ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σενάρια για μια φράση που... δεν ειπώθηκε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια φράση του πρωθυπουργού που περιλαμβανόταν στο κείμενο της δευτερολογίας του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (φράση που τελικά δεν εκφωνήθηκε) έχει προκαλέσει ποικίλα σενάρια σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Κ. Σημίτη. «Δε θα συνεχίσω για πάντα απλά και μόνο να επισημαίνω. Θα δοθεί ένα τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» ήταν η φράση που αφορούσε στην εσωτερική εικόνα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και που προκάλεσε «φωτιές» από το περασμένο Σάββατο, οπότε και έχουν αναλάβει δουλιά οι «διερμηνείς». Αλλοι μιλούν περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού (έσπευσε ο Χρ. Πρωτόπαππας να το διαψεύσει), άλλοι για κινήσεις που θα αφορούν είτε διαγραφές είτε ακόμα και τη διαδοχή, και άλλοι δεν αποκλείουν ακόμα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών...

Παρά το γεγονός ότι χτες ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την επίμαχη φράση, ο Χρ. Πρωτόπαππας απέφυγε να προσθέσει οτιδήποτε, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει το είπε...

Ο Θ. Πάγκαλος

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, στην «απειλή» Σημίτη ήρθε ακριβώς την επόμενη μέρα, όταν ο Θ. Πάγκαλος «ξαναχτύπησε» και ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει τουλάχιστον 20 νομαρχίες στις επόμενες εκλογές στους ΟΤΑ. Παράλληλα ο πρώην υπουργός προέβλεψε (στο «Βήμα») ότι το κόμμα του χάνει τις εκλογές, συμπληρώνοντας ότι «για μένα ηγεσία και κόμμα που χάνει τις εκλογές - και μάλιστα με αυτογκόλ - δεν έχει λόγο ύπαρξης». Το θέμα τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, αν και μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μ. Νεονάκης και η Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και υπουργοί, όπως ο Γ. Παπαντωνίου, έσπασαν τη γραμμή «δεν απαντάμε στον Πάγκαλο» και τον κατηγόρησαν ότι με τη στάση του απειλεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και πως αντί να «προαναγγέλλει ήττα», θα έπρεπε να εργάζεται για τη νίκη...

«Βάλτε πλάτη στην κυβέρνηση»

Η όλο και πιο θολή εικόνα που εμφανίζει το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση της επικοινωνιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ηδη από χτες πάντως υπήρξε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού με τους επιτελείς του, στην οποία συμφωνήθηκε να διοχετευτεί προς τα έξω ότι «ο πρωθυπουργός δε βρίσκεται σε περίοδο αποφάσεων», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται τίποτα, «αν φαινόμενα εσωστρέφειας συνεχιστούν»...

Το πραγματικά ζητούμενο, όμως, είναι το πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία τον κομματικό μηχανισμό, ώστε να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει μόνη της τα κάστανα από τη φωτιά και αν δε βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, θα καούν», ήταν η σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού στην ΚΕ του κόμματός του.

Οσο για την περίφημη «εσωστρέφεια» και τις «προσωπικές στρατηγικές» των στελεχών, φαινόμενα τα οποία στηλίτευσε ο Κ. Σημίτης με την παρουσία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (για να λάβει την απάντηση Τσοχατζόπουλου ότι είναι «έγκλημα» να χαρακτηρίζεται η άσκηση κριτικής «εσωστρέφεια»), δεν αποτελούν παρά αντανάκλαση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ της κρίσης της πολιτικής του και της δυσφορίας που αυτή προκαλεί στα λαϊκά στρώματα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βλέπει «αστάθεια» και «ετοιμάζεται»

«Συνθήκες πολιτικής αστάθειας» διακρίνει ο Κ. Καραμανλής και στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να καταξιώσει το κόμμα του ως «παράγοντα σταθερότητας» του συστήματος και ταυτόχρονα να καρπωθεί τη φθορά από το κυβερνών κόμμα, είτε δημαγωγώντας είτε αποφεύγοντας να τοποθετηθεί σε μεγάλα θέματα (ασφαλιστικό).

Στην πραγματικότητα η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ είναι να υφαρπάξει την ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές, να κερδίσει με «διευρυμένη» πλειοψηφία τις επόμενες εκλογές και μετά «όλα θα γίνουν». Τότε, δηλαδή, θα εφαρμοστεί «χωρίς παρεκκλίσεις και συμβιβασμούς» το νεοφιλελεύθερο κυβερνητικό πρόγραμμά της. Εξάλλου, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, αυτό θα διευκολύνεται και από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ με την επικράτηση των κεντροδεξιών κομμάτων.

Προς το παρόν ο πρόεδρος της ΝΔ περιορίζεται σε ρόλο «σχολιαστή» των τεκταινομένων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι ανίκανη να κυβερνήσει, αλλά και να εμφανίσει την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία ως νομοτελειακή λύση. Σε ομιλίες του κατά τη διάρκεια της περιοδεία του το Σαββατοκύριακο σε Ζάκυνθο και Λευκάδα, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε νευρική κρίση» και ο πρωθυπουργός είναι τόσο αδύναμος, ώστε «είναι συνώνυμος με συνθήκες πολιτικής αστάθειας».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την κατανόησή του για «ανθρώπους που είναι πανικόβλητοι και φοβισμένοι», αλλά και τη θλίψη του γιατί «ένας πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται να πέφτει τόσο χαμηλά, διότι ένας πρωθυπουργός τόσο αδύναμος είναι συνώνυμος με συνθήκες πολιτικής αστάθειας». Αυτή την «αδυναμία» της κυβέρνησης ο Κ. Καραμανλής την προσδιόρισε σαφώς σε σχέση με «ικανότητά» της να προχωρήσει την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, όπως το Ασφαλιστικό. «Εχουμε να κάνουμε με ένα αδύναμο και φοβισμένο πρωθυπουργό», είπε, γιατί «επιλέγει τη μη λύση και τη μετάθεσή του στην επόμενη κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, πλειοδότησε στη λήψη αστυνομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας, τις οποίες έμμεσα πλην σαφώς συνέδεσε. Υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας, τόνισε και πρόσθεσε: «Η αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται». Δεν μπορεί, συνέχισε, να χτυπήσουν την πόρτα του, για να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός το πρόβλημα. Αναφερόμενος στους μετανάστες επικρότησε τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή «πρέπει κι εμείς να κινηθούμε χωρίς ξενοφοβικές τάσεις αλλά με απόλυτη εμμονή στη νομιμότητα»...

Σε χτεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή εκτιμήθηκε ότι το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ είναι «ρευστό» και γι' αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», εννοώντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Εστειλε επιστολή στο ΕΣΡ

Επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, γνωστοποιώντας στα μέλη του συμβουλίου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε κατά των τηλεοπτικών σταθμών ΕΡΤ, «MEGA», «ANT1», «STAR», και «ALTER», η οποία θα εκδικαστεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Τσοβόλας, με την επιστολή του, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, καλεί «το ΕΣΡ να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή και συνεπώς να κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΔΗΚΚΙ κατά τη συζήτηση της άνω αίτησης, αφού, από επίσημα στοιχεία που τηρεί, αποδεικνύεται ο καταφανής αποκλεισμός του ΔΗΚΚΙ από τους ανωτέρω τηλεοπτικούς σταθμούς κατά προκλητική παράβαση του Συντάγματος, των Νόμων 2328/95 και των Ευρωπαϊκών Κανόνων Δικαίου».

Επίσης, ο Δ. Τσοβόλας ζήτησε από το ΕΣΡ «όλες τις μηνιαίες και τετραμηνιαίες καταστάσεις, από τις οποίες προκύπτει ο χρόνος που διατέθηκε στα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το χρονικό διάστημα από 1.5.2000 μέχρι σήμερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ