ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
Οταν γη και νεκροί αποτελούν εμπόρευμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσα «ευτράπελα» συνέβησαν με την αυθαίρετη ενέργεια της δημοτικής αρχής Γλυφάδας να καταλάβει χώρο στον Υμηττό, να τον συρματοπλέξει, να τοποθετήσει εκκλησία, τάφους και να τον μετατρέψει σε νεκροταφείο δεν αποτελούν τόσο αθώα γεγονότα όσο μπορεί να φαίνονται. Σαφέστατα και υπάρχει μεγάλο και αντικειμενικό πρόβλημα με την έλλειψη χώρων για δημιουργία νεκροταφείων, που δεν περιορίζεται μόνο στη Γλυφάδα, αλλά σε όλη την Αττική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως φαίνεται ότι κρύβονται πολλά ακόμα, που έχουν να κάνουν κυρίως με τη γη και τη διαχείρισή της από το σημερινό σάπιο σύστημα, σαν εμπόρευμα που αποφέρει κέρδος. Γίνεται αντιληπτό από την ίδια την περιοχή που η δημοτική αρχή θέλησε να «απαλλοτριώσει» και έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Α, όπου απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους χρήση. Ενέργειες όπως αυτές περιμένουν, τρίβοντας τα χέρια, διάφοροι επίδοξοι καταπατητές για να διεκδικήσουν δημόσια γη, αλλά και αλλαγή της χρήσης της ώστε να γίνει εμπορεύσιμη. Την ίδια στιγμή πρέπει να επισημανθεί ότι και η ίδια η λειτουργία νεκροταφείου αποτελεί επιχείρηση και μάλιστα κερδοφόρα για τους Δήμους. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τη δημοτική αρχή της Γλυφάδας η δημιουργία νεκροταφείου σε έκταση 40 στρεμμάτων σε μια ευρύτερη περιοχή όπως αυτή της νοτιοανατολικής Αττικής, με οξυμένο πρόβλημα. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική της κυβέρνησης έχει στραγγαλίσει οικονομικά τους Δήμους και τους προτρέπει ανοιχτά να αναζητήσουν δικούς τους τρόπους χρηματοδότησης. Οι Δήμοι λοιπόν δε θα διστάσουν χωρίς ενοχές να εμπορευτούν από τη γη μέχρι και τους... νεκρούς, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έστησαν το δουλεμπόριο...

Τα δουλεμπορικά προγράμματα αυτεπιστασίας και «κοινωφελούς εργασίας» στηρίζουν στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δείχνοντας ξανά την ταύτισή τους στις κρίσιμες αντεργατικές επιλογές. Οι μόνες διαφορές είναι σε λεπτομέρειες για το πώς θα προωθηθούν, προκειμένου να περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω από εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, προωθεί πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων με μεροκάματο 25 ευρώ. Στοχεύει να καλύψει σε βάθος τριετίας περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ξεκινά αρχές του 2012, χρηματοδοτείται από πόρους της Τοπικής Διοίκησης και κοινοτικά κονδύλια, φέρνοντας για το πρώτο έτος 25.000 θέσεις ψευτοαπασχόλησης εργασίας ορισμένου έργου (μέχρι 135 ημερομίσθια ετησίως) κυρίως για ειδικότητες εργατών και οικοδόμων, σε μικρά αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούν οι δήμοι με αυτεπιστασία. Ως πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ. Τα έσοδα θα δεσμευτούν για μία εικοσιπενταετία, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων διοικήσεων των ΟΤΑ και θα αποτελέσουν την εγγύηση για δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το δάνειο αυτό θα είναι διάρκειας 25 ετών και θα καλύψει τη συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα. Μισθολογικό κόστος θα καλυφθεί και από πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι το σύνολο των δήμων της χώρας. Η επιλογή των απασχολούμενων στο έργο θα γίνεται από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ με κριτήρια όπως η εξειδίκευση και η εντοπιότητα. Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δε θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. H αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 625 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

... και μαλώνουν για την πατρότητα

Φυσικά, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης υπεραμύνθηκε αυτού του δουλεμπορίου συμπληρώνοντας ότι μέσα στο 2011 η κυβέρνηση θα έχει οργανώσει το σύστημα προσλήψεων προκειμένου να λειτουργήσει από αρχές 2012. Μάλιστα, αναφερόμενος στις προσλήψεις που θα γίνουν υποστήριξε ότι θα γίνουν με «διαφάνεια» μέσω ΑΣΕΠ.

Στο θέμα έσπευσε να παρέμβει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και στέλεχος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, βγάζοντας ανακοίνωση για να διεκδικήσει την πατρότητα του προγράμματος υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Οτι «το πρόγραμμα απασχόλησης για έργα αυτεπιστασίας στους ΟΤΑ, μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ (...) είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και η προγραμματική σύμβαση είναι ήδη υπογεγραμμένη από την τότε υπουργό (...) 1η Ιουνίου 2009». Οτι «η σύμβαση δεν προχώρησε γιατί μεσολάβησαν οι εκλογές του 2009 (...) Σήμερα φοβάμαι ότι η σύμβαση αυτή έχει προβλήματα»... Αγωνιώντας για το πώς θα προωθηθεί έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως αν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει. Επίσης, ότι εφόσον τα προγράμματα αυτά απευθύνονται κύρια σε οικοδόμους, η ΣΣΕ τους ορίζει 40 ευρώ μεροκάματο, και τα προγράμματα δίνουν μόλις 25 ευρώ ημερησίως, «τη διαφορά ποιος θα την πληρώσει; οι ΟΤΑ; και αν ναι, από ποια χρήματα;». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε λεπτομερή παρουσίαση του όλου προγράμματος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα στήριξής του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη για τα ΒΑΕ

Αιχμή της απεργιακής μάχης που δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού, την επόμενη Τρίτη 23 Αυγούστου, αποτελεί το ζήτημα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), από τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να εξαιρέσει μια σειρά επαγγέλματα. Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων του συγκεκριμένου και άλλων κλάδων που σήμερα εντάσσονται στα ΒΑΕ θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην υγεία των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη βλέπουν κάθε μέρα που περνά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η υπόθεση του μεροκάματου, της επιβίωσης.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα λίστα για τα ΒΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση. Από αυτή αποκλείονται δεκάδες κλάδοι, ειδικότητες και επαγγέλματα στους οποίους σήμερα απασχολούνται περίπου 120.000 έως 140.000 εργαζόμενοι. Ο αποχαρακτηρισμός τους θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια, τουλάχιστον, για όσους μέχρι το 2015 δεν έχουν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συνέπειες όμως θα έχουν και αυτοί που μέχρι το 2015 θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους «νέους» εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα εντάσσονται στα ΒΑΕ, επομένως θα «κοστίζουν» λιγότερο και οι εργοδότες θα τους προτιμούν από τους «παλιούς» που θα έχουν ακόμα δικαιώματα...

Παράλληλα, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία. Θα αναγκάζονται να δουλεύουν για χρόνια σε άσχημες συνθήκες εργασίας. Σε συνεχή επαφή με χημικά, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες για ώρες, σε συνεχή ορθοστασία, εκτελώντας πολλές φορές βαριές εργασίες. Τέτοιοι εργαζόμενοι είναι και οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι, οι ψήστες και λαντζέρηδες που δουλεύουν σε τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς φαγητού, τους οποίους η κυβέρνηση εξαιρεί από τη λίστα. Και όλα αυτά συνοδεύονται από το φόβο της απόλυσης, τη σύμβαση μιας μέρας που δεν προστατεύει κανένα δικαίωμα, τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Αποτελούν μια προσφορά στο τουριστικό κεφαλαίο, θυσία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο βωμό συνολικά των κεφαλαιοκρατών.

Η μάχη της επόμενης Τρίτης είναι κομμάτι της ταξικής πάλης κεφαλαίου και εργατικής τάξης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής θα είναι τόσο αποτελεσματικός όσο αυτός γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανάγκη να ξεπεραστούν όποιες δυνάμεις βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της πάλης, και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα η κινητοποίηση να γίνει βήμα για την επόμενη. Να μπουν οι βάσεις για τη συντονισμένη ταξική δράση όλων των κλάδων, που θα παλεύουν για τη διεύρυνση των ΒΑΕ, για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας. Είναι ένας αγώνας που αφορά όλη την εργατική τάξη, σε κάθε χώρο δουλειάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ