ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστικό χτύπημα στην ασφάλιση των οικοδόμων

Πειρατική (ν)τροπολογία κατέθεσε χτες το βράδυ, σαν τον κλέφτη, στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων και ικανοποιώντας εντολές των μεγαλοκατασκευαστών. Σε 20 δισ. υπολογίζεται η ετήσια απώλεια για το ΙΚΑ!

Αργά χτες τη νύχτα, σαν τον "κλέφτη", η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή μια τροπολογία "σκοτεινή", όπως τα σχέδιά της, με την οποία μειώνει τους συντελεστές υπολογισμού των ενσήμων των οικοδόμων,δίνοντας σοβαρό χτύπημα στην ασφάλιση του κλάδου και δρομολογώντας την ανατροπή συνολικά του νέου τρόπου ασφάλισης των εργαζομένων του κλάδου, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων. Η σχετική (ν)τροπολογία κατατέθηκε και θα συζητηθεί σήμερα άρον - άρον μέσα σε ένα τρίωρο, μαζί με 136 (!) ακόμα τροπολογίες, που θα συμπεριληφθούν στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο σκοπός της σπουδής ήταν να προλάβει αντιδράσεις του κλάδου, ωστόσο, όπως διαμηνύουν συνδικαλιστές, "δε θα μείνει αναπάντητη η πρόκληση".

Σύμφωνα με τη (ν)τροπολογία, μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές υπολογισμού των ενσήμων. Σήμερα, ο γενικός συντελεστής είναι 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο και, αν ψηφιστεί η διάταξη, θα γίνει 1,35 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο. Η διάταξη, μάλιστα, δε θα αφορά μόνο τις οικοδομές που θα γίνουν μετά την ισχύ του νόμου, αλλά και όλες όσες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη!

Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και για τους οικοδόμους, αλλά και για το ΙΚΑ και, μάλιστα, στην ειδική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη, αναφέρεται ότι η μείωση εσόδων του Ιδρύματος θα "ανέλθει σε 20 δισ. δραχμές ετησίως σε τιμές '98"!

Επίσης, στην ίδια διάταξη προβλέπονται επιπλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών προς το ΙΚΑ από οικοδομικές εργασίες που είχαν περατωθεί μέχρι 31/12/92 και δεν είχαν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές ή που ξεκίνησαν πριν και ολοκληρώθηκαν μετά την 1η Γενάρη '93, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος ασφάλισης των οικοδόμων. Η εκτιμώμενη ζημιά στο ΙΚΑ - σύμφωνα με την ειδική έκθεση - ανέρχεται στα 6 δισ. δραχμές.

Τη (ν)τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας Μ. Παπαϊωάννου και Γ. Παπαντωνίου.Θρασύτατα, στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "κρίνεται αναγκαία η μείωση, για την εκλογίκευση του συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται στη συντελεσθείσα πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της οικοδομής"! Στην ουσία, με τη μείωση των συντελεστών, έρχεται να ικανοποιήσει πάγιο αίτημα των μεγαλοεργολάβων. Αλλωστε, αυτό είχε ομολογήσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου (2 Δεκέμβρη), λέγοντας ότι τη μείωση ζητούν οι κατασκευαστές, μηχανικοί, αλλά και αρκετοί βουλευτές.

Ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, καταγγέλλει τον "πειρατικό τρόπο που κατατέθηκε και προωθείται προς ψήφιση η τροπολογία. Με αυτή επιδιώκεται ο πολλαπλασιασμός των ήδη υπέρογκων κερδών που καρπώνονται οι κατασκευαστές από την ασύδοτη δράση τους. Θέλουν να μας επιστρέψουν στο άθλιο καθεστώς της καταλήστευσης των ενσήμων των οικοδόμων, αλλά και του ΙΚΑ. Ο κλάδος δε θα αφήσει αναπάντητη τη νέα κυβερνητική αντεργατική - αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος του".

ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ
Για τυχοδιωκτισμό κατηγορούν το ΚΚΕ
  • Φραστική επίθεση στο ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, από τον κεντρικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρο Κανελλόπουλο
  • Στρ. Κόρακας: Απογυμνώθηκε η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία στα μάτια των εργαζομένων
  • Βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Εντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε χτες, κατά τη συζήτηση των άρθρων του λεγόμενου "μίνι - ασφαλιστικού", ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα και τον κεντρικό εισηγητή της κυβέρνησης (και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ) Λ. Κανελλόπουλο. Αφορμή ήταν το ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα (σε σχέση και με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο), μίλησε για τη σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κάνοντας λόγο για "διεφθαρμένη συνδικαλιστική ηγεσία, αφού ξεπουλά τους αγώνες των εργαζομένων", προσθέτοντας ότι "έχει απογυμνωθεί στους εργαζόμενους".

Ζητώντας το λόγο "επί προσωπικού θέματος", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Κανελλόπουλος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως "αυτή η αίθουσα δεν είναι χώρος ασυλίας για το ΚΚΕ", κατηγορώντας το για "αμοραλισμό" και "υπονόμευση συνδικαλιστικών οργάνων", προσθέτοντας ότι είναι φορέας ενός "ακραίου πολιτικού τυχοδιωκτισμού"!

Ανταπαντώντας αμέσως μετά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε ότι "είναι πολύ μικρός ο κ. Κανελλόπουλος για να υβρίζει το ΚΚΕ"! Σημείωσε δε πως "θεωρώ απαράδεκτα αυτά που είπε ο κ. Κανελλόπουλος σε βάρος του ηρωικού ΚΚΕ, του κόμματος που με τους 80χρονους αγώνες και τις ανυπολόγιστες θυσίες του συνέβαλε αποφασιστικά και στο να βρίσκεται αυτός ο κύριος εδώ και να μιλάει". Αναφερόμενος δε και στο αντικείμενο της διαφωνίας, επισήμανε ότι"είναι γνωστό όπως φάνηκε και χτες ότι αυτή η χειραγωγημένη και διεφθαρμένη πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας έχει απογυμνωθεί από τους εργαζόμενους της χώρας μας και είναι παντελώς αναξιόπιστη".

Πλήθος οι τροπολογίες

Παράλληλα χτες διαπιστώθηκε, για μια ακόμα φορά, το φαινόμενο της "βροχής" υπουργικών τροπολογιών, που κατατέθηκαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, για μια σειρά θέματα, οι οποίες θα συζητηθούν σε ελάχιστο αναλογικά χρόνο, στην εμβόλιμη συνεδρίαση που έχει οριστεί για σήμερα το πρωί.

  • Με τροπολογία που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καθιερώνεται και για το προσωπικό της "Olympic Catering" το καθεστώς προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του προσωπικού εδάφους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", με στόχο, όπως αναφέρεται, τη "σταδιακή υποχρεωτική αποχώρηση των εργαζομένων, με συνέπεια τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης από την επιβάρυνση δαπανών προσωπικού". Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία, μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων στις εταιρίες παραγωγής ινών αμιάντου, λόγω επικινδυνότητας του επαγγέλματος.
  • Σε άλλη τροπολογία, ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές υποθέσεις των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν με βάση το νόμο 1057/80 και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν με βάση το 2190/94, προκειμένου να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις για τις ανάλογες πράξεις του ΙΚΑ.
  • Επίσης σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι θα καταβληθούν οι εισφορές που αναλογούν από τον ΟΑΕΔ σε απολυμένους χαλυβουργικών επιχειρήσεων - μελών του ΕΚΑΧ, για την περίοδο 1991 - 1993.
  • Με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προβλέπεται η παράταση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για υποθέσεις φόρου μεταβίβασης με επαχθή αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας. Ενώ η προθεσμία έληγε στις 31 Δεκέμβρη 1998, παρατείνεται ως τις 30 Ιούνη 1999.
  • Τέλος, με ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στον ιατρικό κλάδο του ΕΣΥ περιλαμβάνονται πλέον και οι οδοντίατροι, ενώ στο νόμο 2606/98 υπάγονται και οι ειδικευόμενοι στα ίδια μισθολογικά δικαιώματα με τους επιμελητές Γ, προκειμένου να λυθούν προβλήματα εφαρμογής του νέου μισθολογίου των γιατρών.
Κεδίκογλου κατά Γιαννόπουλου

Επίθεση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου εξαπέλυσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς να είναι παρών ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα - και χωρίς να υπάρξει αφορμή - ο Β. Κεδίκογλου χαρακτήρισε τον Ε. Γιαννόπουλο "ΕΛΑΣίτη εντός εισαγωγικών", λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε προαγωγή στον στρατό παρά το γεγονός ότι ήταν "βοηθητικός". Μάλιστα, διένειμε και το στρατιωτικό μητρώο του υπουργού Δικαιοσύνης, όπου φέρεται να έχει παραληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος.

ΟΤΕ
Εσπευσμένη συζήτηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο

Με το επιχείρημα ότι μετά την παραίτηση του Γ. Χρυσολούρη ο ΟΤΕ δεν μπορεί να μείνει ακέφαλος ενόψει νέου γύρου ακροάσεων, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης απέρριψε χθες το αίτημα του ΚΚΕ, να κληθούν στην αρμόδια επιτροπή οι υπουργοί και τα μέχρι πρότινος στελέχη του ΟΤΕ, να απολογηθούν για τις πολλές καταγγελίες που εκκρεμούν.

Ετσι προχώρησε στη συζήτηση για την τοποθέτηση του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Γ. Συμεωνίδη και ανακοίνωσε ότι αύριο θα καλέσει στην επιτροπή τον παραιτηθέντα Γ. Χρυσολούρη και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κληθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκης, υπενθύμισε την επιστολή που απηύθυναν οι βουλευτές του Κόμματος ζητώντας να προηγηθεί η απολογία των μέχρι τώρα υπευθύνων και τόνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ορισμού νέου συμβούλου εάν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που τίθενται από τις καταγγελίες. "Εάν δεν ξεκαθαριστούν αυτά, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε" είπε και αναρωτήθηκε: "Για ποιο έργο θα τον καλέσουμε να μας απαντήσει; Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πάνω στο οποίο θα δράσει ο νέος σύμβουλος. Η συζήτηση αυτή προέχει".

Εκ μέρους της ΝΔ, οι βουλευτές της δέχτηκαν να προχωρήσει η συζήτηση αλλά επιφυλάχτηκαν να ζητήσουν την κλήση των πρώην στελεχών και είπαν ότι ο διορισμός του είναι παράνομος επειδή δεν προηγήθηκε η κατά τον νόμο απαραίτητη "δημόσια προκήρυξη".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ