ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ολα για τους επιχειρηματίες

Τη «δημιουργία σημαντικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων» για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου ζήτησε χτες από τη Φρανκφούρτη ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον αντιπρόεδρό της, Λουκά Παπαδήμο.

Μια μέρα νωρίτερα, από τη Βέροια, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από τον παροχή πακτωλού εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες πρότεινε την ενίσχυσή τους με την παροχή φτηνού και «επιδοτούμενου» εργατικού δυναμικού και δεσμευόταν για τη διάνοιξη νέων πεδίων δράσης στα μονοπώλια μέσα από την «πράσινη οικονομία» για την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Χωρίς να αμφισβητήσει ούτε στο ελάχιστο τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που στο όνομα της κρίσης επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να ...πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «εναλλακτικό σχέδιο» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Στη συνάντηση που είχε για περισσότερες από δύο ώρες με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι παρουσίασε τις θέσεις των «σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών για την έξοδο από την κρίση και ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Λονδίνο». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος πρότεινε: «Τη δημιουργία σημαντικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την τόνωση της οικονομίας και δημιουργία νέων υποδομών οι οποίες θα δώσουν νέες προοπτικές στην οικονομία»...

Πρέπει, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, να «επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και να αναπτύξουμε τις υποδομές». Αυτή η ανάπτυξη, όπως είχε σημειώσει από τη Βέροια μια μέρα πριν, θα φέρει «σημαντικά κέρδη για τις επιχειρήσεις»!! Σε πλήρη σύμπνοια με τις ευρωενωσιακές πολιτικές ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τόνισε ότι σ' αυτή την κατεύθυνση θα είναι «καθοριστικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αλλά και της ΕΚΤ.

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τα δύο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, συμφώνησε με τα πακέτα ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα και πρότεινε«συγκεκριμένους θεσμούς ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ώστε να υπάρξει «ροή κεφαλαίων προς την αγορά, η οποία έχει "στεγνώσει"». Να πάρει μερίδιο δηλαδή από την πίτα και το βιομηχανικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο. Αφού διαβεβαίωσε τους τραπεζίτες ότι η «ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική προάσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, στη συνέχεια σε ένα ...«σοσιαλιστικό» κρεσέντο πρότεινε «να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζοντας ότι το δόγμα πως η αγορά θα τα λύσει όλα αποδείχτηκε όχι μόνο λανθασμένο αλλά και καταστροφικό».

Με οδηγό τα κριτήρια του Μάαστριχτ

Ο Γ. Παπανδρέου, πειθαρχώντας απόλυτα στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ για περιστολή των δημόσιων δαπανών, για νέες περικοπές στους μισθούς, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέα επέλαση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις περιοριστικές και αντεργατικές αποφάσεις του ευρω-οικοδομήματος, αλλά την ίδια στιγμή, όπως σημείωναν συνεργάτες του, τόνιζε ότι από «το 2006 η χώρα βρίσκεται εκτός κριτηρίων Μάαστριχτ και ότι, ουσιαστικά, το 2007 και το 2008 η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση και γι' αυτό η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια». Δίνοντας επί της ουσίας το «πράσινο φως» για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και πάγωμα των μισθών.

Την πλήρη συναίνεσή του στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ταύτισή του με την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να συγκαλύψει πίσω από κούφιες υποσχέσεις για μια ...«πράσινη ανάπτυξη». Που, όπως την παρουσίασε και από τη Βέροια, στηρίζεται στην παροχή ζεστού χρήματος στο κεφάλαιο μέσα από τον κρατικό και τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την «επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τέσσερα χρόνια», ώστε να τους προσλάβουν οι επιχειρηματίες.

Για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τη Βέροια συναίνεση για «να ενωθούν όλοι οι Ελληνες γύρω από μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία, (...) να ενώσουμε τις παραγωγικές δυναμικές ομάδες με τους αδύναμους. Να πάμε όλοι μαζί μπροστά». Κοινωνική συναίνεση λοιπόν μεταξύ βιομηχάνων και εργαζομένων για να πάει μπροστά ο τόπος, είναι το όραμα του Γ. Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Αποκλίσεις στη «διαφορά»...

Το μέγεθος της «ψαλίδας» μεταξύ των δύο μονομάχων συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται με προεκλογικούς ρυθμούς, υποδαυλίζοντας τη δικομματική πόλωση.

Στα χαρακτηριστικά των «επαναλαμβανόμενων» δημοσκοπήσεων είναι η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται για τη διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη δημοσκόπηση, για παράδειγμα, της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» καταγράφεται διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με αυξημένα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 40% έναντι 35% της ΝΔ, ενώ τον προηγούμενο μήνα τα ποσοστά αυτά ήταν 38,5% για το ΠΑΣΟΚ και 34% για τη ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5% (8,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% (10%), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5% (4,5%) και οι Οικολόγοι με 3% (3,5%). Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου με 40% έναντι 32%. Σε άλλη δημοσκόπηση της Focus για τη «Real News» (τηλεφωνική, 10-12/3/2009, δείγμα 1.000 άτομα), το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, εάν την άλλη Κυριακή είχαμε εκλογές το 30,2% θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, 27,2% ΝΔ, 7% ΚΚΕ, 6,8% ΣΥΡΙΖΑ, 3,6% ΛΑ.Ο.Σ. και 2,8% Οικολόγους - Πράσινους.

Σε τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για το «Παρόν», που διεξήχθη στο διάστημα 9 - 12 Μάρτη, σε δείγμα 2.003 ατόμων, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές εμφανίζει διαφορά 2,5% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μειωμένη κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να ψηφίσουν το 32,1%, ΝΔ το 29,6%, ΚΚΕ 7,1%, ΣΥΡΙΖΑ 7,9%, ΛΑ.Ο.Σ. το 5,1% και Οικολόγους Πράσινους το 3,2%.

ΚΚΕ
Οδηγός τους οι ανάγκες της πλουτοκρατίας

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βέροια και για τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βέροια, σε σχόλιό του τονίζει:

«

Με κούφιες διακηρύξεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει ότι η πολιτική του είναι το ίδιο επικίνδυνη για το λαό όσο και αυτή της ΝΔ. Και οι δύο έχουν τον ίδιο οδηγό: Τις ανάγκες της πλουτοκρατίας που εκφράζει με αντιδραστικές κατευθύνσεις η ΕΕ».

Σε άλλο σχόλιό του, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ γνωρίζει και συμφωνεί με τα νέα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα που έχει επεξεργαστεί η ΕΕ στο όνομα της κρίσης, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, όπως μισή δουλειά - μισή ανεργία, μειώσεις μισθών, αντιασφαλιστικά μέτρα, 65ωρο, παριστάνει ότι τα αγνοεί. Την ίδια στιγμή, τα προτείνει ως σχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά εντάσσεται και η "πράσινη ανάπτυξη", βασική κατεύθυνση της ΕΕ για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της.

Ο λαός πρέπει να τιμωρήσει τα κόμματα της ΕΕ και για τα ψέματα που του είπαν και για αυτά που του λένε τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ