ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέος παννησιωτικός ξεσηκωμός

Ταυτόχρονη κινητοποίηση στις 27 Μάη - μέρα που αρχίζει η δίκη για το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» - στα νησιά του Αιγαίου, με αίτημα ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι πεδίο εφοπλιστικής ασυδοσίας

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Σάμο, τον περασμένο Μάρτη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Σάμο, τον περασμένο Μάρτη
Παννησιωτικός ξεσηκωμός επικρατεί ξανά στο Αιγαίο, καθώς τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά προετοιμάζονται για την ταυτόχρονη αγωνιστική κινητοποίηση, που θα γίνει στις 27 Μάη, για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, χειμώνα - καλοκαίρι, στην υπηρεσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών.

Το σύνθημα των προετοιμασιών έδωσε χτες η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, που έχουν συγκροτήσει νησιώτες και ναυτεργάτες, εκδίδοντας ανακοίνωση - κάλεσμα που ήδη κάνει το γύρο του Αιγαίου. Η μέρα της 27ης Μάη δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες θα είναι στο πόδι, στο Εφετείο Πειραιά θα αρχίζει η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της αντιλαϊκής, φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Του τραγικού ναυαγίου, του σάπιου και υπερήλικου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους και βούτηξε το πανελλήνιο στο πένθος. Μια δίκη που αρχίζει χωρίς στο εδώλιο του κατηγορουμένου να βρίσκονται οι κύριοι ένοχοι. Οι εφοπλιστές!

«Με τις κινητοποιήσεις μας - τονίζει η Παναιγαιακή - θέλουμε να τονίσουμε την απόφασή μας να παλέψουμε για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, στελεχωμένα με το αναγκαίο ναυτεργατικό δυναμικό με ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, παρέχοντάς τους τα αναγκαία μέσα που θα εξασφαλίζουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Να διαμαρτυρηθούμε γιατί οι πραγματικοί υπεύθυνοι, οι εφοπλιστές, δεν κάθονται στο "σκαμνί". Να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων γι' αυτό το έγκλημα». «Να αποκρούσουμε την προώθηση της αύξησης του ορίου ηλικίας των πλοίων και τη δυνατότητα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία σαν το "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" να συνεχίζουν να κυκλοφορούν θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και των ναυτεργατών».

Η Παναιγαιακή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι μέχρι τώρα αγώνες του μετώπου νησιωτών - ναυτεργατών έβαλαν εμπόδια, περιόρισαν νέα αρνητικά μέτρα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε ελιγμούς και αποσπασματικά μέτρα, που, όμως, δεν έλυσαν στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κάνει ακόμα πιο αναγκαία τη μαζική συμμετοχή όλων στις νέες κινητοποιήσεις. Για να αποκρουστεί η πλήρης εφαρμογή που προωθεί σταδιακά η κυβέρνηση, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να δοθεί απάντηση στις νέες αυξήσεις στα ναύλα που ετοιμάζονται ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Δικάζεται γιατί συμμετείχε σε συγκέντρωση!

Σε πλήρη λειτουργία μπήκε και πάλι o μηχανισμός των διώξεων και της ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων του Μενιδίου ενάντια στην επίγεια κατασκευή του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Μετά τις κλήσεις της Αστυνομίας σε κατοίκους και σε δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν για τη συμμετοχή τους σε διάφορες κινητοποιήσεις που είχαν κάνει το 2002 με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, τώρα έφτασε και η πρώτη κλήση σε κάτοικο για να δικαστεί.

Πρόκειται για Ευστάθιο Νταντή τον οποίο σέρνουν στα δικαστήρια και συγκεκριμένα στο ΣΤ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σήμερα Πέμπτη 19 Μάη με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών τη 1-5-2002, ημέρα την οποία κάτοικοι και φορείς είχαν προχωρήσει σε συγκέντρωση και κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών. Να σημειώσουμε, τη συγκεκριμένη περίοδο το έργο βρισκόταν στη φάση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και την κοπή εκατοντάδων δέντρων. Την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των κατοίκων του Μενιδίου είχαν καταγγείλει και βουλευτές του ΚΚΕ σε Ερώτηση που είχαν καταθέσει το 2003 στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απαντήσει ότι... απλώς τηρούνται οι νόμοι.

Με αφορμή την πρώτη δίκη που στήνεται αύριο, ο Θάνος Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου», ο οποίος επίσης είχε κληθεί να απολογηθεί με την ίδια κατηγορία, δήλωσε στο «Ρ»: «Η πρώτη αυτή δίκη που στήνεται είναι μια ευθεία επίθεση στις αγωνιστικές διαθέσεις κατοίκων του Μενιδίου. Ο μηχανισμός των διώξεων που έχει στηθεί εδώ όμως στρέφεται συνολικά και σε κάθε πολίτη που αντιστέκεται όταν θίγονται τα δικαιώματά του. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας ώστε οι κάτοικοι να μην αντιδρούν όταν θίγεται το λαϊκό συμφέρον». Ταυτόχρονα, ο Θ. Τραβασάρος καλεί τη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση αλλά και τη σημερινή και προηγούμενη κυβέρνηση οι οποίες σημειώνει έχουν την κύρια ευθύνη για όλες αυτές τις ενέργειες.

ΤΣΕΧΙΑ
Εντόπισαν ακατάλληλη ελληνική μαρμελάδα

Καθησυχαστικός εμφανίζεται με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για τις μαρμελάδες ελληνικής παρασκευής, που εντοπίστηκαν στην Τσεχία και περιείχαν το συντηρητικό βενζοϊκό οξύ (Ε201) σε ποσοστό ανώτερο από το επιτρεπόμενο όριο. Το θέμα έγινε γνωστό μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τα τρόφιμα της ΕΕ, αφού ενημέρωσαν σχετικά οι αρχές της Τσεχίας.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΕΤ για να καθησυχάσει τους καταναλωτές στηρίζεται για άλλη μια φορά στις διαβεβαιώσεις του ίδιου του επιχειρηματία - πρόκειται για την εταιρία «Μελετιάδης ΑΕ» στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης - σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο προϊόν δε διακινείται στην ελληνική αγορά ούτε σε άλλη χώρα, αλλά παρασκευάζεται αποκλειστικά για την Τσεχία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, δε βρέθηκαν ποσότητες από το συγκεκριμένο προϊόν. Στα, δε, προϊόντα που διέθετε, σε μαρμελάδα φράουλας και βατόμουρου, έγιναν δειγματοληψίες και τα δείγματα στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ημιυπαίθριο αλαλούμ

Το αλαλούμ σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους των κτιρίων και τη μοίρα τους μετά τη δήλωσή τους στο Ε9 της Εφορίας, συνεχίστηκε και χτες μετά από δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, σύμφωνα με τις οποίες «εφόσον παραβιάζεται ο νόμος και αυτοί αλλάζουν χρήση, θεωρούνται αυθαίρετα».

Με τον τρόπο αυτό τίθενται οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών σε μια διαρκή ομηρία, αφού εκτός από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία, θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν και στις «δαγκάνες» της Πολεοδομίας και να πληρώσουν τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης! Βέβαια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε ερώτηση αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ζητήσει τους καταλόγους του Ε9 από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν το έχουμε σκεφτεί», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει...

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό στο προσεχές νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης να περάσει διάταξη με την οποία θα καταργηθεί στις νέες οικοδομές το δικαίωμα αύξησης του συντελεστή δόμησης κατά 20% για την κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων, «ώστε να μη δημιουργείται η υποδομή - όπως είπε - για αυθαιρεσίες και παρανομίες, με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος». Φρόντισε βέβαια να αναφέρει ότι για τους ανεπαρκείς ελέγχους δεν ευθύνεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού οι Πολεοδομίες ανήκουν στους δήμους και τις νομαρχίες...

Πάντως είναι γεγονός ότι το σημερινό καθεστώς των ημιυπαίθριων χώρων έχει γίνει αφορμή για έμμεση αύξηση του συντελεστή δόμησης και για ασύδοτη κερδοσκοπία από τους κατασκευαστές πολυκατοικιών, οι οποίοι πουλούν τα δυάρια για τριάρια και τα τριάρια για τεσσάρια, μετατρέποντας αυθαίρετα τους ημιυπαίθριους χώρους σε κλειστά δωμάτια...

Κινητοποίηση για την Ψυττάλεια

Κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της συσσώρευσης της λυματολάσπης στην Ψυττάλεια και να κατασκευαστεί το εργοστάσιο ξήρανσης. Στους κατοίκους του Περάματος που ήδη βρίσκονται επί ποδός, συμπαρατάσσονται και οι κάτοικοι του Κερατσινίου με απόφαση του Συντονιστικού Φορέων της πόλης.

Σήμερα Περαματιώτες και Κερατσινιώτες, θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και θα απαιτήσουν από τον υπουργό να δώσει άμεση απάντηση στα αιτήματά τους και ιδιαίτερα στην απομάκρυνση της λυματολάσπης, η οποία, όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο οξύνει όλο και περισσότερο το πρόβλημα της δυσοσμίας και των κουνουπιών και αυξάνει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στο Πέραμα θα γίνει προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ηρώων από όπου και θα αναχωρήσουν πούλμαν για τη συγκέντρωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ