ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Με ομιλία σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο 4ο - 5ο Λύκειο Βότση ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το περασμένο Σάββατο στην Καλαμαριά. Το αμφιθέατρο του σχολείου γέμισε από νωρίς με κόσμο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την ομιλία έξω από τη μεγάλη αίθουσα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βικέντιος Αντωνάκης. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος. Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το Κέντρο Ειδικής Αγωγής και περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης. Συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών - Καθαριστών «Καθαρά Γάντια» Βόρειας Ελλάδας και του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς.


Ξενάγηση στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Θερμή υποδοχή από τη διεύθυνση, το προσωπικό και τους γονείς, δείγμα αναγνώρισης της έμπρακτης στήριξης από το ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Κέντρου
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Κέντρου
Θερμή υποδοχή στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ) επιφύλαξαν στον ΓΓ της ΚΕ και στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η πρόεδρος του ΚΕΑ Ελένη Μιαούλη, ο διευθυντής Γιώργος Γιαννακούδης, το προσωπικό, γονείς και παιδιά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Κόμματος για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία.

Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1982 από γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ηταν μια απόφαση που έλαβαν οι γονείς, εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένων χώρων εκπαίδευσης και υποστήριξης από το κράτος, μια πολιτική που εξακολουθεί και σήμερα.

Στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, έπειτα από πολύχρονους αγώνες. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με προγραμματική σύμβαση που λήγει το Νοέμβρη του 2019. Η χρηματοδότηση αυτή καλύπτει το 60% των πάγιων εξόδων του. Στο ΚΕΑ απασχολούνται 28 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, που έχουν την ευθύνη απασχόλησης και υποστήριξης των φιλοξενούμενων ατόμων.

Σήμερα το Κέντρο Ειδικής Αγωγής λειτουργεί ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Στις εγκαταστάσεις του δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης σε 75 άτομα με νοητική υστέρηση. Επίσης λειτουργεί στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπου διαμένουν μόνιμα 6 άτομα.


Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν εργαστήρια πηλοπλαστικής, διακόσμησης αντικειμένων, υφαντικής και ταπισερί, γενικής χειροτεχνίας, γραφικών και εικαστικών τεχνών, αρτοσκευασμάτων και γλυκών, καθώς επίσης θερμοκήπιο και εργαστήριο γεωτεχνικών εργασιών και παραγωγής κρασιού, όπου απασχολούνται δημιουργικά οι φιλοξενούμενοί του.

Το ΚΕΑ παρέχει σίτιση, ιατρική παρακολούθηση από ειδικό παθολόγο, ψυχολόγους, με τη συνδρομή νοσηλευτών, προγράμματα εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, αυτοεξυπηρέτησης, εξοικείωσης με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών. Επίσης παρέχει καινοτομικά προγράμματα σωματικής άσκησης με τη χρήση Hi-Tech μέσων.

Ξενάγηση στο χώρο

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους και τα εργαστήρια, συνομίλησε με το προσωπικό, με παιδιά και γονείς και είδε τις πραγματικά όμορφες και ιδιαίτερες κατασκευές που κάνουν στα εργαστήρια. Η πρόεδρος του ΚΕΑ παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα λεύκωμα με ζωγραφιές των φιλοξενούμενων και μια ευχαριστήρια επιστολή για το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κόμματος. Επίσης παρέδωσε και ένα καλάθι με αντικείμενα - κατασκευές από τα διάφορα εργαστήρια. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και τα νόστιμα αρτοπαρασκευάσματα που παράγονται στο αντίστοιχο εργαστήριο.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΑ ενημέρωσαν για ένα από τα βασικά αιτήματα που έχουν υποβάλει στον δήμο Καλαμαριάς, προκειμένου να γίνει καταγραφή των ανθρώπων με νοητική αναπηρία που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες ή λαμβάνουν περιορισμένες υπηρεσίες, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα που υπάρχει και να διεκδικηθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι και τοπικά και πανελλαδικά μόνο όσοι λαμβάνουν υπηρεσίες και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι αξίζει συγχαρητήρια η προσπάθεια που καταβάλλουν και σημείωσε ότι είναι καθήκον του ΚΚΕ και των μελών του να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει ώστε αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί, αλλά κυρίως να γίνει υπόθεση όλων, φορέων, σωματείων, ο αγώνας για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Οπως είπε, στο καπιταλιστικό σύστημα οτιδήποτε δεν αποφέρει άμεσα κέρδος και δεν είναι ανταποδοτικό δεν το χρηματοδοτούν. Θεωρείται κόστος η ανθρώπινη ζωή, το δικαίωμα των παιδιών να ζήσουν σε ένα όμορφο, υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Και ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ είναι προτεραιότητα να υπάρχει σχεδιασμός στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, ένα ενιαίο σύστημα κρατικής στήριξης που θα περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση, τη στήριξη με προγράμματα, υποδομές και πλήρη κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μην εξαρτάται από τη φιλανθρωπία είτε από προσωρινά προγράμματα χρηματοδότησης. Και σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του και στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στις Περιφέρειες και τους δήμους, αλλά και μέσα στο κίνημα, αγωνιστικά.

Ευθύνη του κράτους τέτοιες σημαντικές δομές

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στην Καλαμαριά, στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, ακριβώς για να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας, τη συμπαράστασή μας σ' αυτόν τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι εδώ στο Κέντρο και η πρόεδρος η κ. Μιαούλη προσωπικά, σε όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί ακριβώς είναι καθήκον της κοινωνίας, θεωρούμε ότι είναι καθήκον των πολιτικών κομμάτων και υποχρέωσή τους να αναδείξουν αυτά τα προβλήματα.

Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, απαιτείται αυτές οι δομές να τις αναλάβει το κράτος, έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται, να υπάρχουν νοσηλευτές, να υπάρχουν ειδικότητες, να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά με νοητική υστέρηση ή με οποιαδήποτε άλλα προβλήματα. Είναι καθήκον της κοινωνίας να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, τα παιδιά μας, να αντιπαλέψει ρατσιστικά φαινόμενα και βεβαίως να στηρίξει όλες τις δομές και τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται, έτσι ώστε αυτοί και οι οικογένειές τους να ζουν ανθρώπινα, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Δεν είναι ατομική, οικογενειακή υποχρέωση να στηριχθούν αυτά τα παιδιά, πρέπει να είναι στήριξη του κράτους. Κι εδώ πρέπει να συμβάλουν και οι μαζικοί φορείς του κινήματος και οι δήμοι και οι Περιφέρειες και οι κυβερνήσεις. Και απ' αυτήν τη σκοπιά υποσχεθήκαμε εδώ στους ανθρώπους, που μας ενημέρωσαν αναλυτικά για τη λειτουργία του Κέντρου, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ' το χέρι της να διεκδικήσει, να πιέσει, ώστε να επιλύονται συνεχώς ζητήματα και μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, αν χρειαστεί, με αγώνες στο δρόμο».


Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς περπάτησε ο Δ. Κουτσούμπας και μίλησε με κατοίκους της πόλης που έκαναν τη μεσημεριανή τους βόλτα. Μεταξύ άλλων, έκανε μια στάση έξω από το κτίριο όπου την περίοδο 1946 - 1975 λειτούργησαν η Ασφάλεια και το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Στα μπουντρούμια του φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές, ανάμεσά τους η Κούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε το Μάη του 1947, σε ηλικία 24 χρόνων.

Οπως ανέφερε ο Βικέντιος Αντωνάκης, καμιά δημοτική αρχή δεν ικανοποίησε το αίτημα να γίνει ο χώρος αυτός μουσείο, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις. Ετσι, το Νοέμβρη του 2018, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, οι ΚΟ Καλαμαριάς τοποθέτησαν μια αναμνηστική πλακέτα, ώστε να μην ξεχάσουν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι για την ιστορία του κτιρίου.



Με καθαριστές σχολείων και το Σύλλογο Καυκάσιων

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το Σωματείο Σχολικών Καθαριστών «Καθαρά γάντια» και το Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς. Οι εργαζόμενοι επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Καυκάσιων Καλαμαριάς χάρισαν στον Δ. Κουτσούμπα ένα ρολόι - ημερολόγιο τοίχου σε σχήμα ποντιακής λύρας.



ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Στέλνουμε μήνυμα ελπίδας

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βικέντιος Αντωνάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα και από εδώ, από την Καλαμαριά, στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας. Μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης. Γιατί το πραγματικά διαφορετικό για το λαό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από το δυνάμωμα της δικής του πάλης, την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές εκλογές, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, παντού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ