ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΚΑ
Δημαγωγικές αντεγκλήσεις από τους συνένοχους στην αφαίμαξη

Τις διαχρονικές αντιασφαλιστικές ευθύνες του δικομματισμού κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση χτεσινής Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα έδρανα του «κοινωνικού διαλόγου». Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

ICON

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα έδρανα του «κοινωνικού διαλόγου». Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους
Τις κοινές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην υποχρηματοδότηση και αφαίμαξη των Ταμείων, ανέδειξε η συζήτηση χτες Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΙΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας, Β. Μαγγίνας, παραγράφοντας τις τεράστιες οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Οργανισμό, υποστήριξε ανέξοδα ότι θα καταβληθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς το ίδρυμα μέσα στο 2008 (πρόκειται για τις γνωστές και ελάχιστες «δεσμεύσεις» που διατύπωσε και στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου»), ενώ το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση για διάλογο χωρίς «θέσεις και δεσμεύσεις».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν «μια αντιπαράθεση πάνω στην ίδια πολιτική και στην ίδια στρατηγική που υπηρετούν», τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης. Οπως είπε «η λογική και η φιλοσοφία και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκινάνε και προέρχονται από τη λογική του κεφαλαίου ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι βαρίδι στην ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη και ότι πρέπει να φύγει αυτό το βαρίδι, αυτό το φορτίο των εργαζομένων, με την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους».

«Διαφωνούν» στα διαδικαστικά

Τη θέση του ΚΚΕ επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων. Ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, επιχείρησε να «καλύψει» την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων που κρύβεται πίσω από την «ενοποίηση» των Ταμείων, λέγοντας ότι «το ΙΚΑ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο» και ότι «το κράτος θα καταβάλει στο ακέραιο μέσα στο 2008 τις υποχρεώσεις του προς τον Οργανισμό».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του έδωσαν ρεσιτάλ συναίνεσης με τα κυβερνητικά σχέδια (άλλωστε, το δικό τους «νόμο Ρέππα» υλοποιεί η ΝΔ), εντοπίζοντας την όποια κριτική στη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο συμμετέχει από την έναρξή του! Η Μ. Δαμανάκη είπε ότι «εάν η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικό διάλογο, ας τον κάνει. Αλλιώς, εμείς δε θα είμαστε συνένοχοι στην παρωδία διαλόγου». Ενώ η Π. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «κάνετε διάλογο και δεν υπάρχει πρόταση, δεν υπάρχει μία σελίδα γραπτή, διότι δε δεσμεύεστε».

«Είναι υποκριτικό και δημαγωγικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μιλούν για την άσχημη κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ή του ασφαλιστικού συστήματος και πάνω σ' αυτό το πλαίσιο να οικοδομούν τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης και εξήγησε ότι «είναι δικό τους έργο η κατάσταση που επικρατεί».

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει

«Τα ελλείμματα - συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - προέρχονται από όλες τις κυβερνήσεις που έδωσαν τη δυνατότητα στους μεγαλοβιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες να καταληστεύουν τα Ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα με διάφορες λογικές, είτε με τα ανύπαρκτα ή χαμηλά επιτόκια, είτε με την εισφοροδιαφυγή, είτε με τα χρηματιστήρια, είτε με τις χαριστικές πράξεις, με τη μη καταβολή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών και πάει λέγοντας. Ολα αυτά έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα από την πολιτική του χτυπήματος των μισθών, του μεροκάματου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που φυσικά είναι εισοδήματα πενιχρότατα για τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στην ισχύουσα αντιασφαλιστική νομοθεσία, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «όλα αυτά τα χρόνια ψηφίστηκαν οι αντιλαϊκότεροι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ ψήφισε τους πρώτους, τους οποίους διατήρησε και συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, για να έρθει μετά ξανά η ΝΔ να τους διατηρήσει και να προχωρήσει πάνω σ' αυτούς».

Ο Δήμος Κουμπούρης κατέληξε τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα απ' αυτές τις πολιτικές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους, να απορρίψουν, να ρίξουν στο καλάθι των αχρήστων όλες τους τις λογικές και τα επιχειρήματά τους, αρχίζοντας πρώτα απ' όλα από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 μ.μ., τα 13 σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων που καλύπτουν χιλιάδες μηχανικούς, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους με αίτημα την κατάργηση του αντιαφαλιστικού νόμου 3518/06 για το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) - που προσυπέγραψε και η ηγεσία του ΤΕΕ, αποτελούμενη από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί στις 27 Νοέμβρη σε περικύκλωση του ΤΣΜΕΔΕ και προκηρύσσει στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.μ.) και κινητοποίηση στα δικαστήρια (9 το πρωί στο κτίριο 5) στις 28 Νοέμβρη - μέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων του ΣΤΕΑΤ. Εκδήλωση - συζήτηση για το Ασφαλιστικό του κλάδου, διοργανώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών και στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 20 Νοέμβρη στις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση, πορεία, παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της Περιφέρειας Κρήτης, απάντησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα Προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας στην Κρήτη, διεκδικώντας δεδουλευμένα μέχρι και έξι μηνών. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους από την προηγούμενη Τρίτη και Πέμπτη με δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας.

«ΚΑΖΗΣ»: Νέα πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης διοργανώνουν την Τρίτη 20/11, στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι στον «ΚΑΖΗ», διεκδικώντας έκτακτο επίδομα 3.000. Οι 170 εργαζόμενοι βρίσκονται στην 18η μέρα της επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας μισθούς μέχρι και 10 μηνών.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Απεργιακή κινητοποίηση στις δομές ψυχικής Υγείας

Την ερχόμενη Τρίτη, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 8.30 π.μ.

Με πλαίσιο που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και των εργαζομένων στην ψυχική υγεία, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση αυτού του ευαίσθητου τομέα, καλεί τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Καλεί ακόμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετέχει με απόφασή του και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας - Πειραιά, καλύπτοντας τους εργαζόμενους του χώρου.

«Η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη, εκτός ορίων, για εργαζόμενους και ασθενείς», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Ετσι, καλεί τους εργαζόμενους του χώρου - ξεπερνώντας τη λογική της σύμπλευσης με την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την ψυχική υγεία - να διεκδικήσουν:

  • Ενταξη των δομών αποασυλοποίησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών Υγείας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη - σταθερή δουλιά για όλους.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ουσιαστικές αυξήσεις στο βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ, εφαρμογή της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ στους χώρους αυτούς.
  • Να χαρακτηριστούν οι εργασιακοί χώροι στην ψυχική υγεία ως ανθυγιεινοί χώροι. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, σύμφωνα με τους σύγχρονους όρους ζωής. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. 6ωρο συνεχές - 5ήμερο - 30ωρο. Σύνταξη στα 50 οι γυναίκες, στα 55 οι άντρες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες έως την προσχολική ηλικία του παιδιού. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, μέχρι το παιδί να γίνει 10 χρόνων.
Την Τετάρτη η σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Την Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), έχει οριστεί η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ