ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφάσισαν κλιμάκωση με νέα απεργία

Πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα κατάρτισε η Γενική Συνέλευση που έγινε την Κυριακή

Αποψη από την προχτεσινή Γενική Συνέλευση
Αποψη από την προχτεσινή Γενική Συνέλευση
Κλιμάκωση των αγώνων με νέα απεργία ενόψει των νέων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, αποφάσισε στην προχτεσινή Γενική του Συνέλευση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Αλλωστε, η Γενική Συνέλευση δεν είχε μόνο το χαρακτήρα του απολογισμού, αλλά και της άμεσης προετοιμασίας για τις μάχες που έχει μπροστά του, για τις επόμενες απεργίες.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι ένα κίνημα μαζικό ταξικά προσανατολισμένο που θα παλεύει ανυποχώρητα με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας. «Εχουμε ανάγκη να δυναμώσει το συνδικάτο και η ομοσπονδία μας που αποτελούν εγγύηση με τη συνεπή στάση που κρατούν όλα αυτά τα χρόνια στο δρόμο της υπεράσπισης των οικοδόμων και όλων των εργαζομένων. Τώρα έχουμε ανάγκη να πυκνώσουν οι γραμμές του ΠΑΜΕ και να αλλάξουν προς όφελος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος οι συσχετισμοί δύναμης. Εχουμε ανάγκη να ανέβει το επίπεδο οργάνωσης του αγώνα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να γίνουν νέες εγγραφές στο συνδικάτο. Ενα τέτοιο κίνημα, ένα τέτοιο συνδικάτο θα είναι το αντίβαρο απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Θα είναι ταυτόχρονα το αποκούμπι για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες, αλλά και όπλο στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε θετικά αποτελέσματα για τη ζωή μας».

Εκτιμώντας τη δράση του Συνδικάτου κατά την πρόσφατη απεργιακή μάχη, τονίστηκε πως «αυτή η απεργία φανέρωσε δυνατότητες» και σημειώθηκε: «Η απεργία είχε θετικά στοιχεία όχι μόνο γιατί ήταν μαζική, αλλά γιατί προσπαθήσαμε να την προετοιμάσουμε από κάτω, με συζητήσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, με γενικές συνελεύσεις, με αποφάσεις των ίδιων των εργατών. Αυτός ο τρόπος δουλειάς πρέπει να ενισχυθεί και είναι σίγουρο ότι θα πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα κινητοποίησης δυνάμεων».

Σχεδιασμός δράσης

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπήκε και ο προγραμματισμός δράσης. Κύρια αιχμή το ζήτημα της ανεργίας και με τι όρους θα «ανοίξει η δουλειά» στην οικοδομή, με την πραγματοποίηση έργων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. «Η ανάδειξη αυτής της κατεύθυνσης, για ποια ανάπτυξη παλεύουμε εμείς, είναι κρίσιμης σημασίας έτσι ώστε να κατανοηθεί η αντίθεση με την ανάπτυξη που προσδοκούν οι μεγαλοκατασκευαστές, δηλαδή ανάπτυξη με βάση το κέρδος». Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο σχεδιάζει από κοινού με την Ομοσπονδία να προχωρήσει σε ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς και η προοπτική του κλάδου των κατασκευών», ένα ζήτημα που αφορά και τους ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές.

Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε ο μήνας Νοέμβρης να είναι μήνας πολύμορφων πρωτοβουλιών, κινητοποιήσεων για το ζήτημα της προστασίας των ανέργων, με συσκέψεις ανέργων, μαζικές παρεμβάσεις σε ΟΑΕΔ, καμπάνια ενημέρωσης και κεντρική παρέμβαση με ανέργους στο τέλος Νοέμβρη στο υπουργείο Εργασίας. Για το ζήτημα της αλληλεγγύης των άνεργων και εργαζόμενων συναδέλφων αποφασίστηκε να οργανωθεί συγκέντρωση υλικής στήριξης οικοδόμων με στόχο «να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να διεκδικούν λύσεις με όρους κινήματος», όπως τονίστηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα οργανωμένης δράσης για την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία καθώς και σε αυτό της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ειδικά για το τελευταίο σημειώθηκε πως απ' τη μια θα υπάρξει πλατύ κάλεσμα στους οικοδόμους να μην υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, να οργανωθούν στο συνδικάτο, να σχεδιαστεί παρέμβαση στους οικοδόμους που εργάζονται σε Δήμους και Περιφέρειες. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει τρίμηνη καμπάνια (Οκτώβρης - Δεκέμβρης) για νέες εγγραφές, αλλά και τις συνδρομές, καθώς μεγαλώνει η ανάγκη σχεδιασμένα να οργανωθεί η οικονομική ενίσχυση του συνδικάτου, που αποτελεί προϋπόθεση για την ίδια τη δράση του.

Στους χώρους δουλειάς η μάχη

Ειδικό βάρος - όπως σημειώθηκε - αποκτά η παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και τα μεγάλα εργοτάξια, όπου μπήκε συγκεκριμένος σχεδιασμός για την ανάγκη να οικοδομηθούν εργοταξιακές επιτροπές. Αλλωστε, η οργάνωση της πάλης με προτεραιότητα τον τόπο δουλειάς, όπου εκδηλώνεται και πρέπει να αποκρουστεί η εργοδοτική επίθεση, όπου φαίνεται η ανάγκη και η αξία της ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και δράσης των ίδιων των εργατών, αποτελεί κομβικό σημείο σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν τους εργαζόμενους στις διάφορες «πλατείες» να διοχετεύουν την οργή τους σε ανέξοδες για την πλουτοκρατία αντιδράσεις.

Ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, χαιρέτισε τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, όπου και ανακοίνωσε, μέσα σε χειροκροτήματα πως είναι η τελευταία συνέλευση που παρακολουθεί πριν τη συνταξιοδότησή του. «Αποτελεσματικός», τόνισε, «θα είναι ο αγώνας όσο η εργατική τάξη θα χειραφετείται από την αγκαλιά της αστικής τάξης» και συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της ενότητας της εργατικής τάξης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται «ενότητα με προοπτική που θα οδηγεί την εργατική τάξη έξω απ' αυτό το σύστημα». Για να τονίσει: «Την ενότητα την αταξική, δεν τη θέλουμε».

Πλούσια συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε πείρα από τη μάχη που δίνουν τα παραρτήματα του Συνδικάτου στις γειτονιές και τα εργοτάξια. Στην Παλλήνη, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε συστηματική δουλειά για την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου, κάτι που σημειώθηκε πως πρέπει να δυναμώσει συνολικά, με τους οικοδόμους να συνεισφέρουν τα μέγιστα και σε αυτή τη μάχη. Σε Ιλιον - Πετρούπολη, έγιναν δράσεις για κοινή δράση με τους μετανάστες, καθώς και πικετοφορίες σε επίπεδο γειτονιάς ενάντια στα μέτρα.

Ξεχωριστή, όμως, ήταν η τοποθέτηση του Ματάρ, μετανάστη από τη Συρία: «Δε φταίμε εμείς για τα μεροκάματα που έχουν πέσει. Δε φταίμε εμείς για την ανεργία που είναι στο 1,5 εκατομμύριο. Δε φταίμε εμείς γιατί η κυβέρνηση έκοψε τις συντάξεις, ούτε γιατί η εφορία παίρνει λεφτά. Εμείς είμαστε εργάτες και δουλεύουμε μαζί, χέρι - χέρι», είπε ανάμεσα στα άλλα.


Ομόφωνο ψήφισμα για το ρόλο της «Χρυσής Αυγής»

Το ρόλο που έχει η «Χρυσή Αυγή» ως εργαλείο στήριξης των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας αποκαλύπτει ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε η προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Αναλυτικά, το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού. Οχι μόνο δεν είναι αντισυστημική, όπως θέλει δήθεν να παρουσιάζεται, αλλά είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Αξιοποιείται από το αστικό πολιτικό σύστημα, για να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν την εργατική λαϊκή οικογένεια, να στρέψει τον έναν εργάτη απέναντι στον άλλο με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η δράση τέτοιων οργανώσεων πραγματοποιείται όταν το αστικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννάει η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Τότε αναλαμβάνουν πιο ενεργό δράση τέτοιες φασιστικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή που σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους εργάτες, αναγορεύοντας σαν εχθρό τον εργάτη που έχει άλλο χρώμα, θρησκεία, πατρίδα.

Κρύβουν με αυτόν τον τρόπο το μίσος που τρέφουν συνολικά για όλους τους εργάτες Ελληνες και μετανάστες. Απόδειξη ότι μετατρέπονται σε νταβατζήδες των αφεντικών που θέλουν πάμφθηνους εργάτες. Αυτό το ρόλο τον παίζει πολύ καλά η Χρυσή Αυγή με τα γραφεία ευρέσεων εργασίας που έχει φτιάξει για να στέλνει στους επιχειρηματίες φθηνούς ανασφάλιστους εργάτες που διαθέτουν το "προσόν" να είναι Ελληνες.

Στην ουσία, κάνει το ίδιο που κάνουν και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Τα άλλα κόμματα καταργούν με νόμους συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κοινωνική ασφάλιση κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, για να προσφέρουν στο κεφάλαιο φτηνή εργατική δύναμη. Η Χρυσή Αυγή το κάνει στο όνομα της προστασίας των Ελλήνων Εργατών. Αλλά και στο κοινοβούλιο δίνει τα διαπιστευτήριά της στο σύστημα. Ψηφίζοντας νομοσχέδια όπως αυτό για την Αγροτική Τράπεζα.

Κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στα μάτια των εργαζομένων. Και εμείς οι οικοδόμοι θα παλέψουμε για την ολόπλευρη αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου τους.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους να απομονώσουν τέτοιες φασιστικές οργανώσεις που με αντικομμουνιστική υστερία, τρομοκρατικές επιθέσεις επιχειρούν να γονατίσουν συνολικά την εργατική τάξη. Που μισούν θανάσιμα τον ταξικά προσανατολισμένο αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι τέτοιου είδους φασιστικές δυνάμεις έδρασαν από κοινού με παρακρατικούς, κουκουλοφόρους, αναρχοαυτόνομους στην επίθεση που δέχτηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη του 2011.

Εμείς οι οικοδόμοι με το Συνδικάτο μας θα μπούμε εμπόδιο και δεν θα επιτρέψουμε ούτε στους σαλονάτους του αστικού συστήματος ούτε στους μπράβους του να μας βάλουν στο χέρι για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους.

Απόφασή μας είναι το δυνάμωμα της ταξικής ενότητας των εργαζομένων.

Η συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους ΕΒΕ, τη νεολαία που όχι μόνο θα αποκρούσει, που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης προς όφελος των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ