ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Προδιαγράφει νέες άγριες θυσίες για τον λαό για την καπιταλιστική ανάπτυξη

INTIME NEWS

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητείται από χτες το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο προδιαγράφει ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και πρώτα και κύρια αυτών της «πράσινης μετάβασης».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αφού απέδωσε την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα στη «μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση» και «στον πόλεμο στην Ουκρανία», στη συνέχεια έδειξε ξεκάθαρα ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει κέρδη και προνόμια στους μεγάλους ομίλους για να τροφοδοτείται η καπιταλιστική ανάπτυξη, βάζοντας τον λαό, με τα συνεχή βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, να συνεχίζει να «ματώνει» για να πληρώνει τα σπασμένα.

Ετσι ανέφερε ότι με τα φιλοεπενδυτικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, και που βέβαια έχουν επιδεινώσει δραματικά τη θέση των εργαζομένων, συνολικά του λαού, «προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023» και ότι «στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου», με τις «επενδύσεις και τις εξαγωγές να αναμένεται να ανέλθουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022». «Η Ελλάδα προσελκύει παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς, επεκτείνεται σε νέες αγορές, γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής», είπε με στόμφο.

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι τώρα «καλούμαστε να διαφυλάξουμε όλα όσα με κόπο, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβέρνηση πετύχαμε», γι' αυτό και, όπως διευκρίνισε, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η συνέχεια στα ψίχουλα των επιδομάτων για τους φτωχότερους, που και αυτά τα πληρώνουν οι λιγότερο φτωχοί και βεβαίως «η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας». Ενώ εκτίμησε ότι «το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2022, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023».

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στα περί αύξησης των συντάξεων που προβλέπεται στο προσχέδιο, διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «δικό της επίτευγμα» τον νόμο Κατρούγκαλου! Συνεχίζοντας να δείχνει ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ αυτής της βάρβαρης πολιτικής σε βάρος του λαού για την καπιταλιστική ανάπτυξη, πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως κοστολογημένες και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας και ότι τα ποσά που απαιτούνται θα προέλθουν από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Για φορολόγηση των κερδών των ομίλων ούτε κουβέντα βέβαια. Διάφορες ...«κοστολογημένες», για να μην αγγίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, προτάσεις κατέθεσαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Προδιαγράφει παραπέρα επιδείνωση της θέσης του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Την προσπάθεια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - με την επιλεκτική επίκληση οικονομικών στοιχείων - να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την άσχημη κατάσταση που βιώνουν ο λαός και οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της πολιτικής που υπηρετούν και τα δύο κόμματα, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Με αυτήν την πρακτική, τα δύο κόμματα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους, καλλιεργούν αυταπάτες αλλά και συσκοτίζουν τον πραγματικό υπεύθυνο και εξωραΐζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα είναι παγιδευμένα σε διπλή παγίδα, από τη μια, στην ακρίβεια και, από την άλλη, στην επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα με μια διαδικασία αναπαραγωγής φθηνού αναλώσιμου εργαζόμενου.

Οσον αφορά την ακρίβεια στην Ενέργεια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι ούτε καθαρά εισαγόμενη, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε καθαρά εγχώρια, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποτέλεσμα της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση και της αύξησης της κατανάλωσης, της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέχοντας φθηνό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ακόμα αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση».

Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις παρέχοντας σκανδαλώδη κίνητρα και επιδοτήσεις στα αρπακτικά της Ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά, απαριθμώντας τις παρεμβάσεις της ΝΔ για διασφαλισμένες τιμές στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΝΟΜE, μέσω των οποίων η ΔΕΗ πωλούσε το ρεύμα κάτω από την τιμή κόστους στους ομίλους. Οφείλεται ακόμα στην απαξίωση του λιγνίτη μέσω των τελών ρύπων. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα πολύ ακριβό μείγμα για τον λαό, με την ενεργειακή φτώχεια να επικρατεί όχι μόνο φέτος, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το μείγμα ήρθε η ρήτρα αναπροσαρμογής για τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων και τελικά ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, προβλέποντας μάλιστα πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί αφού προωθείται η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

«Διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι ούτε οι επιδοτήσεις της ΝΔ ούτε τα πλαφόν του ΣΥΡΙΖΑ αφού και με τις δύο προτάσεις, επί της ουσίας επιδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι και μένει στο απυρόβλητο η πολιτική της ΕΕ που γεννά αυτά τα προβλήματα», επισήμανε.

Το ακριβό μείγμα, πρόσθεσε, αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από τη σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την έξοδο από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, την αξιοποίηση του λιγνίτη και την κατάργηση των έμμεσων φόρων, τους οποίους, όπως υπενθύμισε, από κοινού ψήφισαν, πριν από δύο μήνες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Οσον αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι οι φόροι το 2023 θα αυξηθούν κατά 1,6 δισ. ευρώ, με την έμμεση φορολογία κατά 700 εκατ. αλλά και των φυσικών προσώπων, οδηγώντας τελικά τα λαϊκά στρώματα όχι να μη δουν μείωση αλλά θα βιώσουν την ίδια - αν όχι αυξημένη - επιβάρυνση.

Με την αύξηση του πληθωρισμού τόνισε ότι μένει παγωμένη η μισθοδοσία στον δημόσιο τομέα, οπότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν απώλειες, όπως και οι συνταξιούχοι, για τους οποίους προβλέπεται αύξηση 4%, κάτω από τον πληθωρισμό όμως, οπότε στην πραγματικότητα θα δουν μείωση.

Βέβαια, για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στις άμεσες επιδοτήσεις, είτε στις απαραίτητες υποδομές για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση» θα διατεθούν 8,3 δισεκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί και το νέο πανευρωπαϊκό μνημόνιο για τους λαούς και δεν βγάζουν άχνα γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως τόνισε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στην εξυπηρέτηση δύο βασικών επιδιώξεων που είναι κοινές για όλα τα αστικά κόμματα: Της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στην επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

Επισήμανε ότι γίνεται φανερό πως η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, έχει δεδομένο το κυβερνητικό πρόγραμμα, αφού το καθορίζουν οι ανάγκες της άρχουσας τάξης της χώρας και οι κατευθύνσεις των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και αυτό για τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποτελεί την κοινή τους συνισταμένη.

Μπροστά σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τον δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Εγκαίνια μιας «περίκλειστης πολιτείας» για υψηλά εισοδήματα

Τα επίσημα εγκαίνια της «επένδυσης» στο Ελληνικό έγιναν χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια φιέστα για την παράδοση ενός μεγάλου «φιλέτου» γης στην παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού σε επιχειρηματική εκμετάλλευση και τη μετατροπή του σε μια «περίκλειστη πόλη» για πλούσιους.

Πρόκειται για μια παρέμβαση για την οποία συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και τη χαρακτηρίζουν «έργο πνοής». Στην πραγματικότητα αποτελεί έγκλημα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής συνολικά, αφού αυτό που θα γίνει δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα τηρείται» και «οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς», «λύνοντας με τόλμη τα πραγματικά τεράστια - ήταν μεγαλύτερα και από αυτά που περιμέναμε - προβλήματα που κληρονομήσαμε. Υπερβαίνοντας νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες, αλλά και βαλτωμένες αντιλήψεις». Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε και τήρησε κατά γράμμα το σχέδιο που του είχε αφήσει η ΝΔ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, με την έγκριση κατασκευής καζίνο, όπως ακριβώς ζήτησε η κοινοπραξία. Το ίδιο και τώρα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τα «θέλω» του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι «αν και το 2016 τυπικά αποδέχτηκε τη λύση, δυστυχώς αντί να λύνει εκκρεμότητες δημιούργησε πολλές καινούργιες, πότε με το πρόσχημα της αναθεώρησης της σύμβασης και πότε συνθηκολογώντας με την ελληνική γραφειοκρατία. Και έπρεπε να έρθει το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο, και οι εργασίες να ξεκινήσουν για τα καλά το καλοκαίρι του 2021».

ΚΚΕ: Επένδυση που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού της Αττικής

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη για το Ελληνικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οσο προχωράνε τα έργα στο "Ελληνικό", τόσο θα επιβεβαιώνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση, με τα ακριβά ξενοδοχεία, με τα καζίνο και με μια κλειστή πόλη με κατοικίες πολύ υψηλού κόστους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του λαού της Αττικής. Στην πραγματικότητα στερεί από τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, και της Αττικής συνολικά, έναν απ' τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους "ανάσας".

Σε αυτό το "έγκλημα" είναι συνυπεύθυνοι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που δρομολόγησαν το παραπάνω έργο με κριτήριο τους σχεδιασμούς και τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου, αλλά και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται στην επένδυση στο "Ελληνικό"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ