ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μόνο η αποδυνάμωση του δικομματισμού και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ συμφέρει το λαό

Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Motion Team

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η αποδυνάμωση συνολικά του δικομματισμού, είναι το μόνο αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

-- Ενώ η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις εργασιακές σχέσεις να επιδεινώνονται εις βάρος των εργαζομένων και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και την ανεργία να καλπάζει, δεν παρατηρείται, τουλάχιστον στην Ελλάδα, κάποια μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα Αριστερά, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι για τους οποίους η κρίση του καπιταλισμού δεν κάνει ελκυστικές τις ιδέες του σοσιαλισμού;

-- Α.Π.: Η κρίση εμπεριέχει και τη δυνατότητα ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και το ενδεχόμενο της οπισθοδρόμησης και του συμβιβασμού. Σε εκείνους τους εργασιακούς χώρους όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός και δικομματικός συνδικαλισμός, πιστός σύμμαχος της καπιταλιστικής εργοδοσίας και οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι στα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί ηττοπάθεια, να σκύβουν το κεφάλι στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Αντίθετα, εκεί που παρεμβαίνουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκεί όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις του ταξικού κινήματος, όπου οι εργαζόμενοι βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα, εκεί σηκώνουν κεφάλι, απαντούν αγωνιστικά στις απολύσεις, στη μερική δουλειά, στη μείωση μισθών, στην τρομοκρατία. Συνειδητοποιούν ότι η κρίση δεν είναι δική τους, αλλά της πλουτοκρατίας, του καπιταλιστικού συστήματος. Νιώθουν και την ανάγκη και τη δύναμη να αντεπιτεθούν. Ας μη βιάζεται λοιπόν κανείς να βγάλει συμπεράσματα.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα δε θα μείνουν στην αγανάκτηση για όσα ψέματα τους είπαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ συνολικά για την ΕΕ. Θα βγάλουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα. Η αυξημένη λαϊκή διάθεση εμπιστοσύνης και προσδοκίας προς το ΚΚΕ και τις θέσεις του θα εκφραστεί και με ψήφο και δράση για την ανασύνταξη του κινήματος, σε υποστήριξη της πρότασής του για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης: Της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, του κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΕΕ επιστρατεύει τον αντικομμουνισμό και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στην Ευρώπη. Επιχειρούν να κρύψουν τα επιτεύγματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, παρά τα λάθη που έγιναν στην οικοδόμησή του. Και, ταυτόχρονα, ψηφίζουν αυταρχικά τρομοκρατικά μέτρα και ενισχύουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής κατά του λαού. Το ΚΚΕ, όμως, είναι έμπειρο κόμμα, πιο έτοιμο από κάθε άλλη φορά, διδαγμένο και εξοπλισμένο να απαντήσει στον αντικομμουνισμό και να αποδείξει ότι ο σοσιαλισμός είναι και επίκαιρος και αναγκαίος.

-- Το ΚΚΕ έχει, ήδη, αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία δηλώνοντας έτοιμο να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διπλών εκλογών. Τι κατά τη γνώμη σας διακυβεύεται για το μέλλον της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση και την κρίση του πολιτικού συστήματος που πλέον δεν αμφισβητεί κανείς.

-- Α.Π.: Το κρίσιμο ζήτημα των εκλογών είναι αν ο λαός θα βγει πιο ισχυρός, για να αποκρούσει τα χειρότερα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ και θα επιχειρήσουν να τα επιβάλουν μετά τις εκλογές, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα απ' όλα στο Ασφαλιστικό, στη νέα αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών, στην ανεργία, στη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, στη μείωση των μισθών. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η αποδυνάμωση συνολικά του δικομματισμού, είναι το μόνο αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό. Θα δημιουργήσει άλλο κλίμα, θα εκφραστεί σε ανάταση του εργατικού κινήματος, θα δώσει ώθηση στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι η απάντηση, για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση.

Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει και γίνεται για τους λαούς

-- Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος πρότεινε πέντε σημεία κοινής δράσης με το ΠΑΣΟΚ που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, στη μη υποστήριξη στην επανεκλογή Μπαρόζο, στην απεμπλοκή από τη Συνθήκη της Λισαβόνας κ.ά. Θα μπορούσατε και εσείς να συμφωνήσετε σε κοινή δράση με μίνιμουμ στόχους, διατηρώντας ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές τις διαφωνίες σας σε κεντρικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα;

-- Α.Π.: Είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός τους ότι, αν τη θέση του Μπαρόζο πάρει ένας άλλος Μπαρόζο, θα αλλάξει η πολιτική της ΕΕ. `Η ότι μπορεί να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ θα μείνει άθικτη η ΟΝΕ και το Ευρώ. Οσο αποδείχτηκαν μύθοι οι υποσχέσεις τους ότι ο δρόμος του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ θα εξασφάλιζαν την ευημερία του λαού, τη σύγκλιση και τη σταθερή ανάπτυξη, άλλο τόσο ψέμα είναι ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Η ΕΕ μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει, και γίνεται, για τους λαούς. Είτε η πλειοψηφία των κυβερνήσεών της είναι σοσιαλδημοκρατικές, είτε συντηρητικές, είτε κεντροαριστερές, η ΕΕ είναι συμμαχία των μονοπωλίων και κοινό δημιούργημα σοσιαλδημοκρατών, συντηρητικών και νεοαριστερών. Χωρίς ανυπακοή, απειθαρχία και σύγκρουση με την ΕΕ, χωρίς αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, όχι μόνο δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση, αλλά ούτε στοιχειώδης πραγματική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, στα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Γι' αυτό, η πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ προς το λαό αρχίζει από αυτήν τη γραμμή. Πίσω από αυτήν δεν μπορούμε να πάμε, δε θα προσφέρουμε τίποτα άλλο στους εργαζόμενους και στο λαό εκτός από απογοήτευση.

-- Ποια είναι η πολιτική συμμαχιών ενόψει των ευρωεκλογών; Θα επιδιώξετε στο ευρωψηφοδέλτιο να συμπεριλάβετε και προσωπικότητες που δεν είναι μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ;

-- Α.Π.: Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στους νέους ακόμα και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Απευθυνόμαστε και σε εκείνους που δεν είναι ακόμα πεισμένοι ότι είναι αναγκαία η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ να ψηφίσουν και να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Να καταδικάσουν με αυτόν τον τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, να τιμωρήσουν τα κόμματα που τους είπαν ψέματα, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης που αντιπαλεύουν τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Η Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας προς όφελος των λαών, της προόδου, είναι η Ευρώπη του σοσιαλισμού. Το ψηφοδέλτιό μας θα πλαισιωθεί από δοκιμασμένους και ικανούς αγωνιστές που θα υπερασπιστούν μαχητικά στα όργανα της ΕΕ το λαϊκό δίκιο. Στελέχη, μέλη αλλά και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ που έχουν πρωτοστατήσει στο χώρο τους στην πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο αντικομμουνισμός έχει στόχο τα λαϊκά δικαιώματα

-- Στις δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου απαντάτε με επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντάς της διάθεση αναβίωσης του αντικομμουνισμού, θέση που το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία, ώστε να συζητηθούν ιστορικά γεγονότα με επιστημονική προσέγγιση, ώστε αυτά να εκτιμηθούν στις σωστές τους διαστάσεις;

-- Α.Π.: Το ΚΚΕ μελετά την Ιστορία του Κόμματός μας και του κομμουνιστικού κινήματος, κάνουμε μπροστά στο λαό την αυτοκριτική μας όπου εκτιμάμε ότι χρειάζεται. Βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε πιο ώριμοι, πιο δυνατοί. Αυτό που δεν κάναμε και δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να υπογράψουμε δήλωση μετανοίας στους καπιταλιστές, να σκύψουμε το κεφάλι στο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. Δε μας τρομάζει ο αντικομμουνισμός και δεν πρόκειται να περάσει. Ο λαός μας έχει πείρα. Αντιλαμβάνεται ότι η συκοφάντηση του ΚΚΕ, η διαστρέβλωση της Ιστορίας του, η επιχείρηση να ποινικοποιηθεί η ιδεολογία και η δράση του ΚΚΕ, έχει στόχο τα λαϊκά δικαιώματα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αυτό το διάστημα πρωτοστατεί στη χώρα μας στην αντικομμουνιστική επίθεση, δίνει εξετάσεις στην πλουτοκρατία και στην ΕΕ. Αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί ψυχή τε και σώματι το κεφάλαιο. Ο λαϊκός κόσμος που το ψήφιζε έως τώρα έχει έναν επιπλέον λόγο να το εγκαταλείψει και να ενισχύσει το ΚΚΕ.

-- Μεγάλη συζήτηση έγινε το τελευταίο διάστημα για την επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα στην Τουρκία, τις δηλώσεις νέων Αμερικανών αξιωματούχων περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ή περί στρατιωτικής παρουσίας και όχι κατοχής στην Κύπρο και το νέο ρόλο της γειτονικής χώρας ως περιφερειακής δύναμης. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις για τις εξελίξεις αυτές, αλλά και για την ικανότητα της χώρας μας να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα.

-- Α.Π.: Σε αυτήν τη φάση είναι προφανές ότι η Τουρκία βαραίνει περισσότερο απ' ό,τι η Ελλάδα στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, αλλά από αυτό δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον τουρκικό λαό. Η απάντηση στην επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό, δεν είναι η πολιτική μεγαλύτερης πρόσδεσης και συμμετοχής στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτή η πολιτική δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή. Το ίδιο και ο συναγωνισμός της ελληνικής πλουτοκρατίας με την τουρκική, για το ποια θα ενισχύσει περισσότερο τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα, η συνεργασία, μπορεί να προκύψουν μόνο από την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών και τη λαϊκή εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ