ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Νεκρός ναύτης του «Αίολος Εξπρές 2»

Ενα παλικάρι 42 χρόνων, ο ναύτης Γιάννης Καρράς, δε γύρισε χτες στο σπίτι του. Ο άγριος ανταγωνισμός των εφοπλιστικών εταιριών έκοψε το νήμα της ζωής του στη 1 το μεσημέρι πάνω στο ταχύπλοο επιβατικό πλοίο «Αίολος Εξπρές 2». Το υπουργείο των εφοπλιστών με κομψές εκφράσεις, που μηδενίζουν την εφοπλιστική και κυβερνητική ευθύνη, ανακοίνωσε ξερά: «Θανάσιμα τραυματίστηκε ο ναύτης του νεότευκτου Ε/Γ - Ο/Γ "ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙ" νηολογίου Μυτιλήνης 38, της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, Ιωάννης ΚΑΡΡΑΣ του Παναγιώτη, έγγαμος, 42 ετών, όταν κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησης του ανωτέρω πλοίου - προερχόμενο από Νάξο - στο λιμάνι της Πάρου σήμερα και περί ώρα 13.00, μία δέστρα (μπίντα) του πρυμναίου τμήματος ξαφνικά έσπασε και τον κτύπησε».

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ είναι μνημείο συγκάλυψης: Λίγες ώρες μετά το έγκλημα κλιμάκιο της Ενωσης Θερμαστολαδάδων, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρό της Γιάννη Μανουσογιαννάκη, έκανε έλεγχο στο πλοίο και διαπίστωσε πως εκτός από την ήδη κομμένη «σαν αγγούρι» μπίντα, άλλες δύο είχαν εμφανείς ρωγμές! Διαπίστωσε επίσης ότι η μπίντα δεν κόπηκε την ώρα πρυμνοδέτησης, όπως ψευδώς αναφέρει το ΥΕΝ, αλλά αφού το πλοίο είχε ήδη ακινητοποιηθεί, όταν, δηλαδή, γινόταν ασφάλιση της πρυμνοδέτησης. Αυτή η «λεπτομέρεια» αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τόσο τις εφοπλιστικές ευθύνες όσο και αυτές του Κλάδου Ελέγχου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ. Το ΥΕΝ προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του, αναφέροντας πως το πλοίο ελέγχεται από τον γαλλικό νηογνώμονα. Γιατί αυτό δικαιολογεί το χάσιμο ανθρώπινων ζωών σε ελληνικό πλοίο, επί ελληνικού λιμανιού, μόνο ο Παπουτσής και τα αφεντικά του το γνωρίζουν. Ούτε, επίσης, ξεπλένει το αίμα η προβολή του επιχειρήματος πως το πλοίο ήταν νεότευκτο. Οταν είναι πασίγνωστο πως ακριβώς σ' αυτά τα νέα πλοία, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό, με διαρκή 24ωρη καταπόνηση, για να επιτευχθούν οι ταχύτητες που απαιτούνται με το μικρότερο δυνατό κόστος, χρησιμοποιείται υλικό που απέχει τόνους ασφάλειας από τον παραδοσιακό χάλυβα. Στην προκειμένη περίπτωση η μπίντα ήταν από ειδικό κράμα, σίγουρα όχι από χάλυβα.

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα πως θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς, αν δεν παίρνονταν έγκαιρα μέτρα, σημειώνει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, απευθύνοντας έκκληση έστω και τώρα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για να αποτραπούν τα χειρότερα. Υπενθυμίζει πως λίγο καιρό πριν άλλος ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του στο πλοίο «Σαντορίνη», τότε από σπάσιμο κάβου.

Το γεγονός, πάντως, ότι στο «Αίολος 2» δόθηκε αμέσως άδεια να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Πειραιά δείχνει ήδη τη διαδρομή προς τη συγκάλυψη. Η εταιρία έχει όλο το χρόνο να αντικαταστήσει τις φθαρμένες μπίντες. Χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά «κυκλοφορούσε» σαν πικρό ανέκδοτο το πόρισμα στο οποίο αναμένεται να καταλήξει η όποια έρευνα: Αστοχία υλικού, ζόρισε κι ο ναύτης τον κάβο κι έγινε το κακό...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Εγκρίθηκε το αντιασφαλιστικό σχέδιο

Η κυβέρνηση έλαβε την έγκριση του ΣτΕ για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απειλεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Στα χέρια των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους
Στα χέρια των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με ελάχιστες επιμέρους και τυπικές παρατηρήσεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «ίση μεταχείριση» ανδρών και γυναικών στα επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης. Μια «ίση μεταχείριση» που στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, τουλάχιστον κατά 5 χρόνια, σύμφωνα πάντα και με την αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Το σχέδιο είχε εσπευσμένα κατατεθεί για έγκριση στο ΣτΕ στις 30 Ιούλη, καθώς τα χέρια της κυβέρνησης «λύθηκαν» από σχετική - καταδικαστική - απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είχε καθυστερήσει (από το 1997) να επικυρώσει τις οδηγίες 86/378 ΕΟΚ και 98/97/ΕΚ. Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε και σε προγενέστερη διαπίστωσή του ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «επαγγελματικά συστήματα ασφάλισης» και μάλιστα ότι ένα από αυτά είναι των εργαζομένων στη ΔΕΗ! Ετσι, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα την αντιασφαλιστική πολιτική της, όπως αυτή εκφράστηκε πριν λίγους μήνες και την οποία ποτέ δεν «πάγωσε», όπως υποστήριξαν τα στελέχη της, ούτε και αναθεώρησε.

Στο σχέδιο, το οποίο αντιγράφει τις οδηγίες, γίνεται σαφής αναφορά στο ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι εισφορές και κάθε άλλου είδους παροχές, πρέπει να είναι ίδιες για άντρες και γυναίκες. Η «ίση μεταχείριση» που προωθεί είναι ουσιαστικά ένα πρόσχημα που στοχεύει να επιβαρύνει τη θέση των γυναικών στην ασφάλιση και όχι φυσικά να ελαφρύνει αυτή των αντρών. Εξάλλου και οι κυβερνητικές θέσεις είναι ξεκάθαρες ως προς την εξίσωση προς τα «πάνω» μεταξύ ανδρών και γυναικών, με σκοπό από τη μια να αυξηθούν οι υποχρεώσεις και για τα δυο φύλα και από την άλλη να περιοριστούν οι παροχές, επίσης και για τα δυο φύλα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε ωστόσο να αρνηθεί τις προθέσεις της και να υποβαθμίσει τη σημασία του Προεδρικού Διατάγματος. Σε αυτό βοηθήθηκε και από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία επίσης θέλησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ρύθμισης, αντί να σημάνει την ενεργοποίηση των εργαζομένων εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να καθορίσει επίσημα, ποια ασφαλιστικά ταμεία και ποια όχι, υπάγονται στην «επαγγελματική ασφάλιση». Στην έκθεση του ΣτΕ, με την οποία εγκρίνεται το ΠΔ, αναφέρεται ότι «δεν είναι εκ των προτέρων γνωστός ο αριθμός των κρατικών νομικών προσώπων (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) επί των οποίων θα έχουν εφαρμογή οι εν λόγω διατάξεις»! Η κυβέρνηση αρκείται στην αναφορά του γενικόλογου ορισμού της ΕΕ για το τι είναι «επαγγελματική ασφάλιση», αλλά τουλάχιστον ένα ταμείο, αυτό στη ΔΕΗ, θεωρείται ήδη τέτοιο!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ»
Αγωνιστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Ξεκινούν από αύριο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στη μονάδα της Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης

Με τρεις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες συνεχίζουν από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και τις θυγατρικές τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την εταιρία στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία ιδιωτικοποιείται η εταιρία, θα ψηφιστεί μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Η απεργία - λόγω του χαρακτήρα των διυλιστηρίων - θα προχωρήσει τμηματικά από το Σάββατο στις μονάδες παραγωγής των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη και τις φορτώσεις της ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μέχρι τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα απεργήσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και τις θυγατρικές (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ και ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ).

Στο μεταξύ περιοδεία πραγματοποίησε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων ΕΛΠΕ και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα πρόσφατου δημοψηφίσματος μεταξύ των εργαζομένων, σύμφωνα με το οποίο το 90,36% των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος ενημερώθηκε για τις ελλείψεις στη λειτουργία της επιχείρησης, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την αυθαίρετη αλλαγή του συνταξιοδοτικού προγράμματος, την ανυπαρξία επενδυτικού προγράμματος. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ιδιαίτερα ότι από την εξαγγελία του επενδυτικού προγράμματος των 175 δισ. που είχε κάνει ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια έναρξης των εργασιών κατασκευής της μονάδας πολυπροπυλενίου, δεν υλοποιήθηκε απολύτως τίποτα!

Από την πλευρά του ο Α. Τζέκης, μιλώντας στους συνδικαλιστές, επισήμανε ότι η θέση του Κόμματος για τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως τα ΕΛΠΕ, είναι ότι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί αυτό απαιτεί και το συμφέρον των εργαζομένων και η οικονομία της χώρας, αλλά και η εθνική της ασφάλεια. «Δεν είμαστε υπερασπιστές αυτού του κράτους, τα ΕΛΠΕ όμως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», τόνισε.

Ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η υπόθεση των ΕΛΠΕ πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της πόλης, με διεύρυνση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο Χάρης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, τόνισε ότι μέσα από τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ισχυρό μήνυμα ότι αν επιμένει στην πολιτική του ξεπουλήματος, θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναστολή απεργίας

Ανέστειλαν τελικά την απεργία που είχαν προκηρύξει για χτες και σήμερα οι συμβασιούχοι στους δήμους της χώρας, μετά από τηλεφωνική δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για συνάντηση και διάλογο.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - η πλειοψηφία των μελών της εργάζονται στο Δήμο Αθηναίων - που προκήρυξε την απεργία, έκανε δεκτή τη δέσμευση και αποφάσισε να αναστείλει για είκοσι μέρες τις κινητοποιήσεις. Αν στο διάστημα αυτό - τόνιζαν εκπρόσωποί της - δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, θα επανέλθουν με κινητοποιήσεις. Για το θέμα μέλη της διοίκησης συναντήθηκαν χτες με τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο.

Οι συμβασιούχοι ανάμεσα σε άλλα ζητούν: Υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2001 όχι μικρότερη του πληθωρισμού. Εξίσωση αμοιβής μονίμων με τους ημερομίσθιους. Επαναχορήγηση του περικοπέντος ποσού ειδικής απασχόλησης. Αύξηση της εφάπαξ συνταξιοδότησης και υπαγωγή των εργαζομένων στα νεκροταφεία και το πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ