ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Το ξεπούλημα ήταν "συνδικαλιστικό λάθος"...
  • Προκλητικότατος, ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ ζήτησε και ...τα ρέστα από τους εργαζόμενους που τον αποκαλούν "φασίστα"
  • ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΚ για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, που θα έβαζε σε αγωνιστική τροχιά την Ομοσπονδία
  • Με πρωτοβουλίες από τα κάτω, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν την απάντηση, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ

Η πλήρης αναντιστοιχία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράζεται στις μαζικές και δυναμικές γενικές συνελεύσεις ανά κλάδο, επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ.

Τη χτεσινή συνεδρίαση, δεν την αποφάσισε το "πράσινο" προεδρείο της ΟΣΠΑ, που από την ψήφιση του επαίσχυντου νόμου μέχρι χτες ήταν "άφαντο", αλλά την επέβαλαν με τη συγκέντρωση υπογραφών εφτά μέλη του ΔΣ. Στη συνεδρίαση, ήταν παρόντα 17 από τα 21 μέλη του ΔΣ (απουσίαζαν οι τρεις εκπρόσωποι των αεροσυνοδών - φροντιστών και ένας εκπρόσωπος των τεχνικών). Τα δύο βασικά θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση, ήταν η στάση που τήρησε και εξακολουθεί να τηρεί όλο αυτό το διάστημα η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, καθώς και οι επιπτώσεις που θα έχει για τους εργαζόμενους η εφαρμογή του νόμου.

Η ΕΣΚ

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,εκπρόσωπος της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ, στην ομιλία του, κατήγγειλε ότι ο νόμος είναι απαράδεκτος και σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ομόφωνες αποφάσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να τον αντιπαλέψουν και να τον καταστήσουν ανενεργό στην πράξη.Επισήμανε ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην ΟΣΠΑ,αλλά και στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, αφού, με τη στάση που τήρησαν, ουσιαστικά εξασφάλισαν στην κυβέρνηση το άλλοθι να επικαλεστεί ότι οι εργαζόμενοι δήθεν συμφωνούν στην ψήφιση του νόμου! Υπογράμμισε ότι, για μια ακόμα φορά, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ με τη στάση της και τη δράση της, βρέθηκε σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις των εργαζομένων, ενώ αγνόησε αποφάσεις του ΔΣ της ΟΣΠΑ και του έκτακτου συνεδρίου, που απέρριψαν συνολικά το νέο κανονισμό εργασίας.

Καταλήγοντας ο Σ. Μαντζουράνης κατέθεσε την πρόταση της ΕΣΚ, να συγκληθεί άμεσα έκτακτο εκλογικό συνέδριο της ΟΣΠΑ, με δύο κεντρικά θέματα: Να καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχει στους εργαζόμενους η εφαρμογή του νόμου, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για την ακύρωσή του στην πράξη. Να εκλεγεί νέο ΔΣ στην ΟΣΠΑ, τέτοιου που να μπορεί να αποφασίσει και να εφαρμόσει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.

Αλλα λόγια...

Η πρόταση αυτή, που υποστήριξε και ο Κ. Ησυχος,απορρίφθηκε από το "πράσινο" προεδρείο της ΟΣΠΑ. Από την πλευρά της, η ΔΑΚΕ κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση, με την οποία διευκόλυνε ουσιαστικά την ΠΑΣΚΕ. Ζήτησε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΟΣΠΑ, το οποίο θα εκλέξει μόνο νέο πρόεδρο και γενικό γραμματέα στη θέση των Μ. Πέρρου και Χρ. Νίκου και θα προχωρήσει στη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Αποκαλυπτικό της θέσης τους είναι ότι χαρακτήρισαν "πολιτική κουταμάρα" το ομόφωνο και κυρίαρχο αίτημα όλων των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα του εθνικού αερομεταφορέα, ενώ ομολόγησαν ότι για το θέμα αυτό συμφωνούν στα λόγια... για συνδικαλιστικούς λόγους!

Ο γενικός γραμματέας της ΟΣΠΑ Χρ. Νίκου,που έβαλε την υπογραφή του στο"πρακτικό συμφωνίας", ισχυρίστηκε ότι η ΠΑΣΚΕ όχι μόνο δε στήριξε την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα την "κατήγγειλε περισσότερο από όλους" και την "υποχρέωσε σε ήττα"! Είπε ότι το "πρακτικό συμφωνίας" υπογράφτηκε χωρίς να υπάρχουν περιθώρια σύγκλησης του ΔΣ της ΟΣΠΑ και υπό τον εκβιασμό του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη ότι θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές. Καταλήγοντας, είπε ότι δεν υπέγραψε πρακτικό για μείωση και πάγωμα αποδοχών και πρόσθεσε ότι είναι "λάθος δικό μας που δε γνωρίζει ο κόσμος τι υπογράψαμε". Αφησε "συντροφικές αιχμές" κατά στελεχών της ΠΑΣΚΕ σε πρωτοβάθμια σωματεία που "χτυπάνε" το προεδρείο της ΟΣΠΑ, αν και συμφωνούν με τους χειρισμούς του, για να "λύσουν δικά τους προβλήματα". Καταλήγοντας, είπε ότι αν η βάση των εργαζομένων έχει πρόταση για τη σωτηρία της ΟΑ, ο ίδιος θα συνταχθεί μ' αυτήν.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πέρρος είπε ότι μπορεί να έγιναν λάθη "συνδικαλιστικής τακτικής", όπως ήταν η μη σύγκληση του ΔΣ της ΟΣΠΑ για την έγκριση του "πρακτικού συμφωνίας", αλλά και αυτός επικαλέστηκε τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια. "Κληθήκαμε την τελευταία στιγμή", είπε και υπό την πίεση "ότι θα περάσει το άρθρο 2". Καταλήγοντας, είπε ότι δεν μπορεί κάποιος που κάνει "λάθη συνδικαλιστικής τακτικής" να χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους "φασίστας" και "πουλημένος".

Η συνεδρίαση του ΔΣ έκλεισε με την... ομόφωνη απόφαση των δέκα στελεχών της ΠΑΣΚΕ που ήταν παρόντες, για τη σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας μετά το Πάσχα, για να εξεταστούν τότε συνολικά τα προβλήματα της ΟΑ!

Αλλοι συσχετισμοί

Με δήλωσή του μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Σωκρ. Μαντζουράνης επισημαίνει ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ στέκονται μακράν από τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και τονίζει ότι τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και η στήριξη των δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να αντισταθούν αγωνιστικά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των εργαζομένων από τα κάτω, στην επερχόμενη κυβερνητική λαίλαπα των σκληρών αντεργατικών μέτρων, αλλά και στα σχέδια για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Παρωδία με "συνέδρους" διορισμένους

Καταγγελία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

"Συνέδριο" παρωδία, με διορισμένους πρασινογάλαζους "συνέδρους" στην πλειοψηφία τους, αποδείχτηκε ότι ήταν το Α Συνέδριο Νεολαίας Απόδημου Ελληνισμού, της περιφέρειας Ευρώπης, όπως καταγγέλλει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του. Το Συνέδριο έγινε στις 10-11-12 του Απρίλη στη Θεσσαλονίκη.

"Ενα συνέδριο προσανατολισμένο σ' ένα τυφλό εθνικιστικό μίσος προς τους "βαρβάρους" που απειλούν τη χώρα μας. Με έναν άκρατο αντικομμουνισμό για την προσφορά των σοσιαλιστικών χωρών στην ειρήνη και τη φιλία στην Ευρώπη. Ενα συνέδριο, που επιχείρησε να βγάλει απ' τις αράχνες του σκοταδισμού τα κηρύγματα για τη "Μεγάλη Ελλάδα"", καταγγέλλει το ΚΣ της ΚΝΕ στην ανακοίνωση, σημειώνοντας: "Ετσι παρακολουθήσαμε μια παρέλαση υπουργών, βουλευτών, διαφόρων παρατρεχάμενων της κυβέρνησης να προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα των νέων μεταναστών".

Το ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει ότι στο συνέδριο καμία αναφορά δεν έγινε για τα "ευχαριστώ" του Κ. Σημίτη προς τους Αμερικανούς, για την πολιτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, που επιβάλλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι "σύμμαχοί μας". Για τον οικονομικό στραγγαλισμό του παραμεθόριου τόξου Αιγαίου - Θράκης, που οδηγεί χιλιάδες νέους σε μια νέα μετανάστευση. Και φυσικά καμία αναφορά για τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα των νέων μεταναστών, της παιδείας, της ανεργίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Για τις προοπτικές, αν υπάρχουν, του επαναπατρισμού, για το τι μέλλον περιμένει τους νέους μετανάστες στην πατρίδα τους. "Ολα αυτά ήταν αναμενόμενα, αφού η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό ενάντια στα δικαιώματα των "γηγενών" νέων για μόρφωση, δουλιά", τονίζει το ΚΣ.

"Οι εκσυγχρονιστές βέβαια, αναφέρει το ΚΣ, είναι και γνωστοί "δημοκράτες". Ετσι δεν περιορίστηκαν μόνο στο διορισμό των "συνέδρων", αλλά και στη διακίνηση γαλαζοπράσινων λιστών για την εκλογή του 9μελούς συμβουλευτικού οργάνου. Και αφού "εκλέχτηκε" δεν τους άρεσε και πολύ, γι' αυτό και διόρισαν έναν αντιπρόσωπο της αρεσκείας τους στη θέση του τελευταίου "εκλεγμένου". Εφτιαξαν έτσι ένα όργανο - μαριονέτα της κυβέρνησης, γλάστρα της πολιτικής της".

"Θαυμάστε τους, λοιπόν! Κυβέρνηση και μεταναστοπατέρες τύπου Αθενς - Ασλανίδη έχουν ήσυχη την εκσυγχρονιστική συνείδησή τους ότι επιτέλεσαν άψογα το ρόλο τους για ένα συνέδριο ευνουχισμού του νεολαιίστικου μεταναστευτικού κινήματος. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Οι νέοι μετανάστες με τους αγώνες τους θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα προβλήματά τους, μαζί με όλους τους μετανάστες, μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Χαλώντας έτσι τη σούπα που προσπάθησαν να φτιάξουν οι εκσυγχρονιστές και οι παρατρεχάμενοι τους, τύπου Συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού", καταλήγει το ΚΣ της ΚΝΕ στην ανακοίνωση.

Ουδείς γνωρίζει ποια πτήση θα γίνει

Θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η "Ολυμπιακή Αεροπορία", με ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων, ενώ είναι αμφίβολο αν η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά μετά το Πάσχα, όπως υπόσχεται η διοίκηση της εταιρίας.

Η μεθοδευμένη πολιτική διάλυσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπηρετώντας το στόχο του ξεπουλήματος, έχει προκαλέσει στην ΟΑ τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Οι περικοπές στα δρομολόγια και οι συγχωνεύσεις πτήσεων είναι καθημερινές και οφείλονται στην έλλειψη ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, αλλά και στην έλλειψη αεροπλάνων. Η εικόνα αυτή, πέρα από τη δυσφήμιση του εθνικού αερομεταφορέα, προκαλεί τεράστια ζημιά στην εταιρία, πολλών εκατομμυρίων δραχμών κάθε μέρα. Χτες ματαιώθηκαν πέντε πτήσεις και συγχωνεύτηκαν άλλες τρεις, ενώ μέχρι αργά χτες βράδυ, η διοίκηση της ΟΑ δεν είχε ανακοινώσει ποιες πτήσεις θα ματαιωθούν και ποιες θα συγχωνευτούν σήμερα.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Ο Π. Νικολόπουλος υποψήφιος δήμαρχος

Η Γραμματεία της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Νέα Τρίπολη",μετά από μια συλλογική διαδικασία κατέληξε ομόφωνα να στηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο Τρίπολης, τον Πάνο Νικολόπουλο,καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο Πάνος Νικολόπουλος κατάγεται από εργατική οικογένεια και γεννήθηκε το 1946 στου Τζίβα Αρκαδίας. Φοιτητής την περίοδο της χούντας, αντιπάλεψε το φασιστικό καθεστώς μέσα από τις γραμμές του αντιδικτατορικού κινήματος. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπου διατέλεσε και αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Προμηθέας.

Από το 1982 που διορίστηκε καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, συνέχισε τον αγώνα στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Παράλληλα, ανέπτυξε και αναπτύσσει μια πλούσια δραστηριότητα στο φιλειρηνικό κίνημα, γενικότερα στους αγώνες που αναπτύσσονται στο νομό.

ΠΟΕ - ΟΤΑ
Καταδικάζει τα ρατσιστικά φαινόμενα

Τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, καταδικάζει με ψήφισμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Σημαντική ευθύνη, τονίζεται στο ψήφισμα, για την έξαρση αυτή φέρουν μέρος των ΜΜΕ, διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του τόπου ή εκκλησιαστικοί παράγοντες, καθώς και εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εγκληματικότητα στη χώρα μας δεν μπορεί να αποδοθεί μονομερώς στους Αλβανούς και γενικότερα στους μετανάστες. Η αύξηση της ανεργίας, η οικονομική ανέχεια, το περιθώριο και η κρίση της κοινωνίας μας συνολικότερα είναι οι αιτίες για αυτά τα φαινόμενα.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στη βάση της εξασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για τους οικονομικούς μετανάστες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της εγκληματικότητας.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και τους εργαζόμενους ιδιαίτερα σ' αυτήν, σκεφτόμενοι και τα εκατομμύρια Ελληνες μετανάστες, να βάλουν φραγμό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία με τη λήψη των αναγκαίων για τούτο μέτρων.

Μπορεί και πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να περιφρουρήσει το δικαίωμα στην εργασία, απαιτώντας την τακτοποίηση των οικονομικών προσφύγων, αφού δοθεί πολιτικό άσυλο στους πολιτικούς μετανάστες και να διαφυλάξει τα δημοκρατικά δικαιώματα για εργασία και παραμονή".

Τέλος η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ξενοφοβία και τα ρατσιστικά φαινόμενα, που δυστυχώς κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ