ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2023
Σελ. /28
Βγάζει μάτι

Για τα καλά ανοίγει η συζήτηση περί «περιορισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων», ώστε να «τρέξουν» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

INTIME NEWS

Για τα καλά ανοίγει η συζήτηση περί «περιορισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων», ώστε να «τρέξουν» οι ΝΑΤΟικές διευθετήσεις
«Σήμερα εμείς θεωρούμε ότι έχουμε υφαλοκρηπίδα από το Καστελόριζο έως την Κύπρο. Πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει διεθνώς αποδεκτό;», «αναρωτιούνται» με διαρροές τους στον Τύπο κυβερνητικά στελέχη, φωτογραφίζοντας και κάποιες από τις «υποχωρήσεις» για τις οποίες μίλησε τις προάλλες ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι διευθετήσεις. Αλλά, αλήθεια, τι εννοούν όταν μιλάνε για «διεθνώς αποδεκτές» θέσεις όταν αναφέρονται σε κυριαρχικά δικαιώματα; «Βγάζει μάτι» ότι η «αποδοχή» ή μη αφορά τους συσχετισμούς σε ένα παζάρι χωρίς αρχές και με το πλαίσιο που βάζουν τα σχέδια ΝΑΤΟικής συνοχής και συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή. Με αυτή την «αφετηρία» και «φύλλο συκής» το Διεθνές Δίκαιο που κόβεται και ράβεται στα σχέδια αυτά, ανοίγουν ορθάνοιχτα πόρτες και παράθυρα για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά θα έμεναν στην περίπτωση του Καστελόριζου, αλλά με μαθηματική ακρίβεια ακουμπάνε και τα νησιά του Αιγαίου, που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα». Και βέβαια εξηγείται και τι λένε τόσο καιρό τα κυβερνητικά στελέχη, όταν ισχυρίζονται πως οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο αποτελούν «πρότυπα» για μια αντίστοιχη διευθέτηση με την Τουρκία: Συμφωνίες που τσεκουρώνουν κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ προβλέπουν μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά. Συμφωνίες που ανοίγουν διαρκώς νέους «λογαριασμούς», αφού κάθε άλλο παρά έκλεισαν τους παλιούς, όπως υποστήριζαν τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια που μιλάνε για λύσεις που τάχα «θα είναι παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και θα τις απαλλάξουν από τους κινδύνους της έντασης». Από κανέναν τέτοιο κίνδυνο δεν απαλλάσσουν τον λαό τα παζάρια των αστικών τάξεων και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που δημιουργούν τους κινδύνους αυτούς. Οι εξελίξεις τρέχουν και απαιτούν λαϊκή επαγρύπνηση και δράση απέναντι στα ευρωατλαντικά σχέδια και τις διευθετήσεις που κουμπώνουν με αυτά.

Summer school

«Μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστευα ότι με τον Τσίπρα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το αντίστοιχο Δημοκρατικό Κόμμα της Ελλάδας (...) Χρειάζεται βέβαια πραγματική ενδοσκόπηση εντός του κόμματος, αλλά εάν η πρόθεση είναι να ξανακυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει απλώς να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό...». Αυτά έγραφε την Παρασκευή ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματίας εκ των ΗΠΑ στον χώρο της ναυτιλίας, Στ. Κασσελάκης. Και για κάποιο λόγο τα θυμηθήκαμε, διαβάζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας σκοπεύει να περάσει δύο - τρεις βδομάδες στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι. Αν και οι ειδήσεις μιλάνε για διακοπές, κάτι προς... θερινό σχολείο μυριζόμαστε, τώρα που ανοίγουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τις ΗΠΑ.

Εμπάθεια και «έρευνα»

Τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 αποφάσισε να... αποδομήσει το «Βήμα της Κυριακής». Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο, μετά από «έρευνα» στον ιστότοπο της Βουλής και το Vouliwatch, ανακάλυψε ότι από τους 21 βουλευτές του ΚΚΕ, «οι 5 έχουν περάσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από πανεπιστήμια της αλλοδαπής». Προσπερνάμε το γεγονός ότι το άρθρο 16 δεν έχει καμία σχέση με τη δυνατότητα κάποιου από την Ελλάδα να σπουδάσει στο εξωτερικό ή το αντίστροφο. Προσπερνάμε το γεγονός ότι η δημοσιογράφος προσπαθεί να ελέγξει την ορθότητα μιας θέσης ενός κόμματος με βάση το τι κάνουν τα στελέχη του στην προσωπική τους ζωή, σε συνθήκες που οι θέσεις του κόμματος (στην προκειμένη περίπτωση οι θέσεις του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση) δεν έχουν γίνει πράξη, και καταλήγει αναγκαστικά στο επίπεδο του... «οι κομμουνιστές πίνουν κόκα κόλα». Δεν μπορούμε, όμως, να μην σχολιάσουμε ότι ολόκληρη δημοσιογραφική έρευνα απέτυχε να καταγράψει το γεγονός ότι, από τους 5 βουλευτές του ΚΚΕ που σπούδασαν στο εξωτερικό, οι 3 σπούδασαν σε πανεπιστήμια της Βουλγαρίας την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ή αμέσως μετά και οι άλλοι 2 σε δημόσια πανεπιστήμια της Ιταλίας, όλοι τους χωρίς δίδακτρα. Αλλά όταν η εμπάθεια περισσεύει, τότε ακόμα και η «έρευνα» αποδεικνύεται φιάσκο ολκής...

Ενόχλησε

Η επιτυχία της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ, η μαζικότητα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεών της φαίνεται ότι ενόχλησαν πολλούς. Από διάφορα φασιστοειδή που επιστράτευσαν τη γνωστή λάσπη για το ΚΚΕ που τάχα δεν «έριξε ούτε σφαίρα στους Γερμανούς», κρίνοντας «εξ ιδίων τα αλλότρια», μέχρι και τις δημοσιογραφικές πένες που έχουν πάρει εργολαβία να προωθήσουν ως αξίωμα ότι οι λαοί θα σκύβουν το κεφάλι στους δυνάστες τους χωρίς ανταπάντηση. Ακόμη και στην ορολογία τα βρήκαν οι παραπάνω, μιλώντας για γιορτές μίσους. Κάτι τέτοια γρύλιζε και ο «Ραν Ταν Πλαν» των «Νέων», χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν την Ιστορία τους. Καταλαβαίνουμε ότι η εικόνα χιλιάδων νέων ανθρώπων που κατασκήνωσαν στα ηρωικά χώματα του Γράμμου και όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες του κομμουνιστικού και ταξικού κινήματος στη χώρα μας, προκαλεί ανατριχίλα σε όσους θέλουν τη νεολαία να μη σηκώνει κεφάλι και να μην αμφισβητεί το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης, σε όσους τη θέλουν να ευγνωμονεί το «πάμε και όπου βγει», την «εθελοντική» δουλειά ήλιο με ήλιο. Δυστυχώς για όλους αυτούς, οι χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ, όχι μόνο έμαθαν για το ηρωικό παρελθόν των μαχητών του ΔΣΕ, αλλά κυρίως έδωσαν το στίγμα της ανυπότακτης στάσης για το «σήμερα» και το «αύριο», τόσο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και συνολικότερα για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησής της. Τους συνιστάμε επίσης να πάρουν διπλές προμήθειες ξυδιού, διότι ξεκινάει το ταξίδι του και το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και η προσέλευση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε ρεκόρ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1610 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1918 Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994).

1919 Οι σοσιαλιστές - μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συλλαμβάνονται και κατόπιν εκτοπίζονται. Την επόμενη μέρα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία, η οποία προβάλλει και πολιτικά αιτήματα. Η κυβέρνηση Βενιζέλου αναγκάζεται να υποσχεθεί την επανεξέταση της εκτόπισης.

1925 Ο Α. Χίτλερ εκδίδει τον πρώτο τόμο του «Ο Αγών μου».

1941 Η ΚΕ του ΠΚΚ(Μπ.) εκδίδει απόφαση για την οργάνωση της αντίστασης στις κατεχόμενες από τους ναζί περιοχές της ΕΣΣΔ.

1941 Ο Στάλιν ζητά από τον Τσώρτσιλ το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στη Γαλλία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε, παρά 3 χρόνια αργότερα.

1950 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη για παράβαση του Α.Ν. 509 61 κομμουνιστών και κομμουνιστριών του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας.

1966 Φυλετικές ταραχές ξεσπούν στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και διαρκούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαιη καταστολή της αστυνομίας και της εθνοφρουράς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 Αφροαμερικανών.

...και σαν χτες

1791 Οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες εξεγερμένους.

1918 Ο τελευταίος Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος ο Β' εκτελείται στο Εκατερίνεμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το οποίο ψήφισε Πρόγραμμα, Καταστατικό και καθόρισε 3 βασικούς τύπους επαναστάσεων.

1929 Η Γερουσία ψηφίζει το αντικομμουνιστικό Ιδιώνυμο.

1942 Συγκροτείται η 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ.

1955 Εκπληκτική απόδραση από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ.

1963 Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμ. Καπελώνης και ο Ξεν. Γιοσμάς, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Καπελώνης, διοικητής του Ζ' Παραρτήματος Ασφαλείας, είχε συναντηθεί με τον Γκοτζαμάνη λίγο πριν τα αιματηρά γεγονότα της 22ης Μάη.

1968 Μονογραφείται στη Βόννη συμφωνία για την παροχή από την ΟΔ Γερμανίας προς τη Χούντα δανείου ύψους 25.000.000 μάρκων.

1973 Τριάντα προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ιμβριώτης, η Ρόζα Ιμβριώτη και ο Γιάννης Ρίτσος, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση τον ελληνικό λαό να εκφράσει με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που οργάνωνε η χούντα και με κάθε άλλο τρόπο την αντίθεσή του προς τη δικτατορία.

1979 Με θριαμβευτική προέλαση των κομμουνιστών ανταρτών «Σαντινίστας» στη Μανάγκουα, τερματίζεται η πάλη κατά του καθεστώτος Σομόζα, ο οποίος διαφεύγει στις ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ