ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΡΟΣΩΠΑ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Ισπανίας. Ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο με θεατρικά έργα για μαριονέτες («Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα» και η «Παράσταση του Δον Κριστομπάλ»). Γνωρίζει την αποθέωση με το «Ρομανθέρο Χιτάνο» που κάνει 7 συνεχόμενες εκδόσεις. Αν εξαιρέσουμε το «Θρήνο» για το θάνατο του Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, η παραγωγή του στα τελευταία χρόνια της ζωής του περιλαμβάνει μεγάλα θεατρικά έργα: «Ματωμένος γάμος» 1933, «Δόνα Ροζίτα» 1935, «Γέρμα» 1934, «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» 1936.

Ο Λόρκα τάχθηκε ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίζεται στο Βιθνάρ. Ετσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα μας.

1071: Πανωλεθρία των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ

Στις 19 Αυγούστου 1071 στην καθοριστικής σημασίας μάχη στο Μαντζικέρτ της Αρμενίας οι Βυζαντινοί, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ' Διογένη, υφίστανται πανωλεθρία από τους Σελτζούκους Τούρκους του Αρπ Ασλάν. Κατά τη διάρκεια της μάχης αιχμαλωτίζεται ο Ρωμανός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την πληρωμή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού, ενώ το Βυζάντιο μετά την ήττα υποχρεώνεται να καταβάλει ετήσιο φόρο στον Αρπ Ασλάν και να απελευθερώσει όλους τους Τούρκους αιχμαλώτους.

Το Μαντζικέρτ θεωρείται από πολλούς ιστορικούς η στιγμή εκείνη κατά την οποία η παραπαίουσα, λόγω εσωτερικών κυρίως αντιθέσεων, Βυζαντινή Αυτοκρατορία υφίσταται μια άνευ προηγουμένου πανωλεθρία από τους Σελτζούκους Τούρκους, από την οποία δεν επρόκειτο να συνέλθει ποτέ. Είναι η στιγμή εκείνη όπου οι φιλότιμες, πράγματι, προσπάθειες του Ρωμανού Δ' Διογένη καταρρέουν άδοξα, εξαιτίας της προδοτικής, κατά κύριο λόγο, στάσεως της ιθύνουσας τάξης του Βυζαντίου, η οποία, επειδή δεν ήθελε να υποστεί μείωση της οικονομικής της ισχύος, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους που θα του επέτρεπαν να ανορθώσει τη στρατιωτική του ισχύ, που είχε σοβαρά κλονιστεί και να σωθεί έτσι από τον απειλούμενο όλεθρο, αντέδρασε, υπονομεύοντας εκ των έσω την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ο Ρωμανός Δ' Διογένης προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι η στιγμή εκείνη που το σιδερένιο χέρι του Βυζαντίου μένει παράλυτο από το τρομερό χτύπημα και δίνεται έτσι η δυνατότητα στους Σελτζούκους Τούρκους (κεντροασιάτες νομάδες) να εισχωρήσουν ακώλυτα και να εγκατασταθούν μόνιμα πλέον στη μικρασιατική ενδοχώρα.

Η Παγκόσμια Ιστορία της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ενωσης αναφέρει σχετικά με τα αίτια της ήττας των βυζαντινών:

«Στα μέσα του 11ου αιώνα γίνονταν στο Βυζάντιο άγριοι φεουδαρχικοί εμφύλιοι πόλεμοι που χαρακτηρίζονται από την ένταση του φεουδαρχικού κομματιάσματος. Η πάλη για το θρόνο ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της κυρίαρχης τάξης έφτασε σε οξύτατο σημείο. Από το 1057 ως το 1081 άλλαξαν πέντε αυτοκράτορες. Οι φεουδαρχικοί εμφύλιοι πόλεμοι έγιναν αιτία να εξασθενίσει το βυζαντινό κράτος και να χειροτερεύσει η εξωτερική πολιτική του θέση του. Στην κατάρρευση της στρατιωτικής δύναμης του Βυζαντίου βοήθησε και η μετατροπή των ελεύθερων αγροτών σε δουλοπάροικους, καθώς και η καταστροφή των στρατιωτών».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 18-36 βαθμούς και στο Αιγαίο από 22-30 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-35 βαθμούς Κελσίου.

«ΤΑ ΚΡΥΦΑ ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» του Λ. Ζαμόισκι συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες ο «Ριζοσπάστης», που παρά το γεγονός ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στις αρχές του '80 εξακολουθεί να είναι άκρως επίκαιρο. Σήμερα διαβάστε το 9ο μέρος (σελίδα 8)

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ... αφαίμαξης συνεχίζουν να αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη-Ιούλη 2000, ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξήθηκαν με ρυθμό 11,55%. Η μεγάλη αυτή - πέραν των στόχων - αύξηση των κρατικών εσόδων δημιουργεί πλεόνασμα 500 δισ. δρχ. (σελίδα 14)

ΕΝΟΤΗΤΑ δράσης με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που έχουν συμβιβαστεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει, γιατί απλά μια τέτοια ενότητα δεν μπορεί να έχει κοινό στόχο. `Η θα διεκδικείς σταθερά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης ή θα υποχωρείς στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Και τα δυο δε γίνεται (σελίδα 15)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ της μετάγγισης μολυσμένου αίματος με ΕΪΤΖ, που είχε συνέπεια να μολυνθούν με το θανατηφόρο ιό ένα βρέφος και μια συνταξιούχος δασκάλα, καθώς και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε την περασμένη βδομάδα εναντίον τριών γιατρών και του φορέα-δότη, θορύβησαν τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και θέτουν καίρια ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν (σελίδα 18)

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ της Α΄ Εθνικής να κάνουν ό,τι θέλουν στο γήπεδο, έπεσε η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός χωρίς να κουραστεί επικράτησε της Αναγέννησης Καρδίτσας με 2-0, ενώ η ΑΕΚ πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση μετέτρεψε σε σάκο του μποξ τον ανίσχυρο να αντιδράσει Εθνικό, τον οποίο φιλοδώρησε με 8 γκολ (σελίδα 23)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

1934 Ο Χίτλερ γίνεται απόλυτος κυρίαρχος της Γερμανίας, συγκεντρώνοντας τα αξιώματα του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποκτά τον τίτλο του φίρερ.

1960 Με το σοβιετικό δορυφόρο «Σπούτνικ 5» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, οι Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ενωση.

1974 Ενα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα μιας και είχε αναλάβει να παραπλανεί το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ