ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διώκονται στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ

Σήμερα δικάζονται στη Θεσσαλονίκη 10 στελέχη της ΚΝΕ, ανάμεσά τους και 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, γιατί τον Ιούνη του 1993 κολλούσαν αφίσες, προπαγανδίζοντας την πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η νέα "εκσυγχρονιστική" μέθοδος της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους αποδεικνύει περίτρανα ότι τα περί δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού, που επικαλούνται, δεν ισχύουν, όταν πρόκειται για την αντίσταση του λαού στα σχέδιά τους.

Το μπαράζ δικαστικών διώξεων για τα στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται, όλο το καλοκαίρι. Στις 19 Αυγούστου, θα δικαστεί ο Χρήστος Κόφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί αντιστάθηκε, μαζί με τους κατοίκους της Τούμπας, στην τσιμεντοποίηση αλάνας της περιοχής. Στις 18 Σεπτέμβρη, κλήθηκε να δικαστεί στέλεχος του ΚΚΕ ως υπεύθυνος για την ενίσχυση του σήματος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος σε προεκλογική περίοδο.

Δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας

"Η κυβέρνηση χρεώνεται τεράστιες ευθύνες για τη συνέχιση της τακτικής της ποινικοποίησης των αγώνων", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ, που καταδικάζει τη νέα δικαστική δίωξη, η οποία ασκείται σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, επειδή κολλούσαν αφίσες το 1993!

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Με αγανάκτηση και οργή, καταδικάζουμε τη νέα "εκσυγχρονιστική" επίθεση, μέσω της δικαστικής εξουσίας, στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Για μια ακόμα φορά, οι υπηρέτες των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων αποδεικνύουν ότι τα όσα περί δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού ευαγγελίζονται "πάνε περίπατο", όταν πρόκειται για την αντίσταση στα σχέδιά τους, στην οποία το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν. Πιο συγκεκριμένα:

Στα δικαστήρια σύρονται αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 18 Ιούνη, 10 μέλη και στελέχη της ΚΝΕ (μεταξύ των οποίων 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ) στη Θεσσαλονίκη, γιατί αφισοκολλούσαν το 1993 (!!!), προπαγανδίζοντας εκδήλωση του Κόμματος, στην οποία μιλούσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διακίνησης των ιδεών δεν ισχύει για την ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Δεν ισχύει για το λαό και τη νεολαία, όταν αυτοί βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι 6.000 δίκες των αγροτών, η καταστολή και η χρήση βίας στους ναυτεργάτες, στους καθηγητές, η ψήφιση της Συνθήκης Σένγκεν, που προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, είναι η απαραίτητη γαρνιτούρα στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Δηλώνουμε, για άλλη μια φορά, τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν και να φοβίσουν το αγωνιστικό φρόνημα της νεολαίας και του λαού μας. Τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι και οι οπαδοί της ΚΝΕ και του ΚΚΕ θα βρεθούν, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης του λαού για τα δικαιώματά μας, κόντρα στους μονόδρομους των "ευρω-υποταγμένων".

Καλούμε τη νεολαία και το λαό μα μην σκύψουν το κεφάλι, να ενισχύσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς, να δυναμώσουν το μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να ενισχύσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μ' αυτήν και άλλες παρόμοιες δίκες θα πετύχουν τον στόχο τους!".

Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπορεί να ποινικοποιούνται...
  • Η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών κατά της άρσης της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα
  • Καταδικάζουν τις τρομοκρατικές διώξεις αγροτών σωματεία του Νομού Μαγνησίας και δηλώνουν συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους

Την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και ειδικότερα των αγροτικών αγώνων και, ταυτόχρονα, στην προσπάθεια άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Καρδίτσας του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα,που ζητείται στα πλαίσια της επιχείρησης κατατρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, με τις μαζικές διώξεις, δίκες και καταδίκες, εκφράζουν η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών Νομού Καρδίτσας, που εκπροσωπεί 40 κοινότητες, και πολλές δεκάδες πολιτιστικοί, αθλητικοί, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί. Ενώ αρκετά σωματεία και συνδικάτα του Νομού Μαγνησίας καταγγέλλουν και καταδικάζουν την τρομοκρατική επιχείρηση - "αγροτοδικεία" και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ σε σχετική επιστολή που υπογράφεται από τους πρόεδρο Βασίλη Τσαντήλα και γραμματέα Βαγγέλη Ρωμανά και απεστάλη προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, ΝΔ Κ. Καραμανλή, ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, τονίζει: "Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, σεβαστοί πρόεδροι των κομμάτων της Βουλής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Νομού Καρδίτσας με απόφασή του τάσσεται κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΤΑ. Οι λαϊκοί αγώνες για δίκαια αιτήματα δεν πρέπει να ποινικοποιούνται".

Επτά σωματεία που συμμετέχουν στην επιτροπή πρωτοβουλίας Ν. Μαγνησίας κατά της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μαγνησίας, το Σωματείο Εργατών - Εργατριών Κλωστοϋφαντουργών Βόλου (ΒΙΟΠΑΛ), η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου, το Σωματείο Καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ Βόλου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Μαγνησίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη "ΒΕΚ ΑΕ", με κοινή ανακοίνωσή τους για τις τρομοκρατικές διώξεις των αγροτών, τονίζουν:

"Την ώρα που τα χωριά μας ερημώνουν, που η αγροτική παραγωγή πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές ή πετιέται στις χωματερές, την ώρα που η αγροτιά μας ξεκληρίζεται με εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν παίρνει μέτρα προστασίας αλλά εκτελεί πειθήνια τις εντολές των Βρυξελλών και σέρνει στα δικαστήρια 6.000 μικρομεσαίους αγρότες. Εχουμε "αγροτοδικεία" όπου δικάζονται και καταδικάζονται αγρότες με μοναδική "κατηγορία" τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα (Θήβα, Πιερία, Λάρισα, Αίγιο, Βόλος σε λίγες μέρες κλπ.). Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για τρομοκρατικές διώξεις για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των δίκαια αγωνιζόμενων αγροτών, θέλουν να στείλουν μήνυμα σ' όλους τους εργαζόμενους γι' αυτό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τα αγροτοδικεία και ζητάμε: α) να σταματήσουν αμέσως οι τρομοκρατικές διώξεις αγροτών, β) να ψηφιστεί, τώρα, η τροπολογία "περί παραγραφής αδικημάτων κατά τη διάρκεια των αγροτικών αγώνων" που κατατέθηκε στη Βουλή από την αντιπολίτευση, γ) να ικανοποιηθούν άμεσα τα 6 αιτήματα των αγροτών και η κυβέρνηση να επανεξετάσει την αγροτική της πολιτική, γιατί σε λίγο θα έχουμε χιλιάδες στρέμματα "μπαϊρια" και εισαγωγή στις πόλεις χιλιάδων ανέργων αγροτών.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας σ' όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες για τα δίκαια αιτήματά τους. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση των αγώνων που επιχειρείται από την κυβέρνηση. Συνεχίζουμε τον αγώνα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χτίζουμε το μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης με όλους τους εργαζόμενους, τα άλλα κοινωνικά στρώματα, τους φυσικούς μας συμμάχους, κόντρα στις "Σειρήνες" που μας καλούν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου"".

"Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά"

Προλειαίνουν το έδαφος για τη νομιμοποίηση, προειδοποιεί η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης

"Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, ενάντια στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων". Με αυτό το σύνθημα απαντά στις γνωστές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Γεωργίου Παπανδρέου, η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης. Σε σύσκεψη των οργανώσεών της, που έγινε την Παρασκευή, επισημάνθηκε ότι οι τέτοιου είδους απόψεις "προλειαίνουν το έδαφος για τη μείωση της αντίστασης του ελληνικού λαού στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών". Καταλήγοντας η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει πως "χρειάζεται η ενωμένη συλλογική δράση των φορέων του μαζικού κινήματος ενάντια στην πολιτική που γεννά και εκτρέφει το φαινόμενο της τοξικομανίας, που διαιωνίζει την υποταγή στον ιμπεριαλισμό", τονίζοντας πως "το κίνημα ειρήνης σαν κίνημα ζωής, αισιοδοξίας, μαχόμενης ανθρωπιάς, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση".

"Γκρίζες" σχέσεις

Η Αγκυρα σπεύδει να "υπενθυμίσει" το αδιευκρίνιστο, κατά την άποψή της, καθεστώς, στην περιοχή των Ιμίων

Ανησυχία δημιουργεί στην Αθήνα η "υπενθύμιση" της Αγκυρας ότι η περιοχή γύρω από τις νησίδες των Ιμίων αποτελούν "γκρίζα περιοχή" στην οποία θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα μέχρι να "διευκρινιστεί" το καθεστώς.

Η τουρκική "υπενθύμιση" έφτασε στην Αθήνα διά της διπλωματικής οδού, όταν ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Ελληνα πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για την "έντονη δραστηριότητα" που αναπτύσσεται, κυρίως με τον περίπλου μικρών φουσκωτών σκαφών στις νησίδες. Η δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβιάζει τα συμφωνηθέντα για την αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων και αν θα συνεχιστεί, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποστείλει επί τόπου ναυτικές δυνάμεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Γ. Νικολάου, παραδέχτηκε πως"η τουρκική κυβέρνηση - δε θα το χαρακτήριζα διάβημα, αλλά εν πάση περιπτώσει - απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας ορισμένες πληροφορίες για τη ναυσιπλοϊα γύρω από τις νησίδες Ιμια. Οπως είναι γνωστό, παγίως η ελληνική πλευρά απορρίπτει αυτού του τύπου τα διαβήματα, τις "νότες", ή όπως αλλιώς μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει. Κατ' αυτή τη λογική, απέρριψε και τη συγκεκριμένη κίνηση".

Παρ' όλα αυτά η υπενθύμιση της Αγκυρας προκάλεσε ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση και κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η δημιουργία κλίματος έντασηςαπό την Αγκυρα.

Δίκες αγροτών στην Κατερίνη

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις τρομοκρατικές δίκες αγροτών και σήμερα οδηγούνται να δικαστούν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης 36 αγρότες από το νομό Πιερίας με τη γνωστή κατηγορία για "παρακώλυση συγκοινωνιών", επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής στις τελευταίες κινητοποιήσεις του 1996. Από το νομό Πιερίας, όπως είναι γνωστό, παραπέμπονται στο επόμενο διάστημα να δικαστούν σε 19 δίκες περισσότεροι από 500 αγρότες!

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών και κηδεύεται την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6μμ από το Νεκροταφείο Καισαριανής,ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ