ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της ομάδας «FireArt» στη Βόρεια Μακεδονία

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο στην Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», που διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» μαζί με καλλιτέχνες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Στην έκθεση, που έχει θέμα τον πόλεμο και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Σλοβενία, Ρουμανία, Τσεχία, Ιταλία και Μεξικό, οι οποίοι συμφώνησαν σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο καταδίκης των συμφερόντων που γεννούν τους πολέμους και τον τεχνητό διαχωρισμό των λαών. Ανάμεσά τους και ο Σεργκέι Αντρέεφσκι, ο καλλιτέχνης από τη Βόρεια Μακεδονία που τα έργα του πριν από λίγους μήνες δέχτηκαν επίθεση από φασίστες στη Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια χαιρέτισε η διευθύντρια του Πολιτιστικού και Πληροφοριακού Κέντρου που στεγάζει την έκθεση, Λίλυ Μπόσεφσκα. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ομάδα φωτογράφων από τη Σλοβενία και οι πρόξενοι της Βουλγαρίας και της Γαλλίας. Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσήλωση το ντοκιμαντέρ του Τάσου Παπαδόπουλου για τη γέννηση και πορεία της κοινής Βαλκανικής έκθεσης, το οποίο προβλήθηκε σε πρώτη παρουσίαση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το επιβλητικό κτίριο της έκθεσης η διαδραστική performance «Το κουτί».


Ενδεικτικό στοιχείο της σημασίας που παίρνει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η «απάντηση» της ΕΕ που ήρθε μέσω της οργάνωσης «Ευρωπαϊκό Σπίτι». Η οργάνωση αυτή, η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Μακεδονία με στόχο την «καλλιέργεια της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης», έσπευσε να διοργανώσει, στο ίδιο κτίριο που γίνεται η έκθεση της «FireArt», έκθεση με θέμα τον μετασοβιετικό άνθρωπο και με έντονο αντικομμουνιστικό περιεχόμενο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοδεία της έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» προκαλεί την αντίδραση των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Την απάντηση δίνουν οι καλλιτέχνες με τη δράση τους, όπως τόνισε η Εφη Μπαντάζου, μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt», στην εναρκτήρια ομιλία των εγκαινίων:

«Η πραγματοποίηση της κοινής βαλκανικής έκθεσης ήταν ένα όνειρο που το γέννησε η ανάγκη των καλλιτεχνών να βρεθούνε, να συζητήσουν πάνω στα κοινά προβλήματα, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους μέσα από το έργο τους. Πιστεύουμε ότι αυτό συνιστά την πραγματική ελευθερία για έναν δημιουργό. Η έξαρση και η άνοδος των φασιστικών μορφωμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, με επιθέσεις βίας και δολοφονικές διαθέσεις, είναι το κοινό σπίτι που ονειρεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα έδαφος διαχωρισμών, μίσους, πολέμων και ανισοτήτων.

Ενα σπίτι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ονειρευόμαστε όλοι οι δημιουργοί σε αυτή την έκθεση. Στο δικό μας σπίτι δεν χωράνε οι ορδές των δολοφόνων φασιστών, δεν σχεδιάζονται νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε υπηρετούνται τα ατομικά συμφέροντα. Στο δικό μας κοινό σπίτι, όλοι οι λαοί που το κατοικούν, ονειρεύονται τη συνεργασία, την ειρηνική συνύπαρξη και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Ετσι είναι πολύ σημαντικό που εδώ, σε αυτή την έκθεση έχουμε τη συμμετοχή του Σεργκέι Αντρέεφσκι, του καλλιτέχνη που τα έργα του πριν από λίγους μήνες δέχτηκαν επίθεση από φασίστες στη Θεσσαλονίκη. Για εμάς, το έργο δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο αισθητικής απόλαυσης, αλλά σκοπός του είναι να δίνει στον άνθρωπο αφόρμηση για σκέψη και δράση, να τον υπηρετεί και να τον ανθρωπεύει.

Μελετώντας τα έργα της διεθνούς έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα, βλέπουμε ότι οι καλλιτέχνες κάνουν κοινές σκέψεις κάτω από τον ίδιο ουρανό. Τους απασχολεί το τέρας του πολέμου, που φέρνει τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή, η μετανάστευση που θέλουν να μας την παρουσιάσουν ως φυσικό φαινόμενο, η έννοια της ιδιοκτησίας και των συνόρων που διαχωρίζουν τον πληγωμένο ουρανό της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μέσα από αυτή την ομαδική δουλειά βάζουμε τις βάσεις για μια δυνατή φιλία ανάμεσα στους λαούς, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε και το στίγμα πως δεν θέλουμε μια τέχνη μόνο για τα σαλόνια των λίγων, αλλά μια τέχνη που θα αναδεικνύει και θα φωτίζει τις ζωές των πολλών».


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση

Το κτίριο απ' το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού κάνει έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Eurokinissi

Το κτίριο απ' το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού κάνει έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντά στην επιστολή της υπουργού Πολιτισμού προς τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑ, στην οποία τους ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας χρήσης του κτιρίου του ΥΠΠΟ που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από το 1982, στην οδό Ερμού στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι στην απόφασή της η Λ. Μενδώνη επικαλείται «λόγους προστασίας του ακινήτου μνημείου και της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», επειδή έγινε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων «παραχώρηση της χρήσης σε τρίτους» και πραγματοποίηση από αυτούς εκδήλωσης για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «σύμφωνα με το καταστατικό του αποτελεί συνδικαλιστικό και επιστημονικό σωματείο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η λειτουργία του οποίου διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 1264/82 και το άρθρο 23 του Συντάγματος, που θεσμοθετούν ως απόλυτο και προστατευόμενο δικαίωμα την ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων».

Ακόμα, την καταδίκη τους εκφράζουν πλήθος σωματείων και συλλόγων.

«Να μην περάσει η τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της δράσης των εργαζομένων αρχαιολόγων», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σε άλλη μια κατρακύλα αυταρχισμού προσπαθεί, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, να βάλει εμπόδια στη δράση των εργαζομένων, αυτήν τη φορά με την απαράδεκτη απόφαση για έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριο που χρησιμοποιεί σαν έδρα του. Η φίμωση και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού να πέσουν στο κενό. Πρόκειται για εργοδοτική τρομοκρατία που στόχο έχει να βάλει φρένο στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Αυταρχική και εκδικητική χαρακτηρίζει την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΚΟΠ), ενώ ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), εκδηλώσεις του οποίου έχουν φιλοξενηθεί στο συγκεκριμένο κτίριο, σημειώνει πως «μαζί με την έξωση του ΣΕΑ από την ιστορική του έδρα στο διατηρητέο κτίριο της Ερμού, μπαίνουν ευθέως στο στόχαστρο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες: Για πρώτη φορά ένας υπουργός Πολιτισμού έρχεται να λογοκρίνει δραστηριότητες ενός Συλλόγου ή Σωματείου, απαγορεύοντάς τες. H ποινικοποίηση της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης δεν θα περάσει!».

Να παρθεί πίσω η κατάπτυστη απόφαση απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, ενώ τη συμπαράστασή του στον Σύλλογο Αρχαιολόγων εκφράζουν το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης καθώς και η ΠΟΘΑ.


«Τρωάδες» στην Επίδαυρο

H τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», η οποία παρουσιάζεται φέτος από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 12.000 θεατές σε έξι μόλις παραστάσεις, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων θεατών για την απλότητα στην αφήγηση που προτείνει η σκηνοθεσία, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την καλοκαιρινή της περιοδεία, με κορυφαίο σταθμό την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Οι «Τρωάδες», η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκαν το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών, ενώ αναδεικνύει και την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

Συντελεστές: Χρήστος Σουγάρης - σκηνοθεσία, Θόδωρος Στεφανόπουλος - μετάφραση, Στέφανος Κορκολής - μουσική.

Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη, που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην Επίδαυρο.

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου, Αντώνης Καφετζόπουλος.


ΚΟ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη Σπερχειάδα

Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου διοργανώνει η ΚΟ Μακρακώμης του ΚΚΕ την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Σπερχειάδας Φθιώτιδας.

Την σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου θα συνοδεύσουν οι τραγουδιστές Βασίλης Προδρόμου, Μανώλης Πάππος και Δημήτρης Σίντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ