ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλεμπόρων

Μέτρα διευκόλυνσης του μεγάλου κεφαλαίου για πλήρη άλωση της αγοράς. Σημαντικό πλήγμα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μικρεμπόρους και επαγγελματίες

«Η απελευθέρωση του ωραρίου μικραίνει τη ζωή μας», λέει μ' ένα στόμα το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη... μακροβιότητα των πολυεθνικών

Motion Team

«Η απελευθέρωση του ωραρίου μικραίνει τη ζωή μας», λέει μ' ένα στόμα το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων και των ΕΒΕ, αλλά η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη... μακροβιότητα των πολυεθνικών
Ακόμα ένα βήμα στην πλήρη ικανοποίηση των αξιώσεων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών προχωρά η κυβέρνηση Καραμανλή, που χτες, μετά από πολύμηνες διεργασίες για την προετοιμασία της κοινής γνώμης, δημοσιοποίησε τις «προτάσεις» για το ωράριο. Στην ουσία γίνεται λόγος για την προώθηση της πολιτικής για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με τη μέθοδο της διεύρυνσης του σημερινού ωραρίου.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που πρόκειται να θεσμοθετηθεί μέσα στο Φλεβάρη, προβλέπει την καθιέρωση «εθνικού πλαισίου ωραρίου»:

  • με ελεύθερη ώρα έναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων
  • ώρα κλεισίματος 9.00 το βράδυ από Δευτέρα - Παρασκευή, χειμώνα - καλοκαίρι
  • ώρα κλεισίματος 8.00 το βράδυ το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, δεν αλλάζει κάτι ως προς τις Κυριακές, η καταστρατήγηση όμως της κυριακάτικης αργίας θα προκύψει μέσα από στην αναθεώρηση των θεωρούμενων τουριστικών περιοχών.

Με το σημερινό καθεστώς η ώρα κλεισίματος τις καθημερινές είναι 8.00 το χειμώνα και 9.00 το καλοκαίρι και 6.00 το απόγευμα το Σάββατο.

Πλήρης απελευθέρωση

Οπως προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στους φορείς εργαζομένων και εργοδοτών, που θα αποτελέσει τη βάση για έναν ακόμα κάλπικο διάλογο μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση αποβλέπει στη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων για την απελευθέρωση του ωραρίου, με το νέο νόμο θα αρθεί η αρμοδιότητα που έχουν μέχρι σήμερα οι νομάρχες να περιορίζουν το ωράριο μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Η αρμοδιότητα που θα έχουν στο εξής θα είναι μόνο να διευρύνουν το τοπικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πέρα από τα όρια του λεγόμενου «εθνικού ωραρίου». Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πλέον λόγος γίνεται για πλήρη απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας της αγοράς. Οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι θα μπορούν «να καθορίζουν ελεύθερα τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους, όχι όμως και να απαγορεύουν σε όποιον επιθυμεί να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του εθνικού ωραρίου».

Οι παραπάνω ρυθμίσεις φωτογραφίζουν τις αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών του λιανεμπορίου, όπως προκύπτουν από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της διυπουργικής απόφασης, που διέπει από το 1997 το ωράριο των καταστημάτων, ζητούσε να καταργηθεί η αρμοδιότητα των νομαρχών να καθορίζουν, κάτω από την πίεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων, ένα ωράριο λειτουργίας τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου ανεξάρτητες από τα μέτρα που προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ συνολικά. Αντίθετα, σχετίζονται άμεσα με την τελευταία οδηγία της ΕΕ που απαιτεί την καθιέρωση εβδομάδας 65 ωρών, την ένταση της υπερεργασίας και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και άρα την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της ολιγαρχίας του πλούτου. Δεδομένο είναι, εξάλλου, ότι η διεύρυνση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων δεν αποτελεί από μόνη της επαρκές μέσο για την αύξηση των κερδών του μεγάλου εργοδοτικού κεφαλαίου στο βαθμό που δε θα συνοδεύεται από μέτρα που θα εξυπηρετούν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών κλπ., μια σειρά από ρυθμίσεις δηλαδή, που θα υπονομεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οσο για τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται πλήρως από την υφιστάμενη νομοθεσία», μόνο ως πρόκληση πολλών κυβικών μπορεί να το δει κανείς, τη στιγμή που η υφιστάμενη νομοθεσία - στην οποία η ΝΔ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 συνέβαλε τα μέγιστα ως κυβέρνηση - το μόνο που... κατοχυρώνει είναι εργασιακές σχέσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της μεγάλης εργοδοσίας. Με άλλα λόγια η τετράωρη απασχόληση των 320 ευρώ, οι ωρομίσθιοι και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Επίσης, σε καθιέρωση εικοσιτετράωρης - ούτε λίγο ούτε πολύ -λειτουργίας των καταστημάτων που λειτουργούν μέσα σε αθλητικά συγκροτήματα και τους λεγόμενους «πολυχώρους» φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η λειτουργία τους θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ώρες λειτουργίας π.χ. των κινηματογράφων που βρίσκονται σ' αυτούς τους χώρους.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι στις νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης για την ίδρυση πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ.

«Κερασάκι στην τούρτα», αποτέλεσε και η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, χτες, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης και ότι αναζητείται συναινετική λύση με την Ομοσπονδία του κλάδου.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

Πρώτο βήμα οι εξορμήσεις στα καταστήματα και πικετοφορία στους δρόμους των μεγάλων δήμων της χώρας, που αρχίζουν από αύριο τα ταξικά σωματεία

Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση του αγώνα και το συντονισμό της δράσης με τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση, όπως αυτή εκδηλώνεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, βρίσκονται τα ταξικά σωματεία στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Στην Αθήνα, τα σωματεία, προετοιμάζουν με καθημερινές εξορμήσεις στα καταστήματα, την πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 20 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα. Την Κυριακή, 23 Γενάρη, διοργανώνεται στις 10 το πρωί κοινή γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων των σωματείων στο εμπόριο με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη, 20 Γενάρη, πικετοφορία στις 7.30 το απόγευμα από την Πλατεία Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τις επόμενες ημέρες κλιμακώνουν τη δράση τους για την προετοιμασία της συγκέντρωσης που προγραμμάτισαν για τις 3 Φλεβάρη. Τις κινητοποιήσεις καλούν από κοινού τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Βιβλίου - Χάρτου, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, στα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - NTIA, LIDL και ΜΑΚΡΟ.

Στον Πειραιά, σήμερα Τετάρτη θα γίνει πικετοφορία στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Περιβολάκι της Νίκαιας και αύριο, Πέμπτη στις 2.30 το μεσημέρι στο κέντρο του Πειραιά ξεκινώντας από τη Νομαρχία. Το βράδυ της Πέμπτης με το κλείσιμο των καταστημάτων θα γίνει νέα σύσκεψη των εργαζομένων στη συμβολή των παραπάνω οδών. Την Κυριακή 30 Γενάρη θα γίνει Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Νοταρά 108). Χτες το απόγευμα η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε μαζικές εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα του Κερατσινίου.

«Οργανώνουμε την επίθεσή μας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Π. Βαμβακάς μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης δήλωσε στο «Ρ»: «Με τη δήλωση του κ. Παπαθανασίου σήμερα (σ. χτες) πέφτουν οι μάσκες της υποκρισίας, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ωραρίου. Η πολιτική της ΝΔ είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση των λίγων στο χώρο του εμπορίου σε βάρος των πολλών. Αποδεικνύεται επίσης η αυταρχική της πολιτική, καθώς η κυβέρνηση στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας επιβάλλει δικτατορικά τους νόμους της αγοράς των μονοπωλίων. Αυτό σημαίνει άλλωστε η ανακοίνωση του υπουργού ότι οι νομάρχες θα μπορούν να διευρύνουν τα ωράρια αλλά όχι να τα περιορίζουν.

Εμείς λέμε δεν πάει άλλο. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο τα απελευθερωμένα ωράρια, τις απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς πείνας, τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τα εξαντλητικά ωράρια. Τα σωματεία μας έχουν αποφασίσει έναν προγραμματισμό δράσης απέναντι στη νέα επίθεση. Την Κυριακή στις γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για να μπούμε φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης, της μεγαλοεργοδοσίας και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών».

  • Σύσκεψη συγκαλούν σήμερα Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλ. Κάνιγγος), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Κομμωτών και η Ενωση ΕΒΕ Μοσχάτου, με θέμα το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Καμία υποχώρηση, συντονισμένος αγώνας

Συνδικαλιστικά στελέχη των ΕΒΕ καταδικάζουν, με δηλώσεις τους στο «Ρ», τις κυβερνητικές θέσεις για το ωράριο και καλούν σε συντονισμένο αγώνα

«Οχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων», λένε εδώ και χρόνια οι ΕΒΕ, όμως εδώ και χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να θεμελιωθεί ακόμα περισσότερο η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου
«Οχι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων», λένε εδώ και χρόνια οι ΕΒΕ, όμως εδώ και χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν τα πάντα για να θεμελιωθεί ακόμα περισσότερο η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου
Αμεση ήταν η αντίδραση συνδικαλιστικών στελεχών των ΕΒΕ, μόλις έγιναν γνωστές οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου.

Ο Δ. Φέτσης, μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπής στις δεσμεύσεις της και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει ένα ακόμη μποναμά στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως έκανε και με τις φορολογικές απαλλαγές, με τον αναπτυξιακό νόμο και με μια σειρά ακόμη προνόμια, οικονομικά και άλλα. Με την πρότασή της για το ωράριο συμπληρώνει σε ένα μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση της αγοράς και επιταχύνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου.

Η μέχρι τώρα στάση των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την επίθεση της κυβέρνησης, με τη συναίνεση, την "καλή συνεργασία" και τη λογική του "αξιόπιστου συνομιλητή". Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρέμποροι πρέπει να προχωρήσουν σε μια αγωνιστική αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση. Είναι μονόδρομος το μέτωπο πάλης απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, που το ωράριο είναι σημαντικό μέρος της, αλλά όχι το μόνο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τη μια υπάρχει αυτή η φιλομονοπωλιακή πολιτική και συγκεκριμένες δυνάμεις που την υπηρετούν μαζί με τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών, και από την άλλη οι δυνάμεις που συγκροτούν ένα μέτωπο πάλης εναντίον της».

Ο Α. Σπύρου, μέλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τόνισε: «Δε μας ξενίζει η πρόταση του υφυπουργού. Σταθερά και απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, βήμα το βήμα, προωθούν παραπέρα την απελευθέρωση του ωραρίου, μετά και από όλα τα άλλα προνόμια που έχουν θεσπίσει για την ικανοποίηση των αναγκών των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Εξάλλου και οι νέες παρεμβάσεις στο ωράριο είναι μία από τις πάγιες απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο λόγος τώρα ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων και των εργατοϋπαλλήλων, που έχουν πλούσια πείρα από την πολιτική που εφαρμόζεται, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ. Την πολιτική των προνομίων για τους λίγους, του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, της περιθωριοποίησης, του αφανισμού και της φτώχειας για τους πολλούς. Καμία άλλη αναμονή. Να συντονίσουν την πάλη τους όλοι μαζί για να μην περάσει η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν, με κάθε μορφή, κινητοποιήσεις και να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη. Να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, σε αυτούς που "με νύχια και με δόντια" στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Τους έχουν κοροϊδέψει και εξαπατήσει.

Αλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά αυτός του αγώνα, όχι μόνο για το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούνται από την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Π. Γαλανόπουλος, επισήμανε: «Η κυβερνητική πρόταση εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του ωραρίου με σκοπό να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν αλλάζει τίποτα με αυτή την πρότασή της και τους φραστικούς ελιγμούς της, που αποτελούν μια προσπάθεια - μπροστά στη διογκούμενη αντίθεση στα σχέδιά της - να διασπάσει και να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την πολιτική της αργά αλλά σταθερά. Οφείλουμε να αντιδράσουμε συντονισμένα και ενωμένοι απέναντι σε αυτή την επίθεση, που εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου, μέσω της κυβέρνησης, στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους. Η ομοσπονδία μας, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, καλούμε σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη για το θέμα σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να οργανώσουμε την αντίστασή μας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα πλήξουν και τη βιοτεχνία εάν περάσουν».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Μέτωπο εργαζόμενων - αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ

Την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου από την κυβέρνηση καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους σε κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΓ του ΠΑΜΕ. καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι:

  • Εντείνοντας την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ανακοινώνει την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με βάση τους αντεργατικούς νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
  • Θέλει να ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβάλλοντας την ανατροπή της πλήρους και σταθερής δουλιάς, αυξάνοντας τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
  • Με τα αντεργατικά αυτά μέτρα χτυπάει ακόμη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ. Για ακόμη μια φορά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, ενισχύει τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, με πρόσχημα δήθεν την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ενώ είναι γνωστό ότι συνεχίζει την παρατεταμένη λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.
  • Για να περάσει την πολιτική της χρησιμοποιεί σαν μοχλό τον «κοινωνικό διάλογο - απάτη με τις συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ που θέλουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στη λογική της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου. Τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και όλη την εργατική τάξη να οργανώσουμε την αντίστασή μας και σε κοινό μέτωπο, με τους αυτοαπασχολούμενους - ΕΒΕ να παλέψουμε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και να απαιτήσουμε ωράριο, εργασιακές σχέσεις και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Σύσκεψη στα Χανιά για το ωράριο

Σε πλατιά σύσκεψη έχει καλέσει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων τα μέλη του και τα μέλη των Σωματείων Εργαζομένων στο Μαρινόπουλο και το ΙΝΚΑ, σήμερα Τετάρτη 19 Γενάρη ,στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για τα νέα μέτρα, σχετικά με την απελευθέρωση του ωραρίου, την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων στο εμπόριο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον προγραμματισμό της παραπέρα δράσης των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ