ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Διαδηλώνουμε στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ, τους μετανάστες, τις γυναίκες να διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική με τα μαζικά και οργανωμένα μπλόκα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Μετά τους έξι μήνες που μεσολάβησαν με την Προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, ένας είναι ο στόχος: Να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κομμάτων της ευρω-υποταγής. Να καταδικάσουμε την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που σπέρνουν τον όλεθρο και οδηγούν στη φτώχεια, στην πείνα, στην καταστροφή ολόκληρους λαούς.

Καλούμε τη φτωχολογιά της Ελλάδας, που δεν μπορεί να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, γιατί αναγκάζεται να δουλεύει μετά την κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου από την πλουτοκρατία ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, τους μαθητές που τους εξοντώνει η Παιδεία της αγοράς, να καταδικάζουν καθημερινά την κυβέρνηση, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τα κόμματα που στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό, στην καθημερινή τους ζωή, στους αγώνες και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Οσες προσπάθειες και να κάνουν θέλοντας να σπείρουν φοβίες στο λαό, όσο κι αν προσπαθούν η κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα, δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που κατεβάζουν καθημερινά πανό και αφίσες, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική το μπλοκ των ταξικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα δώσει μαζικά ηχηρό μήνυμα ελπίδας, λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της νέας τάξης των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Διαδηλώνουμε μαζί με επαναστατικές, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και κομμουνιστικά κόμματα από άλλες χώρες, όπως κάναμε στη Γένοβα, στην Κοπεγχάγη, στην Πράγα, στη Φλωρεντία, γιατί ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, ο συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων και των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων είναι το όπλο των καταπιεσμένων, των καταφρονεμένων, απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την κεφαλαιοκρατία. ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: STOP ΣΤΗΝ ΕΕ, ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ. Παλλαϊκός ενωτικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει στη νίκη τους λαούς και τα κινήματά τους.

Στους έξι μήνες της Ελληνικής Προεδρίας αποδείχτηκε περίτρανα για πολλοστή φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια στυγνή συμμαχία εκμεταλλευτών, υποκριτών εκπροσώπων του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες, γιατί διαχειρίστηκε και υλοποίησε την πολιτική της ΕΕ. Η ΝΔ είναι εξίσου συνυπεύθυνη, γιατί στήριξε ανοιχτά όλες τις επιλογές της ΕΕ.

Βαθιά αντιλαϊκός ο απολογισμός του «εξαμήνου» της Ελληνικής Προεδρίας

Αυτό το εξάμηνο, οι ΗΠΑ έσπειραν τον όλεθρο με την πολύτιμη βοήθεια της ΕΕ στον πόλεμο στο Ιράκ. Σήμερα, η ΕΕ, η κυβέρνηση, μαζί με τις ΗΠΑ συντονίζονται για να ανατρέψουν το σοσιαλισμό στην Κούβα. Η ηγεσία του ΣΥΝ, από τη μια, εμφανίζεται να κάνει κριτική στο εμπάργκο της ΕΕ, και, από την άλλη, κάνει κριτική για υπαρκτό πρόβλημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας. Είναι μια θέση, τουλάχιστον, φαρισαϊκή.

Στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δομή του, η Σούδα γίνεται κράτος εν κράτει και στρατηγείο των ΗΠΑ. Η Πολωνία θα στείλει στρατό κατοχής στο Ιράκ και θα ενισχυθεί από το ΝΑΤΟ, δηλαδή από όλους. Ο Σρέντερ δηλώνει ευτυχής, γιατί αρχίζουν να ξεπερνιούνται οι ενδοοικογενειακές διαφορές με τις ΗΠΑ, όπως τις ονομάζει. Ας θυμηθούμε εδώ και την πρόταση του «Φόρουμ» κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ να δημιουργηθεί Ευρωστρατός με βάση την πρόταση Γάλλων - Γερμανών.

Στις 25 Ιούνη, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν συμφωνία, η οποία προβλέπει και την έκδοση Ευρωπαίων εργαζομένων στις ΗΠΑ, όπου θα δικάζονται από δικαστήρια των ΗΠΑ. Θα οδηγηθούμε δηλαδή, αν δεν τους μπλοκάρουμε, στο σημείο ένας διαδηλωτής ενάντια στις βάσεις να δικάζεται στο Τέξας.

Την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ενώνει το μίσος ενάντια στους λαούς και το σοσιαλισμό. Ο Σιράκ, ο Μπλερ, ο Σημίτης χαιρέτισαν τη διεύρυνση της ΕΕ με το επιχείρημα ότι απελευθερώθηκε η Ανατολική Ευρώπη από το σοσιαλισμό. Αυτοί οι ίδιοι, ΗΠΑ και ΕΕ, χαράζουν τους ματωμένους χάρτες στην Παλαιστίνη, απειλούν λαούς και λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Το εξάμηνο που πέρασε, η ΕΕ και η κυβέρνηση επεξεργάστηκαν νέα αντιλαϊκά μέτρα για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις. Στο Ναύπλιο, η ΕΕ διατυμπάνισε την επέκταση του εργάσιμου βίου. Αποφάσισαν, δηλαδή, δουλιά έως τα βαθιά γεράματα, ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ, μαζί με τους υποταγμένους της ΓΣΕΕ και το ΠΑΣΟΚ, εξωράιζαν την ΕΕ όλο το εξάμηνο, αθωώνοντας την κυβέρνηση και κρύβοντας τις ευθύνες της.

Μιλούν οι ευρω-υποταγμένοι, η ΕΕ να έχει Σύνταγμα βασισμένο στις μέχρι σήμερα αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ, που, μάλιστα, θα υπερισχύει των νόμων της κάθε χώρας.

Καλούμε το λαό να παλέψει ενάντια στην ΕΕ, να δυναμώσει η λαϊκή συνείδηση για την αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτήν τη λυκοσυμμαχία. Να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. Καμία πειθαρχία στους ευρωνόμους, στις αντιδραστικές συμφωνίες και τις επιλογές των ιμπεριαλιστών. Οι λαοί δεν επιλέγουν δυνάστες. Ούτε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, ούτε αυτός της ΕΕ και των Γαλλογερμανών, εξανθρωπίζεται.

Η άλλη Ευρώπη υπέρ των λαών θα γίνει πράξη μέσα από την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων σε κάθε χώρα και το γκρέμισμα αυτού του οικοδομήματος της ΕΕ. Εξάλλου, ήδη, σε ορισμένες φάσεις η ΕΕ κλονίζεται κάτω από το βάρος των εσωτερικών της αντιθέσεων και της λαϊκής κατακραυγής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Αυτοί που μιλάνε ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει «ανθρώπινη» ή «καλύτερη», λένε συνειδητά ψέματα. Προσπαθούν να μπλοκάρουν τις συνειδήσεις που απελευθερώνονται, κρύβοντας την υποστήριξή τους στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Αυτό κάνει η ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό του.

Δηλώνει ο ΣΥΝ ότι δέχεται την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δέχεται, λέει, επίσης την ολοκλήρωση της ΕΕ, αλλά πρέπει, ισχυρίζεται, να κατοχυρώνεται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»! Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο των θέσεών του, ζητωκραυγάζει προκλητικά ο ΣΥΝ υπέρ του ιμπεριαλισμού της ΕΕ και μάλιστα υπέρ της πιο άγριας αρπαχτικής και αντικομμουνιστικής μορφής του. Λέει επί λέξει: «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και των καθεστώτων του "υπαρκτού σοσιαλισμού" βρήκε την Ευρώπη ουσιαστικά απροετοίμαστη. Ενα νέο έδαφος ανοιγόταν ξαφνικά στα ανατολικά της με πλήθος "ευκαιριών" για οικονομική επέκταση και πολιτική επιρροή, ενώ οι διαδικασίες της δικής της πολιτικής ενοποίησης δεν είχαν προχωρήσει μέχρι του σημείου, που θα της επέτρεπαν να αντιμετωπίσει τις "ευκαιρίες" αυτές με ενιαίο τρόπο».

Δηλαδή, ήθελαν οι κύριοι του ΣΥΝ ακόμη πιο ισχυρό τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ, για να καταβροχθίσει τους λαούς και αυτές τις χώρες με την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Φτάνουν στο σημείο οι κύριοι του ΣΥΝ να κοροϊδεύουν τους άνεργους και να προτείνουν: «Την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιλάβει στους στόχους της την πλήρη απασχόληση και την οικολογικά δεσμευμένη ανάπτυξη». Γι' αυτό δε λένε κουβέντα για τα άμεσα μέτρα επιβίωσης των ανέργων, τώρα που φουντώνει η ανεργία με τις απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Καλούμε τους οπαδούς του ΣΥΝ να βγάλουν συμπεράσματα.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, με μεγαλύτερη ορμή, συνεχίζουμε. Οι αγώνες που δυναμώνουν και έρχονται μπορεί να χαράξουν μια νικηφόρα πορεία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους οργανισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.


Του Δημήτρη ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
μέλους του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ