ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη

Το Σάββατο 22 Μάη, στις 11 π.μ., στο Παλιοζογλώπι, με διοργανωτή την Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σ. Χαρίλαο Φλωράκη πραγματοποιεί η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ το Σάββατο 22 Μάη, στις 11 το πρωί, στην πατρίδα του, το Παλιοζογλώπι, 5 χρόνια ακριβώς μετά το θάνατό του. Ανακοινώνοντας την εκδήλωση, η Επιτροπή Περιοχή Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι κομμουνιστές, οι οπαδοί, οι φίλοι του Κόμματος τιμάμε τον πρωτοπόρο αγωνιστή Χ. Φλωράκη και τη συνεισφορά του στους αγώνες του λαού μας για κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Αγώνες που συνιστούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Ιδιαίτερα σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λυσσαλέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον του η αστική τάξη της χώρας μας, σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς της εκφραστές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), αντιμέτωπος με τις Σειρήνες του αποπροσανατολισμού των οπορτουνιστών, που τον καλούν να διαλέξει ιμπεριαλιστή, να διαλέξει καλύτερο διαχειριστή της εκμετάλλευσής του.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προσπάθεια χειραγώγησης και τρομοκράτησής του από όλους τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, αντιμέτωπος με χυδαίο αντικομμουνισμό, με στόχο να φοβηθεί, να δεχθεί αδιαμαρτύρητα να πληρώσει την κρίση του κεφαλαίου, να μη διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής και κυρίως να μην αμφισβητήσει την εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Τιμούμε τον σ. Χ. Φλωράκη υποσχόμενοι και αποφασισμένοι να συμβάλουμε στον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της. Αποφασισμένοι ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να οργανώσει την πάλη του λαού για να αποκρούσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής. Αλλά κυρίως να δυναμώσει η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, να δημιουργήσουμε τη λαϊκή στρατιά που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης ως το επίπεδο της εξουσίας, που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τη λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Από τους αγώνες του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει μια πρωτοπορία έτοιμη και αποφασισμένη, λαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα θα έρθει, η εποχή μας είναι εποχή περάσματος στο Σοσιαλισμό. Τιμάμε με την παρουσία μας την ανεκτίμητη προσφορά του σ. Χ. Φλωράκη, το Σάββατο 22 Μάη, ώρα 11 το πρωί στο Παλιοζογλώπι (στον Αηλιά)».

ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επίσκεψη στα Γιάννενα για μπίζνες και όχι μόνο

Αναζητά «επενδυτικές ευκαιρίες» για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών

Επίσκεψη στα Γιάννενα πραγματοποίησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, με τις τοπικές αρχές να τον υποδέχονται μετά «Βαΐων και κλάδων». Η επίσκεψη προβλήθηκε σαν «εθιμοτυπική» και το πρόγραμμά της περιελάμβανε συναντήσεις με την γγ της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, τον δήμαρχο Ιωαννιτών Νίκο Γκόντα (ΝΔ) και τον νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη (ΝΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση «επενδυτικών ευκαιριών» στην περιοχή για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών, κύρια στον τουρισμό και το περιβάλλον. Η γγ της Περιφέρειας Ηπείρου εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της «για τη βούληση να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία (Ελλάδα - ΗΠΑ) στη βάση κοινών στοχεύσεων και αξιών». Στο διά ταύτα προσκάλεσε τα αμερικανικά μονοπώλια να κάνουν «πράσινες» μπίζνες στην περιοχή, με τον Αμερικανό πρέσβη να ανταποκρίνεται και να δηλώνει την επιθυμία του για στενότερη συνεργασία, καθώς όπως είπε «η περιοχή είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που δεν τον γνωρίζουν πολύ».

Οπως προκύπτει από τις εκατέρωθεν δηλώσεις, η επίσκεψη μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης διαμήνυσε ότι «η επίσκεψη εδώ είναι ένα μήνυμα υποστήριξης των Αμερικανών σε αυτή την περιοχή και έκφραση της επιθυμίας να συνεργαστούμε στενότερα σε θέματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και να προωθήσουμε τον τουρισμό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διπλωμάτες των ΗΠΑ επισκέπτονται την Ηπειρο. Μια περιοχή - «θησαυρός» για τα επιχειρηματικά κέρδη και τις αγορές, αλλά και για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Μια περιοχή την οποία οι ξένες υπηρεσίες προσπαθούν σε μόνιμη βάση να την αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν θέματα «μειονοτήτων», βούτυρο στο ψωμί των γενικότερων σχεδίων τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση στη Μυτιλήνη

Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μάη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) οργανώνει το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Μάη, στη Μυτιλήνη, ανοιχτή εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, με καλεσμένους από Τουρκία και Κύπρο.

Η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ εντάσσεται στην καμπάνια της ενάντια στο ΝΑΤΟ συνολικά και το ρόλο του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη δράση για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από το εξωτερικό. Παράλληλα, εντάσσεται και στη διεθνή καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ενάντια στο ΝΑΤΟ μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας, το Νοέμβρη 2010.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 22 Μάη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΕΕΔΥΕ (με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Βέρα Νικολαΐδου και την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας), της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας (με επικεφαλής την πρόεδρο Ulku Ozbir και τον Mutlu Bekem) και του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης (με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιαννάκη Σκορδή και τον Τουρκοκύπριο συναγωνιστή Abdoullah Korkmazhan). Στη συνάντηση θα συμμετέχει εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του.

Την Κυριακή 23 Μάη, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Πορεία Ειρήνης του νησιού με τη συμμετοχή των καλεσμένων από το εξωτερικό.

Συγκέντρωση συμβασιούχων

Σε συγκέντρωση συμβασιούχων στο Δημαρχείο της Μεταμόρφωσης, σήμερα Τετάρτη 19 Μάη, στις 8 π.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Σήμερα Τετάρτη 19 Μάη, στις 8 π.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην τηλεόραση της ΝΕΤ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση», με τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Ρίτσα Μπιζόγλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ