ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
12η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιλογές των ΗΠΑ

Στο περιθώριο της Συνόδου γίνονται πολλές διμερείς, όπως μεταξύ Γαλλίας - Κίνας

Copyright 2018 The Associated

Στο περιθώριο της Συνόδου γίνονται πολλές διμερείς, όπως μεταξύ Γαλλίας - Κίνας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με σύνθημα «Ευρώπη και Ασία: Παγκόσμιοι εταίροι για παγκόσμιες προκλήσεις» ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η 12η Σύνοδος Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (Asia-Europe Meeting - ASEM). Σε αυτή συμμετέχουν οι ηγέτες συνολικά 51 ευρωπαϊκών και ασιατικών κρατών (ανάμεσά τους μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία κ.τ.λ.). Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πρωθυπουργοί Κίνας, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Λι Κετσιάνγκ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Σίνζο Αμπε, αντίστοιχα.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται θέματα συνεργασίας στο Εμπόριο αλλά και άλλους τομείς, ενίσχυση δικτύων που διευρύνουν τη μεταφορική, τηλεπικοινωνιακή και άλλη σύνδεση της ασιατικής και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ακόμα, η αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την «ασφάλεια», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την «παράνομη μετανάστευση» κ.τ.λ.

Στην ιστοσελίδα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά» αναρτήθηκε χτες ανάλυση όπου αναφερόταν: «Σε έναν κόσμο στον οποίο αυξάνεται ο προστατευτισμός και η μονομέρεια, Ασία και Ευρώπη μοιράζονται κοινό έδαφος στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου και πρέπει να αναλάβουν κοινή δράση για να δοθεί ώθηση στη συνεργασία και στη συνδεσιμότητα της περιφέρειας (τους). Για μήνες, παρά την ισχυρή εναντίωση της διεθνούς κοινότητας, οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ στους εμπορικούς τους εταίρους, χρησιμοποιώντας τους δασμούς ως τακτική. Η ανεύθυνη προσέγγιση της Ουάσιγκτον, πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση, καταστρέφει στο εμπορικό σύστημα που είναι βασισμένο σε κανόνες και απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που κερδήθηκε σκληρά...».

Οι συναντήσεις της ASEM ξεκίνησαν το 1996 και γίνονται κάθε δυο χρόνια. Οι χώρες που συμμετέχουν εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 55% του παγκόσμιου εμπορίου, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 65% του διεθνούς ΑΕΠ, αλλά και το 75% της διεθνούς τουριστικής κίνησης.

Τη Σύνοδο Ασίας - Ευρώπης θα ακολουθήσει η Σύνοδος ΕΕ - Νότιας Κορέας και η Σύνοδος ΕΕ - ASEAN, σήμερα Παρασκευή.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ BREXIT
Συμφώνησαν σε νέα σκληρότερα παζάρια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη συνέχιση των σκληρών διαπραγματεύσεων και την πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά αρκετές βδομάδες ή μήνες επιβεβαίωσαν μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο στις πρόσφατες εντατικές διαβουλεύσεις παραμένουν αξεπέραστες οι διαφωνίες σε καίρια ζητήματα, όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το απόγευμα εξέφρασαν «συγκρατημένη αισιοδοξία». Εκτίμησαν επίσης πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, με τον Γιούνκερ να επισημαίνει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν «επικίνδυνη και για τη Βρετανία και για την ΕΕ». Ο Τουσκ είπε πως κατά τη Σύνοδο «αποκόμισαν καλύτερη διάθεση» σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ, εκτιμώντας ότι είμαστε από τότε «πιο κοντά σε μία συμφωνία». Αναφερόμενος στην παράταση της μεταβατικής περιόδου είπε απλώς πως συζητήθηκε χωρίς να καθοριστεί επακριβώς.

Νωρίτερα, άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ υποστήριξαν πως δεν έχει καθοριστεί για το Νοέμβρη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά για το Brexit, μη αποκλείοντάς την στην περίπτωση που επιτευχθεί μία συμφωνία.

Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι όσον αφορά το Brexit δεν νιώθει ούτε περισσότερο απαισιόδοξη ούτε πιο αισιόδοξη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Αναμονή για την ολοκλήρωση των ερευνών

ΡΙΑΝΤ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αυξάνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ιδιαίτερα στον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προκειμένου να ρίξει «φως» στην ύποπτη «εξαφάνιση» του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, που φέρεται να σφαγιάστηκε, καταγράφοντας τις τελευταίες του στιγμές με «έξυπνο» ρολόι.

Χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως πήρε διαβεβαιώσεις από το Ριάντ ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η έρευνα για την τύχη του αρθρογράφου. Επανέλαβε ότι δεν προσπαθεί να παράσχει κάλυψη στη σαουδαραβική μοναρχία και ότι απλώς προσπαθεί να μάθει «τι πραγματικά έγινε». Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως μερικές ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αποφάσισε έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο Τραμπ να ακολουθήσει το παράδειγμα των περισσότερων Ευρωπαίων ομολόγων του και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και να απόσχει στις 23 - 25 του μήνα από το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου» στο Ριάντ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ φέρουν μια «κάποια ευθύνη» στην εξαφάνιση του Κασόγκι, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας. «Εξ όσων γνωρίζω, ο αγνοούμενος δημοσιογράφος διέμενε στις ΗΠΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σίγουρα, οι ΗΠΑ φέρουν μια κάποια ευθύνη για ό,τι του συνέβη» εξήγησε, προσθέτοντας (όπως τις προηγούμενες μέρες και ο Αμερικανός ομόλογός του) πως η Μόσχα «δεν μπορεί να αρχίσει να επιδεινώνει τις σχέσεις της» με τη Σαουδική Αραβία την ώρα που «δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη».

Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία της τουρκικής εφημερίδας ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ πως ήδη ο πρώτος από τους 15 φερόμενους εκτελεστές του Κασόγκι (ο 31χρονος υπολοχαγός Μασάλ Σααντ αλ Μποστάνι) σκοτώθηκε σε «περίεργο» τροχαίο δυστύχημα, λίγο μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη στο Ριάντ.

ΣΥΡΙΑ
Καταγγελία για ομήρους τζιχαντιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατήγγειλε ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αιχμαλώτισαν πριν από λίγες μέρες εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες (ενδεχομένως και πράκτορες). «Ολοι σιωπούν. Επικρατεί κάποια περίεργη σιωπή, σαν μη συμβαίνει τίποτα» δήλωσε ο Πούτιν στη συνεδρίαση της Λέσχης «Βαλντάι».

Στρατιωτική και διπλωματική πηγή δήλωσε στο «Ria Novosti» ότι Δυτικοευρωπαίοι πολίτες και πολίτες άλλων χωρών κρατούνται όμηροι από το «Ισλαμικό Κράτος», στην περιοχή Χαντζίν στην επαρχία Ντεΐρ αλ Ζορ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, προστατευόμενων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Αυτές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 13 Οκτώβρη ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκαν σε στρατόπεδο προσφύγων που βρίσκεται κοντά στην κατοικημένη περιοχή Ελ Μπάχρα, όπου πήραν ως ομήρους 750 ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολίτες δυτικοευρωπαϊκών και άλλων χωρών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι ισλαμιστές ζητούν από τους Κούρδους να απελευθερώσουν μισθοφόρους του «ΙΚ», απαιτώντας ταυτόχρονα να τους παραχωρήσουν νέα εδάφη στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Για να τους ασκήσουν πιέσεις ώστε να υποκύψουν στα αιτήματά τους, καθημερινά εκτελούν κάποιους από τους αιχμαλώτους.

Από την άλλη, Ρωσία και η Τουρκία σχεδιάζουν να δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας τους για αποκλιμάκωση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, την ίδια ώρα που πολλές οργανώσεις τζιχαντιστών αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ανησυχία για νέα κρίση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Καμπανάκι» κινδύνου για νέα καπιταλιστική κρίση σήμανε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρομπέρτο Αζεβέδο αν ενταθούν οι εμπορικές εντάσεις.

Ως αφορμή χρησιμοποίησε την κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και ΗΠΑ με χώρες της ΕΕ και της Ασίας. Στη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, σημείωσε ότι «μια πλήρης ρήξη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας» θα οδηγούσε «σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών κι αυτό θα μείωνε κατά 17% την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και κατά 1,9% εκείνη του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Το ίδιο διάστημα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) - όργανο του κεφαλαίου - διαπιστώνει αύξηση της παιδικής φτώχειας στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες. Τα στοιχεία σχετικής έκθεσης φαίνεται να καταγράφουν ότι σχεδόν ένα παιδί στα επτά στα κράτη - μέλη του ζει στη φτώχεια.

Νέες ισραηλινές απειλές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποίησε ακόμη μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, δίνοντας εντολή στο στρατό να κλιμακώσει την «απάντηση σε οποιοδήποτε είδος βίας προέλθει από τη Λωρίδα Γάζας» κατά τις σημερινές νέες μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων στα σύνορα με το Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες πολλές απειλές και ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, με αφορμή τη ρίψη μιας ρουκέτας στο Ισραήλ χωρίς θύματα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μια νέα απόφαση για συγχώνευση του αμερικανικού Γενικού Προξενείου στην Ιερουσαλήμ που εξυπηρετεί τους Παλαιστίνιους με τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη τάχα «για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα» των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών στην Ιερουσαλήμ και «δεν σηματοδοτεί την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής για την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Οχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας». Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση, προκειμένου «να επιβάλει ένα Μεγάλο Ισραήλ, αντί για τη λύση των δύο κρατών»! Κατήγγειλε, επίσης, την «ιδεολογική» απόφαση συγχώνευσης του προξενείου, που επί δεκαετίες λειτουργούσε ντε φάκτο σαν πρεσβεία των ΗΠΑ για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ