ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ
«Βούλιαξε» η Σούδα από αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία

Πλήρη κάλυψη έως και σε χερσαία επίθεση στη Γάζα έδωσε χτες ο Α. Σκέρτσος, ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ταξίδι στο Ισραήλ

Συνεχείς είναι οι υπηρεσίες της κυβέρνησης στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στήριξης του Ισραήλ που μακελεύει ξανά τον Παλαιστινιακό λαό, με βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών αστικών δυνάμεων, την ίδια ώρα που ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, από προχτές ήταν αγκυροβολημένο αρόδο στη Σούδα το θηριώδες οχηματαγωγό των ΗΠΑ «CAPE VINCENT», ενταγμένο όπως είναι στη Διοίκηση Μεταφορών του US Navy (Military Sealift Command - MSC). Παλαιότερα είχε πάρει μέρος σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - «επιχειρήσεις», όπως στην «Iraqi Freedom», το 2003.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα έδεσαν εκεί τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να λάβουν υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα δύο πλοία είναι στην αρμάδα συνοδείας του αεροπλανοφόρου «USS GERALD R. FORD» (πλέει ανοιχτά της Παλαιστίνης) μαζί με το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Ramage» και «USS Carney».

Στο μεταξύ, ήδη από τις 10/10 και για «αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών» η φρεγάτα «Ψαρά» εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2, ενταγμένη δηλαδή στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, κι ενώ στην περιοχή έχει ανάψει φιτίλι ακόμα και γενικευμένης σύγκρουσης. Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον «υποβληθεί αίτημα», η SNMG2, άρα και η ελληνική φρεγάτα, να ενταχθεί στην αρμάδα συνοδείας του «USS GERALD R. FORD».

Εξάλλου, έτερη φρεγάτα, η «ΣΑΛΑΜΙΣ», είναι στην ίδια περιοχή, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ», άρα και αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Επιπλέον, καθώς όλη η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου βράζει από τους ανταγωνισμούς, κι άλλη ελληνική φρεγάτα πλέει στα ανοιχτά επικίνδυνης ζώνης, συγκεκριμένα η «ΑΙΓΑΙΟΝ», που επιχειρεί στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «IRINI», η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε χτες το απόγευμα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «υπό το φως των βάναυσων τρομοκρατικών επιθέσεων της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ και των εξελισσόμενων τραγικών σκηνών στη Λωρίδα της Γάζας που προέκυψαν από την πολιορκία», όπως λένε από τις Βρυξέλλες, εξισώνοντας θύτες και θύματα.

Στην ατζέντα ήταν ως θέματα: «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και τυχόν παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου». «Η συνεργασία με περιφερειακούς παράγοντες προς επιδίωξη διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης με βάση μια λύση δύο κρατών». «Οι πιθανές συνέπειες ως προς την ασφάλεια για τις κοινωνίες μας». «Ο κίνδυνος περαιτέρω μεταναστευτικών κυμάτων στην Ευρώπη».

Σε αυτήν τη βάση, η ιμπεριαλιστική ένωση με ένα κατάπτυστο κείμενο εκφράζει «την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Καλεί την «Χαμάς» «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους άνευ όρων». Επαναλαμβάνει ότι «είναι σημαντικό να παρασχεθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια» και δηλώνει ετοιμότητα «να συνεχίσει να στηρίζει τους αμάχους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Γάζα, σε συντονισμό με άλλους εταίρους».

Ούτε λέξη βέβαια για την κατοχή από μέρους του Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών, τους εποικισμούς, τη βία που ασκεί καθημερινά το κράτος - δολοφόνος, τα διαχρονικά ισραηλινά εγκλήματα.

Την ίδια ώρα, μιλώντας χτες το απόγευμα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Α. Σκέρτσος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση στηρίζει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, έδωσε πλήρη κάλυψη αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», και επέμεινε ότι «η θηριωδία που έχει γίνει από τη "Χαμάς" δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη». Σημειωτέον, ακόμα και σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ίσως και αύριο, Πέμπτη, καθώς η ντόπια αστική τάξη αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό υπηρετώντας βέβαια επικίνδυνα για τους λαούς ευρωατλαντικά σχέδια και λυκοφιλίες, με τον Σκέρτσο να λέει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι παίκτης, έχει ρόλο σε αυτή την υπόθεση».

Διόλου τυχαία ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, συναντήθηκε, χτες, με τους πρέσβεις και επιτετραμμένους των αραβικών χωρών, στους οποίους υπενθύμισε το σχέδιο πέντε σημείων, το οποίο είχε παρουσιάσει την προηγούμενη βδομάδα στη συνάντηση ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο Ομάν, δίνοντας έμφαση στην προστασία των αμάχων και την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να συναντηθεί και με τον πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, στον οποίο επίσης παρουσίασε το σχέδιο, ενώ διαβεβαίωσε για τους «δεσμούς φιλίας» που συνδέουν Ελλάδα και Ισραήλ. Ταυτόχρονα «καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Στην ίδια στοίχιση ήταν και η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, στο Λονδίνο, όπου μετά τον Βρετανό ομόλογό του προχτές, χτες συνάντησε την βαρόνη Julie Smith of Newnham, αρμόδια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων για θέματα Αμυνας. Για συζήτηση μπήκαν η «περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου», η «τρομοκρατική επίθεση της "Χαμάς" κατά του Ισραήλ» και η «κατάσταση στην Ουκρανία».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εφημερίδα «Manifesto» δεν απέκλεισε η «σύγκρουση "Χαμάς" - Ισραήλ» να μην «παραμείνει οριοθετημένη», αλλά να «εξελιχθεί σε έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων» ή να «επεκταθεί και σε έναν πόλεμο, για παράδειγμα, μεταξύ Ισραήλ - Ιράν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα αποσταθεροποιητικό γεγονός με πιθανές συνέπειες ένα νέο πληθωριστικό κύμα στη διεθνή οικονομία, νέες μετακινήσεις προσφύγων προς την Ευρώπη και την ανάδυση ενός νέου ρεύματος ισλαμικού ριζοσπαστισμού. Είναι επίσης σαφές ότι αυτή η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση περιφερειακής ασφάλειας δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας», πρόσθεσε.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού για ενιαίο ανεξάρτητο κράτος

Την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τη νέα εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Αυτήν την ώρα βομβαρδίζεται ανηλεώς η Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες. Το κατοχικό κράτος του Ισραήλ εισβάλλει για πολλοστή φορά στη Γάζα, στα χρόνια της εγκληματικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και των φρικαλεοτήτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αμάχων, μικρών παιδιών, με ωμότητες από τους εποίκους, με το τείχος του αίσχους, με πάνω από 5.000 πολιτικούς κρατουμένους.

Με θράσος οι θύτες του Ισραήλ μαζί με τους συμμάχους τους, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, κουνούν το δάκτυλο περί "τρομοκρατίας" και επικαλούνται το "δικαίωμα" του Ισραήλ να σφάζει ..."ανθρωπιστικά".

Η ΕΕ μεθοδεύει περικοπή ακόμα και των ανεπαρκέστατων κονδυλίων σε ανθρώπους που δεν έχουν νερό και ρεύμα.

Η αλήθεια είναι μία! Ο Παλαιστινιακός λαός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να έχει πατρίδα, όπως και να αντισταθεί για να αποτινάξει τους βάρβαρους κατακτητές των εδαφών του.

Με τους λαούς όλου του κόσμου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του για ενιαίο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ στα σύνορα του '67, για επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Να παύσει τώρα κάθε διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

«Φίλοι»…

Αν έχουν τέτοιους φίλους οι Παλαιστίνιοι, τότε τι τους θέλουν τους εχθρούς... Ο λόγος για τον Βαρουφάκη, που «ξαναχτύπησε», γνωστοποιώντας πως «η θέση του ΜέΡΑ-DiEM25, στην οποία καταλήξαμε μετά από μακρύ και έντονο διάλογο, ήταν ότι η λύση των δύο κρατών είναι πλέον ανέφικτη και, έτσι, η βέλτιστη λύση τώρα πια είναι ένα ενιαίο κράτος με ίσα πολιτικά δικαιώματα για όλους». Σαν να λέμε δηλαδή, έκλεισε και την κάσα, ενταφιάζοντας άπαξ διά παντός το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, προσφέροντας και «ρεαλιστικές» προτάσεις που νομιμοποιούν από άλλο δρόμο την κατοχή και τα αποτελέσματά της. Γκώσαμε στην «πρόοδο» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ... Ευτυχώς ο λαός της Παλαιστίνης δεν έχει ανάγκη τέτοιους «φίλους». Εχει εκατομμύρια πραγματικούς φίλους, τους λαούς όλου του κόσμου που στέκονται στην απέναντι μεριά: Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ