ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΚΚΕ
Θωράκισε ακόμη περισσότερο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν, με ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν πήρε μια σειρά αντιδραστικές, αποκρουστικές και κατασταλτικές για τα λαϊκά συμφέροντα αποφάσεις. Θωράκισε ακόμη περισσότερο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων, ώστε αυτό να υπερασπιστεί καλύτερα τον πλούτο των λίγων και την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας και του πολέμου, που πλήττει εκατομμύρια εργαζόμενους στις χώρες της ΕΕ. Οι θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού. Επιχειρεί την απόκρυψη και τον εξωραϊσμό των αντιλαϊκών αποφάσεων, στις οποίες συμμετείχε.

- Η επικύρωση από τους "15", του "ευρωεντάλματος" σύλληψης, καθώς και της ευρωτρομοκρατίας, έχουν στόχο το χτύπημα κάθε ριζοσπαστικής πολιτικής, αλλά και συνδικαλιστικής δραστηριότητας, που δεν είναι ανεκτή από το σύστημα. Ενισχύει τη δικτατορία του κεφαλαίου.

- Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, που αποφάσισαν οι "15", για τη λεγόμενη διευθέτηση κρίσεων, αποτελεί παραπέρα βήμα, που πιστοποιεί την επιθετική φύση και πολιτική της ΕΕ. Η μετάθεση στη Σύνοδο της Ισπανίας του προβλήματος με την Τουρκία, είναι στάχτη στα μάτια, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στην Ελλάδα.

- Η ομόφωνη απόφαση για αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, εκφράζει την προσπάθεια διείσδυσης στην περιοχή της Ευρασίας, για να μην αποκομίσουν οφέλη μόνο οι ΗΠΑ και γίνεται με μανδύα τον ΟΗΕ και με πρόσχημα την ειρηνευτική διαδικασία. Ο ελληνικός λαός πρέπει να παρέμβει για να μη σταλεί στρατός στο Αφγανιστάν.

- Η ΕΕ, γνωρίζοντας ότι αμφισβητείται η πολιτική της, προσπαθεί να κοροϊδέψει τους λαούς με τις δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες τύπου "Συντακτικής Συνέλευσης". Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτές τις διαδικασίες, επιχειρούν να προωθήσουν συντηρητικότερες και πιο αντιδραστικές εξελίξεις κατά των λαών ενόψει της Διακυβερνητικής του 2004.

Μήνυμα ελπίδας είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις των χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Λάακεν, ενάντια στα σχέδια των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, που δε θα τις περιορίσουν όσες απαγορευτικές διατάξεις κι αν αποφασίσουν οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους. Το ποτάμι της λαϊκής αγανάκτησης μετατρέπεται σε αγώνα και πάλη και δε γυρίζει πίσω».

Ουραγός ο Κ. Καραμανλής

Πίσω από την κυβέρνηση σύρεται ο Κ. Καραμανλής και στο ζήτημα του ευρωστρατού, αλλά υψώνει τους τόνους ακριβώς για να αποκρύψει ότι δε διαθέτει εναλλακτική πρόταση. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να στηρίξει τη «διαπραγματευτική θέση» της κυβέρνησης και σε αυτό αποσκοπούν οι επισημάνσεις και προτάσεις του που καταλήγουν στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και τη σύσταση του σχετικού Συμβουλίου. Ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση που έκανε για τον ευρωστρατό κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και ολιγωρία καθώς και ότι «δεν μπόρεσε να επιβάλλει το αυτονόητο». Επανέλαβε τα ρητορικά και εντυπωσιοθηρικά ερωτήματα του τύπου «τι ευρωστρατός θα είναι αυτός, αφήνοντας την Ελλάδα, μία χώρα μέλος της ΕΕ, ακάλυπτη και εκτεθειμένη; Τι ευρωστρατός θα είναι αυτός, που δε θα μπορεί, αν χρειαστεί, να δράσει στο Αιγαίο και στην Κύπρο;» και εκτίμησε ότι η αναβολή των αποφάσεων «δε δημιουργεί ευμενέστερες προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος». Καταλήγοντας προσφέρεται άλλη μια φορά να βοηθήσει και γι' αυτό ζητά από την κυβέρνηση «εδώ και τώρα, να κάνει δεκτή την πρότασή μας για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».

Προκλητικές συλλήψεις Ελλήνων διαδηλωτών

Στη σύλληψη και πολύωρη κράτηση τριών Ελλήνων διαδηλωτών, των Αρη Οικονόμου, Γιώργου Παπαδόπουλου και Ευθυμίας Φασουλά, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο, προέβησαν το Σάββατο οι αστυνομικές αρχές της χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης Βελγίου του ΚΚΕ και την άμεση κινητοποίησή της για την απελευθέρωσή τους. Επειτα από παρέμβαση και του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, αλλά και του Γ. Μαυρίκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος που βρισκόταν στο Βέλγιο, καθώς και του Ελληνα προξένου, και οι τρεις αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, χωρίς να προχωρήσουν οι διαδικασίες απέλασής τους, όπως αρχικά διαφαινόταν.

Επ' αυτού ο Γιώργος Μαυρίκος, σε δήλωσή του, τόνισε: «Και αυτές οι συλλήψεις, όπως και όλες οι συλλήψεις Ελλήνων διαδηλωτών, είναι πέρα για πέρα προκλητικές και απαράδεκτες. Με τις παραστάσεις μας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Βελγίου, στην Αστυνομία του Βελγίου, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους και να σταματήσει η τρομοκρατία και η βία από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Ενας κρατικός μηχανισμός, που δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, τον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή επιθετικότητα, συνολικά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ