ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Στις 31 Γενάρη όλοι στο δρόμο!
  • Μαζική σύσκεψη των αγροτών στην Αιγιάλεια σε αγωνιστική κατεύθυνση. Ανάλογες συσκέψεις και σε άλλες περιοχές του Μοριά από τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ
  • Για τις νέες αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και τις θέσεις του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του Κόμματος

Τη διάθεση των αγροτών της Αιγιάλειας να διεκδικήσουν το δίκιο τους στους δρόμους του αγώνα, στην πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, επιβεβαίωσε η προχτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, στην Παναιγιάλια Ενωση. Στη σύσκεψη συμμετείχε και μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η οποία στην ομιλία της αφού εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος για τα συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 31 Γενάρη και ενημέρωσε τους αγρότες για τις νέες αποφάσεις που ετοιμάζεται να πάρει η ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, στη συνέχεια, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ετοιμάζεται να πάρει η ΕΕ, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε σχετικά: «Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, αναφορικά με τη γεωργία, την περίοδο 2007 - 2013 θα μειωθεί από το 45% στο 35% παρά το γεγονός ότι η ΕΕ διευρύνθηκε με 10 ακόμη χώρες και ο αγροτικός πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά το διπλάσιο περίπου. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο νέος κανονισμός για το λάδι, που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβρη, αποδεσμεύει την επιδότηση από την παραγωγή, σε βάρος της ποιότητας και της ποσότητας και μειώνοντας ουσιαστικά τις επιδοτήσεις. Σε αυτή τη λογική, σειρά έχει ο κανονισμός για τα αμπελωνικά ο οποίος ετοιμάζεται και σε λίγο καιρό θα τεθεί προς ψήφιση».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η μόνη λύση για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ είναι ο κοινός αγώνας αγροτών - εργατών - μικροεπαγγελματιών προκειμένου να μην υπάρχει διατροφική εξάρτηση της χώρας, να μειωθεί το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα καθώς και η ανεργία.

Καταλήγοντας, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για το αγροτικό ζήτημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η πρότασή μας όμως είναι ο παραγωγικός συνεταιρισμός μέσα από τη συλλογική ιδιοκτησία και χρήση αγροτικών μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων καθώς κι άλλων αγροτικών εργασιών που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής ώστε οι αγρότες να έχουν ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές να μπορούν να τα αγοράζουν σε χαμηλές τιμές. Αυτή η λογική είναι ενταγμένη σε μια άλλη οργάνωση της οικονομίας, τη λαϊκή οικονομία, με τα βασικά μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα και την εξουσία να βρίσκεται πραγματικά στα χέρια του λαού».

Κοινός τόπος, στις τοποθετήσεις των αγροτών που ακολούθησαν, ήταν ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και πως ήρθε η ώρα της δράσης με τη μαζική συμμετοχή όλων των μικρομεσαίων αγροτών του νομού και της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή και για την καλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου, από σήμερα, ξεκινά πρόγραμμα περιοδειών στα χωριά της Αιγιάλειας.

Αγωνιστικές προετοιμασίες

Στα αγωνιστικά βήματα με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας συντονίζονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα:

Στην Ηλεία, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της, καλεί τους αγρότες του νομού σε συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη και σήμερα, Τετάρτη 19 Γενάρη, έχει οριστεί κοινή συνέλευση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης στις 31 Γενάρη.

Στην Αργολίδα, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργους.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας και ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 21 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο του Δήμου Λαρίσσου (Λάππα).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ