ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της στην Αθήνα

Ο Ριζοσπάστης συζήτησε με τον Κιμ Μπόιξ, γενικό γραμματέα της Διεθνούς των Συνταξιούχων

Από τις εργασίες στην Αθήνα
Από τις εργασίες στην Αθήνα
Με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών από 80 χώρες της υφηλίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης Συνταξιούχων της ΠΣΟ, που έγινε στην Αθήνα στις 15 και 16 Απρίλη.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Κιμ Μπόιξ, γενικό γραμματέα της Διεθνούς των Συνταξιούχων. Μιλώντας για τη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι σε όλο τον κόσμο αλλά και στις χώρες της ΕΕ, με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας, τόνισε πως «το συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων πρέπει να οργανώσει μια ευρεία απάντηση που θα ενώνει τον αγώνα όλων των οργανώσεων των συνταξιούχων με τον αγώνα των ενεργών εργαζομένων. Ο αγώνας για συντάξεις επαρκείς για να ζει κανείς με αξιοπρέπεια, πρέπει να διεξάγεται μαζί με τον αγώνα των ενεργών εργαζομένων που διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς».

Σε πολλές χώρες (Αλγερία, Ισπανία κ.λπ.) - τόνισε ο συνδικαλιστής - οι νόμοι που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό εμποδίζουν τους συνταξιούχους να οργανωθούν σε συνδικάτα. Δεν είναι τυχαίο, θέλουν να διαχωρίσουν τον αγώνα και των δύο ομάδων. «Η οργάνωσή μας προωθεί τον ιδεολογικό αγώνα, ώστε οι συνταξιούχοι να καταλάβουν ότι εξακολουθούν να είναι εργατική τάξη, ακόμη και αν δεν έχουν (μετά τη συνταξιοδότηση) εργοδότη που τους εκμεταλλεύεται καθημερινά. Ετσι ώστε να καταλάβουν ταυτόχρονα ότι ως συνταξιούχοι έχουμε τον ίδιο εχθρό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και αυτός ο εχθρός δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό», σημειώνει.

«Προκειμένου να συντονίσουμε αυτόν τον αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις πραγματοποιήσαμε το 3ο Συνέδριο Συνταξιούχων και Συνταξιούχων της ΠΣΟ από όλο τον κόσμο», μας λέει ο συνδικαλιστής και εξηγεί πως αυτό έγινε στην Αθήνα, χάρη στις προσπάθειες των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και δραστηριοποιούνται στο κίνημα των Συνταξιούχων. Συμμετείχαν 100 οργανώσεις συνταξιούχων από 80 χώρες (οι μισές με τηλεδιάσκεψη).

Σχολιάζοντας τη διαρκή επίθεση της ΕΕ στα δημόσια συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικά προβάλλοντας το ζήτημα του δημογραφικού, ο Κ. Μπόιξ υπογραμμίζει πως η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στη διαχείριση της Κοινωνικής Ασφάλισης από τη σκοπιά των συμφερόντων των καπιταλιστικών ομίλων και προσθέτει: «Θα αναφέρω μόνο το παράδειγμα της χώρας μου, της Ισπανίας, όπου η Κοινωνική Ασφάλιση είχε πλεόνασμα άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και η κυβέρνηση έβγαλε περισσότερα από 60 δισ., για να τα δώσει στις μεγάλες τράπεζες, με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει και αυτό θα έβλαπτε τον πληθυσμό.

Η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων είναι ένα άλλο στοιχείο που αξιοποιείται προσχηματικά γιατί κάθε μελλοντικός συνταξιούχος έχει συνεισφέρει αρκετά στην Κοινωνική Ασφάλιση (κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που εργάστηκε) για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του. Και αν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αρκετό, θα αρκούσε να το διορθώσουμε με την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, οι οποίοι είναι αυτοί που κρατούν τα κέρδη που δημιουργούνται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ, σε παράλληλη πορεία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα ζητήματα της Ασφάλισης, ψήφισε μια Οδηγία την οποία ονομάζει Ευρωπαϊκό Ατομικό Σχέδιο Συντάξεων. Αυτός ο ευρωπαϊκός νόμος βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής (η οποία θα είναι αργή) για τη μεταφορά όλων των ευρωπαϊκών δημόσιων συντάξεων στο τραπεζικό σύστημα».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΣΟ
Θερμό κλίμα στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε χθες αντιπροσωπεία της Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης Συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο της Διεθνούς των Συνταξιούχων, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Στον Περισσό συνταξιούχοι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, ο οποίος είναι και μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, καθώς επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, κάθε διεκδίκηση της ΠΣΟ και της Διεθνούς Οργάνωσης των Συνταξιούχων, όπως κάνει και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης ανοίγοντας τη συζήτηση. Ενημέρωσε τους συνταξιούχους για τις θέσεις του Κόμματος γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις, εστιάζοντας στους δύο πολέμους που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και στην πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, τονίζοντας ότι οι κομμουνιστές τη δίνουν αγωνιστικά και ότι ανοίγουν τη συζήτηση για να αναδείξουν τον αντιδραστικό, αντεργατικό χαρακτήρα της ΕΕ, ότι δεν είναι η «Ευρώπη των λαών» όπως λένε τα άλλα κόμματα. Ξεχώρισε μάλιστα τη μεγάλη συμβολή του κινήματος των συνταξιούχων στην ανάδειξη της παραπάνω αλήθειας για τον χαρακτήρα της ΕΕ, αφού έχει εναντιωθεί στις Οδηγίες της, έχει στριμώξει κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τη βάρβαρη πολιτική της. «Γι' αυτό και ένας από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι ο Δ. Κουμπούρης, στέλεχος του Κόμματος και του συνταξιουχικού κινήματος, πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Την εκτίμηση των συνδικαλιστών συνταξιούχων της ΠΣΟ για το ΚΚΕ και τη δράση του μετέφεραν οι αντιπρόσωποι της Διεθνούς, με τον γενικό της γραμματέα, Κιμ Μπόιξ, να σημειώνει τη διεθνή προσφορά του Κόμματος στο κίνημα, ενώ ενημέρωσε και για τις δράσεις που αποφάσισε το Συνέδριό τους για τους επόμενους μήνες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των συνταξιούχων στη μόνιμη έκθεση υλικών και ντοκουμέντων από την Ιστορία του Κόμματος η οποία φιλοξενείται στην έδρα της ΚΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αναχωρεί σήμερα η αποστολή για το Βελιγράδι

Αναχωρεί σήμερα Παρασκευή, η αποστολή των συνδικάτων της Αττικής που θα επισκεφτεί το Βελιγράδι (19 έως 22 Απρίλη). Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάρτιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν επίσκεψη στα μέρη - σύμβολα της καταστροφής που προκάλεσε η ΝΑΤΟική επίθεση αλλά και της αλληλεγγύης των λαών. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ανάλογη αποστολή συνδικάτων της Θεσσαλονίκης (16 έως 18 Μαρτίου).

«Μαθαίνουμε τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, παίρνουμε παράδειγμα από αυτήν. Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε δελτίο Τύπου για την αποστολή και υπενθυμίζει ότι ο αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στη ΝΑΤΟική επίθεση είχε περάσει τα σύνορα, με κομβόι αλληλεγγύης που έφτασε στη Γιουγκοσλαβία, βρέθηκε δίπλα στον λαό της, στάθηκε στις γέφυρες δημιουργώντας ασπίδες προστασίας στην πόλη Νις και αλλού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ Δ.ΑΘΗΝΑΣ
Σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες, μάχη για την ενίσχυση του αγώνα

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους της Αθήνας στις αρχαιρεσίες του απευθύνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.

Οι αρχαιρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνονται την Τρίτη 30 Απρίλη. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι η μαζική συμμετοχή «θα αποτελέσει βήμα για να απομονωθεί και να αποκαλυφθεί η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου, που όλα αυτά τα χρόνια αντί να υπερασπίζεται το δίκιο των μικρών επαγγελματιών της πόλης, χαριεντίζεται με κυβερνητικά στελέχη, ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου».

Καλεί μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους να δυναμώσουν και με τη συμμετοχή τους στις εκλογές τον αγώνα ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, στα χαράτσια, όπως πρόσφατα με την αναβάθμιση των ταμειακών. Να στείλουν μήνυμα ότι «δεν ανεχόμαστε να μας οδηγούν στο "κλείσιμο" από τις τεράστιες απαιτήσεις της ψηφιοποίησης που όλο το κόστος φορτώνεται στις πλάτες μας» κι ότι «δεν ανεχόμαστε να μένουμε ανασφάλιστοι εμείς και τα παιδιά μας».

«Είναι ώρα να δείξουμε ότι οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Αθήνας έχουμε φωνή! Οτι δεν θα μας φιμώσουν μέσα στο μαγαζί», είναι το κάλεσμα που απευθύνει για τις αρχαιρεσίες, με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να έχει ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή, σε Γούβα (12 μ - 3 μ.μ. και 6 - 9.30 μ.μ., πλ. Πλυτά 5) και Κολωνό (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Ιωαννίνων & Πέτρας).
  • Αύριο Σάββατο, στο Μοναστηράκι (11 π.μ. - 6 μ.μ., Καραϊσκάκη 16 - 18).
  • Την Τρίτη 23 Απρίλη, σε Κυψέλη (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Φωκ. Νέγρη 42) και Αμπελόκηπους (1 μ.μ. - 9 μ.μ., Πούλιου 21, Πολιτιστικός Σύλλογος).
Καταγγελία για νέα συνδικαλιστική δίωξη

Τη μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας της προέδρου του από την εταιρεία «IFS Ηπειρωτική», λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, καταγγέλλει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής. Το Συνδικάτο κάνει λόγο για συνδικαλιστική δίωξη, καθώς η εργαζόμενη έχει δουλέψει στην καθαριότητα του μετρό «για περισσότερο από 10 χρόνια», κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει υπάρξει κανένα υπηρεσιακό σημείωμα για πλημμελή άσκηση καθηκόντων από μέρους της.

«Η δήθεν πρόφαση της εταιρείας ότι υπήρχαν παράπονα από υπεύθυνους σταθμών δεν ευσταθεί, καταρρίφθηκε από τους ίδιους τους σταθμάρχες», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι η μη ανανέωση της σύμβασής της οφείλεται «στη συνδικαλιστική της δράση και στην πίεση που άσκησε στην εταιρεία ώστε να υπογραφούν συμβάσεις για τους εργαζόμενους».

Οπως υπογραμμίζει, «από τον Δεκέμβρη που η εταιρεία ανέλαβε την καθαριότητα του μετρό οι εργαζόμενες δουλεύουν με εβδομαδιαίες συμβάσεις», μια πρακτική ομηρίας την οποία το Συνδικάτο κατήγγειλε, πράγμα που «ενόχλησε» την εργοδοσία. Επίσης, το Συνδικάτο και η πρόεδρός του καταδίκασαν τη συμφωνία ανάμεσα στην εργοδοσία και το επιχειρησιακό Σωματείο, με την οποία έχουν στερήσει από το προσωπικό την απόδοση τριετιών. «Δεν θα επιτρέψουμε στην εταιρεία να στερήσει το μεροκάματο της εργαζόμενης αγωνίστριας συνδικαλίστριας. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες τακτικές τρομοκρατίας θα κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ