ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Λειψό;

Προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες του κράτους στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, όπως κάνουν και με την πανδημία, κυβερνητικά στελέχη και διάφοροι κονδυλοφόροι επαναφέρουν το επιχείρημα ότι δεν είναι καλό να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, επειδή αφενός οι αδυναμίες του είναι γνωστές και αφετέρου η απαίτηση των «υπηρεσιών» του σημαίνει επιπλέον κόστος, τη στιγμή μάλιστα που ο λογαριασμός της πανδημίας είναι ήδη πολύ υψηλός. Αρα, αν κάποιος θέλει να αισθάνεται ασφαλής στις έκτακτες καταστάσεις, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει «κάτι παραπάνω». Αλλιώς, να συμβιβαστεί με «το κράτος που έχει» και να μη διαμαρτύρεται. Τέτοιες απόψεις είναι χυδαίες και προκλητικές. Συγκαλύπτουν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι «λειψός» απέναντι στην πανδημία και στην κακοκαιρία επειδή ο προσανατολισμός του δεν είναι στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, επειδή δηλαδή είναι «πλήρης» αλλού. Οτι σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες ο ίδιος αυτός μηχανισμός δουλεύει ρολόι για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους στηρίζει με χρήμα, διευκολύνσεις και προνόμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι, όπως η Αθηνών - Λαμίας: Ο λαός έζησε την ταλαιπωρία και τον αποκλεισμό, επειδή το κράτος έκλεισε το δρόμο, στη λογική του «μένουμε σπίτι» για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Οι ανάδοχοι των δρόμων, όμως, πέρα από το ότι εισπράττουν τα ληστρικά διόδια, δεν θα έχουν καμία απώλεια εσόδων, ενώ και το κλείσιμο της Εθνικής τούς γλίτωσε από τα έξοδα καθαρισμού, που είναι ευθύνη τους. Πού οδηγεί επομένως η «λογική» τους; Αν θέλεις καλύτερες υπηρεσίες, δέξου την ανταποδοτικότητα και τη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους». Αλλιώς, ανάλαβε αδιαμαρτύρητα την ατομική σου ευθύνη κι άσε το κράτος ανενόχλητο να ανταποκριθεί στη δική του «ευθύνη» απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα...

Αντιλαϊκή...

Την ώρα που ο λαός της Αττικής (και όχι μόνο) ζούσε το απόλυτο χάος μέσα στα χιόνια, βρισκόταν σε εξέλιξη ένα «πινγκ πονγκ» ευθυνών για την άθλια κατάσταση με τους αποκλεισμένους δρόμους, τις ακινητοποιημένες συγκοινωνίες, τα πεσμένα ρεύματα κ.ο.κ. Η κυβέρνηση διαφήμιζε την ...ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας, που έγκαιρα εκπόνησε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Οπως αποδείχτηκε βέβαια, ο μόνος σχεδιασμός που υπήρχε ήταν το «μείνετε σπίτι» και «κλείστε την Εθνική οδό». Οσο για τους απροσπέλαστους δρόμους, η ευθύνη μετατιθόταν στην Περιφέρεια, η οποία υπερασπιζόταν ότι τα έκανε όλα στην εντέλεια, έχοντας μάλιστα διαθέσει και 5.000 τόνους αλατιού στους δήμους της Αττικής! Οι δήμοι, τέλος, πέρα από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και ανακούφισης του λαού, ειδικά εκεί που τα προβλήματα ήταν πιο οξυμένα, πέταγαν το μπαλάκι πίσω στην Περιφέρεια, λέγοντας ότι ζητούσαν τη συνδρομή της στον αποχιονισμό, χωρίς ανταπόκριση.

... αλυσίδα

Αξιοποιώντας αυτό το γαϊτανάκι, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης έβγαλαν τη συνηθισμένη ...γνωμάτευση ότι για την ταλαιπωρία του κόσμου φταίει απλώς η «ασυνεννοησία» μεταξύ των πολλών φορέων που εμπλέκονται στη «διαχείριση κρίσεων» και η «ανικανότητα του επιτελικού κράτους» να τους συντονίσει. Πλασάροντας ταυτόχρονα τους εαυτούς τους ως «ικανούς» και «αποτελεσματικούς». Εργο χιλιοπαιγμένο, παρόλο που όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια βαραίνονται για καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και αδικοχαμένες ανθρώπινες ζωές. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι είναι κρίκοι της ίδιας αντιλαϊκής αλυσίδας, που σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες στέκεται απέναντι από τις ανάγκες του λαού. Η «ασυνεννοησία» και η έλλειψη συντονισμού δεν αρκούν να εξηγήσουν πως ζούμε διαρκώς τραγικά γεγονότα όπως αυτά που γνωρίσαμε στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Καρδίτσα, στην Εύβοια... και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Αντί να ψάχνουμε «ικανούς» και «αποτελεσματικούς», μάλλον πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο την αντιλαϊκή αλυσίδα που συνεχώς μας αφήνει απροστάτευτους...

Κανονικότητα

«Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό, άρα χωρίς θέρμανση, και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Ετσι φαντάζονται την κανονικότητα;». Αυτό το μήνυμα τουίταρε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και πρώην πρόεδρος του κόμματος Δράση, Στέφανος Μάνος, διαμαρτυρόμενος για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης εξαιτίας του χιονιά. Το «αστείο» είναι ότι ο συγκεκριμένος, γνωστός για τις αντιδραστικές - αντιλαϊκές απόψεις του σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές της πολιτικής της «απελευθέρωσης» τομέων της οικονομίας, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να προσφέρουν τάχα καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες στο λαό. Είναι επίσης φανατικός οπαδός της μείωσης των εργαζομένων σε τομείς του κράτους που έχουν πιο άμεση σχέση με τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια κ.τ.λ.). Κι όχι μόνο αυτό αλλά το 2000 υπήρξε ο εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ του νόμου για το «σπάσιμο» των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, υλοποιώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Πάει πολύ επομένως, σήμερα, ο Μάνος και ο κάθε «Μάνος» να διαμαρτύρονται επειδή «λούζονται» από σπόντα ένα μέρος των συνεπειών που βιώνει καθημερινά ο λαός από την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία οι ίδιοι και τα κόμματά τους στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά. Αυτή είναι η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, όσο κι αν ο πρώην υπουργός το παίζει τώρα «θύμα» και αθώος του αίματος...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1405 Πεθαίνει κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα ο ηγέτης των Μογγόλων Ταμερλάνος.

1546 Πεθαίνει ο Γερμανός ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα, Μαρτίνος Λούθηρος.

1564 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Αγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης.

1754 Γεννιέται ο Αλεξ Βόλτα, που ανακάλυψε το βολταϊκό τόξο, εφηύρε τη βολταϊκή στήλη και έγραψε σπουδαία έργα για τον ηλεκτρισμό.

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση) και στρεφόταν ενάντια στους φεουδαρχικούς - απολυταρχικούς θεσμούς, επιδιώκοντας τη συγκρότηση ενός ενιαίου αστικού έθνους - κράτους.

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως ο Πουλιόπουλος, ο Μάξιμος, ο Σκλάβος, ο Μοναστηριώτης, ο Νικολινάκος, ο Φίτσος κ.ά.).

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ. Αποφασίζεται η διερεύνηση όλης της ζωής του ως υπόπτου για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 22/2. Με τη λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το οποίο ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων, συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ