ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αγωνιστική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια
  • Συγκέντρωση έξω από το χώρο του συνεδρίου διοργανώνουν η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και σωματεία εργαζομένων και υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης
  • Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο "Καποδίστριας"

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του τακτικού ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), αύριο στη Θεσσαλονίκη, και ενώ χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων με το σχέδιο "Καποδίστριας", αιρετοί, εργαζόμενοι και κάτοικοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια για την Αυτοδιοίκηση. Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων,αλλά και σωματεία εργαζομένων και υπαλλήλων του Νομού Θεσσαλονίκης έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να βρίσκονται μπροστά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος,θα "ξεδιπλώνουν", με τις ομιλίες τους, το κουβάρι των επιλογών τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με κεντρικό σύνθημα "Ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του ελληνικού λαού και να εφαρμοστεί. Θα τον ακυρώσουμε στην πράξη", δήμαρχοι, πρόεδροι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι απ' όλη την Ελλάδα διαδηλώνουν αύριο, στις 7 μ.μ., μπροστά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, κατά του "Καποδίστρια". Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων καλεί όλους τους αιρετούς να συμμετάσχουν στη διαδήλωση για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους "στο έκτρωμα, που καταργεί τις κοινότητες και συρρικνώνει την ελληνική επαρχία".Εξω από το Βελλίδειο θα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του Νομού Θεσσαλονίκης, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους, τόσο στον "Καποδίστρια", όσο και σε διατάξεις του που καταστρατηγούν εργασιακές σχέσεις. Τη συγκέντρωση διοργανώνει το Συντονιστικό Οργανο που δημιούργησαν έξι σωματεία εργαζομένων και υπαλλήλων του νομού. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων ΙΔ και Υπαλλήλων Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δενδρανθοκηπουρών Δήμων Β. Ελλάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς και ο Σύλλογος Πτυχιούχων Νομού Θεσσαλονίκης θα είναι εκεί, διαδηλώνοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων, στη μετατροπή τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Στον αγώνα των εργαζομένων συμπαρίσταται και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του "Καποδίστρια" του Νομού Θεσσαλονίκης, που επιφυλάσσεται για δικές της δυναμικές παρεμβάσεις στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

  • Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ επιχειρεί να κηρυχτούν οι εργασίες του συνεδρίου "κεκλεισμένων των θυρών", καθώς έχουν σταλεί ιδιαίτερες προσκλήσεις σε επιλεγμένο ακροατήριο. "Η ενέργεια αυτή δείχνει την αδυναμία του υπουργού και της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να αντικρίσουν κατάματα τους προέδρους των κοινοτήτων", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Αγώνας για καλύτερη πόλη

Σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής προχωρούν σήμερα το απόγευμα ο Δήμος και οι μαζικοί φορείς, ενάντια στη συνειδητή αδιαφορία της πολιτείας, στην υποβάθμιση της πόλης και το φλέγον πρόβλημα των ναρκωτικών

Σήμα κινδύνου "εκπέμπει" ο Δήμος Ζεφυρίου για την αλματώδη αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή και τη συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης, όχι μόνο για το φλέγον θέμα των ναρκωτικών, αλλά και για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζει χρόνια ο δήμος και η ευρύτερη περιοχή.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - και την ώρα που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αυτοδιαφημιζόταν στα Ανω Λιόσια - με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων του Ζεφυρίου με κλείσιμο δρόμων και της σιδηροδρομικής γραμμής, ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Λάππας,τόνισε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει η βάσιμη υποψία πως το Ζεφύρι μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς, αν δεν έχει ήδη μετατραπεί, σε ένα ακόμη κέντρο διακίνησης ναρκωτικών με εμβέλεια σε όλο το Λεκανοπέδιο! Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόνο την περασμένη Δευτέρα - και λόγω της χαλαρότητας της αστυνομικής επιτήρησης, αφού μεγάλη δύναμη είχε αποσπαστεί στο Πολυτεχνείο - έγιναν 27 συλλήψεις διακινητών και αγοραστών! Οι συλληφθέντες αγοραστές το τελευταίο διάστημα είναι από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Τα ναρκωτικά ήδη διακινούνται στα σχολεία του Δήμου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για κακοποιήσεις μαθητών όταν αρνούνται να δεχτούν τις "προσφορές", αλλά και αρκετοί δημότες εγκαταλείπουν το Ζεφύρι, αφού δεν μπορούν να ζήσουν πλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες. Την περασμένη βδομάδα μάλιστα οι μαθητές του Γυμνασίου αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε, πως η αστυνόμευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αφού, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων κατά το παρελθόν στο αίτημα του Δήμου να παραμείνει, έστω και κατ' εξαίρεση, το αστυνομικό τμήμα στο Ζεφύρι και να μην ενταχθεί στο πολυδύναμο, τελικά το τμήμα έφυγε.

Πάντως, ο Γ. Λάππας ξεκαθάρισε, πως παρά το γεγονός ότι το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται κύρια από Τσιγγάνους, η πολιτική του δήμου δεν είναι ρατσιστική, ούτε πρόκειται να κηρύξει "εμφύλιο" στο Δήμο. Αντίθετα είπε πως στην πλειοψηφία τους οι Τσιγγάνοι μόνιμοι κάτοικοι του Ζεφυρίου ασχολούνται με το εμπόριο, έχουν εκλέξει δύο δημοτικούς συμβούλους και συμμετέχουν στις διαδικασίες της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων και του Δήμου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε διερχόμενους Τσιγγάνους.

Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι τα μέσα του Δήμου είναι ελάχιστα, η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται, ενώ το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμου έχει μείνει στα "αζήτητα" με ευθύνη του υπουργείου. Υπογράμμισε ότι η πολιτεία αδιαφορεί για την περιοχή και ότι χρειάζονται γενναία μέτρα για την ανάπλασή της.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΣΕ σε επιστολή του στο δήμο λέει ότι η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής είναι ποινικό αδίκημα, ο Δήμος όμως δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σαν έσχατο μέσο πίεσης για να τους προσέξει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΟΧΙ στην οικοπεδοποίηση του αεροδρομίου

Κατηγορηματικά αντίθετο στη μελλοντική οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου, όπου σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη βούλησή του να αγωνιστεί με τους δημότες, προκειμένου ο χώρος που θα απελευθερωθεί μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, να αξιοποιηθεί για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και λειτουργιών.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ελληνικού σε συνεδρίασή του συζήτησε τις "προτάσεις Σπράου", που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην οικοπεδοποίηση του Ελληνικού. Ομόφωνα αποφάσισε ότι "η σωστή αξιοποίηση των χώρων του αεροδρομίου, έκτασης περίπου 6.000 στρεμμάτων, με την κατασκευή έργων πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου, καθώς και άλλων κοινωνικών λειτουργιών, αποτελεί τη μοναδική ελπίδα των κατοίκων της περιοχής, για μια ανάσα ζωής, που ζουν σήμερα στην υδροκέφαλη τσιμεντούπολη της Αθήνας. "

Το ΔΣ τονίζει πως κάθε σκέψη και ενέργεια που θα στοχεύει στην οικοπεδοποίηση των χώρων αυτών αποτελεί "έγκλημα σε βάρος όλων μας και του μέλλοντος των παιδιών μας". Ζητά από την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση πάνω στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Σημειώνει, μάλιστα, πως για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου, η κυβέρνηση οφείλει να να πάρει υπόψη της τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συνεργαστεί μαζί της ουσιαστικά. Θεωρεί, ακόμα, πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή της ΤΑ στο φορέα, που πρόκειται να συσταθεί, για τη διαχείριση του χώρου του αεροδρομίου.

Στο ψήφισμα τονίζεται, επίσης, πως οι δημότες του Ελληνικού ενωμένοι και συσπειρωμένοι με τη δημοτική αρχή της περιοχής, θα αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να αποτρέψουν κάθε σχέδιο οικοπεδοποίησης του χώρου, "το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έγιναν σε βάρος του".

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συνέλευση της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας"

Η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας" καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους όσους ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα της Καλλιθέας, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου και Φιλαρέτου). Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι: Εκτίμηση των δραστηριοτήτων της ΔΔΕ και το νέο πρόγραμμα δράσης της, συζήτηση για την προγραμματική διακήρυξη της ΔΔΕ, συμπλήρωση και διεύρυνση της Διοικούσας Επιτροπής της ΔΔΕ.

"Η φτώχεια, η ανεργία και η γκετοποίηση είναι αιτίες της υποβάθμισης",

"Η φτώχεια, η ανεργία και η γκετοποίηση είναι αιτίες της υποβάθμισης", δηλώνει ο δήμαρχος Γ. Λάππας

Διακρίσεις της ΕΤ3 σε βάρος της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης

Για διάκριση σε βάρος της καταγγέλλει την ΕΤ3 η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης", με αφορμή την απουσία της από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης την προηγούμενη βδομάδα. Οπως αναφέρει η ΝΑΣ - Θ, η ΕΤ3 απουσίασε, αν και ενημερώθηκε έγκαιρα.

Σε επιστολή της προς τη διεύθυνση της ΕΤ3, η ΝΑΣ - Θ επισημαίνει: "Ως κρατικό κανάλι που συντηρείται από όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξάρτητα από ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, οφείλει να προβάλλει ισότιμα όλες τις δραστηριότητες. Η απουσία σας αποτέλεσε χαρακτηριστικό δείγμα των διακρίσεων σε βάρος της παράταξής μας και του πολιτικού μας χώρου. Μαζί με την έντονη διαμαρτυρία μας, εκφράζουμε και την ελπίδα ότι στο μέλλον δε θα επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα που τραυματίζουν καίρια το βάρος και την αξιοπιστία σας".

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Σήμερα η ανακήρυξη του υποψήφιου

Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο που θα υποστηρίξει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα βασικά σημεία του προγράμματος της Κίνησης, που στόχο έχουν την αντιστροφή της πορείας που ακολουθεί ο Πειραιάς και η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου για τη σωτηρία της πόλης.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συγκέντρωση της "Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας"

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" Καισαριανής τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο δημαρχείο της Καισαριανής και καλεί τους δημότες να παραβρεθούν προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ