ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Χωρίς ενδιάμεση λύση

Παρά τα μέτρα που παίρνουν, όχι μόνο η κρίση δεν αντιμετωπίζεται, αλλά και νέα προβλήματα δημιουργούνται. Θυμίζει την παροιμία: «με τον ήλιο το βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».

Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν αντιμετωπίζουν κανένα λαϊκό πρόβλημα.

Γνωρίζουν ότι τα μέτρα που παίρνονται αφορούν όλα στο πώς θα ενισχυθεί το κεφάλαιο και γι' αυτό είναι αντιλαϊκά.

Ορισμένοι το αντιστρέφουν: Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μέτρα διαστροφής κατά του λαού που σαν μία από τις συνέπειές τους έχουν και το να ενισχύεται το κεφάλαιο.

Μια τέτοια εξήγηση βολεύει τους υπερασπιστές του συστήματος. Στρέφει τη λαϊκή πάλη να ψάχνει ποιος δεν είναι διεστραμμένος, για να αλλάξει διαχειριστή και αφήνει στο απυρόβλητο την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

***

Ας γίνει ξανά καθαρό: Μέτρα - για παράδειγμα - όπως ο υπολογισμός της ύπαρξης ενός σπιτιού ως τεκμήριο εισοδήματος είναι μέτρο ενίσχυσης του κεφαλαίου. Δεν είναι απλό φορολογικό μέτρο. Οδηγεί λαϊκά στρώματα να πουλάνε «μπιρ παρά» τους κόπους μιας ζωής για να μπορέσουν να ζήσουν. Επιχειρείται μια τεραστίας έκτασης ενίσχυση των καπιταλιστών μέσα από τις αναγκαστικές αλλαγές στην ιδιοκτησία των σπιτιών. Το έργο έχει ήδη παιχτεί σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

***

Το καλό νέο: Η διαπίστωση των ίδιων των αστών ότι χωρίς λαϊκή συναίνεση προκοπή για τους καπιταλιστές δεν υπάρχει.

Η αστική τάξη γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα θα 'χει απέναντί της μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τις λαϊκές μάζες. Και σπεύδει να ζητήσει λαϊκή συναίνεση.

Διαβάζεις αντίστροφα αυτήν την εκτίμηση και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή. Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Η σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή είναι μια καλή ευκαιρία να εκφραστεί στο δρόμο η λαϊκή απαίτηση.

***

Ο κυνισμός, με τον οποίο αστικά ΜΜΕ και αρθρογράφοι τους λένε «κόψε κι άλλα από την Υγεία» μαρτυρά και την εικόνα τους για τον κόσμο που θέλουν: Απέραντα νεκροταφεία για όσους δε συμβάλλουν άμεσα στην παραγωγή υπεραξίας για το κεφάλαιο.

Λογιστικά, η αξίωσή τους είναι σωστή. Αν δεν παράγεις υπεραξία δεν έχεις λόγο να ζεις.

Αυτή η λογιστική έχει τη στήριξή της και από «αριστερά». Από όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι με τους καπιταλιστές να παραμένουν στο κουμάντο μπορεί να βρεθεί λύση.

Το σχήμα που διαμορφώνουν όλοι μαζί, προκειμένου να γίνει πράξη η επιδίωξη των καπιταλιστών αποκτά τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- Απειλή μαστιγίου: Δημοσιεύματα που μιλούν ως και για απειλή πραξικοπήματος, άρα μην αντιδράτε.

- Προσφορά καρότου: Αρθρα που εξηγούν πως με συναίνεση θα βγούμε από το τούνελ.

***

Η οργάνωση αυτής της προπαγάνδας χιλιοπαιγμένη: Ενας δημοσιογράφος (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι οι δημοσιογράφοι που χάιδεψαν αυτιά και ενίσχυσαν καθέναν που διεκδικούσε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται να σταματήσουν αυτές οι αυθαιρεσίες. Ενας άλλος (στην ΑΥΓΗ) βλέπει το πρόβλημα στο γεγονός ότι άργησε να διατυπωθεί το όραμα του ευρωκομμουνισμού και άρα, υπονοεί πλαγίως, δε θάφτηκε έγκαιρα το όραμα του σοσιαλισμού όπως τον γνωρίσαμε. Από κοντά, στο ίδιο έντυπο, ένας άλλος ανακράζει: Ευτυχώς! φως στο τούνελ ο Τσίπρας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Δε θολώνουν το τοπίο. Εργολαβία έχουν αναλάβει.

Πώς αντιμετωπίζονται; Οπως ακριβώς γνωρίζει το ταξικό κίνημα χρόνια τώρα. Με ανάλυση, οργάνωση, διεκδίκηση.

Ανάλυση για τον αντίπαλο. Είναι άλλο να βλέπεις τον εχθρό στο κεφάλαιο και να παλεύεις για την ανατροπή του κι άλλο να μιλάς για δήθεν αποτυχημένο Σαμαρά που όμως μπορεί να είναι ως και σύμμαχος, αφού ο άνθρωπος είναι ως και «αντιφασίστας» και άρα όλα είναι θέμα συνεννόησης.

Οργάνωση: Στον τόπο δουλειάς εκεί που είναι η αντιπαράθεση. Εκεί που, όταν σπάει ο φόβος, σπάει για τα καλά. Εκεί που ο εργάτης αποκτά συνείδηση ότι πρέπει να βγάλει από τη μέση τους καπιταλιστές για να δει πράγματι άσπρη μέρα.

Διεκδίκηση: Ολος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν.

Κάθε άλλη προσέγγιση απλά συντηρεί το σύστημα και αποκαλύπτει το φόβο εκείνων που τρομάζουν και μόνο στην ιδέα ότι οι εργάτες πράγματι μπορούν να βάλουν πλώρη για την δική τους εξουσία. Καμιά λύπη για τέτοιους φόβους. Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς αφεντικά. Οι κηφήνες τρέμουν στην ιδέα ότι οι εργάτες θα έχουν την εξουσία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ; «Η ανεργία θα εκτοξευθεί το επόμενο έτος στο 24,7% από 23,5% φέτος με παράλληλη μείωση της απασχόλησης κατά 3%. Από τα 7,8 δισ. ευρώ νέα μέτρα, τα 7,3 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπή δαπανών και τα υπόλοιπα από παρεμβάσεις στα έσοδα. Παρ' όλα αυτά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται από τα 48,9 δισ. ευρώ στα 46,7 δισ. ευρώ εξαιτίας των μειώσεων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, οι οποίες θα εντείνουν την ύφεση και θα προκαλέσουν νέο πλήγμα στα ταμεία» (στο ΕΘΝΟΣ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: «Η εφορία θα θεωρήσει ως τεκμαρτά εισοδήματα τα ποσά που γλιτώνουν όσοι μένουν σε δική τους κατοικία» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΕΝΤΟΛΗ ΘΑΝΑΤΟΥ: «Ακουσα τον υπουργό Υγείας να εξηγεί ότι δεν μπορεί να κόψει άλλες δαπάνες χωρίς να πληγούν οι παροχές υγείας. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του: να ξαναδεί από την αρχή τις παροχές υγείας. Διότι το κόστος τους (μεταξύ άλλων) μας έριξε έξω. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιες παροχές υγείας πρέπει να γίνουν σίγουρα και λιγότερες και φθηνότερες» (στα ΝΕΑ).

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Το μείγμα γίνεται επικίνδυνο (...) ο πεσιμισμός βασιλεύει, αφού τα μέτρα είναι απίστευτα σκληρά (...) ουδείς πιστεύει ότι με αυτά λύνεται το πρόβλημα και ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα (...) οι εξελίξεις στους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας εμπνέουν μεγάλη απαισιοδοξία (...) Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι. Ο ένας είναι εκείνος που ακολούθησε μεταπολεμικά η Ιταλική Δημοκρατία: Μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο δεύτερος είναι ο δρόμος στον οποίο σύρθηκε μεταπολεμικά η Ελλάδα: Μεγάλου διχασμού, αυταρχισμού, καταστροφής ανθρώπινων γενιών και παραγωγικών δυνατοτήτων. Μακάρι να μπορέσουμε να επιλέξουμε τον πρώτο (...) στη βάση ενός συνολικού σχεδίου που (...) θα μπορέσει να διεκδικήσει τη στήριξη του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού. Γιατί χωρίς αυτήν τη στήριξη, η χώρα δεν βγαίνει από τα τραγικά αδιέξοδά της» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το σχέδιο για φόρο στην ιδιοκατοίκηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ερχεται φοροκαταιγίδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κάτω από τα 200 δισ. ευρώ πέφτει το εθνικό εισόδημα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δάνεια: οι ρυθμίσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πιέζει και κωλυσιεργεί η τρόικα

ΕΘΝΟΣ: Ραντεβού αγωνίας με την τρόικα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Αγριος πόλεμος επιχειρηματιών

ΤΑ ΝΕΑ: Η νύχτα των υπουργών

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ανθρωποι του Μαξίμου πίσω από τις διαρροές

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Γιατί έθαψαν τη λίστα Λαγκάρντ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το πραξικόπημα που δεν έγινε

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ποιοι θα κατέβαζαν τον στρατό

Η ΑΥΓΗ: Φλεγόμενο τοπίο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στην Alpha Bank περνά η Emporiki

REALNEWS: Τι κρύβουν οι 3 offshore;

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κλιμάκωση της βαρβαρότητας

«Νέα φορολογική κλίμακα - λαιμητόμο για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, μπαράζ από νέα χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες και τη λαϊκή κατοικία ταυτόχρονα με νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους μεγαλοεισοδηματίες, συγκαταλέγονται στα μέτρα του νέου αντιλαϊκού πακέτου. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου μαζί και της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) κλιμακώνεται απέναντι σε ολόκληρη την γκάμα της ανθρώπινης ζωής, η αντιλαϊκή επίθεση φτάνει σε νέο απόγειο, σε σημείο που κάνει όλα τα προηγούμενα πακέτα να φαντάζουν ως απλές τροχιοδεικτικές βολές. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού (...) προβλέπει την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης (...) Η ανεργία, οι συνθήκες απόλυτης και σχετικής φτώχειας και εξαθλίωσης θα εξαπλωθούν σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Απάντηση με οργάνωση της πάλης

Σε αυτό το κατάμαυρο για το λαό φόντο έρχεται η συγκυβέρνηση να δρομολογήσει το νέο πακέτο με τα 13,5 δισ. ευρώ, στο οποίο έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στα 10,5 δισ. ευρώ φτάνει η πρόσθετη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται (για την ώρα) τα φρέσκα χαράτσια και οι φόροι που θα κλιμακώσουν στα επόμενα χρόνια (...) Τώρα οργάνωση στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, λαϊκή συμμαχία για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στον "ευρωμονόδρομο"» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ