ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ
Τους υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει η παροιμία και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην υποδοχή που ετοίμασαν χτες στους διαδηλωτές από την Κρήτη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Πριν ξημερώσει καλά καλά, έδεσε κάβους στο λιμάνι του Πειραιά το «Κρήτη 2», με τους διαδηλωτές από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. «Σας καλωσορίζουμε στον Πειραιά. Να μη λείψει σήμερα κανείς από το πανελλαδικό συλλαλητήριο», φώναζε η ντουντούκα και μερικές εκατοντάδες ανακοινώσεις άλλαξαν χέρι μέσα στα λίγα λεπτά που κράτησε η αποβίβαση. Κάπως έτσι, η υποδοχή μετατράπηκε σε μαζικό προσκλητήριο στους επιβάτες του πλοίου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Οσο περισσότεροι συγκεντρώνονταν δίπλα στον καταπέλτη, τόσο το κλίμα «ζεσταινόταν» και ο ενθουσιασμός μεγάλωνε. Η ντουντούκα «έριξε» το πρώτο σύνθημα. Μετά κι άλλο, κι άλλο και το λιμάνι «ζωντάνεψε». Συγκροτημένα, η μικρή διαδήλωση κινήθηκε προς το «Κρήτη 1», που εκείνη την ώρα έφτανε από το Ηράκλειο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κι εδώ, προκαλώντας δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των τουριστών που βρίσκονταν στο λιμάνι. Ενισχυμένη με τους διαδηλωτές από το Ηράκλειο και το Λασίθι, η μικρή διαδήλωση κατευθύνθηκε με συνθήματα προς τον Ηλεκτρικό Σταθμό για να πάρει το δρόμο προς την προσυγκέντρωση, στο Μοναστηράκι.

Η κάθοδος των βορείων

Ισα που χάραζε κι έφτασε στο πάρκινγκ του ΟΑΚΑ το πρώτο πούλμαν με τους διαδηλωτές της Λαϊκής Επιτροπής της Κατερίνης. Λίγο μετά έφτασαν οι πρώτοι από τη Θεσσαλονίκη. Κι ύστερα «χάθηκε η μπάλα» καθώς ένα μεγάλο κομβόι με δεκάδες πούλμαν άρχισε να φτάνει από κάθε πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Ως τις 9.30 με συγκροτημένα μπλοκ των 1.000 ατόμων το καθένα έμπαιναν στους συρμούς των ΗΣΑΠ με κατεύθυνση το σταθμό της Βικτώριας. Στις 9.30 έφτασε το πρώτο πούλμαν από τη Χαλκίδα με εργαζόμενους από εργοστάσια της περιοχής, ενώ στις 9.54 έφτασε το πρώτο πούλμαν της Θεσσαλίας από το Βόλο. Στις 11, από το Πεδίον του Αρεως ως κάτω στην Πατησίων προς το Πολυτεχνείο συγκροτείται ήδη η βόρεια προσυγκέντρωση...

Από τα Προπύλαια

Με τη νεολαία να δίνει τον παλμό, η προσυγκέντρωση των Προπυλαίων κατέκλυσε την οδό Πανεπιστημίου. Τα πανό των σχολείων, των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, των εργαζομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το γιγαντοπανό του ΜΑΣ, οι φωνές που ενώνονταν ρυθμικά στα συνθήματα, εξέπεμπαν κάλεσμα διεκδίκησης για μόρφωση, για μέλλον χωρίς εμπόδια, για επιστήμη και επιστήμονες στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Τα Προπύλαια ήταν το σημείο συνάντησης και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στο ρόλο εκγύμνασης των αυριανών απασχολήσιμων που θέλουν να τους επιβάλουν. ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έδωσαν μαζικό και δυναμικό «παρών». Ενώνοντας τις φωνές τους με τους Συλλόγους της ΟΓΕ, το μαχητικό γυναικείο κίνημα, με τους καλλιτέχνες που αντιστέκονται στον «πολιτισμό» του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Από την Ομόνοια στο Σύνταγμα

«Εργάτη, μη δεχτείς με ψίχουλα να ζεις», βροντοφώναξαν δεκάδες σωματεία της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια. Φορώντας τις φόρμες της δουλειάς πορεύτηκαν άνεργοι μεταλλεργάτες, απλήρωτοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και άλλους χώρους δουλειάς, απολυμένοι από τη «Χαλυβουργία Ελλάδος», 3 χρόνια μετά από τη μέρα που ξέσπασε η εννιάμηνη απεργία τους. Οι εργάτες στο Φάρμακο συμμετείχαν με απεργία, από κοντά η Ομοσπονδία και Σωματεία από τον κλάδο του Τύπου - Χαρτιού, τα Τρόφιμα, τη Χημική Βιομηχανία, το κλαδικό Συνδικάτο, επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές από τις Τηλεπικοινωνίες. Στην Ομόνοια επίσης συγκροτήθηκαν τα μπλοκ των διαδηλωτών από την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα, εργαζόμενοι και άνεργοι, αλλά και αγροτικοί σύλλογοι. Μαζικό ήταν και το μπλοκ των εργαζομένων και απολυμένων από τα «Τσιμέντα Χαλκίδας».

ανέβηκαν απ' το Μεταξουργείο

Με το «σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» από τους απολυμένους μουσικούς της μπάντας της Πάτρας να δίνει το ρυθμό, ξεκίνησε η προσυγκέντρωση από την πλατεία Καραϊσκάκη. Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, τα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και της ΟΓΕ στα χέρια, ξεκίνησαν τη διαδρομή προς την Ομόνοια. Το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» δονούσε την οδό Αγ. Κωνσταντίνου και στη συνέχεια την Πανεπιστημίου, στη διαδρομή προς Σύνταγμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας βρισκόταν λίγο πάνω από τα Προπύλαια, η ουρά μόλις έμπαινε στη Σταδίου.

Από τη νότια πύλη της πόλης

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό, η Λαϊκή Επιτροπή Νότιου Τομέα της Αττικής έδωσαν από το πρωί χτες το «παρών» στην προσυγκέντρωση στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Μαζί τους δυνάμεις, συσπειρώσεις και σωματεία, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που δε συσπειρώνονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπως ο Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, νεολαίοι που εργάζονται με 5μηνα, επιχειρησιακά σωματεία από δήμους της Αττικής κ.ά. ένωσαν το στίγμα τους στη χτεσινή διαδήλωση, σηκώνοντας τα δικά τους πανό. Λίγο μετά τις 11 το πρωί η προσυγκέντρωση ήταν ήδη ένα ποτάμι που κυλούσε προς το Σύνταγμα.

Οι νησιώτες και οι Πειραιώτες

Το αδιαχώρητο είχε επικρατήσει στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού στο Μοναστηράκι πολύ πριν από τις 11 που είχε οριστεί η προσυγκέντρωση. Από νωρίς το πρωί η πλατεία άρχισε να κατακλύζεται από τους νησιώτες που είχαν καταφτάσει με τα νυχτερινά και τα πρωινά βαπόρια, με τα μπλοκ των Κρητικών να ξεχωρίζουν. Μαζικά ήταν και τα μπλοκ των νησιωτών από Ικαρία, Σάμο, Λέσβο, Δωδεκάνησα. Μαζί με τους νησιώτες στο Μοναστηράκι προσυγκέντρωση είχαν και οι Λαϊκές Επιτροπές από όλη την περιφέρεια του Πειραιά, των οποίων τα μπλοκ ήταν ολοφάνερο ότι είχαν ενισχυθεί με νέες δυνάμεις.

Διέσχισαν όλο το κέντρο

Μια ολάκερη πορεία έφτιαχναν οι χιλιάδες που κατέβηκαν από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία στην προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Χωρίς ίχνος να μαρτυρά την κούραση του ταξιδιού, που για άλλους ξεκίνησε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής ή στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μαζί τους και ένα τμήμα από την Αττική. Το χρώμα έδιναν τα λάβαρα από τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας αλλά και κλάδων και Επιτροπών Αγώνα ανέργων και εργαζομένων. Εξυπνα συνθήματα, όπως αυτό του Συλλόγου Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης: «Παράτα τη ζωή που κάνεις - πάλεψε για τη ζωή που χάνεις». Ανακατεμένα τα εκατοντάδες κόκκινα μπαλόνια των απεργών της «Κόκα-Κόλα».

Από τον «Ευαγγελισμό»

Με τη συμμετοχή εργαζομένων 12 σωματείων απ' τα δημόσια νοσοκομεία, τα ιδιωτικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά και τις Επιτροπές Αγώνα ανέργων - πρακτικάριων υγειονομικών και των ψυχιατρείων (ΨΝΑ και Δρομοκαΐτειου) ξεκίνησε η προσυγκέντρωση των υγειονομικών στο σταθμό του «Ευαγγελισμού». Στην πορεία προς το Σύνταγμα επικεφαλής ήταν το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών της Αθήνας με το σύνθημα: «Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, σκλάβοι δεν θα γίνουμε μες στις κλινικές», το οποίο συμπληρωνόταν από συνθήματα όπως: «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, πάρτε πίσω τις αξιολογήσεις».

Γέμισαν μια πλατεία μόνοι τους

Με αυτοπεποίθηση, δύναμη, μαχητικότητα οι απόμαχοι της δουλειάς και όχι του αγώνα κατέβηκαν για ακόμη μια φορά στο δρόμο. Συνταξιούχοι από όλη την Αττική αλλά και από την ακριτική Φλώρινα, την Καβάλα, τη Νάουσα, την Κρήτη, από παντού, γέμισαν το δρόμο μπροστά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι συνταξιούχοι πορεύονταν προς το Σύνταγμα δηλώνοντας: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις - Ασφαλιστικό. Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Από κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας

Από κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας περισσότερα από 70 πούλμαν έφτασαν λίγο πριν τις 10 το πρωί στον παλαιό Σταθμό Πελοποννήσου στην Αθήνα. Εργαζόμενοι κι άλλοι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων από κάθε ηλικία ταξίδεψαν - ορισμένοι από τα άγρια χαράματα - για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκροτημένα έφτασαν στο χώρο της προσυγκέντρωσής τους. Παρά την κούραση του πολύωρου ταξιδιού, καθώς έφτασαν από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, τα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα, κατέβηκαν με το χαμόγελο και με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ ψηλά για να συγκροτήσουν την προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ