και αγαπημένους, που θα 'πρεπε να έχει τη ζωή του για να ανθίζει και να ευτυχεί και όχι για να δουλεύει σαν σκλάβος, κατάκοπος για ένα κομμάτι ψωμί, οφείλουμε όλοι εμείς να παλεύουμε!

Να παλεύουμε μέχρι τη μέρα που στην πλάτη του, στην πλάτη κάθε εργάτη, κάθε αδικημένου ανθρώπου κανένα αδηφάγο τέρας δεν θα μπορεί να κερδοσκοπεί πια.

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Κανένας άλλος Δημήτρης.

Καμία άλλη.

Κανένας άλλος».

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ, ηθοποιός

«Το μήνυμα στη ράδα, στα αγκυροβόλια των κολασμένων, των ταπεινών και καταφρονεμένων, όπου το "έντιμο αίμα ζητάει...", το μήνυμα των εργαζομένων στην COSCO μάς καλεί: "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ". Και το μήνυμα δεν είναι μόνο για τη ράδα του λιμανιού του Πειραιά. Είναι για όλους εμάς τους δυνατούς, εμάς που μας τρέμουν όταν αποφασίζουμε να πάρουμε τον δρόμο του αγώνα. Τρέμουν την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση των συνδικάτων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, από τις γυναίκες, τους γιατρούς - μακρύς ο κατάλογος - τα μηνύματα από το εξωτερικό... "και άλλοι πίσω ακολουθούν..." για να γίνει... "Μεγάλο ποτάμι η οργή του λαού". Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά! Δύναμη κι Αγώνα!».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ, ομοσπονδιακός προπονητής στίβου

«Η αλληλεγγύη όλων μας στον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι είναι δεδομένη. Είναι αδιανόητο σήμερα με τέτοια εξέλιξη της τεχνικής και της τεχνολογίας να μιλάμε για θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς. Δεν μπορεί να μας γυρίζουν πίσω 100 χρόνια και να μη μιλάμε γιατί κάποιοι κερδίζουν από αυτό».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
«Με εξοργίζει ότι μια βδομάδα τώρα στον Πειραιά γίνεται μία τεράστια κίνηση αλληλεγγύης προκειμένου να αναδειχθούν οι συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες και δεν έχει προβληθεί σχεδόν τίποτα. Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους χιλιάδες που στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων που περήφανα συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι για να μη θρηνήσουν ποτέ άλλο συνάδελφό τους. Για να φτάσει η φωνή τους σε όλη την Ελλάδα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πολύμορφη αλληλεγγύη από σωματεία σε όλη τη χώρα

Το Συνδικάτο Επισιτισμού ετοιμάζει το «τραπέζι» στους απεργούς λιμενεργάτες
Το Συνδικάτο Επισιτισμού ετοιμάζει το «τραπέζι» στους απεργούς λιμενεργάτες
Μηχανοκίνητη πορεία έγινε από τους εργαζόμενους της COSCO και το Σάββατο το πρωί, σηκώνοντας ξανά στο πόδι τις εργατογειτονιές των περιοχών γύρω από το λιμάνι, και με συνθήματα και τρικάκια καλώντας τον λαό να βρεθεί στο πλευρό τους. Οταν επέστρεψαν στο ΣΕΜΠΟ τούς περίμεναν ένα πιάτο ζεστή φασολάδα, σάντουιτς, κρουασάν και άλλα πολλά που έφεραν εργαζόμενοι από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, στο πλαίσιο της μεγάλης και πολύμορφης έμπρακτης αλληλεγγύης που προκαλεί ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων.

Η φασολάδα έβρασε και ετοιμάστηκε μέσα στο ΣΕΜΠΟ, με τους εργαζόμενους του Επισιτισμού να πιάνουν δουλειά από νωρίς το πρωί, φέρνοντας μαζί τους και τα ανάλογα σύνεργα, καζάνια, τεράστια «μάτια» πετρογκάζ, τραπέζια και καρέκλες. Το μεσημέρι όλα ήταν έτοιμα. Στρώθηκαν τεράστιες τραπεζαρίες, με τους εργαζόμενους της COSCO, αρκετοί και με τις οικογένειές τους, φανερά συγκινημένοι να ευχαριστούν για τη συμβολική αυτή κίνηση και να λένε «πόση δύναμη μας δίνει όλη αυτή η αλληλεγγύη».

Αλληλεγγύη και από τη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα και την απεργία των εργαζομένων στην COSCO, το πρωί του Σαββάτου εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο «Λιμάνι», όπου στεγάζονται τα γραφεία εταιρείας του Ομίλου της COSCO.

Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Απλήρωτη δουλειά, σακατεμένοι εργάτες - έτσι κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες» και κρατώντας πανό που έγραφε «Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των καπιταλιστών», εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών της COSCO, καταδικάζοντας παράλληλα κυβέρνηση και εργοδοσία που επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Παράλληλα μοίραζαν στους διερχόμενους το ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών εργατών, και από την ντουντούκα καλούσαν σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης και κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη.

Νέες ανακοινώσεις στήριξης

Στο μεταξύ, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων προστίθενται: Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Λάρισας, Αρτας, Ιωαννίνων, Σάμου, Ζακύνθου, Λευκάδας - Βόνιτσας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ). Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ «να γίνουμε κήρυκες» του δίκιου των εργατικών αγώνων

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ

Τη στήριξή του στον αγώνα των λιμενεργατών της COSCO εκφράζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση των αστικών ΜΜΕ απέναντι στο νέο εργοδοτικό έγκλημα.

«Είναι πραγματικά απαράδεκτη και προκλητική η αρχική δημοσίευση του ΑΠΕ - ΜΠΕ: Το τραγικό γεγονός που προκλήθηκε εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγείας και ασφάλειας, αποδόθηκε σε ευθύνη του νεκρού εργάτη. Είναι ένα δείγμα για το πώς αντιλαμβάνονται τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιωτικά και κρατικά, την "αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση". Φυσικά αναφερόμαστε στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και στους μεγαλοδημοσιογράφους, όχι στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την επιβίωση, συχνά κάτω από συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζει επίσης ότι την απαράδεκτη δημοσίευση αναπαρήγαγαν και άλλα ΜΜΕ, παρά τη διάψευσή της από το Σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ, ενώ αναδεικνύει και την αποσιώπηση του μεγάλου απεργιακού αγώνα. «Μάλιστα, κάποια ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στους απεργούς εργαζόμενους γιατί κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο, την προστασία της ζωής τους», σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ αναδεικνύει και τις «τεράστιες ευθύνες» που έχει η «εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ και άλλων Ενώσεων του κλάδου για την εκκωφαντική αδράνεια σε αυτήν την επικίνδυνη παραπληροφόρηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ. Δείχνει το μέτρο της ευαισθησίας της στο κατά τ' άλλα ζωηρό ενδιαφέρον για αντικειμενική ενημέρωση. Μάλλον επιλεκτική είναι η σπουδή τους για την αντιμετώπιση των fake news αφού η κατασυκοφάντηση ενός εργατικού αγώνα δεν φαίνεται να τους κινητοποιεί», υπογραμμίζει.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να γίνουν «κήρυκες» των συμφερόντων και του δίκιου τους, «να αξιοποιούμε τα Μέσα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων. Είναι η δική μας φωνή! Ταυτόχρονα, χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο τους, απαιτούμε να ακούγονται η φωνή μας, οι αγώνες και οι αγωνίες μας από τα ΜΜΕ. Δεν τους αφήνουμε να θάβουν το δίκιο μας και σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και πρώτα από όλα τους δημοσιογράφους», καταλήγει.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ