ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένοντας καλπονοθευτικά...

«

Οι πολίτες πρέπει να εκφράζουν στις εκλογές ελεύθερα τη βούλησή τους, η οποία με τη σειρά της πρέπει να εξασφαλίζει τη γνήσια αντιπροσώπευσή της». Αυτή ήταν η πρώτη από τις «βασικές αρχές» που ο Κ. Σημίτης εμφάνισε ως γνώμονα για την αναβάθμιση της δημοκρατίας μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η επόμενη φράση, ως λογική κατάληξη, έπρεπε να είναι: «Γι' αυτό καθιερώνουμε την απλή αναλογική»! Η πραγματικότητα όμως είναι πως η παραπάνω «βασική αρχή» είναι το «φύλλο συκής» προκειμένου να κρύψει τις αληθινές προθέσεις του, οι οποίες απεικονίζονται στη δεύτερη αρχή που ανέφερε: «Το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα». Και αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετεί η αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος, όπως σε γενικές γραμμές περιέγραψε χτες ο Κ. Σημίτης. Αλλωστε, δεν έκρυψε το θαυμασμό του για το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που «εξασφάλισε κυβερνητική σταθερότητα» από το 1974 μέχρι σήμερα...

Οι στόχοι που επιδιώκονται με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι μάλλον ευδιάκριτοι:

Πρώτον, να ισχυροποιηθεί παραπέρα ο δικομματισμός μέσω πιο αποτελεσματικών μηχανισμών νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας που θεσμοθετούνται. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και οι χωριστές κάλπες (χωριστά το κόμμα και χωριστά ο υποψήφιος βουλευτής!).

Δεύτερον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κεντροαριστερές (ή κεντροδεξιές) συνεργασίες και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς «καταργείται η ρύθμιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που καθιστά δυσχερή τη συγκρότηση προεκλογικά συνασπισμών κομμάτων». Είναι φανερό ότι πρόκειται για δόλωμα προς την πλευρά του ΣΥΝ με στόχο τη ρυμούλκησή του σε «προγραμματικές συνεργασίες» και την εκλογική του λεηλασία.

Τρίτον, επιχειρείται να κρατηθούν στο περιθώριο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αμφισβητούν το δικομματισμό και αγωνίζονται για τη χειραφέτηση των λαϊκών μαζών από αυτόν. Αφ' ενός συνεχίζεται η ξεδιάντροπη κλοπή των ψήφων τους, αφετέρου παραμένουν τα εκβιαστικά διλήμματα και η θεωρία της χαμένης ψήφου. Συγκεκριμένα, τα «μικρότερα» κόμματα θα παίρνουν σε έδρες στη Βουλή το 80%, στην καλύτερη περίπτωση, της εκλογικής δύναμης που τους δίνει ο λαός. Το χειρότερο είναι ότι ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε να τους κάνει χάρη επειδή απαλύνει την κλεψιά και από 70% που ήταν την κάνει 80%! Πρόκειται για το άλλοθι του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου. Επιπλέον, παραμένει το απαράδεκτο 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα μπορούσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο παρά μόνο για να τον κάνει πιο καλπονοθευτικό και ληστρικό, προς όφελος της μακροημέρευσης και σταθερότητας του δικομματισμού. Οι χτεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις το επιβεβαίωσαν περίτρανα.


Κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ