ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
Πάει πολύ

Παίρνοντας το σκονάκι από τον Πατέλη, τον Πρετεντέρη και άλλα «προοδευτικά» φιντάνια της κυβέρνησης ΝΔ, τόσο η «Νέα Αριστερά» όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο ΚΚΕ ότι θέλει «να επενδύσει στα φοβικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας καταφεύγοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις απέναντι στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη νομική αναγνώριση της σχέσης τους και στην τεκνοθεσία», με αφορμή τη θέση του Κόμματος για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Ολα αυτά επειδή ο Δ. Κουτσούμπας είπε στη Βουλή το αυτονόητο: Οτι «γάμος ομοφύλων σημαίνει από χέρι κατάργηση μητρότητας και πατρότητας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γονέας 1, 2, 3 και βάλε και ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παρένθετης μητρότητας, ανοίγοντας μπίζνες δισεκατομμυρίων». Από κοινού με τον όλον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, με τους νόμους που ψήφισαν και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που ενσωμάτωσαν, αποθέωσαν τον ανορθολογισμό, την αντιεπιστημονικότητα, πάνω στα οποία στηρίζεται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης («αυτοπροσδιορισμός φύλου» κ.ά.). Σήμερα δίνουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να πλασάρει ένα «προοδευτικό προφίλ» και συντηρούν την αποπροσανατολιστική μονοθεματική της τακτική, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι βρίσκονται στον δρόμο ενάντια στα σχέδια για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι οι ίδιοι που ως στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ισοπέδωσαν ό,τι δεν πρόλαβαν να γκρεμίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ συνέχισαν και ως αντιπολίτευση να βάζουν πλάτη στη συντριβή εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Το ξαναλέμε λοιπόν για να το εμπεδώσουν: Ολα αυτά μόνο πρόοδος δεν είναι. Σκοταδισμός, σύγχρονη βαρβαρότητα, στυγνή εκμετάλλευση είναι και αυτά υπερασπίζονται.

Ελπίδες

«Ελπιδοφόρο» χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Πλεύση Ελευθερίας» έσπευσαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που ανοίγει «πόρτες και παράθυρα» για την αλλοίωση της ψήφου, την ένταση των εκβιασμών και των πιέσεων από κάθε είδους μηχανισμούς, πολιτικούς, ισχυρών λόμπι, την εργοδοσία κ.τ.λ. Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Υγείας της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, χαρακτήριζε «μεγάλο βήμα προόδου που πρέπει να επαινέσω δημόσια» την ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, το Μεταναστευτικό, οι κάμερες στα γήπεδα, οι στρατιωτικές δαπάνες. «Το να μπορούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να συνεννοούνται στα μείζονα, για μένα είναι ένα μεγάλο βήμα μπρος του πολιτικού μας συστήματος», έλεγε χαρακτηριστικά. Τι 'χες Γιάννη τι είχα πάντα, θα πει κανείς για τους «σεσημασμένους» της αντιλαϊκής σύμπλευσης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν ψηφίσει από κοινού πάνω από 200 αντιλαϊκούς νόμους. Αν ελπίζουν πάντως πως μ' αυτά και μ' αυτά ο λαός θα αποδεχτεί ως μονόδρομο την αντιδραστική τους πολιτική, μάλλον πρέπει να αλλάξουν πλευρό. Το «αντίπαλο δέος» υπάρχει κι είναι η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Και το μόνο πραγματικά ελπιδοφόρο για τον λαό είναι ακόμη περισσότεροι να συμπορευτούν μαζί του στους αγώνες, ενισχύοντας το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Πού είναι τα όπλα;

Οπλισμό αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων από τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία αναζητεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με «εσωτερική» έκθεση. Σε αυτή διαπιστώνεται ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό όπλων έλειπαν ή δεν καταγράφονταν αμέσως από τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές, αυξάνοντας έτσι «τον κίνδυνο κλοπής ή εκτροπής». Πρόκειται μεταξύ άλλων για φορητούς αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους, drones κ.ά. «Παρόλο που το προσωπικό του (σ.σ. αμερικανικού) Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησε ορισμένες απαιτούμενες απογραφές, οι απογραφές σειριακού αριθμού για στρατιωτικό υλικό αξίας 1,005 δισ. δολαρίων από τα συνολικά 1,699 δισ. δολάρια, δηλαδή το 59% της συνολικής αξίας (...) παρέμειναν παραβατικές», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί ομολογούν ότι αγνοείται η τύχη του μισού και πλέον πολεμικού υλικού που παραδίδουν στην Ουκρανία! Παλιότερα δημοσιεύματα, που είχαν επισημάνει αυτήν τη μεγάλη απόκλιση, έκαναν ανοιχτά λόγο για «μαύρη αγορά», μέσω της οποίας σύγχρονα οπλικά συστήματα καταλήγουν σε παραστρατιωτικούς και ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, που διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην Ουκρανία. Κάπως έτσι η ΝΑΤΟική στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Ζελένσκι, μεταξύ άλλων και από την Ελλάδα, δεν τροφοδοτεί μόνο έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που πληρώνουν οι λαοί, αλλά εξοπλίζει και εκείνους τους μηχανισμούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχίσουν να κάθονται στο σβέρκο του και μετά τον πόλεμο.

Διευκολύνσεις

Κοινό σύστημα για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης σε ολόκληρη την ΕΕ ετοιμάζεται να θεσπίσει η Κομισιόν, ώστε να απλουστεύονται οι φορολογικές διαδικασίες και να μειώνονται τα κόστη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά στην επικράτειά της. Το πρόβλημα που «σφύριξαν» οι όμιλοι στην Κομισιόν είναι ότι απαιτούνται μεγάλα κόστη για να συμμορφωθούν με τους διαφορετικούς φορολογικούς κανονισμούς που ισχύουν στα 27 κράτη - μέλη. Το κόστος αυτό είναι αποτρεπτικό για διασυνοριακές επενδύσεις και χαρακτηρίζεται «ανταγωνιστικό μειονέκτημα» σε σύγκριση με εταιρείες σε άλλα μέρη του κόσμου. Στόχος λοιπόν της νέας Οδηγίας είναι «να μειώσουν οι εταιρείες τον διοικητικό φόρτο, χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύστημα για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης, αντί να συμμορφώνονται με καθέναν από τους εσωτερικούς κανόνες των κρατών - μελών», σύμφωνα με την Κομισιόν. Υπολογίζεται μάλιστα ότι με το νέο σύστημα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 80 εκατ. ευρώ ετησίως! Τέτοιες φορολογικές «διευκολύνσεις» είναι συμπλήρωμα των φοροελαφρύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα η άλλη όψη της φοροληστείας των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών, που ...διευκολύνονται μόνο για να καταβάλουν περισσότερα από την τσέπη τους στο ταμείο της εφορίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμφτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ (το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά απ' αυτό της Βαρσοβίας). Από τους αρχικά 200.000 Εβραίους του γκέτο επέζησαν της ναζιστικής κατοχής μόλις 900.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγονται σιδηροδέσμιοι ο Νίκος Ζαγουρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1949 Ξεκινά η Μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση των εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού, «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ», εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1965 Απεργιακό κύμα απλώνεται στην Ελλάδα, καθώς απεργούν γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί, διεκδικώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους.

1967 Ανακοινώνεται ότι 8.000 Ελληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται ότι κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

1971 Προς 20 δολάρια ο ένας πωλούνται οι άνεργοι εργάτες γης, κυριολεκτικά ως δούλοι, στη Βραζιλία. Οι εργάτες διαλέγονται από τις βόρειες επαρχίες, που υποφέρουν από ξηρασία, και πωλούνται σε πλειστηριασμούς.

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάους Μπάρμπι, στέλεχος της Γκεστάπο, συλλαμβάνεται στη Βολιβία. Ο Μπάρμπι, όπως και πολλοί άλλοι ναζί, μετά τον πόλεμο πέρασε στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Κατόπιν εντάχθηκε στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, BND (1965), και εν συνεχεία πέρασε στην υπηρεσία της βολιβιανής κυβέρνησης (πάντα στο μέτωπο του «αντικομμουνιστικού αγώνα»). Ο Μπάρμπι εκδόθηκε στη Γαλλία το 1983, όπου κατηγορούνταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λιόν. Καταδικάστηκε σε ισόβια το 1987 και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Καρλ Πέρκινς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ