ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνει πίσω τα τριχίλιαρα των πυρόπληκτων!

Την οργή των πληγέντων στην Ηλεία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν στείλει, ήδη, 1.000 ειδοποιητήρια - αναμένεται να σταλούν άλλα 11.000 - για να επιστραφεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Η κυβέρνηση τηρεί το νόμο και ζητά πίσω τα τριχίλιαρα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση
Η κυβέρνηση τηρεί το νόμο και ζητά πίσω τα τριχίλιαρα, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση
Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε πυρόπληκτους της Ηλείας η αποστολή ειδοποιητηρίων από τράπεζες, μετά από εντολή της κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψουν το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ, το οποίο πήραν λίγες μέρες μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες εδώ και δύο μέρες έχουν στείλει περίπου 1.000 τέτοια ειδοποιητήρια, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να σταλούν άλλα 11.000 σε όσους πήραν περισσότερα από όσα η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι δικαιούνταν. Δηλαδή, για παράδειγμα, ζητά από μια οικογένεια που καταστράφηκε το βιος της και πήρε δύο τριχίλιαρα αντί για ένα, να επιστρέψει πίσω 3.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι τότε ήταν η εποχή που η ...ψηφοθηρική συσκευασία του τριχίλιαρου μοιραζόταν αφειδώς από την κυβέρνηση στους πυρόπληκτους και εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών που ακολουθούσαν αμέσως μετά. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία βιώνουν μια δραματική κατάσταση εξαιτίας του ωμού εμπαιγμού του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί αποκατάστασης των πυροπλήκτων και ανασυγκρότησης των περιοχών.

Δεν έχουν δώσει χρήματα ακόμη και σε όσους τα δικαιούνται!

Η μη οικονομική ενίσχυση των πυροπλήκτων όλο αυτό το διάστημα, η μη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, η μη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η μη αντικατάσταση των στάβλων και των μηχανημάτων έχει αναγκάσει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πουλάνε τα κοπάδια τους και τα χωράφια τους κοψοχρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελαιοπαραγωγοί, τις μόνες αποζημιώσεις που έχουν πάρει (και αυτές λειψές) είναι 150 ευρώ ανά στρέμμα στα καμένα και ως προκαταβολή από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) το 20% της παραγωγής που κάηκε, πέρα από τα 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδοθούν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε δύο χρόνια και θα καλύπτουν μέρος της πραγματικής ζημιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετικά πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, δίδεται η χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Υπενθυμίζουμε ότι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν έχουν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα... Η λίστα της «εξόντωσης» των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνει ακόμα καμιά 50αριά παρόμοιες «εξαιρέσεις».

Επιπρόσθετα, στην Ηλεία καταστράφηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια. Ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αιτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών κατάφεραν να καταθέσουν 500 πληγέντες. Από αυτές τις 500 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί μόλις λίγες δεκάδες! Και μιλάμε για χρήματα που δόθηκαν από το υστέρημα του λαού.

Στους τραπεζίτες το χρήμα, στους αγροτοκτηνοτρόφους το ξεκλήρισμα

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, σημείωσε σχετικά: «Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στους φτωχούς και ταλαιπωρημένους αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου καλούν χιλιάδες από εκείνους που "ευεργετήθηκαν" από τα περιβόητα τριχίλιαρα να τα επιστρέψουν διότι τα πήραν παράνομα. Η κυβέρνηση εξαντλεί την ...κοινωνική δικαιοσύνη επάνω στα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε όλους όσοι στη δύσκολη εποχή των πυρκαγιών, για να σώσουν τις οικογένειές τους, τα ζωντανά τους, να πάρουν ένα κουτί γάλα για τα παιδιά τους, να αγοράσουν ζωοτροφές, δεν ακολούθησαν το "γράμμα του νόμου" και σήμερα καλούνται να το πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, δίνει γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και στους τραπεζίτες, ανακοινώνοντας ότι θα τους καλύψει τις "ζημιές" των 28 δισ. ευρώ. Οι πυρόπληκτοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Ο ρόλος του κράτους καταστολής

Αλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ της ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων ήταν οι προχτεσινές πειθαρχικές ποινές - χάδια που επιβλήθηκαν σε τρεις από τους εφτά αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή, που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη το 2006 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Και, βέβαια, το θέμα δεν είναι αν θα τιμωρούνταν ή όχι. Και να τιμωρούνταν πιο αυστηρά, το κύριο δε θα άλλαζε. Και το κύριο είναι ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός δρα με βία ενάντια στο λαϊκό κίνημα, αφού σκοπό του έχει να καταστείλει της δράση του. Απλά, οι συγκεκριμένες ποινές έρχονται να επιβεβαιώσουν και με αυτό τον τρόπο το αυτονόητο...

Οι ...πραίτορες των κρατικών μηχανισμών καταστολής, με κουκούλες και μαντίλια, κυκλοφορούσαν στις παρυφές ή και μέσα στο συλλαλητήριο, επιτηρώντας και επισημαίνοντας διαδηλωτές που, κατά την κρίση τους, ήταν επικίνδυνοι διά την δημοσίαν τάξιν. Μια συνήθης πρακτική των αρχών ασφαλείας. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών αστυνομικών, ακούστηκε από τους ασυρμάτους η προτροπή: «Η Αθήνα έχει κάνει τόσες συλλήψεις κι εμείς καμία»! Λίγο αργότερα αστυνομικοί με πολιτικά ξυλοφόρτωναν έναν 24χρονο από την Κύπρο. Στην αρχή είπαν ότι χτύπησε πέφτοντας σε ζαρντινιέρα. Μετά ότι υπήρξε μια ...μείξη ρόλων και προσώπων χωρίς να είναι γνωστό ποιος επιτίθετο σε ποιον. Μετά έκαναν λόγο για καταδικαστέες υπερβολές.

Ομως, δεν είναι υπερβολή ούτε φανταστική η παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας σε συγκεντρώσεις, οι οποίοι μεταμφιεσμένοι σε διαδηλωτές, ως γνωστοί - άγνωστοι, δρουν με τακτικές διείσδυσης για να «αλιεύσουν» πληροφορίες που θα ενισχύσουν το έργο των ΜΑΤ, αλλά και να προκαλέσουν εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν το ξεδίπλωμα της κρατικής καταστολής. Γι' αυτές τους τις ενέργειες έχουν διαταγές από αντιστρατήγους και εντολές από το υπουργείο τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε, το Δεκέμβρη του 2006, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για «παραθεσμικές» δραστηριότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, άφηνε να εννοηθεί ότι πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδιά της. Κι αφού πρόκειται για τέτοια σχέδια, είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι εκτελεστές τους;


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εμμεση παράταση για τις δηλώσεις

Την έμμεση παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση δηλώσεων ιδιοκτησίας του Κτηματολογίου δίνει η κυβέρνηση μέσω ...«συστήματος εμπρόθεσμης προσέλευσης», όπως το ονομάζει, κάτω από την πίεση των προβλημάτων που δημιουργούνται στα υποθηκοφυλακεία και στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ:

  • Οσοι δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης έγγραφα θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31 Οκτώβρη, ώστε να παραλάβουν Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.
  • Στο Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης θα καταγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου των δηλώσεων, ο αριθμός των δηλουμένων δικαιωμάτων και θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης.
  • Η ρύθμιση αυτή αφορά: α) όσους δεν έχουν αντίγραφα των τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους (π.χ. συμβόλαια) και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία λόγω αυξημένου φόρτου δε δύνανται να τα χορηγήσουν άμεσα και β) όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμα πράξη αποδοχής της.

Πρακτικά τη ρύθμιση αυτή μπορούν να εκμεταλλευτούν όλοι όσοι υπολογίζουν ότι δεν προλαβαίνουν να έχουν έτοιμες τις δηλώσεις τους μέχρι τις 31 Οκτώβρη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι αύριο Κυριακή 19 Οκτώβρη καθώς και την επόμενη (26 Οκτώβρη) όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ