ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποχή αποφάσισαν οι εργάτες στην «Cosco»

Διεκδικούν μεταξύ άλλων σύμβαση και ένσημα. Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων της «Cosco»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων της «Cosco»
Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας στις προβλήτες που διαχειρίζεται η «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι μέχρι αργά έξω από τη Διοίκηση της εταιρείας, ενώ αποφάσισαν να μη δουλέψουν σήμερα και την Κυριακή. Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε το ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς είναι αυτές που πυροδότησαν την κινητοποίηση. Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΑΜΕ, το σκηνικό στις προβλήτες της Cosco είναι το εξής: Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου. Η υπέρβαση του ωραρίου μεταφράζεται ως «οικειοθελής προσφορά».

Η αμοιβή είναι 50 ευρώ την ημέρα μαζί με τα επιδόματα, τις πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, τις αργίες και τα εκτός έδρας. Στην αμοιβή, επίσης, περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι κλπ. Οι εργαζόμενοι, αν και με ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία μέρα του μήνα.

Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες, σε διάστημα ενός έτους. Αλίμονο δηλαδή στον εργάτη που θα απεργήσει! Σε περίπτωση ασθένειας, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή. Για αρκετούς εργαζόμενους υπάρχει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω εταιρείας που έχει συσταθεί γι' αυτόν το σκοπό και μέσω πέντε υπεργολάβων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι επινοικιασμένοι στη θυγατρική της «COSCO», τη «ΣΕΠ». Οι υπόλοιποι εργάζονται ανάλογα με το αν υπάρχει πλοίο, δηλαδή προσφέρουν εργασία σε ημερήσια βάση. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, επίσης, ότι δουλεύουν με συμβάσεις ως «συσκευαστές σταφίδας ή σύκου», ενώ στην πραγματικότητα κάνουν ειδικευμένη δουλειά, όπως στους γερανούς, για να μην τους δίνει η εταιρεία τα προβλεπόμενα ένσημα. Ειδικά μετά τις προσλήψεις του τελευταίου έτους, σημειώνουν ότι στο ίδιο πόστο απασχολούνται εργάτες με διαφορετικές συμβάσεις.

Η εταιρεία προσπάθησε χτες με εκβιασμούς να σπάσει την αποχή, στην οποία προσχώρησαν και όσοι από τους εργαζόμενους προσήλθαν για να πιάσουν δουλειά στην απογευματινή βάρδια. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι της «ΟΛΠ ΑΕ» δήλωσαν ότι αρνούνται να ξεφορτώσουν τα καράβια που βρίσκονται στα ανοιχτά του λιμανιού και περιμένουν να εξυπηρετηθούν από την «Cosco».

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται, μεταξύ άλλων, να συγκροτήσουν σωματείο. Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα επιδιώξει να συναντηθεί ξανά με τη Διοίκηση της εταιρείας, καθώς στη χτεσινή τους συνάντηση δε δόθηκε καμία απάντηση στα αιτήματά τους. Για την ίδια μέρα, στις 12 μ., έχει οριστεί συγκέντρωση έξω από την πύλη της Cosco στο Ικόνιο.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αδιαπραγμάτευτη η αργία της Κυριακής

Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ προετοιμάζονται για την αυριανή απεργία

Mε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία την Κυριακή 20 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο αντιδρούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η αυριανή είναι η πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή μία από τις εφτά του έτους, που από το νόμο προβλέπεται το άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Κυβέρνηση και μεγαλέμποροι συνεχίζουν την επίθεση στην Κυριακή αργία, αποφασίζοντας τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά περιοχές, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση του μέτρου στο σύνολο της χώρας.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας στις 10.30 το πρωί. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα κάνουν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Παράλληλα, διοργανώνει παρεμβάσεις στα καταστήματα και εξορμήσεις ενημέρωσης μαζί με μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου του ΠΑΜΕ. Παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας θα κάνουν το επόμενο διάστημα εμποροϋπάλληλοι και μικροί έμποροι της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Σε πικετοφορία στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, στις 11 π.μ., καλεί το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ).

Κάλεσμα στους εργαζόμενους - καταναλωτές

Με μήνυμά του προς τους εργαζόμενους - καταναλωτές, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσες επιπτώσεις έχει για μας, τους εμπόρους, άλλες τόσες και χειρότερες έχει για σένα και τα παιδιά σου. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μόνο ένα από τα μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση, που σκοπό έχουν να οδηγήσουν σε πλήρη απελευθέρωση της οικονομίας, της αγοράς και της εργασίας.

Αρχικά, η συγκυβέρνηση σε χρειάζεται σαν "καταναλωτή - δόλωμα", να στραφείς εναντίον μας, των αυτοαπασχολούμενων και να στηρίξεις τις πολυεθνικές και τους ομίλους - αυτούς που κρατούν τις τιμές των ειδών διατροφής στα ύψη. Επειτα θα έρθει και η σειρά σου. Το σχέδιο καλά κρατά: Εμποροι εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, αγρότες εναντίον εμπόρων και πάει λέγοντας. Σε καλούμε να ξεκινήσουμε τη δική μας κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη, που όσο θα στεριώνει, τόσο θα εμποδίζει την καταστροφή της ζωής και του κοινού μέλλοντός μας».

Σύμφωνα, τέλος, με στοιχεία που επεξεργάζεται η ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, από το Νοέμβρη που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου, μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιούλη, δεν επέφερε καμιά θετική μεταβολή στον τζίρο, στην απασχόληση ή στους μισθούς.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι διεκδικούν:

  • Οχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Οι εργαζόμενοι της Cosco διεκδικούν: Ενσημα για Βαρέα και Ανθυγιεινά, αύξηση στα μεροκάματα, πενταμελή πόστα, πληρωμή καβοδεσίας, πληρωμή για τα Σαββατοκύριακα, τις υπερωρίες, τα νυχτερινά, τις αργίες, δήλωση εργατικών ατυχημάτων με σωστό τόπο και στο σωστό χρόνο, με τα πραγματικά αίτια, επίδομα εναερίτη, επίδομα επικινδυνότητας, τριετίες, Συλλογική Σύμβαση και άδεια, δημιουργία πενταμελούς επιτροπής εργαζομένων που θα συζητά τα προβλήματα του λιμένα, διάλειμμα στη διάρκεια του 8ώρου, να πληρωθούν αναδρομικά, όχι κόντρα βάρδια και 16ωρα, δημιουργία Κανονισμού Εργασίας.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που δουλεύουν στις προβλήτες διαχείρισης της COSCO και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το εργασιακό "γκέτο" της COSCO που είναι το πρότυπο "ανάπτυξης" για την κυβέρνηση, σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη πάνω στα εργασιακά συντρίμμια και στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων για να αυξάνουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια.

Το 2013, η COSCO και ο βασικός της εργολάβος, η DIAKINIS PORT S.A. έβγαλαν πάνω από 25 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, τη στιγμή που συντρίβονταν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO, με μισθούς πείνας και συνθήκες δουλειάς - κόλαση. Αυτό είναι το πρότυπο ανάπτυξης που επιδιώκουν να επιβάλουν σε κάθε χώρο δουλειάς μονοπώλια και ΕΕ καθώς και οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν.

Απάντηση πρέπει να είναι η ενότητα των εργατών, η πάλη για όσα σήμερα έχουν ανάγκη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να υπερασπιστούν τον αγώνα των εργαζόμενων στην COSCO για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και ενάντια στην πολιτική της βίας, της τρομοκρατίας. Με ισχυρή οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει η προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και να δυναμώσει η πάλη για νέες κατακτήσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ