ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εν πλω" πλοίο - "κουρέλι"!

Με πιστοποιητικά του "Ελληνικού Νηογνώμονα" πλέει το επικίνδυνο δεξαμενόπλοιο "ΜΙΜΗΣ". Καταπέλτης οι μαρτυρίες των Α' και Β' μηχανικών, τους οποίους πέταξαν έξω όταν μίλησαν για την επικινδυνότητα του πλοίου

Ενα ακόμα πλοίο - "κουρέλι" - το δεξαμενόπλοιο "ΜΙΜΗΣ" - ανάμεσα στα τόσα που έχει στην κλάση της η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ", βρίσκεται αυτή τη στιγμή "εν πλω". Ο πρώτος και ο δεύτερος μηχανικός που κατήγγειλαν την επικινδυνότητα του πλοίου, στις 2 Μάρτη και όταν αυτό βρισκόταν σε λιμάνι της Ιταλίας, πετάχτηκαν έξω απλήρωτοι! Τους πέταξαν έξω οι ίδιες οι λιμενικές αρχές, εκτελώντας εντολή των πλοιοκτητών Καραβία και Υφαντή,αλλά και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!Η περίπτωση του "ΜΙΜΗΣ" επαναφέρει στην επιφάνεια την... αγαστή συνεργασία μεταξύ "Νηογνώμονα" (τον οποίο διοικούν εφοπλιστές),υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και λιμενικών αρχών.Μια συνεργασία, που έχει στείλει πολλούς ναυτεργάτες στον "υγρό τάφο".

Οι μαρτυρίες των μηχανικών είναι καταπέλτης... "Πήγαμε στην Ιταλία για να φορτώσουμε και η καμπίνα μου γέμισε νερό, πράγμα που σημαίνει ότι το πλοίο είναι γεμάτο ρωγμές", μας είπε ο πρώτος μηχανικός, συμπληρώνοντας: "Πόρτες ασφαλείας δεν υπήρχαν στο πλοίο ούτε πυροσβεστικά μέσα, ενώ σε περίπτωση "μπλακ άουτ" δεν υπήρχαν εφεδρικές ηλεκτρομηχανές (σπέαρ)"! Μετά τις καταγγελίες των μηχανικών, το πλοίο κρατήθηκε στο λιμάνι της Ιταλίας για 10 μέρες προκειμένου να γίνουν δήθεν επισκευές, οι οποίες σύμφωνα με τον "πρώτο" απαιτούσαν ναυπηγείο. "Ταυτόχρονα - συνεχίζει ο πρώτος μηχανικός - με έπαιρναν τηλέφωνο από υπηρεσίες του υπουργείου και την εταιρία και για να αφήσω το πλοίο να φύγει με απειλούσαν ότι όταν επιστρέψω στην Ελλάδα θα έχω ποινικές διώξεις"!

Τελικά στις 2 Μάρτη ο πρώτος και ο δεύτερος μηχανικός βρέθηκαν στο ιταλικό λιμάνι χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων τους, χωρίς αποζημίωση και ενώ επί 36 ώρες ήταν εγκαταλειμένοι χωρίς τροφή και στέγη! "Κοιμηθήκαμε στον ηλεκτρικό σταθμό της πόλης", συμπλήρωσε ο δεύτερος μηχανικός "ενώ αυτό το σάπιο πλοίο τώρα ταξιδεύει"... Οι ναυτεργάτες επί δύο μήνες τώρα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Οσον αφορά την υπόθεση του "Ελληνικού Νηογνώμονα", στις 31 Μάρτη έγινε σύσκεψη στις Βρυξέλλες μεταξύ των επιτρόπων Μεταφορών. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η έκθεση που είχαν συντάξει 4 επιθεωρητές, οι οποίοι, μετά από τις καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ,είχαν σταλεί στην Ελλάδα το Μάρτη του 1997 από τον Κοινοτικό επίτροπο Μεταφορών κ. Κίνοκ,για να επιθεωρήσουν αν ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" πληρεί τα κριτήρια που θέτει σχετική κοινοτική οδηγία. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αναμένεται να γνωστοποιηθούν στην ΠΕΜΕΝ και να δημοσιευτούν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της σύσκεψης δεν είναι και τόσο θετικά για τον "Ελληνικό Νηογνώμονα". Οι επίτροποι κατέληξαν ότι δεν πληρεί τα ποσοτικά κριτήρια που απαιτεί η κοινοτική οδηγία, όπως ο αριθμός των επιθεωρητών και των πλοίων.

Οσον αφορά στα ποιοτικά στάνταρ, όπως το είδος των ελέγχων που διενεργούνται στα πλοία (χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του μοιραίου τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ" που είχε κριθεί αξιόπλοο!), σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε σωρεία παρεμβάσεων από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μην εξεταστούν...

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη σύγκληση του ΔΣ άμεσα ζητά η ΔΕΣΚ

Την άμεση σύγκληση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ) την Τρίτη, 21 του μήνα, στις 5 το απόγευμα, ζητούν με ανοιχτή τους επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, οι πέντε σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ.

Στην ανοιχτή επιστολή, η οποία κοινοποιείται στα πρωτοβάθμια σωματεία - μέλη του ΕΚΠ, τονίζεται ότι με ευθύνη του προέδρου του ΕΚΠ Γ. Μίχα και της παράταξής του, διακόπηκαν οι δυο προηγούμενες συνεδριάσεις της διοίκησης στις 30 Μάρτη και στις 6 Απρίλη. "Στο διάστημα αυτό - υπογραμμίζεται - μια σειρά από αυθαίρετες ενέργειες του προέδρου του ΕΚΠ, καταστρατήγησαν την ίδια τη λειτουργία και το καταστατικό του Κέντρου. Ο πρόεδρος προωθεί συστηματικά και μεθοδευμένα από τη μεριά του, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που ανατρέπουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Τέλος, οι σύμβουλοι της ΔΕΣΚ σημειώνουν στην επιστολή τους ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της Πανελλαδικής απεργίας στις 9 Απρίλη,που ήταν ένα σαφές μήνυμα αντίστασης των εργαζομένων στην κυβερνητική πολιτική και ενόψει της Πρωτομαγιάς, επιβάλλεται η άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΕΚΠ για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων για την παραπέρα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε συνέλευση καλούνται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιείται την Τετάρτη 22/4, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Ο Σύνδεσμος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στη συνέλευση, προκειμένου από κοινού να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην επίθεση που δέχονται θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Σε ανακοίνωση τού Συνδέσμου καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική που στοχεύει στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη δραστική περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, στην αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και στην επιβολή νέων φόρων.

Καταγγέλλεται επίσης και η στάση απέναντι σ' αυτή την πολιτική των ηγεσιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και καλούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου να καταργήσουν, στην πράξη, τον "κοινωνικό διάλογο" και τους στόχους του, να απομονώσουν τους υποστηρικτές τους. Τους καλεί, επίσης, να υπερασπίσουν αγωνιστικά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να παλέψουν για τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους και τη βελτίωση των αποδοχών τους, να αντεπιτεθούν συντονισμένα στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ιδρυσαν σωματείο

Σωματείο ίδρυσαν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, με την επωνυμία "ΠΟΣΕΙΔΩΝ".Στο σωματείο αυτό μπορούν να γίνουν μέλη δύτες και όλοι οι εργαζόμενοι στην ιχθυοκαλλιέργεια με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Το σωματείο υπάγεται στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου και καλύπτει τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας,Θεσπρωτίας,Φωκίδας,Φθιώτιδας και Πρέβεζας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ