ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σταθερά σε αγωνιστική πορεία

Εγκρίθηκε ο αγωνιστικός απολογισμός της διοίκησης από την ετήσια γενική συνέλευση

Την αγωνιστική, διεκδικητική επιλογή της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) επικύρωσε η τακτική, ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Μιλώντας για τη δουλιά, αλλά και για τη ζωή των βιοτεχνών της Αθήνας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Γαλανόπουλος, σκιαγράφησε στην εισήγησή του την πολύμορφη και σημαντική δράση της, περιέγραψε τα προβλήματα, έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο και επιβεβαίωσε την αγωνιστική κατεύθυνσή της, με το ασφαλιστικό να κυριαρχεί λόγω και των εξελίξεων. Ο απολογισμός της διοίκησης εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων, οι οποίοι πρόσθεσαν στη συζήτηση τις αγωνίες τους από τους χώρους δουλιάς και την εμπλούτισαν με τον προβληματισμό τους. Το σημαντικό μήνυμα ήταν ότι όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενεργοποίησης και αντίδρασης για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Χαιρετίζοντας στη συνέλευση εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό, ο Χ. Μαυροθαλασσίτης τόνισε ότι η ΟΒΣΑ είναι στυλοβάτης της Συντονιστικής, η οποία έχει επιλέξει τον δύσκολο, μακροχρόνιο, συνεχή δρόμο του αγώνα που μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη κοινής δράσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ και σημείωσε ότι το Ασφαλιστικό συνδέεται με θέματα όπως η Υγεία και η Παιδεία, όπου χρειάζονται συνολικές αλλαγές. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησε ο Κ. Μυτιληνιού, ο οποίος επισήμανε ότι κοινός αντίπαλος είναι το μεγάλο κεφάλαιο και ότι πλέον είναι πολύ μεγαλύτερες οι δυνατότητες ανάπτυξης και αποτελεσματικότητας του αγώνα.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Π. Γαλανόπουλος, επισήμανε: «οι αγώνες μας ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, συσπείρωσαν ένα μεγάλο κομμάτι επαγγελματοβιοτεχνών. Αντικειμενικά, είμαστε ο αγωνιστικός, αντιμονοπωλιακός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ στην Αθήνα. Αυτή η αγωνιστική δράση, σε συντονισμό με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα συνέβαλαν στο να δοθεί μια αγωνιστική απάντηση στο κεφάλαιο και στο δικομματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μετά τις εκλογές συνεχίζουμε από καλύτερη θέση την πάλη μας για τη λύση των αιτημάτων μας».

Αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ, ο Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι «στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ασφαλιστικό και η Υγεία, η Παιδεία, το φορολογικό, η αποκρατικοποίηση, ή το κλείσιμο της Ολυμπιακής, λιμανιών και άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία του τόπου. Προωθούν τον Καποδίστρια 2, δηλαδή την ενοποίηση των Δήμων και των Νομαρχιών. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, όπως τις ονομάζει η κυβέρνηση, στο βαθμό που θα υλοποιούνται, θα επιδεινώνουν παραπέρα τη ζωή μας με τραγικές συνέπειες, θα βάλουν τη σφραγίδα τους και στις επόμενες γενιές. Γίνονται για να ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου, να αυξήσουν τα κέρδη του».

Ειδικά για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι οι επιπτώσεις στους ασφαλισμένους επαγγελματίες από την κυβερνητική πολιτική θα είναι εξοντωτικές, ενώ για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών εξέφρασε το γενικότερο ερώτημα «τι θα συμβεί όταν τελειώσουν τα αποθεματικά;». Πρόσθεσε ότι οι αιτίες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται και ότι για την Ομοσπονδία ο κοινωνικός διάλογος είναι μια απάτη. Κατήγγειλε μάλιστα την πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ, τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, για τη γενικότερη τακτική υποβάθμισης των αγώνων και για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια εξαπάτησης των ασφαλισμένων. Κατέληξε στην ανάγκη ανάπτυξης αντιμονοπωλιακού μετώπου με την εργατική τάξη και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Αρχίζει να σφίγγει ο «κόμβος»

Επίσημη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό ενεργειακό «παιχνίδι», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική κατάσταση των λαών της ευρύτερης περιοχής, «δηλώνει» η ελληνική κυβέρνηση αύριο Κυριακή, με τα εγκαίνια από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες. Ο αγωγός θα λάβει ουσιαστικά την πλήρη μορφή του ως έργο μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη όταν κατασκευαστεί και η σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας.

Ο αγωγός έχει συνολικό μήκος 295 χλμ. με τα 85 από αυτά επί ελληνικού εδάφους από τους Κήπους του Εβρου έως την Κομοτηνή. Το ελληνικό τμήμα κόστισε 79,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και της τουρκικής εταιρείας BOTAS, ο αγωγός θα προμηθεύει την Ελλάδα με 250 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου το 2007, 500 εκατ. κυβικά το 2008 και 750 εκατ. κυβικά το 2009.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Νέα δάνεια 240 εκατ. ευρώ

Δύο νέα δάνεια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ανολοκλήρωτων τμημάτων της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με τα δύο αυτά νέα δάνεια, θα χρηματοδοτηθεί η Δυτική Εγνατία (τμήμα Παναγία - Γρεβενά) με το ποσό των 140 εκατ. ευρώ, και η Κεντρική Εγνατία με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Dario Scannapieco.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή

Διαψεύσεις σεναρίων περί συγχώνευσης Εθνικής - Alpha

Στη διάψευση σεναρίων περί συγχώνευσης των τραπεζικών ομίλων της Εθνικής με την Alpha προχώρησαν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Με επίσημες ανακοινώσεις τους, που στάλθηκαν στο Χρηματιστήριο, ισχυρίζονται πως δε βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με σκοπό τη συγχώνευσή τους.

Γεγονός είναι ότι οι τράπεζες, πατώντας πάνω στην υπερσυσσώρευση κερδών που απέσπασαν στην ντόπια αγορά, αναζητούν διαρκώς νέες διεξόδους στην ευρύτερη ζωτικά περιοχή σχετικά ημιαναπτυγμένων καπιταλιστικά αγορών, που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Τα παραπάνω δεν αποκλείουν την πιθανότητα εξαγορών - συγχωνεύσεων και μέσα στη χώρα με τα σχετικά χρηματιστηριακά σενάρια να εστιάζουν σε κινήσεις από την πλευρά αραβικών κεφαλαίων και ειδικότερα του ομίλου της Μάρφιν.

Η Εθνική Τράπεζα βάζει στόχο την ανάδειξή της σε «περιφερειακή δύναμη». Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «εξετάζει τις δυνατότητες επένδυσης σε τράπεζες της Ουκρανίας και συμμετέχει ήδη σε σχετικές διαδικασίες, έχοντας υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας για την εκδήλωση καταρχήν μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος».

Από την πλευρά της, η νέα διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ομολογεί ότι στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας βρίσκονται και σύνθετα υψηλού ρίσκου ομόλογα. Οπως προκύπτει από αυτού του είδους το χρηματιστηριακό τζόγο καταγράφεται ζημιά, η οποία και θα επηρεάσει τους ισολογισμούς. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως οι αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου και ειδικότερα εκείνου που απαρτίζεται από σύνθετα ομόλογα δε βασίζονται στα οριστικά και επίσημα στοιχεία της τράπεζας.

Στη λογιστική τακτοποίηση «επισφαλών δανείων» προχωρά και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία για το 9μηνο του 2007 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 76,5 εκατ. ευρώ με πτώση 18,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Στις 20 Δεκέμβρη οι συντάξεις του Γενάρη

Στις 20 Δεκέμβρη 2007 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου του Γενάρη του 2008. Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η επίσπευση της καταβολής των συντάξεων γίνεται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ