ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί Γιλμάζ
  • Στην αρχή πρόκρινε, αλλά κατόπιν απέρριψε συνεργασία με Ερμπακάν
  • Ευθύνες στην τουρκική Ασφάλεια για το φόνο του δημοσιογράφου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Να παραδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Τουρκίας κάλεσε ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, τον κάτοχο της εντολής, Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Χτες, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αναστατώθηκε από φήμες που έφεραν τον Γιλμάζ να έχει καταλήξει στην αποδοχή της πρότασης Ερμπακάν για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ο Γιλμάζ έβαλε, το μεσημέρι, τα πράγματα στη θέση τους: "Τους είπαμε (στα στελέχη του Κόμματος της Ευημερίας) ότι δεν είμαστε σε θέση να τους δώσουμε μια θετική απάντηση".

Ο ίδιος ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος φέρεται να δήλωσε ότι "αύριο (σήμερα) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα κορυφαία όργανα του κόμματος και μετά θα ληφθεί απόφαση".

Εάν επιβεβαιωθεί η αποτυχία του Ερμπακάν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα περάσει στο δεύτερο σε αριθμό εδρών κόμμα στο νέο τουρκικό Κοινοβούλιο. Στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου, δηλαδή, του οποίου προϊσταται η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ.

Πάντως, και η Τσιλέρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η απόκλιση απόψεων μεταξύ της ίδιας και του "ρυθμιστή ισορροπιών" Γιλμάζ παραμένουν αγεφύρωτες.

Ευθύνες για το φόνο του δημοσιογράφου

"Η προκαταρκτική έκθεση αποφαίνεται ότι ο Μετίν Γκιοκτεπέ δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του", δήλωσε χτες για το θάνατο, στις 9 Γενάρη, του νεαρού δημοσιογράφου της εφημερίδας "Εβρενσέλ" ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, Αντνάν Εκμέν.

Η δήλωση αυτή του Τούρκου υπουργού Προεδρίας και υπεύθυνου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πραγματικά "αδειάζει" τους ιθύνοντες της Κρατικής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, που επέμεναν τις τελευταίες μέρες ότι ο συντάκτης της φιλοκουρδικής εφημερίδας είχε απελευθερωθεί όταν βρήκε το θάνατο.

"Αν η αστυνομία θέλει να απαλλαγεί από τις υποψίες που τη βαρύνουν", συμπλήρωσε ο Εκμέν, "θα πρέπει να βρει τους υπεύθυνους".

Ο Εκμέν διατύπωσε μάλιστα την αντίθεσή του στα μέσα που υιοθετούν οι αρχές ασφαλείας για να αποτρέπουν ταραχές. "Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι ένοπλες επεμβάσεις προσδίδουν χειρότερες διαστάσεις στις εξελίξεις. Πρέπει να επιδειχτεί ενδιαφέρον στους συγγενείς των κρατουμένων και των καταδίκων και να ικανοποιηθούν τα δημοκρατικά τους αιτήματα".

Πάντως, ο Εκμέν, εάν δεν επιχειρεί να "ρίξει μελάνη" στην υπόθεση των φυλακών με αυτές τις δηλώσεις, τότε... παίζει με τη φωτιά. Το πλέγμα, η ιδιότυπη υπερδομή των δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις) διαθέτει μέσα πίεσης καθόλου ευκαταφρόνητα, κάτι που ισχύει για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Αν ο Εκμέν δεν ήταν υπουργός σε μια βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση, πιθανότατα θα σκεπτόταν πολύ σοβαρά πριν προβεί σε ανάλογες δηλώσεις...

  • Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε χτες τη δημιουργία μιας υποομάδας, η οποία θα καταγράφει την κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ομάδα αυτή θα αποκαλείται "Turkey Watch", θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στην Τουρκία στο θέμα και θα συντάσσει σχετικές εκθέσεις.

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει να συντάσσει σε ετήσια βάση έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία.

Χτες, η φυλακισμένη - κουρδικής καταγωγής - πρώην βουλευτής, Λεϊλά Ζανά, η οποία τιμήθηκε το 1995 από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατέθεσε νέα προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Η Ζανά εκτιμά ότι δε δικάστηκε από "αμερόληπτο δικαστήριο", όπως προβλέπει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γεωπολιτικά παιχνίδια

Επιβεβαιώνει με χτεσινά του δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος την ύπαρξη επιστολής της υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, προς τους ηγέτες Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας, Αλίγεφ και Σεβαρντνάτζε, για να αποτραπεί ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση των Αζέρων με τη Ρωσία.

Η Τσιλέρ επιχειρεί να προωθήσει με αυτό τον τρόπο την κατασκευή του αγωγού για μεταφορά του "μαύρου χρυσού", του πετρελαίου της Υπερκαυκασίας, στη Δύση, μέσω της Τουρκίας.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατά την εφημερίδα "Μιλιέτ", υποστηρίζει ότι μπορεί να κατασκευαστεί ο αγωγός με τουρκική χρηματοδότηση, στην περίπτωση που αντιτεθεί η Ρωσία ή η κοινοπραξία των εταιριών που έχει αναλάβει την εξόρυξη του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ώρα της κάλπης
  • Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές
  • Οι φανατικοί ισλαμιστές και η αντιπολίτευση δε συμμετέχουν, αλλά δεσμεύονται για την ομαλότητα
  • Οι Παλαιστίνιοι πολίτες είναι, μάλλον, συγχυσμένοι και αδιάφοροι

Δύο μέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών. Η αυτόνομη παλαιστινιακή αρχή τελειώνει με τις προεκλογικές προετοιμασίες της, προχωρώντας, ακόμα, και στη σύλληψη όσων θεωρούνται "επικίνδυνοι" για την "τάξη και την ασφάλεια" της ψηφοφορίας. Οι εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις πάντως εμφανίζονται διατεθειμένες να σεβαστούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, στις οποίες δεν παίρνουν μέρος. Ομως, το μέγεθος της συμμετοχής των Παλαιστινίων πολιτών είναι αμφίβολο, καθώς το ποσοστό αυτών που εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή και αδιάφοροι, ακόμα και την τελευταία στιγμή, είναι αρκετά μεγάλο.

Τελείωσε, χτες το βράδυ, η επίσημη περίοδος της προεκλογικής αναμέτρησης των υποψηφίων για το 88μελές συμβούλιο των αυτόνομων περιοχών. Εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αρχής άρχισαν, από χτες, να διαμορφώνουν τα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα. Οι προπαρασκευαστικές αυτές διαδικασίες γίνονται με πολλή δυσκολία, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Δυτική Οχθη είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Σε συναγερμό έχει τεθεί από χτες το βράδυ το σύνολο των ανδρών της παλαιστινιακής αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης (της μεγαλύτερης από τότε που άρχισε να ισχύει η παλαιστινιακή αυτονομία) θα πρέπει να ενταχθεί προφανώς και η σύλληψη του Αχμέντ Σααντάτ, εκπροσώπου της οργάνωσης "Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το οικογενειακό περιβάλλον του συλληφθέντος, ο αστυνομικός που έκανε τη σύλληψη δήλωσε λακωνικά ότι εκτελεί εντολές ανωτέρων και διαβεβαίωσε τον Σααντάτ πως θα απελευθερωθεί αμέσως μετά τις παλαιστινιακές εκλογές. Στις αρχές της βδομάδας είχαν συλληφθεί στη Βηθλεέμ άλλα τρία μέλη της οργάνωσης αυτής, η οποία κατηγορείται για τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού πολίτη.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των οργανώσεων "Χαμάς", "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" και "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" δεσμεύονταν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με Αμερικανούς παρατηρητές, ότι δεν πρόκειται να προβούν σε καμία επιθετική ενέργεια τη μέρα των εκλογών. Η "παλαιστινιακή αντιπολίτευση", που δεν παίρνει μέρος στην εκλογική διαδικασία, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μποϊκοτάρει τις εκλογές και δε θα φέρει κανένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε στους Ισραηλινούς πολίτες να εισέλθουν στη Δυτική Οχθη τη μέρα των παλαιστινιακών εκλογών. Οπως διευκρινίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, βασικός στόχος της απαγόρευσης αυτής είναι να μη δοθεί καμία αφορμή για δημιουργία επεισοδίων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, το οποίο θα μπορούσε, ίσως, να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΙΡΑΚ
Απόπειρα κατά του γιου του Σαντάμ

ΜΟΣΧΑ.-

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδωσε χτες το βράδυ πληροφορίες ότι απόπειρα δολοφονίας κατά του γιου του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεϊν, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ.

Η ίδια πηγή συμπληρώνει ότι η απόπειρα εναντίον του 46χρονου Σουσάι Χουσεϊν κόστισε τη ζωή σε πολλούς από τους σωματοφύλακές του, χωρίς πάντως ο ίδιος να τραυματιστεί.

Ο γιος του Προέδρου του Ιράκ είναι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Γαλλογερμανικός συντονισμός για Μάαστριχτ

ΠΑΡΙΣΙ.-

"Κοινό πρόγραμμα υποστήριξης" των οικονομιών τους πρόκειται να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες βδομάδες η Γαλλία και η Γερμανία. Αυτό αποκάλυψε ανώτατος αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο Γάλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα κοινά αυτά μέτρα δε θα είναι ακριβώς ίδια, όμως οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να συντονίσουν "το χρονοδιάγραμμα της οικονομικής τους ανάπτυξης". Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Η είδηση αυτή δε σχολιάστηκε επίσημα ούτε από το Παρίσι ούτε από τη Βόννη, όμως υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ολοκληρώνοντας προ ημερών μια συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, είχε κάνει λόγο για "ευρωπαϊκό οικονομικό συντονισμό", ο οποίος, όμως, στην αρχή θα είναι γαλλογερμανικός.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Μικροτσίπ κατά της τηλεοπτικής βίας;

ΟΤΑΒΑ.-

Οι Καναδοί φαίνεται πως βρήκαν το "φάρμακο" για την αντιμετώπιση της βίας από τη μικρή οθόνη μέσω ενός μικροτσίπ που θα διατεθεί σύντομα σε όλους τους συνδρομητές της καλωδιακής τηλεόρασης.

Από τη συγκεκριμένη εφεύρεση, που φέρει το όνομα "μικροτσίπ κατά της βίας", θα επωφεληθούν μόνο οι κάτοικοι του Καναδά, μέχρις ότου τα τηλεοπτικά δίκτυα και άλλων χωρών αρχίσουν να ταξινομούν τα θεάματα που προβάλλουν, με κατηγορίες τη βία και το γυμνό που προβάλλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και την ηλικία του τηλεθεατή στον οποίο απευθύνεται. Οπως δήλωσαν παράγοντες της "Ενωσης Καλωδιακής Τηλεόρασης του Καναδά", τα ποσοστά αξιολόγησης ενός τηλεοπτικού προγράμματος είναι ταξινομημένα σε έξι επίπεδα, όπου όταν ξεπεραστεί και το τελευταίο τότε αυτόματα "κόβεται" το πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο μικροτσίπ, που κατασκευάστηκε στον Καναδά και συνδυάζεται με ένα ηλεκτρονικό σήμα που αξιολογεί το επίπεδο της βίας στα τηλεοπτικά προγράμματα, θα δώσει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να βάλουν φραγμό στις "ακατάλληλες" σκηνές...

Ισραηλινός στρατιώτης "διαφωνεί" σηκώνοντας το κλομπ ενάντια σε κάποιον Παλαιστίνιο στη Χεβρώνα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ