ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το μνημόνιο αποτελεί κομμάτι της αντιλαϊκής στρατηγικής

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή σε σχετικές Επερωτήσεις που κατέθεσαν ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και η διαχείριση που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Αυτό που σήμερα απαντάει στα λαϊκά συμφέροντα είναι η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Οι προτάσεις κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και η διαχείριση που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της πλουτοκρατίας. Αυτό που σήμερα απαντάει στα λαϊκά συμφέροντα είναι η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης
Σε μία ακόμη επίδειξη ανέξοδου λαϊκισμού επιδόθηκε χτες ο ΛΑ.Ο.Σ., προτείνοντας απεμπλοκή από το μνημόνιο (το οποίο υπερψήφισε) με στήριξη των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη!

Την πρόταση κατέθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης για την ανάπτυξη, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι εργατικοί αγώνες διώχνουν τις επενδύσεις, αφού «ποιος θα έρθει για επενδύσεις; Ποιος του εγγυάται ότι θα έχει εργασιακή ειρήνη;». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σ. Ξυνίδης υποστήριξε ότι «στο τέλος θα δικαιωθούν οι προσπάθειες που γίνονται».

«Το ΚΚΕ εδώ και δεκαετίες με μελέτες, προτάσεις του και με επιστημονικά συγγράμματα κατέρριψε τη θεωρία της ψωροκώσταινας και απέδειξε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες, συγκριτικά πλεονεκτήματα, πλούσιο υπέδαφος και δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης», επισήμανε στην παρέμβασή του στην Επερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Οπως είπε, «υπήρξε ανάπτυξη και μάλιστα υψηλή. Το ερώτημα είναι ποιος ωφελήθηκε από αυτή; Τα γεγονότα δείχνουν πως κύρια οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι ενώ οι εργαζόμενοι κέρδισαν ψίχουλα». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η φορολογία των ΑΕ ήταν 45%, το ΠΑΣΟΚ την πήγε στο 35%, η ΝΔ στο 24% και σήμερα το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να πάει την στο 20%», την ίδια στιγμή που «ο εργαζόμενος, καθημερινά φορολογείται έως και 42%».

Για τη λεγόμενη ανάπτυξη που προωθείται σήμερα επισήμανε ότι ζητούμενο είναι «να ανοίξουν οι πόρτες για τους λεγόμενους επενδυτές σε χώρα χωρίς δικαιώματα», σημειώνοντας ότι η περίφημη «εργασιακή ειρήνη» σημαίνει οι εργαζόμενοι «να μη σηκώνουν το κεφάλι και να ζουν με 400 ευρώ».

Κοινός παρονομαστής η πολιτική της ΕΕ

Παρέμβαση έκανε ο Σπ. Χαλβατζής και στη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, όπου ο Αλ. Τσίπρας με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη αναλώθηκαν σε ανέξοδη εντυπωσιοθηρία γύρω από το μνημόνιο, με τον έναν να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τον δεύτερο να διαφημίζει την εξεταστική για την οικονομία που σκοπεύει να προτείνει η κυβέρνηση.

«Δεν είναι μόνο το μνημόνιο υπεύθυνο για κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια», τόνισε παρεμβαίνοντας ο Σπ. Χαλβατζής, θυμίζοντας πως «η κατάσταση είχε περιγραφεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ από πέρσι και σε γενικές γραμμές υπήρχαν αυτές οι κατευθύνσεις στο πρόγραμμα ΝΔ». Ασκώντας κριτική στο περιεχόμενο της Επερώτησης, σημείωσε ότι «ξαφνιάζει που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά», αναρωτώμενος αν «θεωρεί ότι πιέζοντας το ΠΑΣΟΚ θα το φέρει στον ίσιο δρόμο».

Σχολιάζοντας συνολικά τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι «κανείς δεν ανέφερε πως για τη σημερινή αναπτυξιακή πορεία της χώρας την πρώτη βασική ευθύνη έχει η ΕΕ. Οι πολιτικές της ακολουθούνται κατά γράμμα και έχουμε σήμερα αυτήν την πορεία της χώρας». Τόνισε ότι εξαιτίας των πολιτικών που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της ΕΕ «καταστρέφονται πολλοί τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας και βιοτεχνίες», ενώ ταυτόχρονα «είναι στο απυρόβλητο η κερδοφορία πολυεθνικών» και «η ΚΑΠ συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή».

Κατέληξε, λέγοντας πως «αυτήν την πολιτική της ΕΕ που συρρικνώνει τη βιομηχανική αγροτική πολιτική όχι μόνο την αποδέχεστε αλλά την υπηρετείτε με πάθος», ενώ «την πρεσβεύει και ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφοροποιήσεις. Ο κεντρικός στρατηγικός πυρήνας γίνεται αποδεκτός».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Βολικός ψευτοκαυγάς για επιτροπές και οικονομία

Προσπαθούν να κρύψουν τη συνενοχή τους για τη διαχρονική πολιτική που εξαθλιώνει το λαό

Να φτάσουν στις κάλπες μέσα από τον κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας επιλέγουν για ακόμα μια φορά οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως προκύπτει από το σκυλοκαυγά που έχει ξεκινήσει γύρω από τη σύσταση της νέας Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Το πεδίο της σκανδαλολογίας είναι βολικό για τους δύο βασικούς εκφραστές της στρατηγικής του κεφαλαίου. Η όποια διαμάχη είναι απόλυτα ελεγχόμενη και ενισχύει τη δικομματική πόλωση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κοινή ευθύνη τους για την εξαθλίωση του λαού και το μπούκωμα του κεφαλαίου με προνόμια και κέρδη.

Η κυβέρνηση εμμένει ότι θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία με αιχμή «τα παραποιημένα στοιχεία», τα οποία, όπως αφήνει να εννοηθεί, οδήγησαν στο μνημόνιο. «Ο πρωθυπουργός χθες (σ.σ. προχτές) είπε το αυτονόητο, ότι εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα ζήτημα, κανένα πεδίο της οικονομικής πολιτικής από οποιοδήποτε χρονικό σημείο», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ ότι με την πρότασή της να επεκταθεί η έρευνα της Εξεταστικής μέχρι το 1981 «επιχειρεί να επιφέρει σύγχυση και συμψηφισμούς».

Σαν έτοιμη από καιρό και με μεγάλη προθυμία, η ΝΔ έσπευσε να εμπλακεί στον αποπροσανατολιστικό δικομματικό καυγά γύρω από τις εξεταστικές επιτροπές για την οικονομία, καθώς η ανέξοδη φασαρία είναι το ιδανικό παραβάν για να κρυφτεί η διαχρονική στρατηγική σύμπλευση των δυο, αλλά και οι πραγματικές αιτίες της κρίσης, που προκάλεσε η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους.

«Οταν θα έλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα φτιάξει μια Εξεταστική Επιτροπή. Μία μόνο. Για να μάθουμε όλοι, με πλήρη στοιχεία και άπλετο φως, πώς φτάσαμε από ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό σε όλη την Ευρώπη, σε μια κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη», τόνισε χτες από την Καστοριά ο Α. Σαμαράς.

Η δικομματική κόντρα για την Εξεταστική έχει παράπλευρες απώλειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς εμφανής είναι η πρόθεση των ηγεσιών τους να την χρησιμοποιήσουν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, φωτογραφίζοντας τους πρώην πρωθυπουργούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η θέση του Γ. Παπανδρέου πως η Εξεταστική μπορεί να φτάσει την περίοδο μέχρι το 2000 για να καλύψει την εμπλοκή της «Goldman Sachs» στη δημιουργική λογιστική για την ένταξη στην ΟΝΕ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κ. Σημίτη.

«Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να συσταθεί για την περίοδο από το 1996 και μετά», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Στα μέσα Οκτώβρη τα πορίσματα

Πολιτική σκοπιμότητα στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ Ε. Μπασιάκος και Α. Κοντός, μέσω των υπομνημάτων που κατέθεσαν στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα. Εν τω μεταξύ, η επιτροπή αποφάσισε την επιμήκυνση των εργασιών της έως τα μέσα του Οκτώβρη, προκειμένου να κατατεθεί το πόρισμα των εκτιμητών που αφορά το ύψος της ζημίας που επήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Κινούμενοι στη λογική του υπομνήματος του Κ. Καραμανλή, οι δύο πρώην υπουργοί εκτιμούν ότι δε υφίσταται ούτε νομική ούτε πολιτική βάση για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «μικροκομματικές σκοπιμότητες». Μάλιστα ο Ε. Μπασιάκος κάνει λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις».

ΚΚΕ
Ερευνα έως τον Καποδίστρια...

Σε σχόλιο, σχετικά με την εξεταστική για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Επειδή από όλες τις μέχρι τώρα εξεταστικές επιτροπές έλαμψε η αλήθεια, θα μπορούσε η νέα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία να ξεκινήσει την έρευνα από τα δάνεια του Καποδίστρια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ