ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σύστημα για «νέες» δικομματικές ... «παραλλαγές»

Ο περιλάλητος «εκσυγχρονισμός» του πολιτικού συστήματος φαίνεται να περνά μέσα από έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα διασφαλίζει εις το... διηνεκές το καθεστώς του δικομματισμού. Είτε εξασφαλίζοντας τις αυτοδύναμες κυβερνητικές (μονοκομματικές) μειοψηφίες, είτε παρέχοντας τη δυνατότητα - και εδώ έγκειται το «νέο» - για δικομματικές κυβερνητικές «παραλλαγές», μέσα από μια ενδεχόμενη επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, στο πλαίσιο των «κεντροαριστερών» και «κεντροδεξιών» σεναρίων.

Η παραπάνω στόχευση που υπηρετείται με τον νέο εκλογικό νόμο που παρουσίασε χτες (στις γενικότητές του) ο πρωθυπουργός, επενδύθηκε από τον Κ. Σημίτη με πλήθος αναφορών στη «διαφάνεια», στην «ανανέωση», στη «δημοκρατία» και τη «συναίνεση»... Στην πραγματικότητα η «νέα σελίδα» που έταξε ο πρωθυπουργός δεν είναι παρά μια «κατασκευή» που εξυπηρετεί τη διατήρηση στην κυβερνητική εξουσία κυβερνήσεων... μειοψηφίας:

Μέσα από την υφαρπαγή ψήφων της Αριστεράς, την ανακύκλωση των αντιδραστικών θεωριών περί «χαμένης ψήφου», τη διατήρηση ενός πολιτικού κλίματος ευεπίφορου στην «τεχνική» της πόλωσης και, τελικά, μέσα από την «κατοχύρωση» των εκλογικών εκβιασμών, αφού το δικαίωμα της «ίσης ψήφου» κατακρημνίζεται στον Καιάδα του... «εκσυγχρονισμού».

Στα παραπάνω - πέραν των άλλων - συνηγορούν, τόσο το ποσοστό του 40% - 41% που δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όσο και το μέτρο που διευκολύνει τη σύσταση εκλογικών «συνασπισμών», μεταξύ των δικομματικών εταίρων με κάποιους «δορυφόρους» τους, ώστε να διασφαλίζεται η «κυβερνητική σταθερότητα» (δηλαδή το δικομματικό καθεστώς).

Αλλωστε, το μοναδικό στοιχείο του νέου εκλογικού νόμου που ήταν ξεκάθαρο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι ότι θα παρέχει «σταθερές κυβερνήσεις», όπως όλα τα καλπονοθευτικά συστήματα, από το 1974 και μετά... Ο ισχυρισμός, δε, του πρωθυπουργού ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα που «ενισχύει την αναλογικότητα» στο 80%, απλώς αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της νέας καλπονοθείας.

«Εκτεταμένη τομή»...

Στις δηλώσεις του μετά την 7ωρη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Κ.Σημίτης ανέφερε ότι «το εκλογικό σύστημα είναι τμήμα μιας ευρύτερης αλυσίδας προβλημάτων, όπως της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας και της αναπτυξιακής της διάρθρωσης», που θα αποτελέσουν αντικείμενο «πρωτοβουλιών» και «διαλόγου» εκ μέρους της κυβέρνησης...

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του συνιστούν «εκτεταμένη τομή στο σύνολο του πολιτικο - διοικητικού συστήματος» και δικαιολόγησε τις αλλαγές διότι, όπως είπε, το παρόν σύστημα «παρουσίασε δυσλειτουργίες», «αυξάνει υπέρμετρα τις εκλογικές δαπάνες» και οι «υποψήφιοι αναζητούν πόρους από κάθε πηγή για την κάλυψή τους γεγονός που δημιουργεί το έδαφος για ενδεχόμενες εξαρτήσεις».

Αναζητείται «συναίνεση»

Επίμονη ήταν η φροντίδα του πρωθυπουργού να τονίσει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να «αναζητήσουμε συναινετικά ένα νέο εκλογικό σύστημα», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση που ξεκινά τώρα, δεν αφορά αυτές τις εκλογές, αλλά το μέλλον». Οπως είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο νέος εκλογικός νόμος θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία να αποσυνδεθεί από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005, και να εφαρμοστεί από το 2008.

Σύμφωνα με τον Κ.Σημίτη, το νέο εκλογικό σύστημα (για το οποίο ο Κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τα κόμματα, καθώς και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) θα «διευκολύνει τον πολίτη να ενδιαφερθεί για την πολιτική», θα «ενισχύει τη διαφάνειά της και θα διαμορφώνει συνθήκες γνήσιας αντιπροσώπευσης», θα «περιορίζει την επιρροή των κάθε λογής συμφερόντων» και θα «οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία και την αναβάθμιση της δημοκρατίας μας»...

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, συνιστούν κούφια λόγια. Η ομολογία περί τούτου ήρθε και πάλι από τον πρωθυπουργό: «Ως γνώμονα, στην προσπάθειά μας, οφείλουμε να έχουμε τρεις βασικές αρχές (σ.σ: την εξής μία): Το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα», όπως είπε, επαναφέροντας τη γνωστή «επιχειρηματολογία» για την άρνηση της απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής.


Ν.Μπ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Οχι» στο διάλογο - «ναι» στο νόμο!

Απέκλεισε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε προεκλογικό διάλογο για αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Κ. Καραμανλής, αλλά δεν αμφισβήτησε τις καλπονοθευτικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου που περιέγραψε ο Κ. Σημίτης. Η «απάντησή» του στις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες θα είναι η εκ του ασφαλούς πλειοδοσία σε θέματα διαφάνειας και η ένταση της δημαγωγίας πάνω στα λαϊκά προβλήματα.

«Δε νοείται συζήτηση σε προεκλογική περίοδο» για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε απαντώντας στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ και προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, τόνισε ότι για το κόμμα του το θέμα του εκλογικού νόμου «κλείνει εδώ» και πως «δε θα γίνουμε μέρος αυτής της παρωδίας». Χαρακτήρισε την ανακίνηση του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο ως πράξη πολιτικής ανεντιμότητας, που προδίδει βαθιά καθεστωτική νοοτροπία και την απέδωσε στην ανασφάλεια, πονηρές προθέσεις και τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να εξουδετερώσει τα περί στείρας αντιπολίτευσης που είπε νωρίτερα ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής ανέσυρε δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή το 2000, όταν διαβεβαίωνε πως δε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο πριν τις εκλογές.

Περνώντας στην αντεπίθεση στα θέματα της «διαφάνειας», ανακοίνωσε ότι το κόμμα του προχώρησε χτες στην κατάθεση πρότασης στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αίρεται υποχρεωτικά το απόρρητο των χρηματιστηριακών συναλλαγών όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και κρατικών αξιωματούχων (διοικητές τραπεζών, οργανισμών κ.ά.). Απέρριψε την πρόταση Σημίτη, οι ίδιοι οι βουλευτές να δηλώσουν ότι θέλουν να γίνει έλεγχος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικαλούμενος σχετικές απαντήσεις τόσο του υπουργού Οικονομίας όσο και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ρίχνοντας το γάντι στον Κ. Σημίτη, είπε ότι αν δε δεχτεί την πρότασή του για νομοθετική ρύθμιση, θα αποδείξει ότι φοβάται την αλήθεια.

Επιχειρώντας να βάλει τη δική του ατζέντα στη δικομματική μονομαχία, ο Κ. Καραμανλής προσέφυγε στο δοκιμασμένο όπλο της δημαγωγίας, εμφανιζόμενος κατά την προσφιλή τακτική του ως προστάτης των «ανέργων, των αγροτών, των νέων, των μισθωτών και των συνταξιούχων»! Δεν παρέλειψε, βέβαια, να απαριθμήσει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες (φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, διαφθορά), καυχώμενος ότι «σε αντίθεση με την κυβέρνηση, αυτά είναι για μας τα καίρια και βρίσκονται στο κέντρο της δράσης μας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η ώρα των αστών

Πρώτη ώρα: Καιρό τώρα ο κύριος Γκαργκάνας ζητά επίμονα από τους εργαζόμενους να γίνουν σεμνοί αυτόχειρες, αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση συναντά σταθερή την άρνησή τους στο αίτημά του. Εδωσε, λοιπόν, εντολή σε στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος να τυπώσουν σε φυλλάδια, τα οποία θα μοιράζονται δωρεάν στους εργαζόμενους, την πρότασή του με τίτλο «Πώς ν' αυτοκτονήσετε ανώδυνα».

Δεύτερη ώρα: Ο κύριος Μητσοτάκης, σαν καλός φίλος και γιατρός προσωπικός του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθησε να πείσει τον κύριο Στεφανόπουλο να πάρει τρελόχαρτο από το κράτος και να φύγει τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. «Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε σε εκλογές», του είπε.

Τρίτη ώρα: Η σοσιαλιστική (καλό, ε!) οικογένεια Παπανδρέου δεν έπαιρνε, όπως πάντα, θέση όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών, γιατί είναι πολύ απασχολημένη. Φιλοξενεί τον κύριο Κλίντον, που έχει έρθει για θαλάσσια λουτρά, γιατί, ως γνωστόν, μόνο το Ιδρυμα Παπανδρέου μπορεί να παρέχει τέτοια φιλοξενία.

Τέταρτη ώρα: Εν μέσω αυλόδουλων, κοιλιόδουλων και υστερόδουλων ο Ντεγκρέτσια περιφέρει το στέμμα του άδειο, όπως πάντα, από περιεχόμενο και, όπως είναι επόμενο, προκαλεί του κόσμου τα γέλια.

Πέμπτη ώρα: Διαβασμένος αστός είναι ο πρόεδρος στη δίκη των τρομοκρατών. Συχνά πετάει αποφθέγματα φιλοσοφικά όταν συγκρούεται με τους δικηγόρους της υπεράσπισης και, δίχως να το ξέρει, μας θυμίζει τις «Σκηνές της πολιτικής ζωής» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ: «Ολες οι δίκες κρίνονται από τους δικηγόρους προτού κριθούν από τους δικαστές, όπως το θάνατο του άρρωστου τον προαισθάνονται οι γιατροί, πριν από τον αγώνα που δίνουν οι πρώτοι με τη δικαιοσύνη και οι δεύτεροι με τη φύση. Από τότε που οι κοινωνίες επινόησαν τη δικαιοσύνη, δε βρήκαν ποτέ τον τρόπο να δώσουν στον αθώο κατηγορούμενο μια δύναμη ίση μ' εκείνη που κατέχει ο δικαστής απέναντι στο έγκλημα. Η δικαιοσύνη δεν είναι διμερής. Η υπεράσπιση που δεν έχει κατασκόπους ούτε αστυνομία δεν έχει υπέρ των πελατών της την κοινωνική δύναμη».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι άξονες της κυβερνητικής «πρότασης» είναι οι ακόλουθοι:

-- Αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών στην προοπτική της αντιστοίχισής τους με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

-- Δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει χωριστά το κόμμα και χωριστά τον υποψήφιο βουλευτή. Με τον τρόπο αυτό, ισχυρίστηκε, περιορίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι εξαρτήσεις των υποψηφίων.

-- Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, με στόχο την αναμόρφωση της σχέσης του βουλευτή με τον πολίτη και τη γνήσια, όπως υποστήριξε, έκφραση των τοπικών συμφερόντων.

-- Κατάργηση της ρύθμισης του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που δεν διευκολύνει τη συγκρότηση προεκλογικά συνασπισμών κομμάτων.

-- Το ελάχιστο ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή παραμένει στο 3%».

Ακολούθως ο Κ. Σημίτης έδωσε «διευκρινίσεις», σύμφωνα με τις οποίες:

«Το ποσοστό ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα στο σύνολο της χώρας αποτελεί τη βάση του υπολογισμού των εδρών του στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ώστε ένα κόμμα να πάρει τις έδρες που του αντιστοιχούν, ανεξάρτητα από το μέγεθος των περιφερειών. Οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή - συνέχισε - αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 80% της εκλογικής τους δύναμης στη χώρα. Ενισχύεται έτσι η αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε: «Οι έδρες των κομμάτων που αντιστοιχούν στο 80% του όλου Σώματος των βουλευτών κατανέμονται στα κόμματα, μέσω της απλής αναλογικής, με χρήση όλων των υπολοίπων. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα».

Ολοκληρώνοντας την απαρίθμηση των προτάσεων ο Κ. Σημίτης, αφού κάλεσε σε «δημόσιο διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», σημείωσε ότι στο διάλογο αυτό η κυβερνητική πλευρά θα θέσει «και ορισμένα άλλα θέματα». Αυτά, όπως είπε, είναι:

«Αν θα είναι δυνατόν να εκλέγεται ένας αριθμός βουλευτών σε μείζονες περιφέρειες, βάσει καταλόγου χωρίς σταυροδοσία. Ποιες θεωρούνται μεγάλες περιφέρειες και πώς θα κατατμηθούν. Αν θα υπάρξει νέα διάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, πέραν της κατάτμησης των μεγάλων»...

Συνέντευξη Τύπου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τον εκλογικό νόμο, σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΚΚΕ
Αδιαπραγμάτευτα υπέρ της απλής αναλογικής

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τον εκλογικό νόμο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός: «To KKE παραμένει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Επομένως, απορρίπτει το εκλογικό σύστημα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τις θέσεις του για το θέμα το ΚΚΕ θα τις παρουσιάσει αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 18 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει στο Ζάππειο η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα».

Διακήρυξη υπέρ της Απλής Αναλογικής

Διακήρυξη, με την οποία τάσσονται υπέρ της Απλής Αναλογικής, υπογράφουν 114 πολίτες και ζητούν την υιοθέτησή της ως εκλογικού συστήματος, «το οποίο πρέπει να ισχύει στον τόπο, προκειμένου να γίνει, 30 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, μια σωστή αποτύπωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας». Οπως υποστηρίζουν, «με την απλή αναλογική περνάει όλη η εξουσία στο λαό, ενισχύεται η δύναμη του πολίτη και επικυρώνεται η λαϊκή κυριαρχία και ο σεβασμός στο άρθρο 1, παράγραφος 2 του Συντάγματος». Τη διακήρυξη υπογράφουν, μεταξύ άλλων, πρόσωπα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, όπως εν ενεργεία βουλευτές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, διανοούμενοι, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί ε.α. και άλλοι. Στελέχη του ΚΚΕ, παρότι τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της Απλής Αναλογικής, δεν υπογράφουν τη συγκεκριμένη διακήρυξη, επειδή δε συμφωνούν με το συνολικό της σκεπτικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ