ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΤΕΜ» - ΜΑΓΟΥΛΑ
Σακατεύτηκε 23χρονος εργάτης

Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», αλλά ο τραυματισμός του από την επιχείρηση δηλώθηκε τρεις μέρες μετά το συμβάν

Σακατεμένο από τη μέση και κάτω παλεύει για τη ζωή του ένα 23χρονο παλικάρι από την περασμένη Παρασκευή, θύμα της ανελέητης εργοδοτικής ασυδοσίας στους χώρους δουλιάς. Πρόκειται για τον Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος στην αρχή ακόμα της εργασιακής του ζωής, μέσα στο εργοστάσιο της γνωστής επιχείρησης κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου ΕΤΕΜ, στη Μαγούλα Αττικής (όμιλος «Βιοχάλκο»), του επιχειρηματία Στασινόπουλου, «απέκτησε» ένα σακατεμένο κορμί.

Το ατύχημα έγινε την Παρασκευή λίγο πριν τη λήξη της νυχτερινής βάρδιας, όταν - σύμφωνα με την «επίσημη» δήλωση της επιχείρησης στο ΚΕΠΕΚ, η οποία έγινε μόλις χτες το μεσημέρι - συνεθλίβη ανάμεσα σε ένα βαγόνι και μηχάνημα! Ο 23χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συνθλιμμένος από τη λεκάνη και κάτω, έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος και παλεύει κυριολεκτικά, σύμφωνα με τους γιατρούς, για να κρατηθεί στη ζωή. Και είναι ενδεικτικό, ότι η επιχείρηση προχώρησε σε δήλωση του ατυχήματος στο ΚΕΠΕΚ, όταν αυτό έγινε γνωστό χτες το πρωί σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μετά την άμεση παρέμβασή τους. Ετσι οι επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ πήγαν μόλις χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο για να κάνουν αυτοψία, δηλαδή μετά από τρεις σχεδόν ημέρες από το ατύχημα και προφανώς χωρίς να έχει σταματήσει η παραγωγή στο εργοστάσιο!

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει, ότι για το νέο αυτό έγκλημα «φέρει ακέραια την ευθύνη η εταιρεία ΕΤΕΜ, που στο όνομα του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, εντατικοποιεί τη δουλειά προκειμένου να μειώσει το λεγόμενο "κόστος εργασίας" χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας, γιατί κοστίζουν»!

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να καταδικάσουν το έγκλημα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που επιτρέπουν στους βιομηχάνους να ξεζουμίζουν εργάτες και να μη δίνουν δεκάρα για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας στις 10.30 π.μ.

  • Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χτες το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη. Το χέρι ενός υπάλληλου ψητοπωλείου ηλικίας 21 ετών εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα παραγωγής κιμά. Πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, προκειμένου να μπει στο χειρουργείο. Εκεί, με τις οδηγίες των γιατρών θα επιχειρούσαν τον απεγκλωβισμό του χεριού του.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΑΜΥΛ»
Υπό την απειλή του λουκέτου

Περιοδεία στο εργοστάσιο του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Τη θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη του εργοστασίου με κοινωνικοποιημένη μορφή, μέσα από μια κλαδική πολιτική που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά, παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας χτες στους εργαζόμενους του εργοστασίου της πρώην «ΒΙΑΜΥΛ» στη Θεσσαλονίκη. Οι 84 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της επιχείρησης (πολυεθνική «TATE & LYLE») να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο μέσα στο 2008 αν και είναι κερδοφόρο. Είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής γλυκόζης και ισογλυκόζης στην Ελλάδα και τροφοδοτεί την ελληνική αγορά παρασκευής ειδών διατροφής. Την ίδια ώρα η επιχείρηση έχει στήσει μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Βουλγαρία, για να καλύπτει την ελληνική, αλλά και την υπόλοιπη βαλκανική αγορά.

Στη διάρκεια της περιοδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Οπως αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης για κλείσιμο της μονάδας, εμφανίστηκαν στον ορίζοντα υποψήφιοι επενδυτές για το οικόπεδο, φιλέτο έκτασης 59 στρεμμάτων, που έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Ανάμεσα σε αυτούς πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι και η αλυσίδα ξενοδοχείων «Χίλτον».

Ο Α. Τζέκης χαρακτήρισε έγκλημα την πολιτική που υλοποιούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιτρέπει ή οδηγεί στο κλείσιμο εργοστασίων όπως η «ΒΙΑΜΥΛ», των εργοστασίων Λιπασμάτων και Ζάχαρης, που σχετίζονται με τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και με την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας. «Εγκληματικές ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που προσπαθούν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους με τις θεωρίες του "εφικτού" και της ταξικής συνεργασίας», σημείωσε. Δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή και κάλεσε τους εργαζόμενους να στρατευτούν μαζί με το υπόλοιπο ταξικό κίνημα και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με αίτημα τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου. Να συμμετέχουν μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και να κάνουν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βήμα προβολής των διεκδικήσεών τους.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ολα στον τζόγο

Δέκα τουλάχιστον ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν μετοχές που υπερβαίνουν το 50% του συνόλου της περιουσίας τους, φθάνοντας μέχρι τρεις έως τέσσερις φορές πάνω από το όριο του 23%, και με αποτέλεσμα τα χρήματα των εργαζομένων σε αυτά να βρίσκονται ακόμα περισσότερο εκτεθειμένα στο χρηματιστηριακό «τζόγο». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, μεταξύ αυτών των ταμείων είναι το Επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), οι μετοχές του οποίου αντιστοιχούν στο 63% της συνολικής του περιουσίας. Επίσης το Ταμείο κύριας Σύνταξης εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΑΠΕΤ) με 88%, ο ΟΑΕΕ-ΤΣΑ με 74%, ο ΟΑΠ-ΔΕΗ με 57% και άλλα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι ταμεία κύριας σύνταξης που θα ενταχθούν στο ΙΚΑ από τις αρχές του 2008, θα μεταφέρουν στο Ιδρυμα και τον υψηλό κίνδυνο που αυτά αντιμετωπίζουν, όπως το προαναφερόμενο ΤΑΠΕΤ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ