ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η σύγκρουση «θα κλιμακωθεί σε πόλεμο»

Στην Τζενίν ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε αστυνομικό τμήμα. Πλέον κινείται προς την Μπέιτ Τζάλα

Associated Press

Στην Τζενίν ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε αστυνομικό τμήμα. Πλέον κινείται προς την Μπέιτ Τζάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΚΑΪΡΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΛΜΠΟΥΚΕΡΚΙ.-

Στις εξελίξεις των τριών προηγούμενων ημερών στη Μέση Ανατολή οι πρωταγωνιστές ήταν οι ίλαρχοι των αρμάτων μάχης του ισραηλινού στρατού: Με απανωτές εισβολές στην Τζενίν, όπου ισοπέδωσαν το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας με το πρόσχημα πως αποτελούσε «ορμητήριο τρομοκρατών», όπως και πολλά σπίτια Παλαιστινίων, με εισβολή στην περιοχή Μπέιτ Τζάλα, με τη μαζική είσοδό τους στην περιοχή της Βηθλεέμ... Κι όμως: Χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, που υποτίθεται πως παίζει ρόλο «περιστεριού»,Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι το Ισραήλ «επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση... δε σκοπεύει να επανακαταλάβει τη Δυτική Οχθη... απλώς εισβάλλει σε θυλάκους τρομοκρατών για να σταματήσει τη δραστηριότητά τους». Η παλαιστινιακή πλευρά απάντησε διά στόματος Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, του υπουργού Πληροφόρησης της Παλαιστινιακής Αρχής: «Αυτή η κίνηση του Ισραήλ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου».

Ενός πολέμου που κατά τις προβλέψεις των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), που «κοσμούσαν» το χτεσινό πρωτοσέλιδο της Χα' αρέτζ, θα διαρκέσει έως το 2006 ενώ είναι πιθανό να κλιμακωθεί «σε περιφερειακό πόλεμο». Ο υπουργός Αμυνας, Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, έσπευσε - τα προσχήματα πρέπει να τηρούνται - να πει πως «δεν αποδέχεται» την πρόβλεψη, παραδέχτηκε πάντως ότι ο τερματισμός της μεσανατολικής αιματοχυσίας -πάνω από 600 νεκροί Παλαιστίνιοι και 150 Ισραηλινοί από τον περασμένο Σεπτέμβρη - «δεν είναι ορατός».

Ισραηλινό άρμα μάχης, λίγο πριν την έναρξη της εισβολής στην Τζενίν

Associated Press

Ισραηλινό άρμα μάχης, λίγο πριν την έναρξη της εισβολής στην Τζενίν
Οι εκτιμήσεις των IDF λένε ότι η επιρροή του Γιάσερ Αραφάτ θα εξασθενίσει καθώς «ριζοσπαστικές δυνάμεις όπως η Χαμάς αυξάνουν τη δική τους», ενώ βλέπουν πως «μια περαιτέρω κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας, ή η δράση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από τη Χεζμπολά, θα προκαλούσε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο». Ο Ελιέζερ δήλωσε ότι το σενάριο αυτό είναι «ανόητο», αλλά οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές δε φάνηκαν να συμμερίζονται την άποψή του. Η απόσυρση των αρμάτων μάχης από την Τζενίν ήταν προσωρινή - τα τανκς μετακινήθηκαν προς άλλες παλαιστινιακές περιοχές - ενώ η κατοχή του Οίκου της Ανατολής στην Ιερουσαλήμ και άλλων σημαντικών κτιρίων της Παλαιστινιακής Αρχής συνεχίζεται ακόμη...

Καθώς οι εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ο Σιμόν Πέρες δήλωνε πως το Ισραήλ «θέλει διάλογο», ώστε «να επικρατήσει η λογική και όχι τα όπλα». Είναι πάντως αμφίβολο κατά πόσο το Ισραήλ επιθυμεί πράγματι το διάλογο, τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο Πέρες δηλώνει πως «ένας νέος διάλογος δε θα ξεκινούσε από τις περσινές παραχωρήσεις» (του Εχούντ Μπαράκ) «προς τους Παλαιστινίους». Τώρα για ποιες «παραχωρήσεις» μιλάει ο Πέρες είναι ένα άλυτο μυστήριο...

Διπλωμάτες από αραβικές χώρες είχαν ξεκινήσει προχτές μια προσπάθεια να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής διεθνών παρατηρητών στην περιοχή για την προστασία των αμάχων Παλαιστινίων. Η προσπάθεια έλαβε σεμνά τέλος όταν η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε σαφές ότι θα ασκούσε βέτο.

Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, από το Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού όπου συνεχίζει τις διακοπές του, επανεμφανίστηκε για να καλέσει το Ισραήλ «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και τον Αραφάτ «να σταματήσει τη βία». Οπως προσφυώς δήλωσε, «οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν ότι η ειρήνη είναι προτιμότερη του πολέμου»! Νωρίτερα χτες ο Μπους είχε συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος δήλωσε «προσηλωμένος στην ειρήνη» (προφανώς τα άρματα μάχης τα έστειλε για να προωθήσει την ειρήνη...).

Αλλη μια εξέλιξη της Τετάρτης ήταν η δολοφονία ενός 25χρονου μέλους των Τανζίμ, ταγμάτων της Φατάχ, του Ιμάντ Αμπού Σνενέ, από ενόπλους που σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο ήταν «μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που δρούσαν μυστικά». Ο ισραηλινός στρατός δεν είχε κανένα σχόλιο. Είχε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ: «Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό». Φωνή βοώντος...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Δε θα τους δείτε»

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τρεις διπλωματικοί απεσταλμένοι από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αυστραλία έφτασαν χτες στο Αφγανιστάν, προκειμένου να δουν τους 8 κρατούμενους Δυτικούς, που κατηγορούνται για «απόπειρα προσηλυτισμού στο χριστιανισμό». Συνολικά κρατούνται 24 μέλη της οργάνωσης «Shelter Now» (4 Γερμανοί, 2 Αμερικανοί, 2 Αυστραλοί και 16 Αφγανοί). Αναμένεται να περάσουν από δίκη, αν και δεν είναι απολύτως σαφές ποια ποινή αντιμετωπίζουν.

ΙΡΑΝ
Αυξάνονται οι δημόσιες εκτελέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταρρυθμιστών - συντηρητικών στο Ιράν, σε ένα μακάβριο πεδίο: την πολιτική των δημόσιων εκτελέσεων. Χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», εκτελέστηκαν 3 Ιρανοί καταδικασθέντες για ληστείες.

Η αστυνομία εξαπέλυσε προχτές δακρυγόνα εναντίον περίπου 2.000 διαδηλωτών που διαδήλωναν εναντίον της εκτέλεσης καταδικασθέντος για φόνο.

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος, συντηρητικός Αγιατολάς Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί έχει ταχθεί υπέρ των δημόσιων εκτελέσεων για την «πάταξη του εγκλήματος», αντιτιθέμενος στους μεταρρυθμιστές του Προέδρου Χαταμί.

ΜΕΞΙΚΟ
Αντιδράσεις προκαλεί ο νόμος για τους αυτόχθονες

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης του Μεξικού για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών της χώρας προκάλεσε χτες τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων Ινδιάνων έξω από το Κογκρέσο. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν το νέο νόμο περί των δικαιωμάτων τους, υποστηρίζοντας ότι αναστέλλει κάθε ελπίδα ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες «Ζαπατίστας» της Πολιτείας Τσιάπας.

«Ο νόμος είναι ρατσιστικός και δε θα περάσει», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κογκρέσο. Ορισμένοι εξ αυτών έκαψαν φύλλα της εφημερίδας της κυβέρνησης, όπου είχε δημοσιευτεί ο νέος νόμος, φωνάζοντας πως πρόκειται για «προδοσία» των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών όχι μόνον του Μεξικού, αλλά και όλης της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, ο νόμος περί των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού, που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, ανοίγει το δρόμο για πέντε συνταγματικές τροποποιήσεις, με τις οποίες δίνεται περιορισμένη αυτονομία στις κοινότητες των ιθαγενών για την εκλογή των ηγετών τους και τη χρήση της γης που τους ανήκει.

Οι Ζαπατίστας, που ξεκίνησαν τον ένοπλο αγώνα τους στις αρχές του 1994, έχουν, ως γνωστόν, θέσει ως βασικό αίτημα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τους με την κυβέρνηση την εφαρμογή νομοθεσίας για τα δικαιώματα των 10 εκατομμυρίων Ινδιάνων του Μεξικού. Μέχρις ότου ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των Ζαπατίστας, το οποίο δε βρίσκει απάντηση στο νόμο της μεξικανικής κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο πως δε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Βισέντε Φοξ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ