ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απολύσεις και «παγωμένοι» μισθοί στο Δημόσιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την ώρα που οι Γάλλοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα «γευτούν» την εφαρμογή του «Συμφώνου Ευθύνης» με τους επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πρέπει να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν νέες απολύσεις, ενώ οι μισθοί τους θα μείνουν «παγωμένοι», ως μέρος του κυβερνητικού σχεδίου μείωσης των δημόσιων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην «κοινή προσπάθεια», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ενώ προσδιόριζε πώς θα ενταθούν οι περικοπές που θα πλήξουν το γαλλικό λαό ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάκαμψη της γαλλικής ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη του γαλλικού κεφαλαίου. Επιβεβαίωσε ότι «παγώνει» το σημείο αναφοράς με βάση το οποίο προσδιορίζονται οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων και σημείωσε ότι το προσωπικό των υπουργείων (με εξαίρεση αυτών της Παιδείας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης) θα συνεχίσει να μειώνεται.

Στις 23 Μάη το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει το νέο «πρόγραμμα σταθερότητας», το οποίο θα πάει για ψήφιση στη Βουλή στις 30 Απρίλη.

Τα γαλλικά ΜΜΕ συνέδεσαν το γεγονός ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο με τις προσπάθειες του Ολάντ - δήθεν - να πάρει αποστάσεις, δίνοντας τροφή σε αποπροσανατολιστικές αναλύσεις που θεωρούν την αντιλαϊκή πολιτική αποτέλεσμα προσωπικών χειρισμών και επιλογών και όχι ταξικής υπεράσπισης των μονοπωλίων. Αλλοι πάλι υπονοούσαν ότι το ασυνήθιστο του να παραχωρεί ο πρωθυπουργός συνέντευξη Τύπου μετά από υπουργικό συμβούλιο αποτελεί ένδειξη των αυξημένων ρόλων που έχει ο «δεξιός σοσιαλιστής» Βαλς στη νέα κυβέρνηση.

Χτες, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της εταιρείας Οpinionway, σύμφωνα με την οποία, αν γίνονταν αύριο προεδρικές εκλογές, ο Ολάντ θα έπαιρνε 19%, η Λεπέν 25% και ο Σαρκοζί 29%. Στο δεύτερο γύρο, οι «αντίπαλοι» Ολάντ και Λεπέν θα «τερμάτιζαν» με 54% και 46% αντίστοιχα, ενώ οι Σαρκοζί - Λεπέν με 67% - 33% αντίστοιχα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Γκιουλ συνιστά αισιοδοξία στους επιχειρηματίες

Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αγκυρα ανθρακωρύχων που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης
Από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αγκυρα ανθρακωρύχων που αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε συνάντηση επιχειρηματιών μελών της Τουρκικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) μίλησε χτες ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιστώντας τους «να μην απογοητεύεστε και να συγκεντρώνεστε στις επιχειρήσεις σας». Στο φόντο των διεργασιών που συνεχίζονται σε όλα τα κόμματα για την ανάδειξη υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, ο Γκιουλ απευθύνθηκε στην TUSIAD - που το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στον Ρ. Τ. Ερντογάν για διάφορους χειρισμούς του - και σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δίνει περιθώριο στην απαισιοδοξία, έχουμε κι άλλες εκλογές μπροστά μας». Κάλεσε τους βιομήχανους να παραμείνουν αισιόδοξοι, παρά την πολιτική ένταση στη χώρα και απέδωσε την πρόσφατη «τεταμένη» προεκλογική περίοδο στην «πολιτική παράδοση της χώρας», σχολιάζοντας ωστόσο: «Φυσικά δεν υπάρχουν τέτοιες παραδόσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες. Νομίζω ότι τέτοια πράγματα θα αλλάξουν και στη χώρα μας επίσης».

Ο συνιδρυτής του κυβερνώντος AKP (και κατά πολλούς προτιμότερος ως ηγέτης του κόμματος έναντι του Ερντογάν επειδή είναι «μετριοπαθέστερος») επισήμανε ότι η επίτευξη υψηλών επιπέδων δημοκρατίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπούμε στις ράγες των αναπτυγμένων οικονομιών. «Μόνο η σταθερότητα και ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μπορούν να αναπτύξουν τη χώρα» συμπλήρωσε, επιδοκιμάζοντας και το «πόσο πολύ έχει δουλέψει η TUSIAD για το μονοπάτι της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Ο επικεφαλής της TUSIAD Μουχαρέμ Γιλμάζ εξέφρασε τον προβληματισμό της ντόπιας πλουτοκρατίας για τα σημάδια ύφεσης στην τουρκική οικονομία, τα οποία εμφάνισε ως αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων όπως η μείωση της ζήτησης αλλά και λόγων που «σχετίζονται με την πολιτική». «Αν η Τουρκία θέλει να έχει μια αναπτυγμένη οικονομία, πρέπει να έχει και μια αναπτυγμένη δημοκρατία», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα θα συνεχιστεί (αν όχι κλιμακωθεί), μέσα από «κόντρες» και για το πώς πρέπει να επιταχυνθεί ο «εκδημοκρατισμός» της χώρας, δηλαδή ποιες μερίδες του κεφαλαίου θα ευνοηθούν περισσότερο ή λιγότερο.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Διαβούλευσης της Ενωσης, Ερκούτ Γιουκάογλου, δήλωσε ότι οι πολιτικές της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία δίνουν την εντύπωση ότι η χώρα αποξενώνεται από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν θα είναι πάλι υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε πως θα συζητήσει το θέμα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την προεδρική ψήφο.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Διελκυστίνδα για το διορισμό Ιρανού πρέσβη

TEXEΡΑΝΗ.--

Την επείγουσα σύγκληση αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ που ασχολείται με τους διορισμούς ξένων διπλωματών στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, ζήτησε η μόνιμη διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, με αφορμή την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδεια παραμονής στο νέο Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Χαμίντ Αμπουταλέμπι.

Οι Ιρανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι απαιτούν την άμεση συνεδρίαση της επιτροπής και την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παράβαση του διεθνούς δικαίου και ιδρυτικών συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Αμερικανοί αρνούνται την έκδοση βίζας στον Αμπουταλέμπι, κατηγορώντας τον για ύποπτο ρόλο στην υπόθεση ομηρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το Νοέμβρη του 1979. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ρόλος του στην υπόθεση αυτή είχε περιοριστεί σε αυτόν του μεταφραστή κατά τις διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, στρατηγός Χοσεΐν Ντεγκχάν, απέκλεισε την Τετάρτη οποιοδήποτε ενδεχόμενο να τεθεί προς συζήτηση το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα στο τραπέζι των συνομιλιών που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε Τεχεράνη και Βιέννη με αξιωματούχους της Ομάδας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα 5+1).

Ο Ντεγκχάν ξεκαθάρισε ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του δεν έχει καμία «πυρηνική διάσταση» και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απασχολεί τις συνομιλίες της Ομάδας των 5+1, που θα συνεχιστούν, σε επόμενη φάση, στις 13 Μάη στη Βιέννη.

«ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ»
«Συνάντηση κορυφής» στην Υεμένη;

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και φέρεται να παρουσιάζει πλάνα από πρόσφατη «συνάντηση κορυφής» μελών της «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη ερευνούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά του και να εντοπιστούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Στο βίντεο εμφανίζεται το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης στην αραβική χερσόνησο Νασίρ αλ - Γουασί να χαιρετά και να απευθύνεται σε περίπου 100 συγκεντρωμένους στην Υεμένη, για να δηλώσει μετά πως «θέλει να επιτεθεί στις ΗΠΑ».

Το συγκεκριμένο ΜΜΕ σημειώνει ότι η ίδια η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συγκέντρωσης αποτέλεσε μεγάλο ρίσκο για την οργάνωση, δείχνει - ενδεχόμενα - πόσο αποφασισμένη είναι να συνεχίσει τη δράση της. Πηγές του CNN θεωρούν ότι πρόκειται για πρόσφατο βίντεο και εκτιμούν πως το γεγονός ότι κάποια από τα πρόσωπα των παρευρισκομένων εμφανίζονται θολά δείχνει ότι ίσως ετοιμάζεται νέα επίθεση σύντομα.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης (που φέρεται να έχει ισχυρά ερείσματα στους Ταλιμπάν της Κεντρικής Ασίας) αξιοποιήθηκε από τους ιμπεριαλιστές προκειμένου να εξαπολύσουν πολεμικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «αναδιανομής» σφαιρών επιρροής και αγορών. Με πρόσχημα την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, εξαπολύθηκε η στρατιωτική επέμβαση το 2001, για να μπορεί σήμερα ο αφγανικός εργαζόμενος λαός «ελεύθερα» να διαλέγει σε ποιο από τα μονοπώλια που μπουκάρουν στη χώρα θα δουλέψει για ένα κομμάτι ψωμί...

Πακιστάν: Εληξε η κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, προχτές έληξε στο Πακιστάν η «κατάπαυση του πυρός» που είχαν αποφασίσει οι Ταλιμπάν, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε χτες ότι οι Ταλιμπάν δε θα παρατείνουν τη σχετική απόφαση, γιατί η κυβέρνηση αγνόησε τα αιτήματά τους, παραμένει όμως «αφοσιωμένη» στις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Οι επαφές θα συνεχιστούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα, συμπλήρωσε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ