ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Προετοιμασία με όλες τις δυνάμεις, με ώθηση από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Με ώθηση από το μαζικό συλλαλητήριο της Αθήνας και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς τον φετινό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».

Τα συνθήματα των κινητοποιήσεων αυτής της βδομάδας, η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της κυβέρνησης, η καταγγελία της άγριας καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, τα αιτήματα για απεμπλοκή από ΝΑΤΟ και ΕΕ, η απαίτηση να κλείσουν όλες οι βάσεις, τροφοδοτούν τις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, τις συσκέψεις και συνελεύσεις με τις οποίες τα σωματεία προετοιμάζουν την απεργία και τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Δήλεσι (10.30 π.μ.), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (10.30, πεζόδρομος), Καβάλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάξο (11 π.μ., παραλία), Νάουσα (9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ξάνθη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό).

Στάσεις εργασίας σε εργοτάξια στην Αττική

Από τη χτεσινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
Από τη χτεσινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή
Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στα εργοτάξια της Αττικής προετοιμάζουν την απεργία της Πρωτομαγιάς το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες ξεκίνησαν χτες από το εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή, όπου οι εργαζόμενοι πήραν καθολικά μέρος στη στάση εργασίας. Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της στάσης, μίλησαν για την Εργατική Πρωτομαγιά και το σύνθημα με το οποίο καλούν τα συνδικάτα στην απεργία, για τις εξελίξεις γύρω από την ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Ελληνες και μετανάστες που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο, πήραν το λόγο και υποστήριξαν τη θέση του Συνδικάτου πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν αλλά έχουν κοινό αντίπαλο τους εκμεταλλευτές τους. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις για τη συνέχιση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, επιβεβαιώνοντας τη διάθεσή τους να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους, με παρακαταθήκη την πείρα από την πρόσφατη πανοικοδομική απεργία.

Το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί, σήμερα Πέμπτη, στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» (ΤΕΡΝΑ) στο Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (11 π.μ. - 12 μ.) και του «Παπαστράτου» στον Πειραιά (12 μ. - 1 μ.μ.), και την Παρασκευή 20/4, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου (11 π.μ.- 12 μ.)

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας της Πρωτομαγιάς, η Ομοσπονδία μαζί με τα Συνδικάτα Οικοδόμων οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Οι σχετικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη, στη Λάρισα (11.30 π.μ., στο εργοστάσιο ΑΡΜΟΣ, και Γενικό Συμβούλιο στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο).

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Παράλληλα με το πρόγραμμα εξορμήσεων των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει μια σειρά κεντρικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 20/4 θα γίνει πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς, ενώ στις 24/4 και 25/4 προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει το κάλεσμα της συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στους χώρους δουλειάς. Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα, με ειδική προκήρυξη για τους στρατευμένους. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου οργανώνει σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει σύσκεψη, μαζί με σωματεία της δύναμής του, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά, και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
Συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καθημερινές εξορμήσεις που οργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Για σήμερα, μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί περιοδείες από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου (στις μεταφορικές εταιρείες και στις «φρουτοεμπορικές» στο Καρά Τεπέ), εξορμήσεις από το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής σε μια σειρά επιχειρήσεις («ΝΤΕΜΟ», «ΒΙΑΝΕΞ», «ΒΙΑΝ», «Δυναμική», ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, «ΦΑΡΜΑΣΥΝ», «ΒΙΑΝΕΞ Β.Γ.», «ΦΑΡΜΑΤΕΝ», ΕΛΠΕΝ, «ΦΑΜΑΡ», «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», «ΜΑΪΛΑΝΤ», «ΡΑΦΑΡΜ», «ΧΕΛΕΝΙΚΑ»), εξορμήσεις και περιοδείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής (στους παιδικούς σταθμούς και το Δημαρχείο Χαλανδρίου, στα ΚΑΠΗ και το Νομικό Πρόσωπο του δήμου Αμαρουσίου, στους παιδικούς σταθμούς της Νίκαιας και τα ΚΑΠΗ του Κορυδαλλού).

Στην Κεντρική Μακεδονία, το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού προγραμματίζει εξορμήσεις σήμερα στην Κατερίνη, σε «Αμβροσιάδη», «Κορφή», «ΒΙΟΖΩΚΑΤ», «ΜΕΒΓΑΛ». Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού προγραμματίζει μέχρι και το Σάββατο εξορμήσεις σε «Βασιλάκο», MSD, «LAVIPH», «BIAN», «BIANEΞ» και σε φαρμακεία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης προγραμματίζει εξορμήσεις στα εργοτάξια του Μετρό στην Πατρικίου, σε Ανάληψη - Βούλγαρη, στον τερματικό του ΜΑΚΡΟ και στη Μίκρα. Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας θα βρεθεί σήμερα σε «ΣΙΔΕΝΟΡ», ΕΛΒΟ και «ΕΡΛΙΚΟΝ».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών/στριών, Μεταφορών, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας, του Βόρειου Τομέα, των Μεσογείων, καθώς και Σύλλογοι Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Νότιας Αθήνας.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ