ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ «ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ»
Ωθηση σε διεθνή παζάρια για την αναβάθμιση συμμαχιών

Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Σι

Οι ηγέτες των χωρών στο Φόρουμ

Sputnik

Οι ηγέτες των χωρών στο Φόρουμ
Αξονες των σχεδίων της Κίνας να αναβαθμίσει ακόμα ταχύτερα τη θέση της έναντι των ΗΠΑ αναδεικνύει το Φόρουμ για τους «Δρόμους του Μεταξιού», με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών χωρών, το οποίο ξεκίνησε χθες στο Πεκίνο. Εκτός από τις ίδιες τις εργασίες, στο περιθώριό του φιλοξενεί και πληθώρα διμερών επαφών, με πιο σημαντική την επίσημη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες είχαν χτες μια «σύντομη συνομιλία», ενώ σύμφωνα με το Κρεμλίνο «θα συζητήσουν με φιλικό και ειλικρινή τρόπο (...) επείγοντα προβλήματα διμερούς πρακτικής συνεργασίας και τη διεθνή ατζέντα».

Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι δύο Πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κατά τη συνάντησή τους στο φόρουμ «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».

Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ, ο Πούτιν είπε για τους «Δρόμους του Μεταξιού»: «Κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια προσπάθεια της ΛΔ Κίνας να θέσει κάποιον υπό τον έλεγχό της, αλλά εμείς το βλέπουμε διαφορετικά, βλέπουμε απλώς την επιθυμία για συνεργασία». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ανησυχία που μπορεί να προκαλεί στη Μόσχα η γοργά επεκτεινόμενη δράση του Πεκίνου, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε αντιθέσεις εδώ, αντίθετα, υπάρχει μια συγκεκριμένη συνέργεια».

Με αφορμή την άφιξη Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα, εμφανίστηκαν αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά της διμερούς συνεργασίας, όπως αυτή του διευθυντή του Carnegie Russia Eurasia Center, Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι για την Κίνα «η Ρωσία είναι ένας γείτονας ασφαλής, φιλικός, πηγή φτηνών πρώτων υλών, στήριγμα για τις κινεζικές πρωτοβουλίες στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό αποτελεί και πηγή στρατιωτικών τεχνολογιών, μερικές από τις οποίες η Κίνα δεν διαθέτει». Από την άλλη, «για τη Ρωσία η Κίνα είναι το σωσίβιο, η οικονομική σωτηρία της στη βάναυση καταστολή της εναντίον της Ουκρανίας». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «και οι δύο χώρες είναι αυτάρκεις όσον αφορά την ασφάλεια και επωφελούνται από τη συνεργασία, αλλά καμία δεν απαιτεί πραγματικά εγγύηση ασφάλειας από την άλλη. Και κηρύττουν στρατηγική αυτονομία (...) Δεν θα υπάρξει στρατιωτική συμμαχία, αλλά θα υπάρξουν στενότερη στρατιωτική συνεργασία, περισσότερη διαλειτουργικότητα, περισσότερη συνεργασία για την από κοινού προβολή δύναμης, μεταξύ άλλων σε μέρη όπως η Αρκτική, και περισσότερη κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας αντιπυραυλικής άμυνας, που καθιστά πιο περίπλοκο τους πυρηνικούς και άλλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ασία και Ευρώπη».

Το Φόρουμ για τους «Δρόμους» αναμένεται να δώσει ώθηση σε διάφορες διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εμπορίου των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αναφορές ΗΠΑ και συμμάχων τους για όπλα που η Ρωσία παίρνει και από τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι «δεν δίνουν αποδεικτικά στοιχεία», καθώς επίσης ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας και δεν νομίζουμε ότι έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται σε αυτό».

  • Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήση περιπολίας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
ΒΕΛΓΙΟ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΟΥΗΔΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ
Εντοπίστηκε και εκτελέστηκε 45χρονος Τυνήσιος ισλαμιστής

Δύο Σουηδοί δολοφονήθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε από πυρά το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, με τον ένοπλο που άνοιξε πυρ με Καλάσνικοφ εναντίον ενός αυτοκινήτου να φωνάζει «Αλλάχου Ακμπάρ» («ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), προτού διαφύγει με δίκυκλο. Βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Het Laatste Nieuws» έδειχνε έναν άνδρα πάνω σε σκούτερ σε διασταύρωση δρόμων να ρίχνει αρχικά πέντε πυροβολισμούς και στη συνέχεια να ακολουθεί ανθρώπους που έτρεχαν να διαφύγουν σε κτίριο πριν πυροβολήσει ξανά.

Ο ύποπτος διέφυγε την ώρα που επρόκειτο να ξεκινήσει ποδοσφαιρικός αγώνας των προκριματικών του Euro 2024 μεταξύ του Βελγίου και της Σουηδίας, ο οποίος διακόπηκε στο ημίχρονο.

Χτες το πρωί, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν 45χρονο Τυνήσιο που κατηγορείται για τη δολοφονία των δύο Σουηδών οπαδών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Βρυξελλών, ένας μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία ότι εντόπισε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης σε κατάστημα ποτών στο Schaerbeek. Σε καφετέρια βρέθηκαν ένα όπλο και μια τσάντα με ρούχα.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα κίνητρα του δράστη είχαν οποιαδήποτε σχέση με την πρόσφατη αναζωπύρωση της σύγκρουσης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρου, χαρακτήρισε τους πυροβολισμούς μια «βίαιη τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι «ο δράστης στόχευσε ειδικά Σουηδούς οπαδούς», ενώ «διέμενε παράνομα στη χώρα μας». Την ευθύνη ανέλαβε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο συγκεκριμένος άνδρας που αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ύποπτος δράστης, που αυτοαποκαλείται Abdesalem Al Guilani, ισχυρίστηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλλάχ και ότι σκότωσε Σουηδούς για να πάρει εκδίκηση στο όνομα των μουσουλμάνων.

Η αστυνομία ασφαλείας της Σουηδίας, Sapo, η οποία τον Αύγουστο - μετά τις βεβηλώσεις του Κορανίου - αύξησε τον συναγερμό για τρομοκρατία στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προειδοποίησε για αύξηση των απειλών κατά των Σουηδών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ σοβαρής κατάστασης (...) Η Σουηδία έχει καταλήξει να βρίσκεται στο επίκεντρο του βίαιου ισλαμιστικού εξτρεμισμού».

Η Σουηδία και η ΕΕ χρειάζονται καλύτερους συνοριακούς ελέγχους και η Σουηδία θα πρέπει να αυξήσει τη δική της ασφάλεια, δήλωσε χτες ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «ποτέ στην πρόσφατη Ιστορία δεν απειλήθηκαν η Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα όσο σήμερα». Χτες η σουηδική κυβέρνηση κάλεσε τους Σουηδούς στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες επλήγησαν ξανά από «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» και «η Ευρώπη κλονίζεται». Επίσης, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, έκανε λόγο για «επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη», η οποία, πρόσθεσε, οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπισή της.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην Ιταλία, ένας Αιγύπτιος και ένας Ιταλός αιγυπτιακής καταγωγής συνελήφθησαν νωρίς χτες το πρωί στο Μιλάνο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας, με την κατηγορία για συμμετοχή σε οργάνωση με στόχο την τρομοκρατία και την υποκίνηση βίας.

Απειλή για βόμβα στις Βερσαλλίες

Στο μεταξύ, χτες, το ανάκτορο των Βερσαλλιών (έξω από το Παρίσι) εκκενώθηκε μετά από ειδοποίηση για βόμβα και ανακοινώθηκε ότι θα μείνει κλειστό όλη τη μέρα, «για λόγους ασφαλείας». Αντίστοιχη εκκένωση είχε γίνει και το Σάββατο (και στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά και στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Λιόν) έπειτα από ειδοποίηση για βόμβα μέσω ανώνυμου μηνύματος στο site moncommissariat.fr. Δυόμισι ώρες μετά, το ανάκτορο άνοιξε, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έμενε κλειστό έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας του.

Ολα αυτά ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο 20χρονος Τσετσένος που την περασμένη Παρασκευή τραυμάτισε θανάσιμα έναν καθηγητή σε Λύκειο της βόρειας Γαλλίας (στην πόλη Αράς), είχε αναρτήσει βίντεο αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο βρετανικός βιομηχανικός όμιλος «Rolls-Royce», εξειδικευμένος στους κινητήρες αεροσκαφών, προχωρά στις απολύσεις 2.500 εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να μειώσει τα κόστη του. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 6% του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου σε όλο τον κόσμο (42.000 εργαζόμενοι). Οι 2.000 έως 2.500 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν είναι «το επόμενο στάδιο ενός σχεδίου αλλαγών που εκτείνεται σε διάστημα ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Rolls-Royce».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «Tesla» προχωρά στην ανάκληση 54.676 οχημάτων τύπου Model X που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ του 2021 και του 2023, επειδή είναι πιθανό να μην ανιχνεύεται η χαμηλή στάθμη του υγρού των φρένων και να μην ανάβει η σχετική προειδοποιητική λυχνία. Αυτό ανακοίνωσε χτες η αμερικανική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των αυτοκινήτων (NHSTA).

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από πλημμύρες στη βόρεια Ταϊλάνδη, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως χτες θα συνεχιζόταν η κακοκαιρία, εν μέσω της περιόδου του μουσώνα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 33 τραυματίστηκαν εξαιτίας πλημμυρών σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε συναγερμό σε 32 επαρχίες, ανάμεσά τους αυτή της πρωτεύουσας Μπανγκόκ (κεντρικά) και της νήσου Πουκέτ (νότια).

ΗΠΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια στο Κογκρέσο

Τα παζάρια στο αμερικανικό Κογκρέσο δεν οδήγησαν νωρίς χτες βράδυ στην εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος (υποστηριζόμενος από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ) Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις ελάχιστες 217 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή του.

Αντίθετα, υπήρξαν τουλάχιστον 20 Ρεπουμπλικάνοι που δεν ψήφισαν τον Τζιμ Τζόρνταν (που θεωρείται πως υιοθετεί συχνά ακραίες θέσεις που διχάζουν το Κογκρέσο) με αποτέλεσμα την πιθανή διεξαγωγή νέου γύρου. Οι 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν είτε τον πρώην πρόεδρο της βουλής, Κέβιν Μακάρθι, ή τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Στιβ Σκαλίς (που επίσης απέτυχε να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ώστε να εκλεγεί, με αποτέλεσμα να αποσύρει την υποψηφιότητά του) ή τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις.

Ηχηρές επευφημίες ξέσπασαν όταν ο Σκαλίζ ψήφισε τον Τζιμ Τζόρνταν και χειροκροτήματα όταν έκανε νωρίτερα το ίδιο και ο Κέβιν Μακάρθι.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του γύρου ψηφοφορίας ήταν 200 ψήφοι υπέρ του Τζόρνταν και 212 υπέρ του Τζέφρις.

Η αποτυχία εκλογής του Τζόρνταν και σε αυτόν τον γύρο αύξησε τις πιθανότητες για επανάληψη και άλλων ψηφοφοριών στο Κογκρέσο για την εκλογή νέου προέδρου, όπως είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε ο Κέβιν Μακάρθι εξελέγη μετά από 15 ψηφοφορίες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ